​​AUDIO Al 37-lea termen in dosarul Trofeul Calitatii: Judecatorii au audiat sase martori, Adrian Nastase sustine ca dosarul este o “facatura politica” si ca judecatorii vor da sentinta in decembrie

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 27 octombrie 2011, 15:03 Dosare Anticoruptie


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au judecat joi, 27 octombrie, un nou termen in dosarul Trofeul Calitatii, in care este inculpat fostul prim-ministru al Romaniei, Adrian Nastase. Magistratii au mai audiat sase directori de companii care au participat la simpozionul Trofeul Calitatii. O parte dintre martori au povestit cum a fost realizat pas cu pas Trofeul Calitatii despre care procurorii sustin ca a reprezentat de fapt o operatiune de strangere de fonduri pentru campania electorala prezidentiala a lui Adrian Nastase.
  • Vezi in text o relatare din sala de judecata
  • Din declaratiile martorilor audiati a reiesit ca sute de firme au platit o taxa de 1.500 de lei in schimbul careia au participat la un simpozion si au primit obiecte promotionale. Firmele de constructii erau invitate la Trofeul Calitatii de inspectorii care faceau controale si aplicau amenzi
Ora 9:20 Incepe sedinta de judecata. In sala este prezent fostul premier Adrian Nastase. Ceilalti co-inculpati, Irina Jianu si Bogdan Popovici lipsesc. Irina Jianu lipseste pentru ca a suferit un accident, iar Bogdan Popovici, care s-a autointitulat “premierul conferintelor internationale”, este plecat din tara la o conferinta. Presedintele completului de judecata trece in revista martorii citati si face inventarul celor care sunt prezenti la termenul de astazi. Suntem la al 37-lea termen al procesului si la 1.009 zile de la trimiterea in judecata.


Ora 9:40
Incepe audierea celor sase martorii din dosar: Ioan Galateanu (director Central SA), Tara Gabriel (director Compania Nationala Aeroport Henri Coanda), Virginia Gustica (sef birou analize Ceprocim SA), Virorel Marinescu (director Simco SA), Ilie Alexandru (director Intens Prest SRL), Mitrache Mihail (director Secona SA).

Cei sase martori spun, cu mici variatiuni, aceleasi lucruri. Au participat la Trofeul Calitatii fiind chemati de sefii Inspectoratelor de Stat in Constructii. Au platit o taxa care a variat intre 1.500 si 2.000 de lei. In schimbul banilor, au primit o mapa, niste obiecte promotionale (pixuri, rulete) si au participat la o manifestare. Toti cei sase martori declara ca isi mentin declaratiile date in fata procurorilor.

Ora 10:11 Presedintele completului anunta ca la dosar a fost depus raportul de expertiza contabila care a analizat prejudiciul constatat de procurori adus statului roman, expertiza fiind solicitata de avocatii inculpatilor. Procurorul de sedinta sustine ca are cateva obiectii pe care le prezinta succint. Avocata Paulei Jianu prezinta si ea obiectiile fata de expertiza contabila. In final, judecatorul incheie sedinta. Procesul urmeaza sa fie reluat pe 11 noiembrie cand urmeaza sa fie audiat un nou lot de martori.

Ora 10:20 La finalul sedintei de judecata, Adrian Nastase a comentat pentru HotNews.ro sedinta de judecata, dar si derularea procesului. “Din ce am inteles eu din expertiza contabila ar reiesi ca prejudiciul care a fost calculat de procurori la 60 de miliarde lei vechi a fost stabilit de acesta expertiza la 14.000 lei noi, adica cateva mii de euro”, a declarat liderul PSD. Nastase a mai adaugat ca se asteapta ca in decembrie judecatorii sa ia o decizie in dosarul Trofeul Calitatii. Fostul premier spune ca nu este ingrijorat de viitoarea sentinta a magistratilor, dar a declarat ca asupra Curtii Supreme exista o presiune politica. Adrian Nastase nu a nominalizat concret cine exercita presiunea asupra Curtii Supreme si a mai mentionat doar ca “este evident ca acest dosar este o facatura politica”.

Asculta mai jos comentariul fostului premier:

  • DNA l-a trimis in judecata, pe 20 ianuarie 2009, pe fostul premier Adrian Nastase sub acuzatia ca in 2004 s-ar fi folosit de ''influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid'' in organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii" cu scopul strangerii unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala la care urma sa participe.
  • Potrivit procurorilor, Nastase ar fi beneficiat de materiale electorale in valoare de peste 10 miliarde de lei vechi, bani proveniti din operatiuni comerciale fictive derulate in urma afacerii "Trofeul calitatii in constructii". Afacerea fusese organizata de Inspectoratul de Stat in Constructii, condus pe atunci de Irina Jianu, in colaborare cu Urban Construct, o firma privata condusa de Bogdan Popovici.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1013 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    experti si expertize... (Joi, 27 octombrie 2011, 15:15)

    pehash [utilizator]

    cine o fi facut expertiza asta in care s-au evaporat 6 milioane de lei si au ramas doar 14k? oricum, este o declaratie istorica.. "adica cateva mii de euro".
    practic bombonel nu contesta fapta in sine, dar sunt doar cateva mii de euro, deci nu ar trebui sa conteze...
    sper sa ramana dupa gratii pe viata si banii sa fie recuperati integral din averile celor implicati.
  • 0 (0 voturi)    
    poate (Vineri, 28 octombrie 2011, 9:38)

    sir [anonim]

    Mos Craciun ne face cel mai mare cadou de dupa 1989!il asteptam de cativa ani!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by