Nou termen in dosarul “Bunuri din China (Zambaccian I)

Martorii au povestit ca Dana Nastase a cumparat chinezarii din complexul Europa si cum au ajuns termopanele la Cornu

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 5 octombrie 2011, 21:13 Dosare Anticoruptie


Dana si Adrian Nastase
Foto: Agerpres
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au deliberat un nou termen in dosarul Zambaccian I, in care fostul premier Adrian Nastase si sotia sa Dana sunt acuzati de luare de mita si santaj. In sala de judecata, o fosta “asistenta” a Danei Nastase a povestit cum a cumparat sotia fostului premier diverse bunuri din China dar si din complexul Europa din Bucuresti. Un sofer de TIR a relatat cum “un convoi” de bunuri ale lui Adrian Nastase au ajuns intr-un depozit din Chitila. Un gestionar din Bacau a relatat cum au fost executate termopanele care au fost montate la casa sotilor Nastase din comuna Cornu.

Ora 13:00 Instanta deschide sedinta de judecata. Dosarul in care Adrian Nastase si sotia sa Dana Nastase sunt judecati pentru luare de mita si santaj este judecata de un complet format din magistratii: Ana Hermina Iancu, Alexandri Vasile  si Sandel Lucian Macavei. In sala este prezenta doar Dana Nastase si Paula Jianu.

Dupa cateva minute ajunge si fostul premier Adrian Nastase. Instanta anunta ca INEC, institutul care expertizeaza interceptarile din dosar, a stabilit ca parchetul a transmis CD-urile originale si ca expertiza va fi realizata la jumatatea lunii noiembrie. Instanta constata ca un martor citat lipseste nemotivat si decide sa i se aplice o amenda de 500 de lei (vezi aici cum in dosarul Voicu un martor refuza sa se prezinte in fata instantei de sase luni).

Instanta incepe audierea martorului Smaranda Corbeanu care se prezinta ca asistenta a Danei Nastase in cadrul companiei Datis Consulting&Management SRL. Presa a consemnat in 2006 ca Smaranda Corbeanu a fost mult mai mult decat o simpla asistenta, a fost chiar actionara firmei Datis Consulting&Management SRL, companie la care Dana Nastase a detinut pachetul majoritar de actiuni.

Samaranda Corbeanu povesteste ca a inmanat mai multe plicuri lui Balanescu Bogdan, ale carui firme au montat termopanele la imobilele detinute de sotii Nastase pe strada Zambaccian si in comuna Cornu. Fosta “asistenta” a Danei Nastase spune ca nu stia ce contin plicurile pentru ca erau inchise.

In continuare, Smaranda Corbeanu relateaza vizitele facute cu Dana Nastase si Irina Paula Jianu in China in anii 2003 si 2004.
  • Prima vizita am efectuat-o in 2003 alaturi de Dana Nastase si Paula Jianu. Pentru mine si Dana Nastase, scopul vizitei era unul turistic iar pentru Paula Jianu era unul de afaceri. Paula Jianu a vizitat mai multe depozite de materiale de constructii pentru ca firma de la Bacau construia un hotel la mare. In decursul vizitei am cumparat diverse obiecte cum ar fi: statuete, jucarii, baticuri de matase, un fluier, obiecte de os, in general, obiecte care puteau fi aduse in bagajul de cala”, povesteste Smaranda Corbeanu.

Ora 13:30 In continuare, la solicitarea instantei, Smaranda Corbeanu relateaza cum a decurs cea de-a doua vizita in China. “Vizita a avut loc la inceputul anului 2004. Scopul vizitei era acela ca Dana Nastase sa se intereseze, cu ajutorul lui Ioan Paun, de medici specializati in medicina traditionala. Mama Danei Nastase a insistat asupra acestui fapt pentru ca dumneaei s-a tratat in China de mai multe ori iar acum starea ei de sanatate se inrautatise”, a povestit Smaranda Corbeanu.



In fata instantei a mai mentionat ca Ioan Paun a adus la hotelul unde era cazata Dana Nastase doi medici chinezi care au consultat-o. “In fata celor prezenti, Dana Nastase i-a inmanat 10-15 mii de dolari lui Ioan Paun pentru ca acesta sa se ocupe de transportul medicilor in Romania”, sustine Smaranda Corbeanu.

Ora 13:45 In timpul audierii, fosta “asistenta” a Danei Nastase a mai relatat si ca sotia premierului a cumparat mai multe bunuri cum ar fi “obiecte din os, obiecte din ceramica si o stampa”, pe care ulterior le-a revazut in casa din Zambaccian si in casa de la Cornu.

Smaranda Corbeanu a relatat si ca tatal Danei Nastase a achizitionat si el multe obiecte din China, ca ele ar fi fost transportate cu trenul si ca dorea sa realizeze la Cornu “o aripa cu obiecte din China”. A mai relatat si ca in timpul vizitei din 2004 s-au intalnit si cu Adrian Nastase, care se afla in vizita oficial, si impreuna cu el au vizitat mai multe bazaruri chinezesti. 

Casa din Zambaccian
Foto: Agerpres
Presedinta completului de judecata a insistat sa o intrebe pe Smaranda Corbeanu de ce si-a modificat declaratia data astazi fata de cele spuse in fata procurorului. “Am fost supusa unor presiuni; la fiecare trei cuvinte mi se spunea ca loialitatea prost inteleasa poate fi pedepsita”, spune martora. Instanta ii atrage insa atentia ca la inceputul sedintei de judecata a declarat ca isi mentine declaratia data in fata procurorilor si ca declaratia reprezinta adevarul.

Procurorul de sedinta pune mai multe intrebari legate de obiectele din China. Smaranda Corbeanu raspunde ca ii este greu sa determine care obiecte din casele sotilor Nastase erau cele din China cumparate de Dana Nastase si care erau cele cumparate de tatal acesteia. “Stiu ca Dana Nastase a cumparat astfel de obiecte si din tara. Stiu de la ea ca a cumparat diverse statuete si alte obiecte din complexul Europa”, spune Smaranda Corbeanu.

Ora 14:05 In sala este introdus un alt martor, soferul unui camion care a transportat un container cu bunuri chinezesti care au fost depozitate intr-un depozit din Chitila, un depozit al Danei Nastase. Soferul explica instantei ca nu isi aminteste prea multe despre transport ci doar ca era o sambata. Spune ca nu a fost singurul care a transportat bunurile la depozitul din Chitila. “A fost un convoi cu mai multe camioane”, explica soferul. Spune ca nu a aflat decat ulterior ca bunurile erau destinate sotilor Nastase.

Ora 14:32 Instanta audiaza si cel de al treilea martor, Rusu Ciprian, gestionar al companiei Regal Glass Bacau. Potrivit procurorilor, Regal Glass Bacau a executat termopanele (in valoare de 2 miliarde lei vechi) instalate la imobilele detinute de Adrian Nastase in comuna Cornu si pe strada Zambaccian din Bucuresti. Potrivit procurorilor, aceste termopane, alaturi de alte lucrari, reprezentau mita data de Paula Jianu lui Adrian Nastase pentru a fi numita si mentinuta in functie.

Gestionarul Rusu Ciprian a povestit instantei cum a realizat contabilitatea termopanelor care au ajuns la Cornu. “In actele intocmite de mine materialele folosite pentru realizarea termopanelor erau inregistrare drept <<lucrare Cornu>>”, povesteste gestionarul. El a explicat ca a existat o evidenta clara a materialelor si termopanelor care au ajuns la Cornu.

In schimb, avocatii si chiar si Adrian Nastase au incercat sa argumenteze ca, in realitate, gestionarul nu avea cum sa tina o evidenta clara. “Activitatea industriala este una care se desfasoara in devalmasie. Intrau bare si ieseau termopane. La cat am platit pentru termopane, cred ca am achitat si contravaloarea termopanelor de la pista de carting din Bacau”, spune fostul premier.

Ora 14:50 In replica, gestionarul Rusu sustine ca acest lucru nu era posibil. “Sigur ca erau mai multe lucrari pe care le executa compania, dar pentru fiecare se facea un necesar de materiale, iar la domnul Nastase termopanele erau albe, iar la pista de karting erau albastre”, spune Cirpian Rusu. Se incheie audierea martorului.

Ora 15:05 In final, judecatorul stabileste urmatorul termen pentru 11 octombrie. Avocatii protesteaza. “Asa de
Casa din Zambaccian
Foto: Agerpres
repede. Pai nu se poate, avem si noi altele. Da' chiar asa, in fiecare zi?!”, spune unul dintre avocati. Fostul premier se ridica si el de pe scaun si se adreseaza instantei: “Va rog sa nu cititi editorialul meu din Jurnalul National!”. Presedinta completului ii raspunde: “Eu nici nu citesc presa!” Termenul pentru urmatoarea infatisare ramane 11 octombrie.
  • In 16 februarie 2006, Departamentul National Anticoruptie a dezvaluit ca Nastase era cercetat pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite. Mai exact, in perioada 2001-2004, Nastase "ar fi folosit influenta si autoritatea decurgand din calitatea de presedinte al partidului de guvernamant, dar si prerogativele specifice functiei de prim-ministru al Guvernului Romaniei, obtinand foloase necuvenite de la invinuita Irina Paula Jianu".
  • Astfel, el ar fi primit peste 100.000 USD (reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1.200.000 RON (reprezentand contavaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16 si comuna Cornu, judetul Prahova). In schimbul acestor foloase, Nastase ar fi dispus numirea si mentinerea Irinei Paula Jianu in functiile de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).
Citeste detaliile dosarului “Bunuri din China (Zambaccian I)”






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























7026 vizualizari

  • +21 (21 voturi)    
    rahat pe bat (Miercuri, 5 octombrie 2011, 21:54)

    george [anonim]

    Termopanele sunt doar banii de buzunar, o gainarie. Spaga pe care a luat-o de la Becthel este probabil de ordinul sutelor de milioane de dolari. Becthelul a plecat ca cateva miliarde din Romania fara sa construiasca nici macar 100km de autostrada. Plus spaga de cateva milioane de dolari de la Ovidiu Tendel pe care il ultima zi de guvernare, bombonel, dintr-o singura semnatura, l-a scutit de plata unui miliard de dolari datorie catre bugetul statului. Si astea sunt doar doua tunuri mari din multele pe care bombonelul le-a tras romanilor.
    • +8 (8 voturi)    
      Al Capone (Joi, 6 octombrie 2011, 7:54)

      bula [anonim] i-a raspuns lui george

      a stat la Sing-Sing pe evaziune fiscala. Cu asta l-au prins, cu asta l-au condamnat. Si daca primeste o condamnare de UNA ZI CU SUSPENDARE, cariera politica a lui Nastase e terminata oficial. Nici la Mizil nu mai e ales.
    • +3 (3 voturi)    
      si Truica? (Joi, 6 octombrie 2011, 8:50)

      RazvanCostache1317880135830 [utilizator] i-a raspuns lui george

      e mic copil pe langa Truica, macar ala nu trebuie sa si le ascunda sau sa dea socoteala...yet
  • -18 (26 voturi)    
    Marele corupt nastase (Miercuri, 5 octombrie 2011, 22:14)

    FAQ Romania [utilizator]

    Sa mori de ras, Nastase esti penibil cu termopanele si chinezariile tale. Pune mana si invata de la meseriasi. Udrea, tot clanul basescu, Videanu, Blejnar, Negoita, Botis, Toader - fill in all PDL members - pana si la seful mafiei tale. Daca faci o treaba apoi o faci serios. Pe miliarde de euro, te-ai treit cu ouale si termopanele tale. Doar pe chestia asta si ar trebui sa primesti 10 ani din start. Ai bagatelizat coruptia si frauda din Romania. Noroc mare ca a venit PDL-ul sa arate cum se face. Eu sigur ii votez.
    • +14 (14 voturi)    
      zi-i asa, tusica Tamara, ca bine zici (Joi, 6 octombrie 2011, 0:53)

      harald [anonim] i-a raspuns lui FAQ Romania

      sau esti cumva Bitner, ala cu banii (lui AN) bine ascunsi in sute de afaceri + conturi prin Elvetia??
      Si multe altele, care au fost la timpul lor discutate in ziare. Din '90 pana cand a venit Base' si PDL-ul adica vreo 15 ani in care s-a furat 99% din averea tarii.
      Asa ca pana alta, sa-ti faci chestia aia singur.
    • +5 (5 voturi)    
      ce esti? (Joi, 6 octombrie 2011, 7:56)

      bula [anonim] i-a raspuns lui FAQ Romania

      daca stii (ai dovezi) si nu spui esti tainuitor. Daca nu stii si trancani, esti calomniator. Deci, ce esti?
    • +3 (3 voturi)    
      nu-l mai saraci pe bombo (Joi, 6 octombrie 2011, 11:47)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui FAQ Romania

      daca fostul lui sef de cabinet, el futadores truica, are averea opulenta afisata inclusiv pe latrinele tv si irtv, cam de ce avere crezi tu ca dispune bombo? si toaaaaata cinstita, din leafa lui de prim ministrel.
  • +13 (13 voturi)    
    D-ana de pica (Miercuri, 5 octombrie 2011, 22:21)

    riky [anonim]

    zimbetul arata clar ca urmeaza inca N termene...
  • +4 (4 voturi)    
    Bine punctat (Miercuri, 5 octombrie 2011, 22:26)

    aac [utilizator]

    Excelent AB.
  • +3 (3 voturi)    
    Asa-i in tenis (Miercuri, 5 octombrie 2011, 23:03)

    Marius Ogrean [anonim]

    Monsher
  • -5 (11 voturi)    
    Incerc, repet INCERC!!!!!!! (Joi, 6 octombrie 2011, 0:02)

    vandervaal [anonim]

    sa fiu rational:
    - termopanele, citez: "(in valoare de 2 miliarde lei vechi) instalate la imobilele detinute de Adrian Nastase in comuna Cornu si pe strada Zambaccian din Bucuresti. Potrivit procurorilor, aceste termopane, alaturi de alte lucrari, reprezentau mita data de Paula Jianu lui Adrian Nastase pentru a fi numita si mentinuta in functie". Deci, valoarea termopanelor era de 2 mld:10 000 =200 000 Ron (35000 Euro).
    Mai jos insa gasim, citez : "1.200.000 RON (reprezentand contavaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16 si comuna Cornu, judetul Prahova).
    Avem o declaratie ref. 200 mii Ron, si o alta reprezentand 1,2 milioane Ron., deci suma incriminata creste aiurea de SASE ORI, PE ACELEASI OBIECTE.
    Numai cu aceasta informatie, ati pus clar in evidenta inconsistenta acuzatiilor aduse lui A Nastase. Nu mai vorbesc de schizourile cu tir-urile (Ciprian Rusu), complexul Europa, karting Bacau etc.
    CU ASTEA AU VRUT SA-L INFUNDE ACTUALII?. Pai, daca asta se supara, da in judecata statul roman SI CASTIGA.
    Si acum, ce facem??.......
    • +8 (10 voturi)    
      Ooooff! Bietul de tine (Joi, 6 octombrie 2011, 7:48)

      Audit [utilizator] i-a raspuns lui vandervaal

      care tot incerci sa ne luminezi pe noi prostii de pe acest site!!!
      Dulceata, acest om pe care tu il aperi este un HOŢ. A distrus tara prin OMV de unde a luat bani la greu, prin Bechetel contract cu care a spoliat bugetul tarii, etc.
      Este luat cu ciubucuri mai pamantene ca sa nu-l bage la subminarea economiei nationale. Acest poponar (inainte de "89 frecventa cercurile bine stiute de "specialistii" in domeniu) rade, sfideaza toata tara.
    • +3 (3 voturi)    
      lasam numaratul "oolelor"... (Joi, 6 octombrie 2011, 9:12)

      oh [utilizator] i-a raspuns lui vandervaal

      ... si trecem la numarat steagurile: unu' la primarie, unu' la gara, unu' la prefectura... si asa mai departe.
  • +9 (9 voturi)    
    se voteaza si din puscarie (Joi, 6 octombrie 2011, 0:22)

    Adrian [anonim]

    sper sa ii vad pe ambii in puscarie pana la alegeri.
  • +4 (4 voturi)    
    mafie tata mafie (Joi, 6 octombrie 2011, 0:35)

    Dr.Mythnick [utilizator]

    si eu banuiam ca el e capul, cand tot femeia face jocurile
    • +7 (7 voturi)    
      Aminteste-ti declaratia lui (Joi, 6 octombrie 2011, 7:51)

      Audit [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

      Negritoiu care spunea ca dna Nastase a venit cu o sacosa ce continea 400.000 dolari si, fiind pe tocuri (!!!!), el a ajutat-o sa nu mai stea la rand la depunere. Deci acest pui de ministru comunist a facut jocurile in paralel cu popo.
  • +8 (8 voturi)    
    Deplasarea in China in 2oo3 si 2004 (Joi, 6 octombrie 2011, 1:40)

    Li You Ming [anonim]

    Cele trei doamne au fost in China sa vada daca exista si alte obiecte ( chinesarii) diferite de ce exista la Complexul Europa,si au constatat ca sunt aceleasi . Au venit in tara si au cumparat toate obiectele dela Complexul Europa. Ar trebui ca instanta sa oblige DNA la plata cheltuielilor de transport pentru cele trei persoane
  • +3 (3 voturi)    
    SI!? (Joi, 6 octombrie 2011, 7:43)

    Audit [utilizator]

    CE FACE ASA ZISA justitie!?

    Doamne, cat sunteti de sfidatori, cum va bateti joc de noi, oare nu se va alege praful de tot ceea ce ati facut atat familia Nastase cat, mai ales, cei ce ii judeca?
  • +5 (5 voturi)    
    Fara cuvinte... (Joi, 6 octombrie 2011, 8:09)

    Observator [anonim]

    Lamentabil, niste gainari si niste spoliatori ordinari, Casa aia din pozele care ni se arata este un talcioc plin de kitciuri, intre care se ascund si unele lucruri de valoare. In orice stat democratic si serios, nu intr-unul bananier, indivizii astia doi are fi fost de mult in puscarie, unde le este locul.Bombonel nu mai are absolut nici o sansa, fiind total, definitiv si iremediabil compromis politic.Cred ca in afara de sotia lui-tovarasa de afaceri- nici un roman nu l-ar mai vota in vreo alegere. Singura lui prezenta notabila este cea de la tribunal-dar si aia, datorita "complicitatii" mass media!
  • +2 (2 voturi)    
    porcushorii de guineea (Joi, 6 octombrie 2011, 8:51)

    arabela [anonim]

    poza vb singura . cred ca au degetele incovoiate .
  • -4 (6 voturi)    
    ridicol! (Joi, 6 octombrie 2011, 9:20)

    Bogdan [anonim]

    Asta e marea coruptie ?!? Absolut ridicol! Basescu si-a acordat singur casa, din functia de primar, e suspectat ca a vandut flota Romaniei si tot Nastase e mare corupt cu niste chinezarii si niste termopane ?!?
    • +3 (3 voturi)    
      Offff (Joi, 6 octombrie 2011, 12:59)

      Cocolina [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

      mai ridicol decat tine,voi toti ,nu exista in tara asta!!!Ridiculizata de voi!Rusine sa va fie!!!!!!!!!
  • -5 (7 voturi)    
    nastase (Joi, 6 octombrie 2011, 9:24)

    bogdan [anonim]

    Plec de la premisa VINOVATIEI,ATENTIE! Deci cu "obiectele din China" si cu termopanele de la Cornu vor sa-l infunde pe Nastase?

    Aceasta speta este edificatoare cu privire la IQ'ul celor care "au instrumentat" acest MARET caz.O sa imi sariti in cap ca's un comunist PSD'ist, dar n-are nicio legatura cu realitatea...Basescu este invinuit de'o tara intreaga ca a facut sa dispara FLOTA ROMANEASCA si noi vb de chinezariile lui Nastase....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by