VIDEO Procurorii au cerut condamnarea la inchisoare cu executare pentru senatorul Serban Mihailescu in dosarul "Armele de vanatoare". ICCJ a ramas in pronuntare

de Attila Biro, Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 9 decembrie 2011, 13:15 Dosare Anticoruptie


Serban Mihailescu
Foto: Agerpres
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a audiat, vineri, ultimii martori din dosarul "Armele de vanatoare" in care inculpat este Serban Mihailescu, actualemente senator UNPR si fost Ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului in cabinetul Adrian Nastase, din partea PSD. In sedinta de vineri, procurorul a citit rechizitoriul dosarului si a cerut condamnarea la inchisoare cu executare pentru senatorul Mihailescu si confiscarea armelor de vanatoare.

Avocatul lui Mihailescu, Viorel Ros, a cerut instantei achitarea clientului sau.

In ultimul cuvant in fata instantei, Serban Mihailescu a declarat urmatoarele: "Stimata instanta, cum am declarat in ultimii 5 ani sunt nevinovat. Toata aceasta tevatura a inceput dupa ce in 2005 am pierdut alegerile. Nu mi-am utilizat niciodat pozitia politica sau functia publica pentru a obtine foloase necuvenite.

Este evident caracterul politic al dosarului. In iunie 2006 denuntatorul meu Fanel Pavalache a recitat o declaratie indicata de procurori si ulterior a fost eliberat cu 2,5 ani mai devreme. A fost el
Jon Blak: Eliberat tocmai pentru buna colaborare cu procurorii.

Instanta de judecata de la ICCJ, a ramas in pronuntare, dar judecatorii nu au mentionat daca va da sentinta in cursul zilei de vineri sau in alta data.



Ancheta a fost declansata in urma denuntului fostului consilier personal al lui Serban Mihailescu, Fanel Pavalache (arestat in 2002 si condanmnat in 2004 la sase ani de inchisoare pentru coruptie). Potrivit acestuia, la 22 octombrie 2001, Petru Serban Mihailescu i-a cerut 11 arme de vanatoare, in schimbul mentinerii sale in functie.

In perioada aprilie-mai 2002, Mihailescu a primit de la Pavalache noua arme de vanatoare, in valoare de 260 milioane de lei vechi (26.000 RON). Armele au fost depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov. Mihailescu a fost ajutat de Marin Bucur, presedintele Asociatiei de Vanatoare "Cerbul" Bucuresti, care a inregistrat armele pe numele respectivei asociatii. Dupa ce Fanel Pavalache a fost arestat, in octombrie 2002, armele ar fi fost aduse de la vila de protocol din Snagov la sediul Asociatiei "Cerbul", tot cu ajutorul lui Marin Bucur.

Urmarirea penala a inceput pe 15 martie 2006. Mihailescu a fost trimis in judecata de DNA in 10 mai 2006, insa dosarul senatorului a fost trimis inapoi la procurori, in urma unei deciziii a Curti Constitutionale. Era nevoie de avizul Parlamentului in vederea inceperii urmaririi penale fata de un fost ministru.

In 31 iulie 2008, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Serban Mihailescu. La data de 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotararea nr. 8/2009, conform careia cere urmarirea penala a lui Mihailescu.

Plenul Senatului a avizat favorabil, in iunie 2009, cu 77 de voturi pentru si 29 de voturi impotriva, cererea de incepere a urmaririi penale a senatorului din grupul independentilor Serban Mihailescu, doua voturi fiind anulate.

Vezi aici dosarul lui Serban Mihailescu din sectiunea "Dosare de coruptie"


Dosarul "Armele de Vanatoare" - Serban Mihailescu, pe locul doi la intarziere in monitorizarea HotNews.ro

Top 5 dosare de coruptie cele mai intarziate
Foto: Hotnews
In raportul de monitorizare HotNews.ro a 27 de dosare de mare coruptie, dosarul senatorului UNPR Serban Mihailescu apare in topul celor mai intarziate dosare si este unul dintre dosarele care se apropie in curand de termenul de prescriptie.

Astfel, Dosarul "Armele de vanatoare" - Serban Mihailescu a inregistrat (n.r. - pana pe 30 noiembrie) 2.031 de zile de la trimiterea in judecata, ceea ce inseamna 5 ani si 7 luni de zile. Astfel, dosarul lui Serban Mihailescu ocupa locul doi in topul celor mai intarziate dosare de mare coruptie, dupa dosarul de luare de mita – Nicolae Mischie – 2.362 de zile de la trimiterea in judecata / 6 ani si 5 luni de zile.

Dosarul "Armele de vanatoare" are termenul de prescriptie in luna octombrie 2014, adica peste doi ani si 11 luni.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2219 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    "arbitrii" din afara (Vineri, 9 decembrie 2011, 13:49)

    nicubila [anonim]

    mai in gluma, mai in serios, ar fi o optiune (si o "premiera") ca un stat sa inmaneze decizia judecatoreasca unei institutii internationale. paralela cu fotbalul in care sunt adusi arbitri straini e evident mult trasa de coada, dar nu vad la un referendum cum nu s-ar vota un astfel de amendament al constitutiei. evident conceptul de democratie cu 4 piloni ar deveni o caruta cu 3 roti in contextul unui stat suveran, dar ca si element propagandistic de amenintare ca cineva vrea sa faca referendum pe asa o tema ar scoate multi sus pusi din pepeni. pe langa incercari tipice a unora de a declara o astfel de intentie drept vanzare de tara (pdl, prm, psd si pnl) sau total absurda (udmr) altora, ar fi un bun coctail molotov in mana populatiei care ar semnala cu voce tare ca trebe schimbari.

    oricat incearca UE sa ne inpuna reforma in justitie, tot de la noi (palmasii) tre sa vina vocea schimbarii. si in ultimul timp am vazut ca suntem capabili de diversiuni prin care sa mai dam de gandit celor ce asteapta prescriptie.

    e drept ca e cam pe langa subiectul punctual al stirii, asa ca cer scuzele de rigoare.
    • 0 (0 voturi)    
      Degeaba, scapa, asa i-au promis ca sa intre-n UNPR (Vineri, 9 decembrie 2011, 16:47)

      Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui nicubila

      mai tot UNPR-ul afost facut prin santaj cu dosare, promisiune de scapare pentru cei deja in ancheta sau, acolo unde a tinut, cumparare.
      Asta o sa scape de justitie pentru ca de aia a tradat.
      Fie vorba intre noi, este acuzat de un mizilic, ca si Nastase cu termopanele lui.
      Cand vine vorba de o flota intreaga, de aurul, cuprul sau petrolul tarii...se aplica lozinca PDL: "ciocu' mic"
      Spectacol ieftin lupta asta anticoruptie...
  • +3 (3 voturi)    
    Dosar Mihailescu (Vineri, 9 decembrie 2011, 13:50)

    costel [anonim]

    S-a imputit treaba d-le Miki Spaga.La puscarie cu excrocii si hotii.
  • +3 (3 voturi)    
    Nu se poate (Vineri, 9 decembrie 2011, 13:52)

    mmm [anonim]

    Nu s-ar putea va rog da condamnare la executare dar fara inchisoare? Cu pluton si onor?
  • 0 (0 voturi)    
    autoportret? (Vineri, 9 decembrie 2011, 14:01)

    eu [anonim]

    http://www.artflux.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/m/i/mickey-mouse_popup_9.jpg
  • 0 (4 voturi)    
    Intrebare!!! (Vineri, 9 decembrie 2011, 14:16)

    catalin_mattei [utilizator]

    Am o intrebare la care nu gasesc raspuns: cum poate europarlamentarul Monica Macovei sa fie colega de arc guvernamental cu acest personaj?... Doamna in cauza vorbeste mereu de curatenie, de moralitate dar ale loc la aceasi masa cu personaje de acest tip.. si dansa si ceilalti.. chiar si dl basescu care uita brusc sa numeasca si UNPR-ul solutie imorala, ba chiar, a facut din G Oprea un aliat de nadejde cu care se vede bucuros.. eu stiam ca cine se aseamana se aduna.. nu este asa doamna Macovei?
    • +1 (3 voturi)    
      Raspuns!!!! (Vineri, 9 decembrie 2011, 15:05)

      serioussasm [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

      1. Nu doamna europarlamentar Monica Macovei l-a primit pe inculpatul Serban Mihailescu, zis si Micky Spaga, in UNPR.
      2. UNPR-ul nu este altceva decat o adunatura de dezertori din PSD, insa unii dintre ei sunt politicieni integri si de valoare, cel putin pana la proba contrarie (Cristian Diaconescu-fost minstru de Externe, sau Marian Sarbu-fost ministru al Muncii)
      3. Politica fiind, printre altele, si o arta a compromisului, PD-L-ul, un partid care e populat si el de coruptii lui, pentru a reusi sa guverneze a fost nevoit sa atraga de partea sa si alte partide. Cum PSD-ul si PNL-ul nu puteau fi luate in considerare, PNL-ul de altfel refuzand explicit participarea la guvernare alaturi de PD-L, optiunile ramase au fost:
      1. Guvernarea cu sprijinul UNPR
      2. Venirea la guvernare a PSD+PNL+PC.
      Intrebare de baraj: in cazul celei de-a doua variante, crezi ca Micky Spaga, zis si Serban Mihailescu, ar mai fi dat cu subsemnatul la DNA sau, si mai mult, ar fi ajuns sa fie condamnat sau achitat de catre o instanta de judecata din Romania?
      Ai o bila rosie pentru raspunsul corect!
  • +1 (1 vot)    
    dosar "pusculite " (Vineri, 9 decembrie 2011, 15:15)

    ionica [anonim]

    Iar cu gainarii gen "tunuri"ptr. vanat ?Ce se intampla cu marea coruptie de zeci si sute (chiar miliarde ) de euro? De ce nu se prescriu macar,sa scada nr.dosarelor jucause!?
  • -1 (1 vot)    
    justitia, fortareata coruptiei (Vineri, 9 decembrie 2011, 15:45)

    KAPPY [anonim]

    daca inca nu ati observat procurorii ,DNA ,ANI,au inceput sa faca dosare si sa trimita in justitie oameni grei de care nu se atingea nimeni pana acum-marea problema ramane justitia care inca mai mustete de coruptie si influenta psd-pnl exemplu dan lupascu tovarasul comunistilor care l-a eliberat recent pe vantu.de ce rocurorii isi fac treaba iar judecatorii isi incaseaza spaga .??
  • 0 (0 voturi)    
    nu cred (Vineri, 9 decembrie 2011, 18:09)

    scaraotzky [anonim]

    Mai exista pedeapsa asta?, ca pana acum nu am auzit decat cu suspendare care parea ca asa e scris in codul penal, indiferent de fapte.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by