DNA: Primarul Clujului, Sorin Apostu, a primit mita 45.000 de euro de la administratorul firmei Brantner Veres, Calin Stoia

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 11 noiembrie 2011, 13:21 Dosare Anticoruptie


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, este acuzat ca a primit 45.000 de euro de la Calin Stoia, administratorul firmei Brantner Veres, pentru a-i favoriza firma in obtinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca, se arata intr-un comunicat de vineri al Directiei Nationale Anticoruptie. Suma a fost achitata cu titlu de plata a unor contracte de consultanta juridica incheiate fictiv.

Porivit DNA, "in perioada 2010-2011, inculpatul Stoia Calin Mihai, in calitate de administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Veres S.A., a remis inculpatului Apostu Sorin, primar al municipiului Cluj Napoca, suma totala de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 euro, cu titlu de mita. Stoia Calin Mihai a dat aceasta suma de bani pentru ca inculpatul Apostu Sorin sa ii favorizeze firma in obtinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj Napoca si pentru ca acest contract sa se deruleze fara incidente. Ca urmare, la data de 28 iulie 2010, intre Primaria Cluj Napoca si SC Compania de Salubrizare Brantner Veres S.A. a fost incheiat contractul de salubrizare pentru o perioada de 8 ani."

"Pentru a crea aparenta de legalitate a remiterii acestei sume de bani, suma de 188.760 lei a fost achitata cu titlu de plata a unor contracte de consultanta juridica incheiate fictiv intre firma beneficiara a contractului de salubrizare si Cabinetul de avocatura al invinuitei Apostu Monica Undina, sotia lui Apostu Sorin, in conditiile in care asistenta juridica aferenta acestor contracte este inexistenta", precizeaza comunicatul.

In comunicatul institutiei se mai mentioneaza faptul ca DNA Cluj efectueaza cercetari in cazul lui Calin Stoia pentru infractiunea de dare de mita, in forma continuata.

DNA a mai precizat ca in cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Amintim ca primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, retinut pentru luare de mita in forma continuata, si omul de afaceri Calin Stoia, acuzat in acelasi dosar de dare de mita, au fost arestati preventiv, joi seara, pentru 29 de zile, in baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.

Citeste si:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6037 vizualizari

  • +8 (14 voturi)    
    DNA zice de 45000Euro mita ca sa obtina contractul (Vineri, 11 noiembrie 2011, 13:29)

    costica [anonim]

    Intrebare: cat PROFIT obtinea firma asta in cei 8 ani cat este durata Contractului ptr salubrizare cu Primaria Cluj daca mita se ridica la 45000 Euro?!
    Iar noi ca prostii platim catre primarii taxele pentru salubrizare !!!!
    Asta in timp ce firmele lu' peste se umfla din banii nostri si asa este in fiecare oras, nu numai la Cluj !!!!!!
    Ce mai tara, ce mai conducatori avem .....
    • +8 (12 voturi)    
      Comment sters de user (Vineri, 11 noiembrie 2011, 14:12)

      zet [anonim] i-a raspuns lui costica

      • +5 (5 voturi)    
        Aha, am inteles acum (Vineri, 11 noiembrie 2011, 15:08)

        lulu [anonim] i-a raspuns lui zet

        In anul 2010 asociatiile de proprietari au primit o adresa din partea Primariei Cluj-Napoca prin care erau obligate sa incheie contracte de salubrizare cu firma "care a castigat licitatia". Nu avea importanta ca exista un contract in vigoare cu o alta firma, ca aceasta isi facea bine treaba, ca pretul era mai mic la firma veche etc. La cate asociatii de proprietari/locatari sunt in Cluj-Napoca, numai jumatate dintre ele sa fi primit aceasta adresa si se justifica mita, chiar si cuantumul. A negociat la sange primarul. In favoarea cetatenilor, nu?
        • +5 (5 voturi)    
          Ca deobicei, PSD e si el bagat! (Vineri, 11 noiembrie 2011, 17:54)

          Eugen [anonim] i-a raspuns lui lulu

          Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan e si el in aceasta increngatura. O sa vedeti aici cum se lucra transpartinic. Sa vedeti ce o sa sara de fund in sus Ponta si Antonescu cand o sa-l aresteze pe asta de la PSD!
          Imi place pozitia de normalitate a PDL. Sa se curete de lepre si doar oameni curati in partid.
          Felicitari!
    • +5 (5 voturi)    
      externalizarea serviciilor (Vineri, 11 noiembrie 2011, 14:59)

      bbk [anonim] i-a raspuns lui costica

      Ce nu mi-e clar, de ce exista aceste firme de salubrizare? Adica, de ce trebuie externalizat acest serviciu de salubrizare? Aceste firme, cu oamenii pe care ii au angajati lucreaza doar jumatate de zi pentru contractul cu primaria, si in rest lucreaza cu privatii, adunind gunoaiele din orasele private? (nu se pun contractele obligatorii cu agentii economici, care sunt obligati sa aibe contract de salubrizare)

      Aceeasi problema se poate pune si la "necesitatea" externalizarii serviciului de ridicat masini, de exemplu. Firmele care ridica masini au un singur rost, sa faca contract cu primaria pentru a ridica masini.

      Care e problema cu externalizarile? Pai, o firma, atunci cind face un contract cu cineva trebuie sa isi plateasca costurile (salariatii, chiria, intretinerea parcului auto, etc), si sa aibe profit. Problema e ca atunci cind firma are un obiect de activitate care presupune doar un contract cu o singura institutie, cum ar fi primaria, atunci aici miroase a capuseala.
      In cazul celor 2 firme de salubrizare, care au contracte cu multe primarii din tara, sa zicem ca ar putea fi ceva reducere de costuri, prin faptul ca partea de conducere/finaincara este una singura pe toata tara, insa in rest, e clar ca costul lor trebuie sa contina si componenta de profit.

      De ce primaria nu poate avea propriul departament de salubrizare? Dar propriul departament de ridicat masini? (la Cluj primaria se ocupa de ridicat masini, nu o firma aiurea, cum se intimpla la Bucuresti)
    • -1 (1 vot)    
      Nu e adevarat (Vineri, 11 noiembrie 2011, 15:12)

      maradona [anonim] i-a raspuns lui costica

      Ii daduse un baiat sa vada daca sunt buni .
  • +6 (6 voturi)    
    Si nu numai salubrizarea.... (Vineri, 11 noiembrie 2011, 13:54)

    Andor74 [anonim]

    Orice contract cu statul presupune niste preturi mai mari decat daca discuti cu un alt partener privat. Si asta in principal pt. ca statul plateste intotdeauna cu intarziere. Concret: tu furnizezi un serviciu (sau bunuri materiale) luna asta, si luna urmatoare se emite factura, cu termen de plata la 30 de zile. Statul iti va plati (potrivit bunelor obiceiuri) dupa 60 de zile. Tu ai furnizat serviciile, ai cumparat materiale, ai platit la stat darile si ti-ai platit muncitorii tai dar banii ti-i recuperezi abia peste 60 de zile. De aici necesitatea de a pune un adaos mai mare.
    Buuuuun! Asta inteeleg eu. Ce nu inteleg e cum de isi pun adaos atat de mare?! Adica iti iese profit si iti mai ramane si de-o mita?!
    • +2 (2 voturi)    
      corect! (Vineri, 11 noiembrie 2011, 15:41)

      Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Andor74

      Doar ca relatia cauzala este exact invers: DACA ai dat shpagutza o suma coresounzatoare, cui trebuie, atunci agati un contract cu Statul, cu preturi muuult, mult umflate, si inti recuperezi urgent de 100 de ori valoarea mitei. Diferenta o platim noi, contribubilii!
  • +6 (6 voturi)    
    Deznodamantul? (Vineri, 11 noiembrie 2011, 14:13)

    ionut [anonim]

    Sa vedem acum ce face justitia, ii vom vedea pe cei 2 dupa gratii sau nu? Voi ce ziceti?
    • +6 (6 voturi)    
      Nu cred ca ii da parnaie (Vineri, 11 noiembrie 2011, 14:29)

      FLORIO [utilizator] i-a raspuns lui ionut

      Dar ma bucur ca macar ii hartuieste. In ultimul timp vad ca o fac cei de la DNA in serios.
    • 0 (4 voturi)    
      Cu siguranta scapa (Vineri, 11 noiembrie 2011, 15:08)

      Marinel [anonim] i-a raspuns lui ionut

      Si mai mult decit atit, va fi premiat, plus scuzele de rigoare. Este prea "destept" ca sa stea la racoare. Vezi "tirgul" facut la noi cu Mazare si compania. Prea multe fire duc in portul Constanta si se cam innoada aici, la Mazare care are dosare pentru multi. Si cind e nevoie le da drumul prin TV Neptun, ca e tot mosia lui.
  • +5 (5 voturi)    
    sa fim seriosi... (Vineri, 11 noiembrie 2011, 14:13)

    catalin_mattei [utilizator]

    in Romania ca sa ai contract cu o primarie sau alta institurie de stat tot trebuie sa vii cu ceva.. macar o ciocolata.. asta este mersul lucrurilor.. pana nu scapam de aceste mentalitati si aceste obiceiuri de Fanar nu vom ajunge nicaieri...
    • -3 (5 voturi)    
      Obiceiurile astea sunt! (Vineri, 11 noiembrie 2011, 15:01)

      Constantin [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

      Logic este sa adaptezi legislatia la mentaliate. Spaga poate fi tranformata din dusman in aliat al statului prin reglementarea ei.
      • +2 (2 voturi)    
        nu prea inteleg cum! (Vineri, 11 noiembrie 2011, 15:46)

        Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Constantin

        Sugerezi sa modificam legislatia, dar CUM?
        Ce ar trebui facut?
        problema cu shpaga nu este mica atentie, ciocolata sau cafeau/kent-ul cum era inainte de 198, ci factorul acela de 1000x de care s-a vrobit mai inainte. adica, din mai multi furnizori, primarul -shpagar va alege pe cel care i-a dat mita cea mai mare, adica cel care ofera serviciile cele mai proaste, cu pretul cel mai umflat.
        Cum se poate remedia situatia ASTA?
        Nu ca sa nu se mai ia mita, ci ca mita sa devina un elemnt ce stimuleaza activitatea Primariei?
  • +7 (7 voturi)    
    daca a gresit ..sa plateasca... (Vineri, 11 noiembrie 2011, 14:15)

    singeorz [utilizator]

    asta e , din nefericire , multi o data ajunsi sus ,se cred intangibili si fac totul ca sa profite ..mai ales daca ,cred ei , ca au in spate pe cineva ...dar ,daca a gresit si a umblat la borcanu cu miere ..sa plateasca cu varf si indesat ...
  • +3 (7 voturi)    
    unu (Vineri, 11 noiembrie 2011, 14:16)

    unu [anonim]

    Firmituri. Praf in ochi. Realitatea e cu mult mai cruda.
    • +4 (6 voturi)    
      adevărat (Vineri, 11 noiembrie 2011, 15:01)

      Andrei [anonim] i-a raspuns lui unu

      Într-o ţară în care în majoritatea economiei salariul mediu nu depăşeşte 450 euro, Apostu face de 100 de ori pe-atât la un singur contract din zecile care le semnează anual.
      PSD, PDL, UDMR, PC, justiţia, poliţia, medicii, mediul universitar privat şi de stat, privaţii abonaţi la contracte cu statul, notarii, vămile, etc. sunt braţele acestui monstru al corupţiei generalizate care va distruge în final România.
      • -3 (5 voturi)    
        . (Vineri, 11 noiembrie 2011, 15:43)

        Turmentescu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

        Deci cat de mitoman sa fii ca intr-un articol in care un primar de la PDL e acuzat ca a luat mita, tu sa vii sa scrii ca PSD, PNL et co. sunt "bratele acestui monstru al coruptiei generalizate"?!
        Hai recunoaste, ca nu e greu, coruptia, hotia si delasarea nu sunt specifice unui partid sau altul, e un flagel infipt destul de adanc in mentalul colectiv al romanilor.
  • -1 (1 vot)    
    bani de taxi (Vineri, 11 noiembrie 2011, 14:58)

    petre [anonim]

    chiar credeti ca doar despre asta este vorba ?
  • +2 (2 voturi)    
    si atunci? (Vineri, 11 noiembrie 2011, 15:24)

    srpc [utilizator]

    in afara de metoda Tepes sau Antonescu mai este vreuna eficienta?
  • +1 (3 voturi)    
    Ca cetatean (Vineri, 11 noiembrie 2011, 15:45)

    FLorin [anonim]

    vreau ca furnizorul de servicii sa-si faca treaba. In cazul de fata curatenie, sa ia gunoiu la timp. Nu ma intereseaza ca este firma prietenului primarului sau ca primarul a luat spaga. Chiar deloc. Cand ma gandesc cata functionarime e platita sa faca verificari ale achizitiilor mai ia groaza. UCVAP, ANEREMAP, CNSC, tribunale, Autoritatea de Audit, etc. Si asta pt ca un contract sa nu fie atribuit lui x sau y.
  • +2 (2 voturi)    
    si personalul de serviciu? (Vineri, 11 noiembrie 2011, 16:05)

    john [anonim]

    Primarul asta era singur in primarie?? Cine l-a ajutat sa isi desfasoare activitatea?? Ce se intampla cu complicii din primarie?
  • +2 (4 voturi)    
    PSD ascunde ceva? (Vineri, 11 noiembrie 2011, 16:26)

    Nela [anonim]

    Pe la Bruxelles se vorbeste ca denuntatorul spagii n-ar fi strain de lagaturi cu socialistii germani!!! Cum PSD nu este un pratid ci o gasca se pare ca au gasit aceasta cale de a compromite PDL-ul prin metoda spagilor auto-denuntate. Atentie nmare primari PDL vi se pregateste ceva, asa ca mai bine denuntati voi privatii care dau spagi decat invers. Singurul care s-a prins de acest joc este Prigoana.
    • +1 (1 vot)    
      posibil (Marţi, 15 noiembrie 2011, 4:37)

      paolalaan [utilizator] i-a raspuns lui Nela

      mai ales ca ar fi bun amic cu boc posibil sa i se fi intins o capcana ..dar daca a gresit si s a lacomit ...asta e sa plateasca!
  • +2 (2 voturi)    
    Malul Somesului (Vineri, 11 noiembrie 2011, 17:16)

    Malul Somesului [anonim]

    De cand i-au arestat pe nenorocitii astia, mai exact de miercuri, astia de la Salubrizare au primit ordin sa curete Malul Somesului din capatul cartierului Grigorescu, vis-a-vis de strandul Sun. De cand a plecat Boc la Bucuresti nu am mai vazut o astfel de mobilizare a celor de la ROSAL. Pana acuma ce ati facut mai nenorocitilor? Ati luat banii contribuabililor, i-ati impartit intre voi (patronii) si moldoveanul asta, pe salariatii de rand nu i-ati platit.....si acuma v-ati speriat de procurorii DNA si ati trecut la treaba? Bravo Politiei Romane !!!! Arestati-i pe toti parazitii infectati de boala MITA !
  • 0 (0 voturi)    
    solomon (Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, 15:07)

    mitar [anonim]

    sa arunce prima piatra un primar care a facut un contract de salubrizare cinstit (adica fara spaga ) . in constanta s-a inventat taxa de habitat fiecare persoana 36 ron /an , ce ar fi vreo cateva mil. de euro/an.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by