Fostul ministru al agriculturii Stelian Fuia, inculpat de procurorii DNA pentru abuz in serviciu

de A.C.     HotNews.ro
Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:26 Dosare Anticoruptie


Stelian Fuia
Foto: Agerpres
Articol actualizat: Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost inculpat de procurorii Directiei Nationala Anticoruptie (DNA) intr-un dosar in care este acuzat de abuz in serviciu. Fuia s-a prezentat miercuri la DNA pentru a afla rezultatele expertizelor dispuse in dosarul in care este urmarit penal pentru abuz in serviciu privind vanzarea ilegala a unor imobile din patrimoniul statului in perioada cand era director la Statiunea de Cercetare Fundulea.

Redam integral comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de urmatorii inculpati:

FUIA STELIAN, director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea (la data faptelor), in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
STATE ALEXANDRINA si STATE DANIEL, sora, respectiv cumnat ai primului mentionat, asociati la SC PROCERA AGROCHEMICALS, PARASCHIVOIU DRAGOS ALIN si OPRISAN CONSTANTIN, executor judecatoresc,
in sarcina carora s-a retinut complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

In ordonanta de punere in miscare a actiunii penale se mentioneaza ca exista probe care sustin urmatoarea stare de fapt:
Inculpatul Fuia Stelian, in calitate de director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea (functie pe care a detinut-o in perioada 1 martie 2005-15 decembrie 2008), cu stiinta, a omis indeplinirea unui act de serviciu, in cadrul unei proceduri de executare silita, fapt ce a condus la scoaterea ilegala, prin procedura de licitatie organizata de inculpatul Oprisan Constantin, la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, in valoare de 243.950 lei si la indestularea in acest mod a creditorului SC PROCERA AGROCHEMICALS Romania SRL cu suma totala de 174.631 lei, societate la care State Alexandrina, sora lui Fuia Stelian era asociata.
Fuia Stelian, in calitate de director general al SCDPAM Fundulea, desi cunostea ca impotriva statiunii de cercetare pe care o conducea s-a declansat, ca urmare a sentintei civile, o procedura de executare silita a unor bunuri din domeniul public, pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a formulat contestatie la executare (conform Codului de procedura civila) si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului.
Fapta a avut in vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele. Dupa incuviintarea executarii silite, cu acordul Statiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanta, de catre SC PROCERA AGROCHEMICALS. Avantajele patrimoniale obtinute in acest mod de SC PROCERA AGROCHEMICALS s-au reflectat in mod direct in patrimoniul lui STATE ALEXANDRINA si STATE DANIEL (sora si cumnat ai lui Fuia Stelian), asociati la SC PROCERA AGROCHEMICALS, care au cunoscut si au acceptat prejudicierea statului prin modul de actiune descris.
Din probele administrate pe parcursul urmaririi penale a rezultat ca la activitatile mentionate a participat, in calitate de complice, si inculpatul Paraschivoiu Dragos Alin, care a acceptat sa intre formal in proprietatea bunurilor instrainate fraudulos, prin licitatie, platind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Aceasta suma insa i-a fost virata in cont, la data de 21 decembrie 2005, de catre Fuia Stelian. La data de 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virata de Paraschivoiu Dragos Alin in contul executorului judecatoresc Oprisan Constantin, in vederea distribuirii acesteia catre creditori.
Prin activitatile desfasurate in cadrul procedurii de executare silita, inculpatul Oprisan Constantin a contribuit la scoaterea ilegala, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executarii silite, desi cunostea situatia juridica reala a acestora si faptul ca prin vanzare se obtineau foloase necuvenite atat pentru adjudecatar, cat si pentru creditorii Statiunii Fundulea.
Din concluziile raportului de expertiza tehnica judiciara intocmit in cauza a rezultat ca valoarea de piata actualizata, estimata pentru imobilele instrainate fraudulos este de 1.611.522 lei, valoare ce constituie prejudiciu nerecuperat.

Inculpatilor Fuia Stelian, State Alexandrina, State Daniel, Paraschivoiu Dragos Alin si Oprisan Constantin li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de inculpat si acuzatiile, in conformitate cu art. 309 din Codul de procedura penala.


DNA anuntatse, pe 8 ianuarie, ca s-a inceput urmarirea penala fata de Stelian Fuia, director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea in forma calificata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal sora si cumnatul lui Fuia, Alexandrina si Daniel State, asociati la SC Procera Agrochemicals, pentru complicitate la infractiunea in forma calificata de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora invinuitul Fuia a omis indeplinirea unui act de serviciu in cadrul unei proceduri de executare silita, fapt ce a condus la vanzarea ilegala, prin licitatie organizata la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului catre o persoana fizica, banii fiind platiti societatii la care asociata era sora lui.

DNA preciza ca avantajele patrimoniale obtinute de firma, dupa executarea silita, s-au reflectat, in mod direct, in patrimoniul invinuitilor Alexandrina si Daniel State.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2250 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    /// (Miercuri, 23 aprilie 2014, 14:02)

    hmara [utilizator]

    Fa evoque, a naibii justitie basista.
    Ancheteaza si de la pdl.
    Unde mai pui ca l-a luat si pe F.Popescu de la pmp.
    Astept un minus de la tine si un comentariu macar.
    Multumesc.
    • +2 (2 voturi)    
      Astepti de la slugile coruptilor ratiune? (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:00)

      Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui hmara

      Slabe sperante!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by