UPDATE Tribunalul Cluj: Radu Bica, fost vicepresedinte al CJ Cluj, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare / Avocatul lui Bica: Sentinta este disproportionat de severa si va fi atacata cu apel

de Corina Ionel     HotNews.ro
Joi, 8 martie 2012, 14:35 Dosare Anticoruptie


Radu Bica
Foto: AGERPRES
Tribunalul Cluj l-a condamnat, joi, pe fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, la cinci ani cu executare, relateaza CityNews.ro. Tribunalul a respins incadrarea juridica a lui Radu Bica din luare de mita in trafic de influenta, mentinand totodata masura arestului si confiscarea a 43.000 de lei. Decizia poate fi atacata cu recurs.

Femeia de afaceri Aspazia Droniuc, judecata in acelasi dosar, a fost condamnata la un an si zece luni cu suspendare pentru dare de mita.

Decizia Tribunalului Cluj poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Amintim ca, in 25 noiembrie, fostul vicepresedinte al CJ Cluj Radu Bica si femeia de afaceri Aspazia Droniuc au fost trimisi in judecata de procurorii DNA Cluj pentru fapte de coruptie.

Conform procurorilor DNA Cluj, Radu Bica a fost trimis in judecata pentru luare de mita, iar Aspazia Droniuc pentru dare de mita.

UPDATE Avocatul Tiberiu Ban, unul dintre avocatii fostului presedinte al Consiliului Judetean Cluj Radu Bica, a declarat ca sentinta "este disproportionat de severa" si va fi atacata cu apel, relateaza Mediafax.

Avocatul a declarat ca sentinta de joi a Tribunalului Cluj se bazeaza exclusiv pe declaratia femeii de afaceri Aspazia Droniuc, "o proba prea putin credibila".

"Solutia de condamnare este una disproportionat de severa in comparatie cu alte condamnari pentru fapte de acest fel si bazata exclusiv pe declaratia Aspaziei Droniuc, aceasta fiind o proba putin credibila, cu atat mai mult cu cat Aspazia Droniuc este denuntatoare si in cazul fostului primar Sorin Apostu. Nu exista nicio alta proba, nici macar din interceptari nu rezulta vinovatia lui Bica. In plus, nu era fixata nicio data pentru licitatia privind mentenanta stadionului, deci este putin credibil ca s-a cumparat influenta cand nu era vorba de licitatie. Apoi, Radu Bica nici nu avea atributii in sensul acordarii contractului de mentenanta sau a organizarii licitatiei, deci si incadrarea juridica este gresita, pentru ca nu poate fi vorba de mita", a spus Ban.

Avocatul a adaugat ca decizia de joi a Tribunalului Cluj va fi atacata cu apel, care va fi judecat de Curtea de Apel Cluj.

Rechizitoriul DNA:

* In cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile, in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj, a acceptat promisiunea inculpatei Droniuc Aspazia de a-i remite suma de 20.000 de euro pentru a-i furniza acesteia informatii legate de viitoarea licitatie ce urma a fi organizata de societatea Cluj Arena pentru asigurarea mentenanta pe anul 2012 la stadionul Cluj Arena. Consiliul Judetean Cluj are o participare de 90% la societatea Cluj Arena, firma care este condusa de Plenul Consiliului Judetean Cluj din care face parte de drept si inculpatul Bica Radu Vasile in virtutea functiei sale de vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj. Societatea comerciala a inculpatei Droniuc Aspazia are ca principal obiect de activitate servicii de mentenanta, iar contractul pe care dorea sa il obtina viza servicii cum ar fi electricitatea, asigurarea cladirii, intretinerea gazonului,etc. Informatiile legate de aceasta licitatie ii erau necesare inculpatei Droniuc Aspazia intrucat ii asigurau un avantaj fata de alti potentiali ofertanti si ii facilitau castigarea licitatiei.

* Din suma de 20.000 de euro, la data de 31 octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile a primit efectiv 43.000 lei, echivalentul a 10.000 de euro, in scopul mentionat mai sus. Cu aceasta ocazie, procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.


La data de 1 noiembrie 2011, Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea preventiva a inculpatului Bica Radu Vasile pe un termen de 29 de zile (comunicatul nr. 675/VIII/3 din data de 1 noiembrie 2011).\

In 25 noiembrie 2011, fostul vicepresedinte al CJ Cluj Radu Bica si femeia de afaceri Aspazia Droniuc au fost trimisi in judecata de procurorii DNA Cluj pentru fapte de coruptie.

La ultimul termen de la Tribunalul Cluj, din 1 martie, procurorii DNA Cluj au solicitat instantei ca fostul vicepresedinte al CJ Cluj Radu Bica sa fie condamnat la inchisoare cu executare, iar femeia de afaceri Aspazia Droniuc - cu suspendare, in timp ce aparatorii lui Bica au cerut schimbarea incadrarii juridice.

Citeste si:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1963 vizualizari

  • +4 (6 voturi)    
    deci se poate (Joi, 8 martie 2012, 15:06)

    catalin_mattei [utilizator]

    vedem ca se poate... adus in arest in 1 nov 2011, judecat si condamnat la 8 mart 2012...cu celelalte cazuri de ce nu se poate?
  • +3 (3 voturi)    
    CE ?!!? (Joi, 8 martie 2012, 16:09)

    monterosa [utilizator]

    Ma frec la ochi si nu inteleg. Un proces de coruptie solutionat in doar cateva luni si soldat cu condamnare cu executare? Poate sa-mi confirme cineva ca suntem in Romania?
    Asta e un exemplu ca se poate face justitie. Si o confirmare in plus ca pentru trenarea atator cazuri de mare coruptie de atatia ani justitia insasi e vinovata.
    Probabil ca omul o sa mearga mai departe cu recursul. Sunt curios de acum incolo cat o sa dureze.
    • +1 (1 vot)    
      se poate in Cluj (Joi, 8 martie 2012, 18:28)

      angel [anonim] i-a raspuns lui monterosa

      Si in celelalte orase sunt primarii corupti (in Bucuresti e putred de corup). In Cluj politistii i procurorii isi fac datoria. In Bucuresti hotia e pe fata - vezi cazul chioscurilor de 37000 euro - dar aici nu mai exista speranta.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by