VIDEO Sentinta pentru Adrian Nastase in dosarul Matusa Tamara, amanata pentru 15 decembrie

de A. Biro, A. Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 7 decembrie 2011, 9:49 Dosare Anticoruptie


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat, miercuri, pentru data de 15 decembrie pronuntarea in dosarul "Matusa Tamara", in care fostul premier Adrian Nastase, fostul sau consilier Ristea Priboi si fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, sunt acuzati de fapte de coruptie. Procurorii DNA au cerut o pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru Adrian Nastase in acest caz. Dosarul "Matusa Tamara" este al treilea in care fostul premier Adrian Nastase a fost deferit justitiei de catre DNA.

Una dintre primele decizii luate de Adrian Nastase dupa numirea in functia de prim-ministru in decembrie 2000 a fost inlocuirea lui Adrian Cucu, pe atunci sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii de Bani (ONPCSB), cu Ioan Melinescu.

Potrivit procurorilor DNA, Melinescu si Nastase s-au intalnit in noiembrie 2000, primul (pe atunci membru al conducerii ONPCSB) informandu-l pe politician (pe atunci deputat) ca in cadrul ONPCSB exista in lucru un dosar privind depunerea de catre Dana Nastase a sumei de 400.000 de dolari intr-un cont deschis la banca Creditanstalt (devenita mai tarziu HVB Bank). Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca dosarul pana dupa alegeri, iar dupa numirea in functia de presedinte al ONPCSB ar fi sustras lucrarea respectiva, pe care i-ar fi inmanat-o lui Ristea Priboi, la acea data consilier al lui Adrian Nastase. De fata s-ar fi aflat si controversatul om de afaceri Genica Boerica, care apare ca martor al acuzarii.

Conform rechizitoriului, informatiile din dosarul sustras de Melinescu ar fi demonstrat ca suma depusa de Dana Nastase nu era justificata de venituri. „Potrivit unui contract de vanzare-cumparare anexat de catre depunator, reiesea ca suma de 400.000 USD, depusa in numerar, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Cernasov Tamara, care avea imputernicire in contul personal al Danielei Nastase deschis la Bank Austria Creditanstalt. Conform acestui document, s-ar presupune ca 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Bancila, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezesti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy si Lalique, obiecte valoroase de mobilier si 30 piese bijuterii aur totalizand cca. 600 grame s-au aflat in apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, in varsta de 91 de ani, care locuia singura. Dovezi certe ca aceste bunuri s-au aflat in posesia si proprietatea vanzatoarei nu exista insa, intrucat aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care sa ateste dobandirea bunurilor respective, ci numai o declaratie de buna credinta”, arata procurorii.

Urmarirea penala in acest dosar a inceput pe 24 mai 2006, iar Adrian Nastase a fost trimis in judecata pe 31 mai 2007, sub acuzatia de dare de mita. Dosarul s-a intors la DNA in primavara lui 2008, pentru refacerea urmaririi penale, ca urmare a unei decizii a Inaltei Curti, iar in 31 iulie 2008 procurorul general al Romaniei a cerut avizul Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase. Dupa ce au respins, initial, in septembrie 2008 inceperea urmaririi penale, deputatii (in noua configuratie de dupa alegerile din noiembrie 2008) au admis cererea procurorilor pe 4 martie 2009. Adrian Nastase a fost retrimis in judecata pe 21 octombrie 2009, sub aceeasi acuzatie (dare de mita).

Alti inculpati in dosar: Ioan Melinescu, fost presedinte al ONPCSB, acuzat de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, Ristea Priboi, fost deputat 2000-20004 - cazul sau fusese initial disjuns, in vederea continuarii cercetarilor; in a doua faza, a fost la randul sau trimis in judecata pentru complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita.

Referitor la acuzatii, Adrian Nastase a declarat: „Resping in mod categoric acuzatiile mincinoase formulate impotriva mea, in cadrul dosarului Melinescu. Este un dosar inceput in anul 2006, pe baza unor delatiuni făcute de un om aflat in arest (Genica Boerica), si care nu are nici un fel de dovada in ceea ce priveste acuzatiile impotriva mea.”








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1881 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    /// (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:06)

    pamfletaru [utilizator]

    Poate avem si noi o veste buna de sarbatori...
    • +10 (10 voturi)    
      Sigur ca da (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:29)

      Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui pamfletaru

      Se va amana procesul pana in Ianuarie pe motiv ca 4case a cazut de pe scara in timp ce punea steaua pe brad.
  • -20 (20 voturi)    
    Proces politic (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:06)

    Niculescu [anonim]

    Domnule Nastase, sunt alaturi de dvs si va tin pumnii sa invingeti in aceasta grea incercare. Pe vremea dvs a fost mai bine pt popor si multi dintre cei care au votat schimbarea in 2004 va regreta acum.
    • +13 (13 voturi)    
      hotia e o chestie politica, ai dreptate (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:18)

      Luci [anonim] i-a raspuns lui Niculescu

      Sa furam cu toti cu spor pentru'al tarii viitor, asa-i?
      Bine ca poporul o ducea mai bine pe vremea aia. Care popor? Eu si majoritatea celor din generatia mea lucrau din anul 2-3 de facultate la negru prin supermarketuri si sali de jocuri ca altceva nu era.
      Si ne pregateam sa ne caram in corpore pe unde vedeam cu ochii la vremea aia.
      Uitati ca criza e la nivel global, ca noi am iesit teoretic din criza si trebuie doar sa punem mana sa muncim, sa incercam, sa visam...
      ce sa mai visam daca un hot si un corupt notoriu ca Nastase traieste bine mersi in libertate? Sa visam ca putem face si noi ca el??
      Good luck and good night Romania in cazul asta
    • +4 (4 voturi)    
      Faptul ca ajuti 23 de milioane (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:40)

      Constantin [anonim] i-a raspuns lui Niculescu

      sa traiasca mai bine nu-ti da dreptul sa incalci legea. Daca a incalcat legea sa-si capate pedeapsa!
    • +1 (1 vot)    
      Pai vezi ... (Miercuri, 7 decembrie 2011, 11:20)

      N [anonim] i-a raspuns lui Niculescu

      Cei care au votat schimbarea in 2004 vor regrata, pentru ca sunt mai multi.

      Insa, prin dezacordul cras pe care l-ai facut, m-ai asigurat ca esti PSD-ist.
      • +3 (3 voturi)    
        Diversiune (Miercuri, 7 decembrie 2011, 11:42)

        XtrO [utilizator] i-a raspuns lui N

        Stimate domn, nu cred ca e PSD-ist ci mai degraba o persoanadin tabara adversa, care 'pune paie pe foc' dupa cum se spune, pentru a da ocazia combatantilor forumisti sa riposteze pe masura. Nu cred ca e cineva chiar atat de imbecil incat sa scrie si sa mai si creada cele enuntate mai sus. Inclusiv pseudonimul ales, Niculescu (foarte asemanator cu puscariabilul PSD-ist Nicolescu), conduce spre aceasta concluzie.
  • +9 (9 voturi)    
    Propunere pentru judecatori (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:06)

    Vizitiul [utilizator]

    Introduceti o lege prin care sa recomandati prescrierea unei fapte fara a astepta, ca verdict la aceste procese.

    Ce-o mai dati la intors.
    • +1 (1 vot)    
      intrebare pentru juristi (Miercuri, 7 decembrie 2011, 11:36)

      Mikutza Cekurai [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

      Nu sunt jurist, si as aprecia tare mult daca cineva ar putea explica de ce este nevoie in Drept de eistenta prescptiei... De ce sa se prescrie o fapta in functie de timpul scurs de la savarsirea ei???
      Daca se scurge o perioada de timp, nu inseamna ca nu mai esti vinovat de fapta pentru care esti judecat!!
      Cel putin, ar trebui ca faptele penale sa nu se prescrie niciodata!!
      De ce este utilizata prescriptia?
  • +6 (6 voturi)    
    pedepsit ? (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:29)

    dorel [anonim]

    nu stiu daca va fii pedepsita aceasta "javra", s-a ascuns sub fusta parlamentului, cand a fost vorba de perchezitie, daca nu avea de ascuns nimica, renuntea la imunitate si efectuarea perchezitiei de catre procurori, amanarea proceselor prin multiplele vicii de proceduri si vicii de neconstitutionalitate
    daca eram intr-o tara civilizata, acest personaj era disparut demult din viata politica, concluzia, romanii sunt naivi, nu va fii o surpriza, daca si in parlamentul viitor va fii acolo
  • +5 (5 voturi)    
    Sentinta pentru Adrian Nastase in dosarul Matusa T (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:33)

    Ion fara tara [anonim]

    De ce au cerut procurorii pedeapsa cu suspendare? Daca sunt convinsi ca Nastase este vinovat trebuiau sa ceara o pedeapsa cat mai aspra tocmai fiindca a fost prim-ministru, are si avea o situatie materiala buna si, totusi, faptele pentru care este trimis in judecata de catre procurori, daca se dovedesc a fi intr-adevar comise, denota lacomia.
    • +5 (5 voturi)    
      pentru... (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:46)

      Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui Ion fara tara

      ca e prima abatere/sentinta la un fost prim ministru, actual politician influent. Nu ar fi avut nici un judecator curaj sa-i dea o sentinta aspra de 7 ani de exemplu. Asa ii da una mai blanda...si la un alt proces daca e castigat (cred ca are mai multe pe rol?) fiind la a doua abatere, judecatorul are "curaj" si il baga si la inchisoare. Cred ca asta a fost modul de gandire al procurorilor.
    • +3 (3 voturi)    
      intr-adevar, pare blat (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:59)

      NewLevel [anonim] i-a raspuns lui Ion fara tara

      Parca e o negociere: "Haideti, domnu' Nastase, ce vreti mai putin? 3 ani cu suspendare sint o nimica toata pentru 400.000 de dolari, altii au patit-o mai rau!".
      Si uite asa se dovedeste inca o data ca cea mai rentabila ocupatie in Romania e hotia. Furi 400.000 de dolari si, chiar daca faci puscarie pe bune, nu cu suspendare, tot o duci excelent. Pai cine mai cistiga mai mult de 10.000 de dolari pe luna?
  • +2 (2 voturi)    
    S-a aminat pronuntarea (Miercuri, 7 decembrie 2011, 10:41)

    Aron Deleanu [anonim]

    in cazul Matusii pentru 15 decembrie.Care an?Care an?Anul viitor 2012?2013?
  • +2 (2 voturi)    
    teama mi-e (Miercuri, 7 decembrie 2011, 11:24)

    io [anonim]

    de fiecare data cand ICCJ a amanat pronuntarea sentintei, aceasta a fost de achitare/eliberare a inculpatilor.
    pentru mine este evident ca-l vor scoate nevinovat pe bombonel.
  • +2 (2 voturi)    
    Asuprirea imparatului Adrian ! (Miercuri, 7 decembrie 2011, 11:55)

    martin [anonim]

    in istoria vechilor romani exista mai multi imparati rau vazuti ca Tiberiu,Caligula ,Nero etc.
    In schimb in istoria actualilor romani, exista imparatul Adrian, extrem de tracasat de procurori si judecatori,care nu numai ca i-au inscenat mai multe procese ,dar le-au si tergiversat, desi Adrian zis Nastase,cerea cu disperare sa fie judecat cat mai repede.
    Propun ca dupa binemeritata achitare toti procurorii si judecatorii sa se duca la Casa Zambaccian si stand in ghenunchi , sa se jure ca n-au sa se mai lege de astfel de oameni cinstiti si drepti ca Adrian Nastase !
  • 0 (0 voturi)    
    Procesul Nastase. (Miercuri, 7 decembrie 2011, 13:51)

    costel [anonim]

    Cred ca acest excroc ordinar nu o sa poata fi condamnat de actuala ICCJ,care este plina de infractori,unii descoperiti altii nu.Dar se confirma vorba romanului ca Dumnezeu nu bate cu ciomagul si ca cel care sapa groapa altuia cade sigur in ea.A incercat sa-l bage in puscarie pe Traian Basescu si acum isi asteapta sentinta in primul dosar.A incercat sa distruga PD-ul si acum se uita cum PSD nu mai are mult si se va imparti.Si mai are o vorba romanul,ca lacomia strica omenia.
  • 0 (0 voturi)    
    . (Miercuri, 7 decembrie 2011, 13:56)

    Andrei [anonim]

    Pai l-au amanat pentru ca nu au motive ca sa dea o sentinta asa cum isi doreste Marineru` de la Cotroceni.
  • -2 (2 voturi)    
    procesul - o mascarada (Miercuri, 7 decembrie 2011, 16:20)

    Dan [anonim]

    pana si judecatorii au inteles ca nu pot condamna un om, daca nu au dovezi. acest proces este doar o mascarada si o razbunare politica.
  • 0 (0 voturi)    
    Dusmanosii (Miercuri, 7 decembrie 2011, 22:19)

    George [anonim]

    Eu nu-l vad pe Dl Adrian Nastase sa fi facut ceva de genul :coruptie. Corupti sunt cei din PDL, iar Base ar trebui judecat pentru Dosarul Flota, dar asta se sterge cu buretele....
  • 0 (0 voturi)    
    Sentinta pentru Adrian Nastase in dosarul Matusa T (Vineri, 9 decembrie 2011, 8:01)

    Ion fara tara [anonim]

    Raspuns pentru Laurentiu 87- Procurorii trebuie sa aiba o gandire bazata pe criterii juridice, sa tina cont ca, potrivit constitutiei noastre nimeni nu este mai presus de lege,si de faptul ca pozitia ocupata de fostul prim-ministru, situatia sa materiala, (daca a savarsit fapta de care este acuzat), nu ii individualizeaza fapta ca fiind mai putin periculoasa ci ca fiind mai periculoasa, decat o fapta asemanatoare, savarsita de o persoana care nu se detinea functia d-nului Nastase. A se observa ca d-nul Nastase,daca a savarsit fapta de care este acuzat, a profitat de pozitia pe care o avea si nici nu era presat de nevoi materiale.La fel trebuie sa gandeasca si judecatorii, ei nu trebuie sa-si faca curaj cand aplica legea.In general, politicienii, ca oameni care au reusit in viata, in situatia in care savarsesc fapte penale, nu au motive materiale care-i determina sa savarseaca astfel de fapte, lacomia, credinta ca bratul legii nu-i va ajunge, sunt mobilure lor, mobiluri care sunt insa imprejurari care maresc pericolul social al faptelor acestor politicieni.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by