Dosarul "Grupul Vectra" va fi rejudecat la Tribunalul Constanta

de I.B.     HotNews.ro
Luni, 14 noiembrie 2016, 23:30 rechizitorii


Dosarul "Grupul Vectra", in care Tribunalul Constanta a dispus in luna decembrie a anului trecut condamnari de aproape 60 de ani si despagubiri de mai multe milioane de euro, va fi rejudecat, in prima instanta, potrivit Mediafax.

Curtea de Apel Constanta a admis, luni, apelurile declarate de mai multi dintre inculpatii din dosar, dar si dintre partile civile, impotriva sentintei date de Tribunalul Constanta in dosarul Grupul Vectra.

Astfel, a fost admisa rejudecarea cauzei de prima instanta, respectiv la Tribunalul Constanta.

De asemenea, instanta a mai dispus luni si revocarea masurilor preventive.

Decizia Curtii de Apel este definitiva.

In decembrie anul trecut, Tribunalul Constanta a dispus pedepse insumand aproape 60 de ani de inchisoare pentru trei administratori ai Vectra Imobiliare SRL, Vectra Construct si City Invest SRL, acuzati de inselaciune, ei fiind obligati si la plata unor despagubiri de milioane de euro catre 190 de persoane.

Astfel, Adrian Rosu a fost condamnat la 20 ani de inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asocierea pentru savarsirea de infractiuni, Gabriel Moise la 20 de ani de inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, si asociere pentru savarsirea de infractiuni, iar Cosmin Moldoveanu, la 18 ani ani de inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, si asocierea pentru savarsirea de infractiuni.

De asemenea, SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL si SC City Invest SRL, toate din Constanta, au fost amendate cu cate 900.000 de lei pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, plus pedeapsa complementara a dizolvarii persoanei juridice.

In plus, instanta i-a obligat pe cei trei la plata, in solitar, a mai multor milioane de euro catre cei aproximativ 190 de pagubiti din dosar.

Sentinta Tribunalului Constanta nu a fost definitiva.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA Constanta, in perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpatii Adrian Rosu, Gabriel Moise si Cosmin Moldoveanu, in calitate de persoane fizice ori de reprezentanti ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL si SC City Invest SRL, au indus in eroare 189 de persoane angajandu-se ca, in calitate de dezvoltatori imobiliari, sa construiasca apartamente in 16 vile situate in municipiul Constanta. Partile vatamate au achitat pretul integral al apartamentelor in avans - sume intre 20.000 si 46.000 de euro pentru un apartament -, si au fost mentinute in eroare si dupa incheierea contractelor de executie - construire intrucat imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar partial.

La momentul incheierii contractelor, partile vatamate nu au stiut ca o parte din terenurile pe care urmau sa se construiasca imobilele erau ipotecate in favoarea unor unitati bancare pentru garantarea unor credite obtinute sau ca nu apartineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terti. De asemenea, banii incasati ca urmare a incheierii acestor contracte nu au fost folositi pentru edificarea imobilelor, ci in scop personal sau folositi la alte proiecte imobiliare. In plus, inculpatii s-au implicat si in intrarea in insolventa a firmelor din Grupul Vectra si au continuat sa faca promisiuni nefondate partilor vatamate, astfel ca acestea au renuntat sa uzeze de mijloacele prevazute in legea civila pentru recuperarea pagubelor create.

In aceasta modalitate, partile vatamate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 euro si 282.500 lei.

Partile vatamate s-au constituit parti civile in procesul penal cu suma totala de 5.435.328 euro si 254.000 lei.

In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor imobile apartinand inculpatilor Adrian Rosu, Gabriel Moise, SC Vectra Imobiliare SRL si SC Vectra Construct SRL. In ceea ce il priveste pe inculpatul Cosmin Moldoveanu, nu au fost identificate bunuri in proprietatea acestuia pentru a fi indisponibilizate.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























577 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by