Stenograme din dosarul Mariei David, judectoarea de la ICCJ arestata pentru trafic de influenta: Judecatoarea ii spunea mituitorului ca suma pretinsa nu este mare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 6 martie 2012, 15:39 Dosare Anticoruptie


Maria David, judecatoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestata pentru doua fapte de trafic de influenta (petrecute in noiembrie-decembrie 2009, respectiv ianuarie 2012) vorbea cu omul de afaceri Petru Blanda si cu soferul acestuia despre sumele de bani pe care Blanda trebuia sa i le dea sau i le-a dat pentru interventiile ei la colegi magistrati ce urmau sa il favorizeze, arata ICCJ. Procurorii DNA se afla in posesia unor inregistrari ale discutiilor dintre Maria David si mituitorul Petru Blanda, potrivut Mediafax.

Potrivit procurorilor, in noiembrie-decembrie 2009, judecatoarea ar fi primit suma de 200.000 de euro pentru rezolvarea favorabila a unei contestatii in anulare facuta de o societate comerciala ce avea calitatea de parte responsabila civilmente. Acea actiune a fost admisa in favoarea omului de afaceri Petru Blanda - denuntatorul judecatoarei - instanta suprema aratand in motivarea deciziei prin care a arestat-o pe Maria David ca acea fapta reiese din pasaje semnificative ale discutiei interceptata autorizat in conditiile legii in mediu ambiental purtata intre denuntator si judecatoare in 21 februarie 2012, in restaurantul "Casa Romaneasca" din orasul Otopeni:

"Blanda Petru: E mare? E mare suma?

David Maria: Nu, nu e.

B.P.: Cat, cat e?

D.M.: Cam pe jumatate cat prima.

B.P.: Adica o suta de mii?

D.M.: Pai, nu stiu cat, nu imi mai amintesc...

B.P.: Cat?

D.M.: Nu imi mai amintesc. Va scriu eu, va scriu eu... ca mi-a...

B.P.: Aha, da, imi zici tu, cum zici asa facem".

Inalta Curte de Casatie arata in motivarea arestarii ca "decisive si chiar cu titlu de cvasimarturisire a inculpatei Maria David sunt sustinerile acesteia facute fata de martorul Marin Pahontu (soferul lui Blanda-n.r.), dintre care unele in prezenta fiului sau B.D. in dialogul interceptat in conditiile legii, purtat in mediu ambiental, in 28 februarie, in apropierea Hotelului Intercontinental din Bucuresti:

"David Maria: Dar ce se intampla, pai ce, el vorbeste de trecut. Pai, ce-ar acum sa fie iar liber!

Pahontu Marian: Problema lor.

D.M.: Iar...

P.M.: ...(ofteaza)... Unde mergem?

D.M.: Pai, Marian nu, ca eu il astept pe Bogdan, trebuie sa vina si el...

P.M.: Deci, asta eu i-am explicat inca o data...

D.M.: Da.

P.M.: Cum s-a dus sacosa.

D.M.: A! I-ai spus?

P.M.: I-am zis, i-am zis!

D.M.: Da, da.

P.M.: Zic "Impreuna cu ea ne-am dus la Ploiesti", i-am zis ca acolo.

D.M.: Asa! Si eu.

P.M.: Am primit.

D.M.: N-am intrat, da, in restaurant.

P.M.: Exact.

D.M.: Da.

P.M.: S-a dat telefon si acolo a zis sa lasam, acolo am lasat.

D.M.: Da, normal, noi am plecat fara...

P.M.: Pai, da, da! Fara sacosa.

D.M.: Fara! Doamne, Doamne!

P.M.: Asta e!".

Potrivit DNA, in perioada noiembrie - decembrie 2009, judecatoarea Maria David a pretins si primit de la un denuntator, in trei transe, prin intermediar, suma de 200.000 euro. In schimbul banilor, Maria David a promis ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea unui dosar al Curtii de Apel Ploiesti, astfel incat acestia sa admita o contestatie in anulare, sa desfiinteze hotararea initiala de condamnare a denuntatorului si sa pronunte o hotarare de achitare a acestuia. Initial, denuntatorul fusese condamnat la pedeapsa de trei ani inchisoare cu executare pentru savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala. La data de 10 decembrie 2009, Curtea de Apel Ploiesti a admis in principiu contestatia in anulare formulata in dosarul respectiv si a dispus suspendarea deciziei initiale de condamnare pronuntata de aceeasi instanta, pana la solutionarea pe fond a contestatiei in anulare.

In ianuarie 2012, Maria David i-ar fi promis aceluiasi denuntator ca, in schimbul unor sume de bani pe care i le va preciza ulterior, va interveni pe langa judecatorii de la Curtea de Apel Ploiesti, astfel incat acestia sa pronunte o solutie favorabila acestuia intr-un dosar avand ca obiect recursul declarat de acesta impotriva unei sentinte penale prin care Judecatoria Targoviste ii respinsese o cerere de revizuire. Cererea de revizuire fusese formulata impotriva aceleiasi decizii penale prin care denuntatorul fusese condamnat la pedeapsa de trei ani inchisoare cu executare pentru savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala. In perioada ianuarie-februarie 2012, Maria David a primit de la denuntator, in mod repetat, suma totala de 4.000 euro si 3.800 lei.

Pe 21 februarie, Maria David i-a mai pretins denuntatorului 110.000 de euro, spunandu-i ca ii va remite judecatorilor pentru a rezolva favorabil doar "prima etapa", respectiv admiterea recursului, admiterea cererii de revizuire si rejudecarea acesteia, urmand ca pentru etapa a doua, constand in anularea hotararii prin care a fost condamnat, sa-i dea o alta suma de bani al carei cuantum i-l va preciza.

La termenul din 27 februarie, Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondat recursul declarat de denuntator impotriva sentintei penale pronuntata de Judecatoria Targoviste.

Judecatoarea Maria David a fost arestata preventiv, pe 29 februarie, pentru 29 de zile. David a facut recurs, insa contestatia a fost respinsa.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3411 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    ce frumos (Marţi, 6 martie 2012, 16:18)

    io [anonim]

    La ICCJ s-a adunat o gasca serioasa, vad eu ...
    E de la sine inteles de ce tot declara ei drept ilegala obligativitatea declaratiilor de avere ale magistratilor.
  • +5 (5 voturi)    
    in ce MIZERIE traim (Marţi, 6 martie 2012, 16:22)

    in ce MIZERIE traim [anonim]

    in ce MIZERIE traim, ii vom sustine pe TOTI cei care vor o RAMANIE ADEVARATA..
  • -1 (3 voturi)    
    2009? (Marţi, 6 martie 2012, 16:38)

    Pache [anonim]

    Noembrie - Decembrie 2009..... Nu va fie cu suparare.. dar .... de ce au trebuit 2 ani si 3 luni ca sa...?

    Noroc ca traim in Romania, tara cu vaste traditii democratice... daca traim in asia centrala ma gandeam ca organului i-a convenit so o aiba pe madam jude la mana... probabil ca doi ani a decis numai dupa cum a vrut organul... iar acu a refuzat sa mai asculte ordinele si pleosc trosc... a impuscat organul 2 iepuri dintr-o lovitora... a speriat pe ceilalti.. ba nu cumva sa nu ascultati ordinele ca ioteeee ce patiti.. si in plus ... praf in ochi la UEisti... ca iote .. organu lupta cu coruptia... HA HA HA!!!
  • +4 (4 voturi)    
    trist (Marţi, 6 martie 2012, 16:56)

    mitica [anonim]

    nu cred ca exista pedeapsa suficienta pentru astfel de oameni.
    ce se intampla cu deciziile acestei judecatoare?
    • +4 (4 voturi)    
      Trist dar adevarat (Marţi, 6 martie 2012, 17:29)

      Pedeapsa [anonim] i-a raspuns lui mitica

      Exista inchisoarea.
      Despre modificarea destinului unor vieti si alte lucruri, exista numai Dumnezeu.
  • +5 (5 voturi)    
    bani nemeritati (Marţi, 6 martie 2012, 17:04)

    Salarii in justitie [anonim]

    Si ce salarii mari au cei din justitie, votate exact cu scopul de a nu fii corupti.
    Si cum se face facultatea de drept, pe banda.......Semiagramati.
    Ce sa mai zici de alte sectoare?
  • +4 (4 voturi)    
    si colegii? (Marţi, 6 martie 2012, 17:54)

    Adrian [anonim]

    cine sunt colegii care ar fi ajutat-o si de ce nu fac obiectul acestui proces?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by