VIDEO CAB: Vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara, arestat preventiv pentru 29 de zile

de Corina Ionel     HotNews.ro
Vineri, 16 martie 2012, 19:47 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri seara, arestarea preventiva, pentru 29 de zile, a vicepresedintelui Curtii de Apel Timisoara, Catalin Serban, sub acuzatia de trafic de influenta, relateaza Mediafax. Decizia poate fi contestata la Inalta Curte de Justitie.

Procurorii anticoruptie l-au retinut, joi seara, pentru 24 de ore, pe vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Nicolae Catalin Serban, in legatura cu o mita de 50.000 de euro, bani in schimbul carora ar fi trebuit sa rezolve favorabil un dosar.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie fac cercetari penale fata de inculpatul Nicolae Catalin Serban, judecator - vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, pentru trafic de influenta.



Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi seara, din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in februarie, judecatorul Serban a pretins de la invinuitul Iacob Chisarau suma de 60.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra membrilor completului de judecata ce avea spre solutionare doua dosare civile, ambele inregistrate pe rolul Curtii de Apel Timisoara, in scopul solutionarii favorabile a acestora.

"Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt: In luna februarie 2012, inculpatul Nicolae Catalin Serban, in calitatea mentionata, a pretins de la invinuitul Chisarau Iacob suma de 60.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra membrilor completului de judecata ce avea spre solutionare doua dosare civile, ambele inregistrate pe rolul Curtii de Apel Timisoara, in scopul solutionarii favorabile a acestora. Ulterior, la data de 14 martie 2012, inculpatul Serban Nicolae Catalin a primit, cu ajutorul sotiei sale, de la invinuitul Chisarau Iacob suma de 50.000 de euro, bani ce fusesera primiti de acesta din urma de la alte doua persoane", arata DNA intr-un comunicat remis presei, joi seara.

Avand in vedere calitatea de magistrat a inculpatului, la data de 15 martie 2012, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat retinerea si arestarea preventiva a judecatorului Nicolae Catalin Serban.

Inculpatului i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 15 martie 2012, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore, urmand a fi prezentat la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de omul de afaceri Iacob Chisarau,  consilier judetean PDL din 2008, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul Serviciului Roman de Informatii.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, joi, retinerea, respectiv arestarea preventiva a vicepresedintelui Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Nicolae Catalin Serban, adus la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru audiere.

Judecatorul Nicolae Catalin Serban este suspectat de fapte de coruptie intr-un dosar in care apare si numele sefului Politiei Moldova Noua (Caras-Severin), care ar fi fost intermediar, potrivit unor surse judiciare.

Catalin Serban, sotia acestuia si Nicolae Sava, seful Politiei Moldova Noua, au fost audiati, in noaptea de miercuri spre joi, la DNA - Serviciul Teritorial Timisoara. La finalul audierilor, care au durat aproape cinci ore, sotia judecatorului, Ramona Serban, si seful Politiei Moldova Noua au fost lasati in libertate, iar vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara a fost adus la Bucuresti pentru audieri la DNA.

Alaturi de cei trei a fost audiat la DNA Timisoara si omul de afaceri Iacob Chisarau, consilier judetean PDL din 2008. El este vicepresedinte al PDL Moldova Noua si secretarul filialei judetene a partidului, iar intre 1996- 2000 a fost primar al orasului Moldova Noua. Anul trecut, Chisarau a provocat, in localitatea timiseana Sag, un accident soldat cu moartea a trei tineri, mai spun sursele citate. La finalul audierilor, omul de afaceri a fost lasat sa plece.

Potrivit surselor judiciare citate, este vorba despre un dosar de luare de mita in valoare de 50.000 de euro, iar miercuri seara a avut loc un flagrant intr-un apartament din centrul Timisoarei. In schimbul banilor, judecatorul ar fi urmat sa intervina pentru o sentinta favorabila intr-un dosar aflat pe rolul instantelor timisene.

Initial, Catalin Serban ar fi cerut suma de 60.000 de euro, sustin surse din randul anchetatorilor. Denuntatorul ar fi fost de acord si s-a intalnit la Naidas cu seful Politiei Moldova Noua, comisarul Nicolae Sava, care ar fi preluat geanta cu bani si ar fi adus-o la Timisoara.

Politistul, care a jucat rolul de intermediar, s-ar fi intalnit, miercuri seara, la mall, cu sotia judecatorului, insa aceasta i-a cerut sa mearga impreuna intr-un apartament din centrul Timisoarei unde sa primeasca banii, care ar fi urmat sa ajunga la vicepresedintele Curtii de Apel. In geanta erau doar 50.000 de euro, nu 60.000 de euro, asa cum fusese intelegerea initiala, spun sursele citate. Imediat dupa realizarea "tranzactiei", au aparut procurorii anticoruptie, insotiti de politisti.

Trei birouri notariale situate intr-o cladire din Timisoara, din care unul al sotiei vicepresedintelui Curtii de Apel Timisoara, au fost sigilate, joi, de catre anchetatorii DNA, surse judiciare spunand ca se presupune ca acolo s-ar afla geanta cu cei 50.000 de euro care urmau sa fie oferiti ca mita judecatorului.

Nicolae Catalin Serban ocupa functia de vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara de trei ani si trei luni, aflandu-se la al doilea mandat, pe care l-a obtinut in ianuarie, in urma unui concurs. Tot in urma unui concurs a ajuns si la Curtea de Apel Timisoara, el fiind originar din judetul Caras-Severin. Potrivit celei mai recente declaratii de avere, Serban detine o casa, un teren, dar are si un credit de 93.500 de euro.

Sotia judecatorului, Ramona Mihaela Serban, a fost avocat din februarie 2007, in Baroul Timis, iar in aceasta calitate a obtinut din onorarii, in ultimul an fiscal, 8.900 de lei, precum si 36.000 de lei din indemnizatia pentru cresterea copilului. In noiembrie 2011, Ramona Serban a fost admisa in Camera Notarilor Publici Timisoara.

Citeste si:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1728 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Inalta Curte de Apel Bucuresti?! (Vineri, 16 martie 2012, 22:44)

    Aish [anonim]

    Decizia poate fi contestata la Inalta Curte de Apel Bucuresti. SERIOS?
  • +1 (1 vot)    
    DNA si SRI (Sâmbătă, 17 martie 2012, 8:06)

    cetatean [anonim]

    Este absolut necesar ca DNA si SRI sa monitorizeze modul in care magistratii administreaza dosarele aflate pe rolul instantelor. Este si spre binele nostru, dar si al dansilor. Cazuri precum cel de fata, dar si solutii "cusute cu ata alba" ridica mari, foarte mari semne de intrebare asupra modului in care se imparte dreptatea in instantele din Romania.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by