UPDATE Stenograme Dosarul de coruptie ANRE-ENEL: Vicepresedintele ANRE, un director ENEL si un asociat al firmei Electro-Alfa au fost trimisi in judecata

de CP     HotNews.ro
Luni, 4 august 2014, 14:16 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor Claudiu Sorin Dumbraveanu, vicepresedinte in cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), pentru luare de mita, Florin Gugu, director ENEL, pentru dare de mita si Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electro-Alfa International SRL, pentru complicitate la luare de mita. Reamintim ca DNA i-a retinut in luna iunie pe cei trei, fiind acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

In cursul anului 2013, Claudiu Sorin Dumbraveanu a pretins si a obtinut de la inculpatul Florin Gugu, in baza unei intelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC Electro-Alfa, al carei asociat este inculpatul Gheorghe Ciubotaru, potrivit acuzatiilor procurorilor DNA. Foloasele necuvenite constau in atribuirea a doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199,10 lei, in schimbul indeplinirii unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 02 si 03 octombrie 2013 a unor interventii, in virtutea functiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, si anume:
  • micsorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%;
  • majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50%;
  • informarea ENEL despre faptul ca un control nu avea la baza o reclamatie, ci era in programul anual de control.

In aceeasi perioada, in baza unei intelegeri anterioare, inculpatul Florin Gugu a promis si a dat inculpatului Claudiu Sorin Dumbraveanu, foloase necuvenite pentru SC SC Electro-Alfa International SRL, al carei asociat este inculpatul Gheorghe Ciubotaru, constand in atribuirea celor doua contracte de executie lucrari, in schimbul indeplinirii de catre Claudiu Sorin Dumbraveanu a unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, mentionate mai sus.
Inculpatul Gheorghe Ciubotaru, in cursul anului 2013, in intelegere cu inculpatul Claudiu Sorin Dumbraveanu, l-a ajutat pe acesta sa primeasca foloase necuvenite, de la inculpatul Florin Gugu, prin acceptul de atribuire catre SC SC Electro-Alfa International SRL a celor doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199,10 lei, in schimbul indeplinirii de catre Claudiu Sorin Dumbraveanu a unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu.

  • Detalii din rechizitoriul procurorilor

In prima jumatate a anului 2013, inculpatul Claudiu Sorin Dumbraveanu, avand o functie de decizie in cadrul ANRE, respectiv vicepresedinte si membru in Comitetul de reglementare, a pus in vedere inculpatului Florin Gugu, director ENEL, ca, in urma descoperirii unei duble taxari a certificatelor verzi catre consumatori in anul 2012, ENEL Distributie Muntenia este pasibila de sanctiuni constand in reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.

Cu aceasta ocazie, Claudiu Sorin Dumbraveanu a conditionat micsorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (reprezentand o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC SC Electro-Alfa International SRL, apartinand unui apropiat al vicepresedintelui A.N.R.E., inculpatul Gheorghe Ciubotaru, in implementarea proiectului Smart Meter, ori de incheierea de catre ENEL cu aceasta societate a unor contracte de lucrari sau de achizitie echipamente.

In acest context, inculpatul Florin Gugu a promis ca va tine cont de solicitarea inculpatului Claudiu Sorin Dumbraveanu, sens in care a avut intalniri cu reprezentantii SC SC Electro-Alfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea in viitorul apropiat a unor contracte, desi acestia practicau preturi peste cele ale pietei in domeniu.

Inculpatul Claudiu Sorin Dumbraveanu a contribuit in mod esential la reducerea sanctiunii de la 6% la 1,3%, precum si a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar pana la finele anului 2013.

Ulterior, inculpatul a continuat sa acorde sprijin catre ENEL, in varii modalitati, in baza intelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte catre firma Electro-Alfa Intenational.

Astfel, spre exemplu, la 02.10.2013, inculpatul Claudiu Sorin Dumbraveanu l-a contactat pe inculpatul Florin Gugu, caruia i-a comunicat ca a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienta in beneficiul ENEL de la 25% la 50% din consumul propriu tehnologic, pe nivelul de joasa tensiune.
De asemenea, la 03.10.2013, inculpatul Claudiu Sorin Dumbraveanu l-a informat pe acelasi inculpat, printr-un intermediar, despre faptul ca un control aflat in curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum si ca nu are nicio reclamatie la baza, informarea fiind facuta in urma temerilor exprimate de Florin Gugu cu privire la scopul controlului.

Ulterior acordarii acestor facilitati de catre A.N.R.E., pe site-ul SEAP a aparut un anunt de atribuire, din data de 13 decembrie 2013, pentru ¬Antrepriza lucrarilor in retelele de medie tensiune apartinand filialelor Banat si Dobrogea ale ENEL¬, printre firmele castigatoare regasindu-se si SC SC Electro-Alfa International SRL, ca urmare a organizarii de catre Enel a licitatiilor, cu nerespectarea principiilor prevazute de ordonanta de urgenta privind achizitiile publice, modificata prin Legea nr. 193/2013.

La 10 ianuarie 2014 intre ENEL Distributie Dobrogea si SC SC Electro-Alfa International SRL au fost incheiate doua contracte subsecvente pentru executia de lucrari.
Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judetul Calarasi, fiind in valoare de 277.600,66 lei iar cel de-al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalatii electrice din municipiul Calarasi, fiind in valoare de 129.598,44 lei.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

  • Discutiile dintre inculpati

Organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în cadrul procesului de privatizare a S.C. ELECTRICA S.A., pachetele majoritare de acţiuni au fost preluate de către grupul italian ENEL S.p.A. pentru S.C. ELECTRICA BANAT S.A., S.C. ENEL MUNTENIA SUD S.A. şi S.C. ENEL DOBROGEA S.A., fără ca ulterior  obligaţiile de investiţii să fie respectate, cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul A.N.R.E., investiţiile parţiale raportate fiind acceptate fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor A.N.R.E., în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control şi recepţie.
   
În cursul lunii iunie 2013, la nivelul ANRE existau discuţii legate de reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%, aspect negativ pentru firmele furnizoare şi distribuitoare, printre care şi ENEL.
Urmare a unor discuţii anterioare, rezultate din interceptările telefonice, la data de 18.06.2013, inc. Gugu Florin, director reglementare tarifare ENEL, i-a trimis un SMS inculpatului Dumbraveanu Claudiu Sorin, cu următorul conţinut: „Pot prietenii din Nord (Electroalfa are sediul la Botoşani – n.n.) să vină vineri la Mihalache (Bd. Ion Mihalache – sediul ENEL – n.n.) ora 10 să identificăm ce echipamente au disponibile?” 

La 19.06.2013, inc. Dumbraveanu Claudiu Sorin l-a contactat telefonic pe inc. Ciubotaru Gheorghe, transmiţându-i invitaţia de la ENEL, conversaţia relevând interesul material personal al lui Dumbraveanu Claudiu Sorin în încheierea unor contracte de către Electroalfa (prin folosirea pronumelui „noi”):
„Ciubotaru Gheorghe: să spună ce echipamente putem face noi…
Dumbraveanu Claudiu Sorin: da. Să convină ce putem face noi în perspectiva colaborării.
Ciubotaru Gheorghe: da,da,da.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: adică voi, nu noi. Pardon!
Ciubotaru Gheorghe: noi românii.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: da, noi românii!
Ciubotaru Gheorghe: şi alte produse, nu?
Dumbraveanu Claudiu Sorin: da. Se pune problema să conveniţi cu ei şi alte treburi, pe lângă treaba aia! Adică…”

La 20.06.2013 a avut loc o întâlnire în incinta Hotelului Intercontinental din Bucureşti, la care au participat inc. Dumbraveanu Claudiu Sorin, inc. Ciubotaru Gheorghe şi martorul Gosav Manuel.
Din discuţiile purtate a rezultat că inc. Dumbraveanu Claudiu Sorin a condiţionat reprezentantului ENEL, inc.  Gugu Florin reducerea procentului de micşorare a tarifelor de la - 6% la -1,3% de încredinţarea de către ENEL firmei Electroalfa a unor contracte ori de efectuarea unor achiziţii.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: orice produs să cumpere… cu care poţi să… el e cu altă afacere. Şi cu întrerupătoare, şi cu… trebuia el să… Era în sevraj (Gugu Florin de la ENEL –n.n.) că eu vreau să le reduc tarifele de furnizare.
Ciubotaru Gheorghe: Da.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: deodată şi-a adus aminte, că asta mi-a spus-o alaltăteri, când le-am spus că le reduc tarifele. Deodată şi-a adus aminte. Acesta e mesajul pe care mi l-a transmis alaltăieri. Uite. Uite-l aici.
Ciubotaru Gheorghe: trebuia să vândă…
Dumbraveanu Claudiu Sorin: l-am chemat şi i-am zis să… (râde) în funcţie de ce rezultat. Mă mai gândesc…
Gosav Manuel: ar trebui să meargă…
Dumbraveanu Claudiu Sorin. Mâine ştie, că a fost azi la el special (posibil la cineva din conducerea ENEL). A rămas să confirme mâine.”
Mesajul tip sms la care făcea referire inc. Dumbraveanu Claudiu Sorin este cel prin care inc. Gugu Florin îi invita pe reprezentanţii Electroalfa să prezinte ENEL echipamentele disponibile, scopul fiind acela al identificării posibilităţilor de colaborare contractuală. Inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU, prin exprimarea „deodată şi-a adus aminte”, practic a transmis interlocutorului, direct interesat, că inc. Gugu Florin a înţeles doleanţa sa referitoare la introducerea Electroalfa în relaţii cu ENEL şi a promis să facă demersurile de rigoare.
Întâlnirea planificată pentru 20.06.2013 a avut loc, conform celor stabilite.
Referitor la această întrevedere, dintre reprezentantul Electroalfa Gosav Manuel şi inc. Gugu Florin, martorul GOSAV MANUEL a declarat că a procedat la prezentarea unor produse, în vederea participării ulterioare la licitaţii publice organizate de ENEL, urmărindu-se în principal aflarea caracteristicilor tehnice ale produselor din standardele ENEL. Martorul nu a putut preciza numele reprezentanţilor ENEL cu care s-a întâlnit. Însă din dialogurile ulterioare a rezultat că unul dintre decizionalii ENEL care a participat la această întâlnire a fost inc. Gugu Florin. Asupra conţinutului discuţiilor vom reveni.

 În baza referatelor din 20.06.2013, întocmite de Direcţia generală piaţă de energie electrică, aflată sub directa coordonare a inc. Dumbraveanu Claudiu Sorin, la 21.06.2013, aşadar în ziua următoare întâlnirii prezentate mai sus, a avut loc şedinţa Comitetului de Reglementare al A.N.R.E, în care Dumbraveanu Claudiu Sorin avea calitatea de membru, cu drept de vot, fiind aprobate în unanimitate propunerile de reducere cu numai -1,3% a tarifelor de furnizare. Acestea s-au materializat prin emiterea de către preşedintele ANRE, conform legii, a Ordinelor nr. 40-41 din 21.06.2013.
În aceeaşi zi -21.06.2013, după încheierea şedinţei, inc. Dumbraveanu Claudiu Sorin l-a contactat telefonic pe inc. Gugu Florin, care încercase să îl contacteze anterior, acesta ţinând să-i comunice că, în urma întâlnirii cu reprezentanţii Electroalfa, „sunt pe drumul cel bun”.    Aşadar, întâlnirea din ziua precedentă avusese loc.
Gugu Florin: deci, ei sunt… o să schimbe nişte liste cu ce au ei şi o să ne dea nouă şi ăştia ai noştri o să dea o listă cu ce au nevoie urgentă, criticităţi, astfel încât să poată să se ia, chiar dacă preţul e un pic mai mare decât preţul pieţei, fiindcă oamenii au recunoscut că ei, ca retaileri, nu sunt performanţi ca preţuri.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: Aha, am înţeles.
Gugu Florin: se analizează toate astea. Eu zic că sunt pe drumul cel bun. Cel puţin până acum.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: aha. Florin, hai să-ţi zic care a fost rezultatul la ordin.
Gugu Florin: Aşa.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: Până la final, pe scurt, o să fie o reducere de tarif de 1,3% pe timp de 12 luni………….S-a aprobat aşa. A fost greu să nu… să blochez tot…
Dumbraveanu Claudiu Sorin: Zic eu că a ieşit…
Gugu Florin: Da, nu… E ok. 1,3%nu e foarte impactant. Bine.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: Bine. Bun. Mersi şi eu mult de ajutor.”

Ulterior, la 28.06.2013, inc. Gugu Florin l-a contactat pe inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU, pentru a-i comunica o problemă legată de recunoaşterea unor investiţii şi a-i solicita sprijinul în vederea soluţionării acesteia, după care i-a spus că „ vezi, că abia aseară au trimis prietenii o listă şi o să-i dea ăştia înapoi răspunsul”.
Este de relevat, încă odată, modul în care sunt purtate discuţiile, respectiv Gugu Florin îi face o solicitare lui DUMBRĂVEANU CLAUDIU, după care îi aminteşte acestuia că şi doleanţa sa este în curs de rezolvare. Acest aspect a fost constatat în cadrul mai multor discuţii purtate între cei doi inculpaţi.

De asemenea, la 22.08.2014, Gugu Florin şi DUMBRĂVEANU CLAUDIU stabilesc o nouă întrevedere comună cu „omul ăla” (reprezentantul ElectroAlfa) pentru ziua următoare, Gugu Florin spunând că va verifica „să nu lipsească mâine ăia”, referindu-se la colegii săi de la ENEL. Imediat după această discuţie, inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU l-a contactat pe martorul Gosav Manuel, administrator ElectroAlfa, comunicându-i că în ziua următoare trebuie să fie la ENEL.
Cu privire la această întâlnire, ce a avut loc la 23.08.2013, martorul GOSAV MANUEL a arătat că a fost contactat de inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU, cu care s-a şi întâlnit, mergând împreună la ENEL. Cei doi au mers la inc. Gugu Florin, care l-a prezentat pe reprezentantul Electroalfa colegului de la dezvoltare reţea (ulterior s-a stabilit că este vorba de martorul PASCU ADRIAN), în biroul căruia au fost chemaţi ulterior încă doi angajaţi, pe care nici martorul Gosav Manuel, nici martorul Pascu Adrian  nu au putut sau nu au dorit să îi nominalizeze. Martorul GOSAV MANUEL susţine că le-a prezentat nişte cataloage cu produsele firmei, constatând, între altele, că puteau comercializa către ENEL anumite produse, pe care firma nu le producea, astfel că trebuiau cumpărate de la alt furnizor. Martorul a afirmat că, în urma acestei întâlniri, s-a concluzionat că materialele pe care ENEL intenţiona să le achiziţioneze nu erau de interes pentru Electroalfa. Această afirmaţie vine în contradicţie cu cea făcută anterior de inc. Gugu Florin, care a precizat în discuţia cu DUMBRĂVEANU CLAUDIU că scopul prezentării listelor cu criticităţi era tocmai acela de a asigura posibilitatea furnizării anumitor produse, chiar în condiţiile în care Electroalfa practica preţuri mai mari, ca retailer.

În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inc. Dumbraveanu Claudiu Sorin a continuat să acorde sprijin către ENEL, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electroalfa Intenational. În perioada următoare au existat şi alte discuţii şi întrevederi între persoanele menţionate pe marginea aceloraşi teme. 
 Aceste facilităţi acordate de inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU către ENEL, la solicitarea inc. Gugu Florin, s-au desfăşurat exact în perioada în care se derula procedura de atribuire, precum şi imediat după finalizarea acesteia (faza preselecţiei -5.09.2013, faza negocierii propunerilor financiare – 25.09.2013, faza licitaţiei electronice – 30.09.-1.10.2013, raportul final -29.10.2013)
Astfel, la 20.09.2013, într-o discuţie purtată de inc. Gugu Florin cu inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU, acesta din urmă i-a comunicat faptul că va găsi o modalitate de a rezolva  problema, referitoare la recunoaşterea investiţiilor, după toate probabilităţile, inc. Gugu Florin replicând:”sărut mâna! Sărut mâna! Da! Ar fi o gură de oxigen pentru noi ăştia…”. 
La 2.10.2013, inc. Dumbraveanu Claudiu Sorin l-a contactat pe inc. Gugu Florin, căruia i-a comunicat că : „am aprobat ăla. Am pus acolo semnul egal aşa cum aţi vrut. Mai era o treabă pe care am intervenit…….. am mai dres busuiocul…… Maria vă lăsase spor de eficienţă din CPT 25%................şi atâta am mai tras, ca pe joasă să fie 50%”, reacţia lui Gugu Florin fiind:”A, super!”.
Referitor la majorarea sporului de eficienţă susţinut de inc. Dumbraveanu Claudiu Sorin, martora MÂNICUŢĂ MARIA, director general Direcţia Generală Acces Reţea şi Autorizare în domeniul Energiei Electrice din cadrul ANRE,  a menţionat că în programul de reglementări al ANRE pe anul 2013 era prevăzută revizuirea Metodologiei de stabilire a tarifelor de distribuţie, astfel că direcţia condusă de martoră a elaborat un document de discuţie cu propunerea de a rămâne la dispoziţia operatorilor 25% din câştigul de eficienţă pentru reducerea consumului propriu tehnologic (CPT), iar restul de 75% la consumatori, avându-se în vedere că este dificil pentru operatori să demonstreze fără echivoc care sunt pierderile pe fiecare nivel de tensiune, pentru a stabili după aceea care sunt câştigurile de eficienţă. Prin stabilirea acestui procent se urmărea obligarea operatorilor de a face raportări corecte.
Propunerea a fost analizată în şedinţa Comitetului de reglementare din 2.10.2013, prilej cu care inc. Dumbraveanu Claudiu Sorin a propus lăsarea la dispoziţia operatorilor de distribuţie a CTP pe nivelul de joasă tensiune în procent de 50%, faţă de 25%, cât propusese direcţia condusă de martoră. A fost aprobată propunerea făcută de inc. Dumbraveanu Claudiu Sorin. 
De asemenea, la 3.10.2013, inc. Dumbraveanu Claudiu Sorin a informat pe Gugu Florin, prin intermediul numitei Dumitru Geanina, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum şi că nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului.
Solicitarea făcută de inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU a fost confirmată de martorul SOREAŢĂ HENOREL, director Direcţia Generală de Control din ANRE.
 Din probele administrate a mai rezultat că martorele STERE GHIŢĂ LIANA şi TUDORAN ADINA, din cadrul ENEL au purtat corespondenţă pe mail cu numita Constantinescu Rodica, angajată la Electroalfa, în cursul lunilor ianuarie-aprilie 2014, referitor la subcontractările efectuate de Electroalfa firmei Domarex 94, având următorul conţinut: 
10.01.2014, Constantinescu Rodica către Tudoran Adina: „vă transmit ataşat o cerere pentru angajarea unui subcontractor…”, cererea având data incompletă;
28.01.2014, Stere Ghiţă Liana către Constantinescu Rodica: „vă rog să îmi transmiteţi adresa de solicitare subcontractare pentru fiecare subsecvent încheiat cu ENEL… după ce primesc adresa dvs voi începe demersurile necesare subcontractării solicitate”;
7.02.2014, Constantinescu Rodica către Stere Ghiţă Liana:” vă transmit ataşat contractele de subcontractare cu firma Domarex”;
7.02.2014, Stere Ghiţă Liana către Constantinescu Rodica:”în e-mailul anterior v-am spus că, conform CGL semnat la AC nu puteţi subcontracta decât maxim 30%. Dvs aţi emis contractele de subcontractare pe valoarea totală, adică 100%, ceea ce nu este corect. Vă rog să refaceţi solicitarea de subcontractare pentru un procent de 30%”;
11.02.2014, Stere Ghiţă Liana către Constantinescu Rodica:”să nu puneţi data la contract, pentru că trebuie să fie ulterior scrisorii noastre de acceptare, şi nu ştim când va fi”;
11.02.2014, Constantinescu Rodica către Stere Ghiţă Liana;”vă transmit ataşat scrisorile refăcute pe 30% pentru subcontractarea lucrărilor”;
3.03.2014, Stere Ghiţă Liana către Constantinescu Rodica:”vă rog să îmi transmiteţi contractele de subcontractare”;
8.04.2014, Stere Ghiţă Liana către Constantinescu Rodica:”revin asupra solicitării de a transmite contractele de subcontractare conform procedurii derulate”;
9.04.2014, Chiurtu Georgiana către Constantinescu Rodica:”anexat găsiţi contractele de subcontractare cu Domarex”.
Precizăm că în adresele de aprobare a subcontractării,  fără număr şi nedatate, în care este înscris ca semnatar martorul PASCU ADRIAN, se menţionează următoarele:”pentru viitor, în vederea alinierii la procedurile interne ENEL, vă rugăm să transmiteţi iniţial solicitarea de subcontractare, urmând ca ulterior – şi numai după scrisoarea de acceptare (prezentul document)-, să emiteţi/semnati contractul de subcontractare”.  De aici ar rezulta că aceste adrese au fost emise ulterior datei de 9.04.2014, după primirea de către ENEL a contractelor de subcontractare, astfel că aceste contracte au fost încheiate efectiv anterior obţinerii aprobării de la ENEL.
Martora STEREA GHIŢĂ LIANA, angajată ENEL, a recunoscut că a solicitat firmei ELECTROALFA INTERNAȚIONAL să nu pună datele de încheiere la contractele de subcontractare, pentru că data contractului trebuia să fie ulterioară scrisorii de acceptare a subcontractării, arătând însă că nu ştie de ce a procedat așa şi că nu a fost nimic făcut cu scopul de a sprijini firma Electroalfa. Scrisoarea de acceptare a subcontractării a fost semnată de directorul dezvoltare PASCU ADRIAN, căreia martora nu i-a trimis contractele de subcontractare, acestea fiind doar postate pe site-ul ENEL.   Martora a mai arătat că scrisorile de acceptare a subcontractării sunt generate automat de sistem, asupra conținutului acestora neputându-se interveni.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6020 vizualizari

  • +4 (6 voturi)    
    Ce ma intereseaza pe mine este (Luni, 4 august 2014, 14:22)

    Matrafirefox [utilizator]

    daca se reduc sau nu facturile la curent cu cat s-a furat.

    Probabil ca nu se vor reduce, fiindca e vorba de Romania.
    • -1 (3 voturi)    
      sigur ca da! (Luni, 4 august 2014, 17:26)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui Matrafirefox

      OK, sa presupunem ca Ponta NU ajunge presedinte, deci Justitia POATE sa lucreze. Dupa 10 sau 20 de ani, acuzatii sunt gasiti vinovati.
      Ce se intampla cu prejudiciul?
      la data respectiva, au trecut muuulti ani de cand ENEL a plecat din Romania.
      Nici directorul ENEL, si nici vicepresedintele ANRE nu au bagat banii in propriul buzunar.
      Atunci cine, de unde ne da inapoi banii platiti excesiv?!
  • +6 (8 voturi)    
    ! (Luni, 4 august 2014, 14:59)

    chiuaua [utilizator]

    Am auzit ca se va reduce factura la curent.
    Din A4 o vor face mai mica, adica A5.
    Practic o vor injumatati.
    Asa da reducere , 50%
    • +2 (4 voturi)    
      Oare? (Luni, 4 august 2014, 15:19)

      eardyan [utilizator] i-a raspuns lui chiuaua

      Ceva ma face sa nu cred....oare faptul ca suntem mintiti tot timpul?
  • +5 (7 voturi)    
    Cum e posibili ca ENEL ca firma sa nu fie inculpat (Luni, 4 august 2014, 15:33)

    alex4321 [utilizator]

    Cum e posibili ca ENEL ca firma sa nu fie inculpata?

    Observ cu stupoare ca desi banii furati, milioane d eeuro furate de la aproape 2 milioane de clienti s-au dus direct in Buzunarul Firmei ENEL,
    Totusi, ENEL ca firma nu este inculpata cu NIMIC.

    Vreau sa intreb DNA-ul, Procuratura Generala, CSM-ul si pe Cazacioc ala care zice ca e "Ministrul Justitiei"

    Suntem chiar ultima tara bananiera de pe glob?
    Stat bananier in care o firma hoata care fura direct pe factura nu este nici macar trimisa in judecata?
    -----------------------------------------------------------------
    Firma care a furat din buzunarele a doua milioane de romani milioane de euro FALSIFICAND DIRECT FACTURA (ce proba mai tare ca asta vreti????)
    nu este DELOC parte a procesului ?

    si doar un directoras al acestei firme ENEL raspunde ca Persoana Fizica?

    Pai NU directorasul a plecat cu banii furati la el acasa CI Enel ca Firma a furat banii, BANI FURATI care s-au dus direct in conturile ENEL de unde proprietarii ENEL (adica statul italian hot) si-a luat dividendele.

    Intreb inca o data Procuratura Generala, DNA-ul & comp.
    Chiar nu mai e nimeni acolo sa puna sub acuzare firma ENEL pentru FURT?
    Chiar va bateti joc de noi ce-i inselati in halul asta furati direct pe Factura Falsificata?
    • 0 (2 voturi)    
      cum sa ii acuze, ca au plecat! (Luni, 4 august 2014, 17:29)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

      ENEL pleaca din Romania.
      Chiar daca "directorasul" este gasit vinovat MAINE, si condamnat la o mie de ani cu executare, nimeni nu ne da banii inapoi, ca nu are de unde!
      In cel mai bun caza, MAINE vine o alta firma de elctricitate, care va face facturile corect.
      Ins anu vor avea nicio treaba cu sumele percepute excesiv de firma precedenta!
      • +1 (3 voturi)    
        Glumesti...poti fi judecat si daca pleci (Luni, 4 august 2014, 21:36)

        alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui hot news

        Glumesti ?...daca ai sechestru NU MAI POTI VINDE

        Sau sechestru e doar "pentru catei" vorba fabulei, nu?
  • +3 (5 voturi)    
    TROCUL ce-am poftit: ENEL primește NUP, dar pleacă (Luni, 4 august 2014, 19:28)

    DNA_men [utilizator]

    TROCUL ce-am poftit: ENEL primește NUP, dar pleacă din România.

    E foarte limpede că micșorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3% nu era în folosul persoanei fizice ”Florin Gugu” (director ENEL) ci în folosul PERSOANEI JURIDICE ”ENEL”, astfel că, în mod normal, persoana juridică ENEL trebuia pusă sub urmărire penală... Dar se stricau ploile la Curtea de Arbitraj de la Paris...

    Să vedem acum cine pune mâna (sau ghiarele) pe ENEL...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by