Irina Paula Jianu: Sunt cel mai mare mituitor al Romaniei acum, pentru ca l-am mituit pe Nastase

de Ionut Baias     HotNews.ro
Luni, 27 februarie 2012, 23:04 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Paula Jianu, judecata alaturi de fostul premier Adrian Nastase a declarat, luni, la ICCJ, ca se poate spune ca este cel mai mare mituitor al Romaniei, fiind intrebata de instanta daca a incercat sa intre in gratiile familiei Nastase, potrivit Mediafax.

Irina Paula Jianu, fostul inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) a fost audiata, luni, in dosarul Zambaccian, in care este judecata alaturi de Adrian si Daniela Nastase pentru fapte de coruptie.

Ea a relatat momentul in care, dupa iesirea de la o audiere de la procurorii anticoruptie, a exclamat "revoltata" pe holurile institutiei ca stie ca fostul consul general al ambasadei Romaniei de la Shanghai, Ioan Paun, este ofiter acoperit al SIE si ca il va da in vileag.

Aceasta a aratat ca atunci aceste sustineri ale ei au fost auzite de mai multi dintre avocatii care se aflau pe holurile DNA si care aveau legatura cu acest dosar, care i-au atras atentia ca nu e bine sa sustina astfel de lucruri pe holurile Directiei, pentru ca ar putea fi inregistrata.

Jianu a precizat, in fata instantei supreme, ca desi revoltata de declaratia nefavorabila facuta de fostul consul Paun in cazul Zambaccian, ea nu a divulgat presei sau altor surse aceasta informatie delicata.

In continuare Jianu a relatat despre vizitele din China unde a fost impreuna cu Daniela Nastase. Ea a precizat ca a fost de doua ori cu sotia fostului premier in China si ca in ambele situatii au cumparat numeroase "suveniruri" si nu "bunuri".

Irina Jianu a mai aratat ca a fost urmarita pe tot parcursul anchetei din dosarul Zambaccian, ca a primit numeroase amenintari, nu la adresa ei, cat la adresa fetei sale, si ca avocatul ei de la urmarire penala a fost batut intr-o seara, motiv pentru care s-a retras din acest dsoar.

In final, judecatorii au intrebat-o pe Jianu daca a intervenit sau a facut vreodata presiuni asupra vreunei persoane la solicitarea sotilor Nastase si in legatura cu lucrarile de constructie de la imobilele acestora (din strada Zambaccian, localitatea Cornu sau strada Christian Tell - n.r.), Jianu precizand ca nu a intervenit niciodata pentru Adrian sau Daniela Nastase.

"Nu am dat in viata mea mita cuiva. Nu am dat niciodata mita lui Adrian Nastase", a declarat ferm Jianu in fata instantei care a intrebat-o scurt: "Dar lui Miron Mitrea ia-ti dat?". Raspunsul a fost negativ moment in care instanta a intrebat-o pe Jianu de ce a incercat sa castige "bunavointa" familiei Nastase.

"Sunt acum celebra. Sunt cel mai mare mituitor al Romaniei acum", a raspuns ironic Jianu, care a precizat ca nu a incercat vreodata sa castige "bunavointa" sotilor Nastase.

"Nu stiu daca am castigat respectul cuiva prin profesiunea mea, ca, in rest, de exemplu, sunt analfabeta. In fata domnului Nastase sunt analfabeta", a raspuns Jianu la intrebarile judecatorilor.

Ea a mai aratat ca denuntatoarea Cristina Popa nu era omul ei asa cum sustin procurorii DNA, ci omul lui Sergiu Sechelariu ea fiind angajata la mai multe dintre firmele acestuia. Ea a mai aratat ca Sechelariu "nu a putut sa ierte" faptul ca nu si-a dat demisia de la firmele sale, cand el a fost demis din functia de secretar de stat.

"Sechelariu m-a lasat o luna fara apa, mi-a taiat apa", a mai spus Jianu zambind.

Instanta a audiat, luni, inculpatii din dosarul privind importul de bunuri din China, respectiv pe Adrian si Daniela Nastase si pe Irina Paula Jianu.

Instanta suprema a stabilit ultimul termen de judecata in acest proces pentru vineri, data pentru care a pus in vedere avocatilor sa-si pregateasca pledoariile finale pentru acest caz.

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, in 5 mai 2010, pe fostul premier PSD Adrian Nastase, pentru luare de mita si santaj, sotia acestuia, pe Daniela Nastase, pentru complicitate la luare de mita si santaj, si pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii Irina Paula Jianu, pentru dare de mita si spalare bani.

Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de prim-ministru - cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2110 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Mda... (Luni, 27 februarie 2012, 23:16)

    George [anonim]

    Pai ce sa spuna si javra asta de Jianu? Sa-si recunoasca vinovatia? Asa ceva nu este cu putinta. Doar n-o sa-si bage stapana (madam Nastase) la parnaie, nu?
    • 0 (0 voturi)    
      D-na Jianu, aveti dreptate in titlu! (Marţi, 28 februarie 2012, 1:04)

      mda [anonim] i-a raspuns lui George

      Next step, harakiri. Ca si asa ne respirati aerul de pomana.
      Interesanta mutare, din opinci in X5 si apoi dupa gratii. Ceea ce le dorim si altora.
    • -1 (1 vot)    
      Impartial... (Marţi, 28 februarie 2012, 1:28)

      Adrian [anonim] i-a raspuns lui George

      Femeia e de buna credinta si a primit si amenintari la adresa familiei ei. Poate se urmareste doar denigrarea unor persoane prin presiuni aspupra unor persoane mai sensibile. A lucrat ca inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii nu angajata de cineva din familia Nastase. Folosesti cuvinte foarte urite si dupa cum vezi se pare ca nu este vinovata. Nu fi rautacios.
  • +1 (1 vot)    
    un mituitor este,un mituitor (Marţi, 28 februarie 2012, 0:39)

    dumitru vaduva [anonim]

    Auzi cucoana? Un mituituor nu este nici mare nici mic ci este un mituitor,pur si simplu. Poti sa mituiesti pe cineva si cu o friptura,mai ales daca are o mare foame in el,tot mita se numeste,iar cel ce o initiaza se numeste mituitor.Intelegi? Asa ca n-o mai da cotita. Din moment ce ai avut tangente cu Nastase si cu familia lui care conducea Romania in acea vreme,este clar.Te-ai manjit si tu ,fara indoiala si trebuie sa platesti pentru asta.Atunci,probabil,ai crezut ca a dat norocul peste tine,dar iata ca,vine vremea rasplatii. Lasa justitia sa spuna cat de "mare" mituitoare esti prin numarul de ani de puscarie pe care ti-i va prescrie.
    • 0 (0 voturi)    
      dorinta (Marţi, 28 februarie 2012, 12:58)

      diana [anonim] i-a raspuns lui dumitru vaduva

      abia astept sa vina vremea rasplatii si pentru cei care sunt acum la putere! doamne ajuta!
      • 0 (0 voturi)    
        pe rand,coada e lunga. (Marţi, 28 februarie 2012, 18:45)

        dumitru vaduva [anonim] i-a raspuns lui diana

        Deocamdata e randul celor care au fost la putere si coada e foarte lunga.Mai sunt foarte multi care trebuie sa dea socoteala si care,se pare ca au fost uitati sau iertati. Pana la cei care conduc azi,sunt la rand cei care au condus ieri si alaltaieri.Pe astia i-ai uitat?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by