Sotia lui Botis a mintit in CV pentru a fi in proiectul european; DLAF a sesizat DNA

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 3 octombrie 2011, 21:59 Dosare Anticoruptie


Sotia fostului ministru al Muncii Ioan Botis, Ligia Botis, a "prezentat o situatie care nu corespunde realitatii" in CV-ul depus pentru a fi parte a proiectului european "Sansa la demnitate", au descoperit inspectorii DLAF, motiv pentru care acestia au sesizat DNA, informeaza Mediafax.

Reprezentantii Departamentului de Lupta Antifrauda au comunicat, la solicitarea Mediafax, ca cei care au verificat modul in care a fost derulat proiectul "Sansa la demnitate" al Asociatiei Parteneriat Euro-Activ Bistrita au descoperit "posibile infractiuni legate de modul de obtinere a fondurilor europene". Mai mult, DLAF sustine ca aceste posibile infractiuni au fost savarsite de "persoanele responsabile cu furnizarea documentelor necesare pentru dovedirea eligibilitatii proiectului".

"Aceste persoane au prezentat situatii care nu corespund realitatii, creand aparenta indeplinirii unor conditii obligatorii pentru obtinerea finantarii din bugetul UE", au comunicat reprezentantii DLAF.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca reprezentantii DLAF au ajuns la concluzia ca sotia fostului ministru Botis, Ligia Botis, care in proiect avea pozitia de "responsabil grup de lucru II", a "mistificat adevarul" in ceea ce priveste experienta sa reala.

"Doamna Botis trebuia sa aiba cinci ani de experienta in management, resurse umane sau comunicare. In realitate, ea a lucrat doar un an si patru luni ca manager al firmei ei, un mic atelier de mobila care a avut, de la infiintare, cel mult trei angajati. A trecut, de asemenea, in CV, la capitolul "experienta profesionala", faptul ca este doctorand la Universitatea Tehnica din Cluj, pe care a trecut-o ca fiind angajatorul ei, in conditiile in care nu are cu institutia un raport de munca", au declarat sursele judiciare citate.

Mai mult, avand in vedere performantele economice ale firmei lui Botis, controlorii DLAF au afirmat ca, in opinia lor, Ligia Botis nu avea calificarea si experienta necesare sa ocupe pozitia de responsabil de grup in acest proiect. Pentru a demonstra acest lucru, inspectorii DLAF au comparat experienta profesionala a Ligiei Botis cu cea a celeilalte persoane care ocupa o functie similara in proiect, Irina Nicolina Hadarean, rezultand "o semnificativa diferenta in ceea ce priveste experienta manageriala detinuta".

"Tinand cont de complexitatea activitatilor ce trebuiau desfasurate in cadrul proiectului de catre responsabilii grupurilor de lucru (...) apreciem ca experienta manageriala anterioara detinuta de doamna Ligia Botis nu este suficienta si relevanta pentru a o recomanda in vederea ocuparii functiei pentru care a aplicat in cadrul proiectului", au scris reprezentantii DLAF in nota inaintata procurorilor DNA.

Conform controlului DLAF, Ligia Botis a castigat, din participarea in acest proiect, suma de 33.317 lei, adica aproximativ 8.000 de euro. Ea a primit acesti bani ca salariu, din prefinantarea primita de organizatie pentru proiectul propus.

Sursele citate au mai declarat ca Ligia Botis a venit la DLAF de doua ori, o data chiar impreuna cu sotul ei, insa, spre deosebire de alti sase participanti la proiect, a refuzat sa raspunda intrebarilor inspectorilor, astfel ca acestia au inaintat nota de control la DNA. In document, reprezentantii DLAF au scris ca o suspecteaza pe Ligia Botis ca s-ar face vinovata de o infractiune din Legea 78 din 2000 "privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie", fapta pedepsita cu inchisoare de la trei la 15 ani: "folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor".

Desi nota de control a DLAF a fost transmisa DNA la jumatatea lunii iulie, procurorii anticoruptie au comunicat, la cererea Mediafax, ca Ligia Botis nu are calitatea de invinuit sau de inculpat in vreun dosar.

Inspectorii DLAF nu au descoperit, cu ocazia verificarii proiectului, vreo posibila implicare a fostului ministru Ioan Nelu Botis in urgentarea aprobarii proiectului sau in oricare alt aspect legat de acesta.

Scandalul privind proiectul "Sansa la demnitate"
derulat de Asociatia Parteneriat Euro-Activ din Bistrita a izbucnit in luna aprilie a acestui an si a dus la demisia de onoare a ministrului Muncii de atunci, Ioan Nelu Botis. Presa a relatat ca sotia ministrului Botis este implicata intr-un proiect european finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU), Autoritatea de Management a acestuia fiind in subordinea Ministerului Muncii.

Imediat, Agentia Nationala de Integritate (ANI) l-a reclamat pe Botis la DNA pentru conflict de interese.

Pe langa DLAF, si Autoritatea de Management a POS-DRU a facut propria verificare a modului in care s-a derulat proiectul, ajungand la o concluzie similara: exista indicii ca a fost incalcat un articol din Legea 78 din 2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie aproape similar celui indicat de DLAF, fapta pedepsindu-se exact la fel. In plus, in urma anchetei AM POS-DRU i-a cerut ONG-ului beneficiar sa returneze finantarea de 639.267 de lei, singurii bani primiti pentru acest proiect, aici fiind inclusi si cei 8.000 de euro primiti de Ligia Botis.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1359 vizualizari

  • -2 (2 voturi)    
    acum 1 ora la TVR... (Luni, 3 octombrie 2011, 22:21)

    costica [anonim]

    Dl Oltean secretar general al PDL afirma despre Dl Botis ca "este un exemplu de moralitate"...
    Cam asa arata moralitatea in PDL.....
    Lasa ca scapam de PDL si de Oltean(catastrofa omul asta, nu stiu cum il tine PDL!!) de Dna Anastase, de Boc, de Igas, de Udrea...
    Doamne ajuta !!!!
  • 0 (0 voturi)    
    Mai rau (Marţi, 4 octombrie 2011, 22:12)

    skepsis [anonim]

    nu era ca ar fi luat banii pe care nu-i merita, ci ca nu ar fi fost in stare sa-i obtina pe aia cuveniti (programului).


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by