Intalnire online​

Valerian Vreme, noul ministru al Comunicatiilor, a discutat online despre Sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor: Vor incepe teste cu 4 primarii din tara: Oradea, Arad, Satu Mare si Campia Turzii, dupa 1 noiembrie

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 1 noiembrie 2010, 11:00 Dosare Anticoruptie


Valerian Vreme (foto arhiva)
Foto: AGERPRES
Asigurarea unui sistem IT national prin care romanii sa poata plati online toate taxele si impozitele pana la sfarsitul acestui an si integrarea si interoperabilitatea in maxim doi ani a sistemelor electronice din institutiile publice sunt principalele prioritati ale noului ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme.

Cum se vor face aceste lucruri? Ce se mai intampla in cadrul controversatului proiect eRomania, platforma in care autoritatile au promis ca vor fi disponibile 100 de servicii publice electronice pana la sfarsitul lui 2010? Dar in procesul, intrerupt momentan, de trecere la televiziunea digitala terestra? Despre toate acestea, ministrul Valerian Vreme a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Nota redactiei:
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


























Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


  • Întrebarea nr. 1 Marius I.

    Cand ne vom putea plati datoriile la stat on-line, intr-un singur cont?
    De ce nu privatizati Posta?
    De ce nu se fac achizitiile de IT (soft&hard) centralizat pentru toata administratia centrala pentru a obtine preturi mai mici?
    De ce e atat de scump eRomania si ce face de acesti bani?

    • Valerian Vreme

      Compania Nationala Posta Romana va fi privatizata dupa incheierea procesului de restructurare si modernizare a acesteia. Ministerul urmareste cresterea profitului pentru aceste companii pentru a putea distribui dividende cat mai consistente la sfarsitul fiecarui an si de asemenea doreste cresterea valorii actiunilor detinute de stat.
      Rectificare MCSI: Decizia in privinta privatizarii va fi luata dupa finalizarea procesului de reorganizare si modernizare a Companiei Nationale Posta Romana. Pana in momentul de fata, de cand mi-am inceput mandatul ca ministru al comunicatiilor, nu s-a decis privatizarea CNPR.

  • Întrebarea nr. 2 Ionescu Marian

    Lucrurile nu ar trebui facute in graba si prost de dragul atingerii unor obiective nerezonabile promise de fostul ministru.
    Ce se poate face bine in urmatoarele 2 luni?
    Si impoz\itele datorate administratiei locale vor fi platitein acest sistem centralizat?
    Care vor fi comisioanele?
    Bancile vor reduce comisioanele?
    Statul va acoperi cumva costuri? De ce sa acopere?
    Visa, Mastercard si altii vor lasa comisioanele jos? Cat?
    Cine negociaza?

    • Valerian Vreme

      Sistemul National de Plati Electronice va fi functionabil incepand cu data de 1 ianuarie 2011.
      In prima faza, taxele si impozitele se vor putea plati online prin card bancar, folosind e-Banking.
      Se vor putea face plati din orice banca. Comisionul negociat va fi mai mic decat orice alt comision practicat in prezent, tinand cont si de volumul mare ce estimam ca va fi tranzactionat in viitor. In prezent, negociem cu bancile din Romania, iar acest proiect va putea fi accesat de toate bancile. Dupa 1 noiembrie, se vor incepe testele cu 4 primarii din tara: Oradea, Arad, Satu Mare si Campia Turzii. Dupa data de 15 noimbrie vom extinde nr. primariilor inrolate, primariile vor fi alese din toate zonele tarii.

  • Întrebarea nr. 3 mara

    Domnule ministru va rog sa precizati cand va avea Romania o baza de date a persoanelor la nivel national care sa fie accesata unitar de toate institutiile statului(ministerul de interne,casa de sanatate,casa de pensii,inspectoratul teritorial de munca,primarii etc.....)? Cred ca asa putem avea informatii corecte in toate institutiile statului cu efecte pozitive in alocarea resurselor.

    • Valerian Vreme

      La ora actuala exista baze de date la nivel national bine organizate. Problema este legata in continuare de interoperabilitate, de nivelul de acces la ele si de nivelul de securitate. Compatibilitatile sunt asigurate de programe speciale de conversie, noi la ora actuala lucram la stabilirea regulilor si modalitatilor de interoperare. Daca la prima vedere pare o chestiune simpla, atata timp cat lucram cu date personale ale cetatenilor, lucrurile se complica, dar cat de curand speram sa rezolvam problema in cadrul legislativ existent sau eventual modificat.

  • Întrebarea nr. 4 Remus

    Radiocom este o societate care "traieste" pe banii statului sau are propriile venituri?
    Sunt necesare disponibilizari la Radiocom?
    Se va acorda o licenta de televiziune digitala pentru Radiocom?
    multumesc pentru raspunsuri

    • Valerian Vreme

      Societatea Nationala de Radiocomunicatii este o companie care realizeaza venituri proprii. Momentan, SNR trece printr-un process de reorganizare si modernizare, fiind premise sa se extinda activitatile acestei companii. In 6 luni ar trebui sa incheiem procesul de restructurare pentru SNR. In ceea ce priveste trecerea la televiziunea digitala, MCSI va prezenta in aproximativ doua-trei luni o noua strategie care se va sincroniza si cu deciziile Consiliului Europei in acest domeniu, existand deja un departament care se ocupa de intocmirea acestei strategii. Exista posibilitatea ca Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) sau Societatea Romana de Televiziune sa primeasca spre utilizare o astfel de licenta TV. Cand strategia din domeniu va fi finalizata vom stii cum vom proceda in urmatorii ani.

  • Întrebarea nr. 5 Ioana

    Cand cetateanul nu va mai presta servicii de curierat intre diversele institutii ale statului roman ? In prezent trebuie sa obtina adeverinte de la institutia A pentru a obtine o alta adeverinta de la institutia B necesara institutiei C. De asemenea, cand declaratiile vor putea fi depuse online ?
    De ce nu se adopta solutiile folosite in alte tari ? De ce trebuie sa 'reinventam roata' ?

    • Valerian Vreme

      Procesul de integrare si interoperabilitate care este de fapt dezideratul principal al informatizarii societatii romanesti este un proces ce trebuie privit din toate punctele de vedere, incepand cu alfabetizarea digitala a populatiei Romaniei, continuand cu dotarea hardware si nu in ultimul rand cea software. Sunt componente asupra carora actionam continuu si constant. Ne-am propus un dead-line de doi ani de zile, pentru a avea fundamentul solid al acestui deziderat, dupa care procesul va fi unul dinamic. Nu se pune problema sa reinventam roata si dupa o discutie cu ambasadorul Germaniei, ieri, am constatat ca probleme precum platforma de plati electronice sau interoperabilitate, inclusiv in Germania, sunt in faza de constructie. Ne vom sincroniza si cu alte state membre UE, unde sistemul de e-guvernare este mult mai avansat. Vom incerca chiar sa facem cateva salturi pentru a ne atinge obiectivul principal. Consider ca termenul de doi ani este unul rezonabil si aplicabil in Romania.

  • Întrebarea nr. 6 UnCapsunarCanadian

    De ce trebuie sa fie asa de complicat si sa necesite un "sistem IT national"? Prin alte parti, in Canada, fiecare primarie a incheiat o conventie cu bancile, are un numar de cont, tu ai un account number(echivalentul unui rol fiscal din Romania) si cu ele 2 poti sa platesti on line din contul tau de la orice banca... In Romania ceva similar avea anul trecut Romtelecom

    • Valerian Vreme

      Si in Romania sunt primarii care au deja un sistem de plata online. Platforma de plati online a statului ofera in schimb un cadru general in care fiecare primarie sau institutie a statului din tara care percepe impozite si taxe se poate inrola, rezolvandu-si problema fara a consuma resurse.

  • Întrebarea nr. 7 Audit

    Incercand sa platesc un impozit din provincie pentru un apartament in Bucuresti TREBUIE sa merg la Bucuresti in schimb televiziunea prin cablu (abonamentul) il pot plati la UPC-ul local. Concluzie: nu este mare lucru integrarea bazelor de date. Ajutati-ne cu acest fapt minor in secolul XXI.

    • Valerian Vreme

      Platforma de plati online exact asta va permite, inclusiv din strainatate cu un card bancar in prima faza, respectiv cont intr-o banca romaneasca in faza a doua, sa va informati, respectiv sa platiti impozitele si taxele ce le datorati unei institutii inrolata in sistem, fie ca-i primarie, consiliu judetean etc.

  • Întrebarea nr. 8 pitzy

    cum explica domnul ministru ca, invocand temeiul restrangerii cheltuielilor bugetare, ministerul pe care il conduce a desfiintat o institutie din subordine (ASSI) ce avea ca atributii operarea si dezvoltarea sistemelor nationale de guvernare electronica pentru a infiinta alte 2 (doua) in loc - CNMSI, CNRD, cu aceleasi atributii si , invocand acelasi temei al eficientizarii cheltuielilor, sa revina la o singura institutie, prin comasarea celor mentionate anterior (cf. proiectului de HG promovat si aflat in dezbatere publica)?

    Nu credeti ca s-a pierdut un an degeaba in loc sa se restructureze direct fosta agentie?

    • Valerian Vreme

      Eu sunt obligat sa privesc doar inainte, pentru ca altfel vom mai pierde timp si bineinteles sa invat din greseli. Suntem intr-un proces de unificare a celor doua centre si generarea unui statut pentru ele pentru a da specialistilor statutul pe care il merita. De asemenea, exista o initiativa la noi la minister privind formarea unui corp de specialisti IT ai statului. Pentru a-i pretui si totodata a-i stimula pentru activitatea ce o desfasoara, de multe ori nerecunoscuta la nivelul institutiilor la care lucreaza.

  • Întrebarea nr. 9 Dan Matei

    1. Pe când plănuiți să lansați prima achiziție de soft care să fie difuzat pe baza licenței EUPL 1.1. (European Union Public Licence ), adică gratuit și open source ?

    Textul licenței la: www.osor.eu/eupl/european-union-public-licence-eupl-v.1.1


    2. Ce veți face pentru a se evita pe viitor dezvoltarea pe bani publici a mai multe softuri care să rezolve aceeași problemă ?

    Ilustrare: la Operaţiunea 3.2.1 „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar” din 15 proiecte câștigătoare, 5 sunt ale unor primării:

    1) Brașov: PRIMĂRIA BRAŞOV LA UN CLIC DISTANŢĂ!
    2) Brăila: IMPLEMENTAREA SERVICIILOR ONLINE CĂTRE CETĂŢENI ŞI AUTOMATIZAREA FLUXURILOR DE LUCRU INTERNE
    3) Sibiu: IMPLEMENTAREA CONCEPTULUI DE ADMINISTRATIE ELECTRONICĂ LA NIVELUL MUNICIPIULUI SIBIU
    4) Alba iulia: Servicii eficiente de e-administraţie şi managementul teritoriului pentru Primăria Alba Iulia
    5) Buzău: Consolidarea NODULUI ELECTRONIC AL PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BUZĂU pentru realizarea EXTINDERII şi asigurării interoperabilităţii serviciilor eGuvernare şi eAdministraţie la nivelul Municipiului Buzău

    iar 6 ale unor consilii județene:

    1) Prahova: SISTEM INFORMATIC DE URBANISM PENTRU GESTIONAREA RELAŢIEI CU CETĂŢENII
    2) Dâmbovița: Sistem informatic integrat la nivelul judeţului Dâmboviţa
    3) Suceava: Sistem integrat pentru performanţa actului administrativ, prin implementarea soluţiilor de e-guvernare, în cadrul Consiliului Judeţean Suceava
    4) Ilfov: Implementarea unei soluţii de e-guvernare la nivelul Consiliului Judeţean Ilfov şi a Consiliilor Locale din judeţul Ilfov pentru eficientizarea serviciilor publice oferite cetăţenilor şi mediului de afaceri
    5) Neamț: Sistem informatic integrat pentru eficientizarea comunicării cu cetăţenii şi a fluxurilor de activităţi din administraţia locală

    .... continuă în mesajul următor.

    • Valerian Vreme

      Uniunea Europeana este deschisa curentului open-source, eu personal cunosc atat plusurile cat si minusurile generate de implementarea intr-o anumita institutie a open-source. De aceea cred ca asta este motivul pentru care ministerul trebuie sa creeze cadrul si regulile pentru abordarea acestei strategii. Eu folosesc si produse "proprietare" dar si produse open-source.





5348 vizualizari

  • Plati catre stat (Miercuri, 27 octombrie 2010, 15:51)

    Marius I. [anonim]

    Cand ne vom putea plati datoriile la stat on-line, intr-un singur cont?
    De ce nu privatizati Posta?
    De ce nu se fac achizitiile de IT (soft&hard) centralizat pentru toata administratia centrala pentru a obtine preturi mai mici?
    De ce e atat de scump eRomania si ce face de acesti bani?
    • raspuns (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:03)

      Valerian Vreme [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius I.

      Compania Nationala Posta Romana va fi privatizata dupa incheierea procesului de restructurare si modernizare a acesteia. Ministerul urmareste cresterea profitului pentru aceste companii pentru a putea distribui dividende cat mai consistente la sfarsitul fiecarui an si de asemenea doreste cresterea valorii actiunilor detinute de stat.
      Rectificare MCSI: Decizia in privinta privatizarii va fi luata dupa finalizarea procesului de reorganizare si modernizare a Companiei Nationale Posta Romana. Pana in momentul de fata, de cand mi-am inceput mandatul ca ministru al comunicatiilor, nu s-a decis privatizarea CNPR.
  • opinie&intrebari (Miercuri, 27 octombrie 2010, 16:00)

    Ionescu Marian [anonim]

    Lucrurile nu ar trebui facute in graba si prost de dragul atingerii unor obiective nerezonabile promise de fostul ministru.
    Ce se poate face bine in urmatoarele 2 luni?
    Si impoz\itele datorate administratiei locale vor fi platitein acest sistem centralizat?
    Care vor fi comisioanele?
    Bancile vor reduce comisioanele?
    Statul va acoperi cumva costuri? De ce sa acopere?
    Visa, Mastercard si altii vor lasa comisioanele jos? Cat?
    Cine negociaza?
    • raspuns (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:08)

      Valerian Vreme [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionescu Marian

      Sistemul National de Plati Electronice va fi functionabil incepand cu data de 1 ianuarie 2011.
      In prima faza, taxele si impozitele se vor putea plati online prin card bancar, folosind e-Banking.
      Se vor putea face plati din orice banca. Comisionul negociat va fi mai mic decat orice alt comision practicat in prezent, tinand cont si de volumul mare ce estimam ca va fi tranzactionat in viitor. In prezent, negociem cu bancile din Romania, iar acest proiect va putea fi accesat de toate bancile. Dupa 1 noiembrie, se vor incepe testele cu 4 primarii din tara: Oradea, Arad, Satu Mare si Campia Turzii. Dupa data de 15 noimbrie vom extinde nr. primariilor inrolate, primariile vor fi alese din toate zonele tarii.
  • Baza de date la nivel national (Miercuri, 27 octombrie 2010, 17:38)

    mara [anonim]

    Domnule ministru va rog sa precizati cand va avea Romania o baza de date a persoanelor la nivel national care sa fie accesata unitar de toate institutiile statului(ministerul de interne,casa de sanatate,casa de pensii,inspectoratul teritorial de munca,primarii etc.....)? Cred ca asa putem avea informatii corecte in toate institutiile statului cu efecte pozitive in alocarea resurselor.
    • raspuns (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:13)

      Valerian Vreme [hotnews.ro] i-a raspuns lui mara

      La ora actuala exista baze de date la nivel national bine organizate. Problema este legata in continuare de interoperabilitate, de nivelul de acces la ele si de nivelul de securitate. Compatibilitatile sunt asigurate de programe speciale de conversie, noi la ora actuala lucram la stabilirea regulilor si modalitatilor de interoperare. Daca la prima vedere pare o chestiune simpla, atata timp cat lucram cu date personale ale cetatenilor, lucrurile se complica, dar cat de curand speram sa rezolvam problema in cadrul legislativ existent sau eventual modificat.
  • Radiocom (Miercuri, 27 octombrie 2010, 18:17)

    Remus [anonim]

    Radiocom este o societate care "traieste" pe banii statului sau are propriile venituri?
    Sunt necesare disponibilizari la Radiocom?
    Se va acorda o licenta de televiziune digitala pentru Radiocom?
    multumesc pentru raspunsuri
    • raspuns (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:14)

      Valerian Vreme [hotnews.ro] i-a raspuns lui Remus

      Societatea Nationala de Radiocomunicatii este o companie care realizeaza venituri proprii. Momentan, SNR trece printr-un process de reorganizare si modernizare, fiind premise sa se extinda activitatile acestei companii. In 6 luni ar trebui sa incheiem procesul de restructurare pentru SNR. In ceea ce priveste trecerea la televiziunea digitala, MCSI va prezenta in aproximativ doua-trei luni o noua strategie care se va sincroniza si cu deciziile Consiliului Europei in acest domeniu, existand deja un departament care se ocupa de intocmirea acestei strategii. Exista posibilitatea ca Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) sau Societatea Romana de Televiziune sa primeasca spre utilizare o astfel de licenta TV. Cand strategia din domeniu va fi finalizata vom stii cum vom proceda in urmatorii ani.
  • Adeverinte (Miercuri, 27 octombrie 2010, 19:45)

    Ioana [anonim]

    Cand cetateanul nu va mai presta servicii de curierat intre diversele institutii ale statului roman ? In prezent trebuie sa obtina adeverinte de la institutia A pentru a obtine o alta adeverinta de la institutia B necesara institutiei C. De asemenea, cand declaratiile vor putea fi depuse online ?
    De ce nu se adopta solutiile folosite in alte tari ? De ce trebuie sa 'reinventam roata' ?
    • raspuns (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:20)

      Valerian Vreme [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana

      Procesul de integrare si interoperabilitate care este de fapt dezideratul principal al informatizarii societatii romanesti este un proces ce trebuie privit din toate punctele de vedere, incepand cu alfabetizarea digitala a populatiei Romaniei, continuand cu dotarea hardware si nu in ultimul rand cea software. Sunt componente asupra carora actionam continuu si constant. Ne-am propus un dead-line de doi ani de zile, pentru a avea fundamentul solid al acestui deziderat, dupa care procesul va fi unul dinamic. Nu se pune problema sa reinventam roata si dupa o discutie cu ambasadorul Germaniei, ieri, am constatat ca probleme precum platforma de plati electronice sau interoperabilitate, inclusiv in Germania, sunt in faza de constructie. Ne vom sincroniza si cu alte state membre UE, unde sistemul de e-guvernare este mult mai avansat. Vom incerca chiar sa facem cateva salturi pentru a ne atinge obiectivul principal. Consider ca termenul de doi ani este unul rezonabil si aplicabil in Romania.
  • Plata taxelor... (Miercuri, 27 octombrie 2010, 19:47)

    UnCapsunarCanadian [anonim]

    De ce trebuie sa fie asa de complicat si sa necesite un "sistem IT national"? Prin alte parti, in Canada, fiecare primarie a incheiat o conventie cu bancile, are un numar de cont, tu ai un account number(echivalentul unui rol fiscal din Romania) si cu ele 2 poti sa platesti on line din contul tau de la orice banca... In Romania ceva similar avea anul trecut Romtelecom
    • raspuns (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:22)

      Valerian Vreme [hotnews.ro] i-a raspuns lui UnCapsunarCanadian

      Si in Romania sunt primarii care au deja un sistem de plata online. Platforma de plati online a statului ofera in schimb un cadru general in care fiecare primarie sau institutie a statului din tara care percepe impozite si taxe se poate inrola, rezolvandu-si problema fara a consuma resurse.
  • Sugestie (Miercuri, 27 octombrie 2010, 21:19)

    Audit [utilizator]

    Incercand sa platesc un impozit din provincie pentru un apartament in Bucuresti TREBUIE sa merg la Bucuresti in schimb televiziunea prin cablu (abonamentul) il pot plati la UPC-ul local. Concluzie: nu este mare lucru integrarea bazelor de date. Ajutati-ne cu acest fapt minor in secolul XXI.
    • raspuns (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:24)

      Valerian Vreme [hotnews.ro] i-a raspuns lui Audit

      Platforma de plati online exact asta va permite, inclusiv din strainatate cu un card bancar in prima faza, respectiv cont intr-o banca romaneasca in faza a doua, sa va informati, respectiv sa platiti impozitele si taxele ce le datorati unei institutii inrolata in sistem, fie ca-i primarie, consiliu judetean etc.
  • activitate mcsi (Miercuri, 27 octombrie 2010, 22:44)

    pitzy [anonim]

    cum explica domnul ministru ca, invocand temeiul restrangerii cheltuielilor bugetare, ministerul pe care il conduce a desfiintat o institutie din subordine (ASSI) ce avea ca atributii operarea si dezvoltarea sistemelor nationale de guvernare electronica pentru a infiinta alte 2 (doua) in loc - CNMSI, CNRD, cu aceleasi atributii si , invocand acelasi temei al eficientizarii cheltuielilor, sa revina la o singura institutie, prin comasarea celor mentionate anterior (cf. proiectului de HG promovat si aflat in dezbatere publica)?

    Nu credeti ca s-a pierdut un an degeaba in loc sa se restructureze direct fosta agentie?
    • raspuns (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:28)

      Valerian Vreme [hotnews.ro] i-a raspuns lui pitzy

      Eu sunt obligat sa privesc doar inainte, pentru ca altfel vom mai pierde timp si bineinteles sa invat din greseli. Suntem intr-un proces de unificare a celor doua centre si generarea unui statut pentru ele pentru a da specialistilor statutul pe care il merita. De asemenea, exista o initiativa la noi la minister privind formarea unui corp de specialisti IT ai statului. Pentru a-i pretui si totodata a-i stimula pentru activitatea ce o desfasoara, de multe ori nerecunoscuta la nivelul institutiilor la care lucreaza.
  • economia de bani publici (1) (Miercuri, 27 octombrie 2010, 22:55)

    Dan Matei [anonim]

    1. Pe când plănuiți să lansați prima achiziție de soft care să fie difuzat pe baza licenței EUPL 1.1. (European Union Public Licence ), adică gratuit și open source ?

    Textul licenței la: www.osor.eu/eupl/european-union-public-licence-eupl-v.1.1


    2. Ce veți face pentru a se evita pe viitor dezvoltarea pe bani publici a mai multe softuri care să rezolve aceeași problemă ?

    Ilustrare: la Operaţiunea 3.2.1 „Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar” din 15 proiecte câștigătoare, 5 sunt ale unor primării:

    1) Brașov: PRIMĂRIA BRAŞOV LA UN CLIC DISTANŢĂ!
    2) Brăila: IMPLEMENTAREA SERVICIILOR ONLINE CĂTRE CETĂŢENI ŞI AUTOMATIZAREA FLUXURILOR DE LUCRU INTERNE
    3) Sibiu: IMPLEMENTAREA CONCEPTULUI DE ADMINISTRATIE ELECTRONICĂ LA NIVELUL MUNICIPIULUI SIBIU
    4) Alba iulia: Servicii eficiente de e-administraţie şi managementul teritoriului pentru Primăria Alba Iulia
    5) Buzău: Consolidarea NODULUI ELECTRONIC AL PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BUZĂU pentru realizarea EXTINDERII şi asigurării interoperabilităţii serviciilor eGuvernare şi eAdministraţie la nivelul Municipiului Buzău

    iar 6 ale unor consilii județene:

    1) Prahova: SISTEM INFORMATIC DE URBANISM PENTRU GESTIONAREA RELAŢIEI CU CETĂŢENII
    2) Dâmbovița: Sistem informatic integrat la nivelul judeţului Dâmboviţa
    3) Suceava: Sistem integrat pentru performanţa actului administrativ, prin implementarea soluţiilor de e-guvernare, în cadrul Consiliului Judeţean Suceava
    4) Ilfov: Implementarea unei soluţii de e-guvernare la nivelul Consiliului Judeţean Ilfov şi a Consiliilor Locale din judeţul Ilfov pentru eficientizarea serviciilor publice oferite cetăţenilor şi mediului de afaceri
    5) Neamț: Sistem informatic integrat pentru eficientizarea comunicării cu cetăţenii şi a fluxurilor de activităţi din administraţia locală

    .... continuă în mesajul următor.
    • raspuns (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:32)

      Valerian Vreme [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Matei

      Uniunea Europeana este deschisa curentului open-source, eu personal cunosc atat plusurile cat si minusurile generate de implementarea intr-o anumita institutie a open-source. De aceea cred ca asta este motivul pentru care ministerul trebuie sa creeze cadrul si regulile pentru abordarea acestei strategii. Eu folosesc si produse "proprietare" dar si produse open-source.
  • economia de bani publici (2) (Miercuri, 27 octombrie 2010, 22:56)

    Dan Matei [anonim]

    ... continuare din mesajul anterior.


    6) Bistrița Năsăud: REALIZAREA ŞI IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM INFORMATIC INTEGRAT LA NIVELUL CONSILIULUI JUDEŢEAN BISTRIŢA NĂSĂUD PENTRU OFERIREA DE SERVICII PUBLICE ELECTRONICE CETĂŢENILOR ŞI INSTITUŢIILOR

    E destul de limpede că în cadrul respectivelor proiecte se vor dezvolta softuri similare.

    3. Și, dacă tot se dezvoltă pe bani publici (chiar dacă europeni), celelalte primării, respectiv consilii județene vor putea beneficia de ele ? Sau vor trebui alți bani pentru fiecare primărie, respectiv județ ?
  • plati online (Miercuri, 27 octombrie 2010, 22:59)

    contribuabil [anonim]

    Conform legii 161/2003 Sistemul Electronic National (SEN) include doua componente mari:
    a)sistemul e-Adminstratie operat de Ministerul Administratiei si Internelor si care se refera la serviciile electronice oferite de administratia publica locala
    b)sistemul e-guvernare operat de MCSI care se refera la serviciile electronice ale administratiei centrale.

    Cum va rezolva MCSI aceasta problema de incompatibilitate in ceea ce priveste portalul de plati online? Conform legii mentionate mai sus sistemul ce va fi dezvoltat si operat de MCSI (prin institutiile din subordine) nu poate face referire decat la platile catre administratia publica centrala si nu la taxele catre primarii asa cum se face referire in proiectul de HG supus dezbaterii publice.
  • Informatizarea (Miercuri, 27 octombrie 2010, 23:18)

    calin [anonim]

    Domnule Ministru, cand vor intelege politicienii ca informatizarea statului ar trebui sa fie prioritatea numarul 0?
    De ce?
    1. Avand o baza de date cu toate firmele si (aproape) toate tranzactiile intre firme ar putea avea urmatoarele beneficii:
    - combaterea evaziunii fiscale
    - generarea de statistici macro-economice pe care apoi specialistii in economie si guvernantii le-ar putea utiliza pentru a lua decizii importante(gen modificare TVA, modificare cota de impozitare etc.). La noi tot timpul astfel de modificari s-au facut dupa ureche in ideea "hai sa modificam si sa vedem ce se va intampla".
    2. In domeniul sanatatii s-ar putea avea o evidenta clara pe ce sunt cheltuiti banii din sistem, pe ce cheltuie spitalele banii, unde se pot face optimizari etc.
    3. Birocratia s-ar putea reduce simtitor ceea ce ar avea numai efecte benefice pentru economie (dar mai putin benefice pentru "baietii destepti" care in momentul de fata profita de haosul din sistem si fenteaza taxele).
    4. Transparenta.
    5. Reducerea costurilor cu personalul, comasarea institutiilor sau chiar "mutarea" lor in domeniul virtual.

    Ar mai fi multe beneficii de enumerat dar nu cred ca mi-ar ajunge spatiul alocat.
    Se spune ca secolul XXI va fi al informaticii sau nu va fi deloc. In plus cel ce detine informatia este un om puternic!
    • raspuns (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:35)

      Valerian Vreme [hotnews.ro] i-a raspuns lui calin

      Cred ca multi politicieni au inteles acest lucru si discutiile purtate atat cu presedintele Romaniei cat si cu primul ministru imi certifica acest lucru. Din acest punct de vedere acest rpoces este sprijinit atat la nivelul presedintiei cat si la nivelul Guvernului, dar enumerand din nou cele trei componente: alfabetizare digitala, dezvoltarea hardware si cea software, pasii trebuie facuti cu grija si intelept. Oricum ne miscam, zic eu, bine pe domeniu.
  • eRomania - Documentele proiectului publice (Joi, 28 octombrie 2010, 0:26)

    it_s__not_news [utilizator]

    Domnule Ministru,
    Lucrez in domeniu si inca nu am vazut proiect al statului roman bun de ceva, din toate punctele de vedere:
    1) din punct de vedere business ("specialistii" din ministere nu reusesc sa-si descrie propria activitate - ceea ce demonstreaza halul de brambureala din sistem, si ocuparea posturilor pe alte criterii decit cele profesionale)
    2) din punct de vedere tehnic (achizitiile se fac dupa ureche in cel mai bun caz sau dupa spaga - scuze - comision - in cel mai rau caz). Solutiile tehnice, fie sint impuse in mod stupid, fie nu se iau in mod rational. Hardware-ul este intotdeauna supradimensionat, totusi performantele aplicatiilor sint absolut groaznice.
    Sa mai spun ca testele sint mai intotdeauna facute de furnizor? Cit de stupid pare? Ca sistemul de QA nu exista? Lucrul cu statul este din pct meu de vedere, ametitor, comparabil cu LSD-ul sau cocaina.

    In scurt, ceea ce faceti voi ca stat este sa cheltuiti bani ineficient, masurati in ceea ce vreti d-voastra (lei per tranzactie, timp de raspuns per request, etc) .

    In cazul eRomania, vreau sa vad ca documente publice: specificatiile, lista interfetelor ce urmeaza a fi implementate, costul componentelor, plan de proiect, assesment de risk, etc ca sa pot crede ca cheltuiti 500 mil de EUR cu cap (ceea ce ma foarte indoiesc).
    Cu alte cuvinte, ne-ati inchide gura daca le faceti publice.

    Pe de alta parte, voi nu invatati pe acolo ca un proiect nu este manageabil decit daca este spart in bucati mici? Nu puteati sa faceti cite o licitatie pentru fiecare componenta in parte dupa ce fixati cadrul general, astfel incit acest proiect sa creasca gradual si natural? (in modul asta paralelizati si executia lui, si timpul de executie se micsoreaza, btw).
    Pina la urma, d-voastra nu vi se pare nimic exagerat in Romania? Sau faceti parte din categoria celor care dau flash-uri pe autostrada, noi, griveii, trebuie sa stam deoparte si sa tacem din gura?
    • raspuns (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:40)

      Valerian Vreme [hotnews.ro] i-a raspuns lui it_s__not_news

      Nu exista un proiect eRomania care sa aiba in spate si o anumita suma. Exista in schimb o strategie eRomania care in final trebuie sa transpuna in virtual atat din punct de vedere informational cat si din punct de vedere al functionarii statului, Romania. Componenta principala pe care mi-am propus sa o dezvolt este legata de e-guvernare si e-administratie. De fapt este componenta care lipseste cetateanului, prin care el isi va putea depune declaratii efectua operatii primi raspunsuri in raport cu institutiile statului.
  • Sustinerea implementarii de aplicatii E-Learning (Joi, 28 octombrie 2010, 0:45)

    Oana Gui [anonim]

    In 2010 la apelul 3.2.3. (Sustinerea implementarii de aplicatii e-Learning) s-au inscris 128 proiecte. In 2009 au primit finantare doar 13 proiecte de e-Learning. Printre institutiile care au depus anul acesta proiecte se numara ARACIS, INS, universitati, mari muzee, ministere, consilii judetene, primarii etc.
    Intrucit bugetul total al Axei III este 469 milioane Eur, adica 15% din fondurile POS CCE, nu considerati oportuna suplimentarea fondurilor, prin realocarea unor sume ramase necheltuite in cadrul altor Axe sau Apeluri?
    Nu considerati ca prin finantarea mai multor asemenea proiecte (E-Learning, E-Sanatate etc.) s-ar crea noi locuri de munca si s-ar sprijini firmele de IT, care au fost puternic lovite de criza in care ne aflam?
  • Comisie pentru atribuire de proiecte (Joi, 28 octombrie 2010, 0:56)

    George [anonim]

    Domnule Ministru, Am avut ocazia sa urmaresc evolutia metodelor de atribuire a proiectelor mari guvernamentale in ultimii ani acelorasi firme de IT. Motivatia a fost ca numai anumite firme au dimensiunea si calitatile necesare pentru dezvoltarea acestor sisteme complexe. Multe din aceste proiecte au fost esecuri majore dar firme ca si SIVECO, ASESOFT, etc...obtin aceste proiecte chiar daca au avut esecuri in trecut. Ar fi interesant sa se publice pe Internet o istorie a proiectelor guvernamentale atribuite in ultimii 10 ani , cu firmele carora li s-a dat, cati bani s-au cheltuit, daca sistemul este functional, etc. Ar trebui sa se interzica ca o firma care nu s-a achitat de obligatiile contractuale sa participe la contracte noi si ar trebui sa returneze sumele primite. Vedeti posibila o asemenea actiune si publicarea acestei statistici ?

    A doua intrebare este daca v-ati gandit sa faceti "outsourcing" la firme straine de consultanta decizia atribuirii de proiecte guvernamentale ? (Forester Research, Deloite, KPMG, etc...)

    In final ar trebui ca toate proiectele guvernamentale pe rol sa fie afisate pe situl ministerului si sa se poata urmari termenele si platile public. Vedeti viabila o asemenea posibilitate ?
  • Compania Nationala de Comunicatii (Joi, 28 octombrie 2010, 8:04)

    Gigi [anonim]

    Care este modalitatea prin care va fi creata noua Companie Nationala de Comunicatii? Se vor prelua doar parti din infrastructurile societatilor implicate (SNR, Telecomunicatii CFR, Teletrans, RoEduNet), sau se va transfera si personalul de la aceste societati la compania nou infiintata?
    • raspuns (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:44)

      Valerian Vreme [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gigi

      La ora actuala exista un studiu aproape finalizat, care va arata ce disponibilitati are statul roman in materie de infrastructura de comunicatii la cele patru societati: Radiocomunicatii CFR, RoEduNet, Teletrans si Radiocom, dupa care, transparent, vom lua decizia prin care sa putem utiliza eficient aceste resurse, sa orpim unele investitii, ale statului, in acest domeniu, care s-ar suprapune pe investitii existente si totodata sa generam programe pentru completarea platformei de comunicatii hardware, iar statul roman sa dispuna de o platforma de comunicatii eficienta la costuri investitionale cat mai mici. Pana la sfarsitul anului, aceste decizii vor fi luate.
  • Baze de date (Joi, 28 octombrie 2010, 8:52)

    Jean Valjean [anonim]

    Domnule Ministru,

    1. Aveti in plan o integrare a bazelor de date de la Finante, Somaj, Sanatate, Pensii, ITM etc. ?
    Acum fiecare are baza ei de date, cu programele ei de declaratii si se introduc aceleasi date redundate (nume, prenume, cnp etc.)

    2. Daca da, se va face o licitatie transparenta sau va castiga Siveco sau mai rau Teamnet care a facut dezastrul ala de program pentru ITM, pe multi bani Revisal.

    Multumesc.
  • O propunere (Joi, 28 octombrie 2010, 11:08)

    Adrian Munteanu [anonim]

    1. De ce STATUL roman, prin intermediul MCSI+MFIN+MEDC nu lanseaza un grant de cercetare (dupa modelul mediului privat din vest/USA) astfel incit un consortiu universitar sa aiba la dispozitie 2 ani de zile pentru dezvoltarea si integrararea tuturor componentelor IT ale domeniului public?

    Din acest consortiu ar trebui sa faca parte facultati cu profil economic si IT: Timisoara, Cluj, Bucuresti, Iasi.

    2. Este dispus MCSI sa instituie auditarea tuturor sistemelor din domeniul public, de catre auditori certificati de sisteme informationale (CISA)?
  • site-uri si proiecte (Joi, 28 octombrie 2010, 11:50)

    ION I [anonim]

    1. care sunt site-urile de care nu sunteti multumit si de ce?

    2. aceeasi intrebare pentru proiectele MCSI sau ale institutiilor subordonate (ICI de exemplu)

    va multumesc
  • Registru populație (Joi, 28 octombrie 2010, 11:53)

    Manuel R. Ciosici [anonim]

    1. Când o să aibă și România un sistem informatizat pentru evidența populației?

    Țări ca și Danemarca și Germania au astfel de sisteme unde orgamismele de stat și companiile private pot să obțină adresele actualizate ale clienților doar interogând baza de date cu codul numeric personal al clientului. O astfel de bază de date reduce costurile companiilor private, oferă un confort foarte mare pentru cetățeni și crește șansele de viață în cazul unui accident pentru că medicii pot să aibă acces foarte rapid la informațiile de sănătate ale pacienților.

    2. Uniunea Europeană publică și promovează instrumente open source pentru a fi folosite în licitații în așa fel încât programele open source să aibă aceleași șanse de a fi alese ca și cele proprietare. Când o să înceapă și România să le folosească?
  • TELEVIZIUNEA DIGITALA TERESTRA (Joi, 28 octombrie 2010, 13:02)

    Zavoianu Nicolae [anonim]

    Domnule Ministru,de ce oare trebuie sa fim mereu ultimi,codasi Europei cind vine vorba de progres?.Desi avem infrastructura,sunt2 retele de emitatoare care in prezent emit canalele publice tvr1 si tvr2 care nu cu mare efort financiar pot emite semnal digital,desi ne-am luat angajamente fata de UE ca sa eliberam spectru radio pina la 1 ianuarie 2012 in favoarea internetului wirless, la noi mereu se gasesc scuze ca acest lucru sa nu se intimple.Oare sa fie atit de puternice companiile de cablu si direct tv incit sa poata impiedica implementarea acestui proiect influentind inclusiv decizile guvernului cu privire la acest subiect ? Va multumesc anticipat pentru eventualul raspuns. Cu stima Nicolae .z
  • discutia cu Ministrul MCSI privind informatizarea (Joi, 28 octombrie 2010, 13:11)

    valentin negoita [anonim]

    Buna ziua Domnule Ministru,

    Discutia de azi ni se pare binevenita, avand in vedere
    prioritatile pe care le are MCSI pentru informatizarea administratiei publice si programul eRomania.
    In calitate de presedinte al APDETIC (Asociatia producatorilor si distribuitorilor de echipamente ITC) ma bucura aceasta prima iesire la rampa a Dvs. in dialog cu cetatenii romani.
    Profit de ocazie pentru a va solicita organizarea unei intalniri cu principalii reprezentanti ai industriei ITC pentru o consultare profesionala privind oportunitatile de dezvoltare a acestui sector, care reprezinta de cativa ani buni driverul tuturor economiilor dezvoltate.

    Pentru moment, imi permiteti sa evidentiez faptul ca orice plan de dezvoltare a infrastructurii si serviciilor informatice ale administratiei publice (absolut necesar pentru evolutia viitoare a Romaniei) ar trebui corelat cu nevoile de dotare cu echipamente ITC si acces la internet ale tuturor categoriilor de cetateni (programul e-Insertion, promovat de CE). Dat fiind nivelul actual de inzestrare cu tehnologie si gradul de penetrare al internetului in Romania, aflat mult sub media europeana, propunem initierea unor programe nationale de stimulare a achizitiilor de echipamente ITC si acces la internet pentru a oferi romanilor sanse egale cu ceilalti europeni in conditiile globalizarii economiei si, nu in ultimul rand, pentru a deveni utilizatori activi ai serviciilor online oferite de admnistratia publica.
    In acest sens va stam la dispozitie cu analize si proiecte menite sa contribuie direct la planurile de informatizare a statului si la inaintarea Romaniei spre societatea informationala.

    In asteptarea raspunsului Dvs, va transmit inalta mea consideratie.

    Valentin Negoita
    Presedinte
    APDETIC
  • Compania Nationala de Comunicatii (Joi, 28 octombrie 2010, 13:11)

    Mirel [anonim]

    In CSAT a fost hotarata nasterea Companiei Nationale de Comunicatii.
    Care este data la care acest proiect trebuie sa ia nastere si care sunt masurile ce vor fi luate in vederea protejarii salariatilor celor patru entitati participante la fuziune ce vor fi afectati de aceasta hotarare?
  • Asigurari (Joi, 28 octombrie 2010, 13:49)

    Volumetric [anonim]

    Buna ziua.

    Una din recomandarile Roland Berger privind restructurarea Postei Române a fost intrarea operatorului postal pe piata asigurarilor.

    Intrebari:
    1. Credeti ca sub mandatul dvs Posta Romana va intra pe piata asigurarilor?
    2. Sub ce forma va intra Posta Romana pe piata asigurarilor? Broker de asigurari? Societate de asigurari? Ambele?
    3. Cand estimati ca se va lua o decizie la nivelul actionarilor Posta Româna cu privire la o posibila intrare pe piata asigurarilor?

    Multumesc anticipat.
  • Economia Bazata pe Cunoastere (Joi, 28 octombrie 2010, 14:08)

    Vasile Toma [anonim]

    "Proiectul ”Economia bazată pe Cunoaștere”, derulat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și dezvoltat de SIVECO Romania"

    acesta este un citat de aici:

    http://www.ecomunitate.ro/Proiectul_EBC_a_intrat_%C3%AEn_elita_mondiala_a_Managementului_de_Proiect%2821799%29.html

    Intrebare: Cum a ajuns SIVECO Romania sa dezvolte SI acest Proiect în valoare de 60 mil USD de la Banca Mondială, cu o participare din partea Guvernului României, de 9,4 mil.USD ???
  • IT Prefecturi (Joi, 28 octombrie 2010, 14:09)

    Komaromi Istvan [anonim]

    Buna ziua, intrucat in calitate de IT-st al Prefecturii Satu Mare ,personal am participat la implementarea sistemului e-Guvernare , in faza de inscriere a institutiilor statului din jud.Satu Mare in SEN , la solicitarea ASSI din acea vreme acordand asistenta tehnica pe raza jud. Satu Mare acestora , munca mea fiind apreciata atunci de cei de la ASSI ( d-na Mirela Toma de expl.) , v-as intreba poate stiti dvs. ca in general ,probabil, la Prefecturi de ce nu sunt apreciati informaticienii , de ce trebuie sa fiu incadrat ca si informatician, cu examen dat pe specialitate,la un serviciu de Monitorizare (si acum dupa o noua Organigrama 2010) avand in vedere ca eu fiind si singur pe IT, de 5 ani ,deservesc intreaga institutie iar sesizarile si parerile si activitatea mea este si nu este luata in considerare, nemaivorbind de incadrare ca acum in 2010 am ajuns cu greu sa trec de la consilier principal la superior ... .O sa spuneti ca aceste lucruri nu tin de dvs. dar intreb pt. ca probabil in continuare vom colabora si cu ministerul dvs. ca si inainte - in rest nu comentez ... Va multumesc.
  • informatizare (Joi, 28 octombrie 2010, 14:18)

    MIHAI [anonim]

    Domnule ministru,

    Informatizarea statului presupune pe langa dezvoltarea de soft,retele, achizitii echipamente si pregatirea celor care trebuie sa opereze toate aceste sisteme. Sunt institutii publice, inclusiv ministere, cu sute de angajati, sute de calculatoare si cu 1-2 oameni la departamentul IT si aia foarte slab pregatiti. Intrebarea mea este, cine va realiza efectiv "informatizarea statului" cand jumatate din functionari abia stiu sa deschida calculatorul si sa faca un tabel in word?
  • De ce? (Luni, 1 noiembrie 2010, 15:37)

    ovimano [utilizator]

    Domnule ministru,
    De ce nu faceti informatizarea si dupa aia sa faceti publica realizarea?
    Stiu ca tine de politica lauda dar eu m-am saturat de proiecte incepute si neterminate dar mediatizate extrem de mult.
    Cat estimati ca va dura acest proiect(informatizarea)?

    Despre televiziunea digitala terestra:
    - ce sprijin acordati operatorilor existenti?
    - aveti o estimare a costurilor pentru un operator existent?
    - aveti o estimare a cresterii consumului de energie / abonat casnic?(decodoarele consuma si ele energie electrica)

    Multumesc.
  • O posibilitate (Luni, 1 noiembrie 2010, 17:29)

    br [anonim]

    SNR si Posta Romana au probleme financiare. SNR este grevata si de plata creditului angajat pentru retehnologizare.
    In cazul in care SNR si Posta Romana raman in forma actuala credeti ca este fezabila vinderea pe bursa a unui procent din actiunile detinute de stat ?
    Exista exemplu TGN si TEL si va urma Romgaz.
    Ati inclus in strategiile ministerului si aceasta varianta ?
    Predecesorii dumneavoastra nici macar nu au pomenit de asa ceva macar ca ipoteza de lucru
    Va multumesc
  • 5 intrebari (Luni, 1 noiembrie 2010, 19:05)

    IOT [anonim]

    1. Aveti un audit financiar al programului E-Romania? O estimare a costurilor financiare, a efectelor?

    2. Aveti un audit legislativ realizat, astfel incat serviciile digitale realizate sa nu incalce drepturile referitoare la protectia datelor personale?

    3. Aveti vreun studiu de impact al politicilor publice legate de e-Romania?

    4. Ce inseamna, mai exact, "interoperabilitatea sistemelor din institutiile publice pana la sfarsitul acestui an"? Ce anume este interoperabil si ce baze de date sunt implicate in acest sistem?

    5. In ce masura serviciile oferite de e-Romania vor depinde de detinerea unor acte de identitate electronice?
  • Licitatie prin comparatie (Luni, 1 noiembrie 2010, 21:54)

    cornel [anonim]

    informatizarea poate ajuta si la compararea costurilor unor produse si servicii in diverse domenii in toate colturile tarii? (ca sa se evite abuzurile)
    de exemplu : cat costa spalatu strazilor in constanta si cat costa in satu mare
  • Încadrare si salarizare specialisti IT (Luni, 1 noiembrie 2010, 22:00)

    stefan [anonim]

    Se va avea în vedere asigurarea unei încadrări si salarizari mai bune, pentru specialistii IT care vor implementa si opera pe aceste sisteme, până la nivel local?
  • intrebare arzatoare (Luni, 1 noiembrie 2010, 22:16)

    ION I [anonim]

    Principala: Cum se poate ajunge in audienta la dumneavoastra?

    si 2. cum puteti determina pe cei care lucreaza la departamentul de comunicare/relatii publice sa raspunda in termenii legii la mesajele transmise? (adica, o adresa de email este adresata chiar cabinetului dumneavoastra, faceti verificari sa vedeti ce mesaje ajung si de ce nu ajung vreunele?)

    Va multumesc.
  • Proiectul Economia bazata pe Cunoastere (Luni, 1 noiembrie 2010, 23:01)

    Sanda Vasile [anonim]

    Domnule Ministru
    Aveti la minister un proiect care se numeste economia bazata pe cunoastere. este de notorietate publica faptul ca acest proiect a devenit o anexa a firmelor de casa ale ministrilor dinaintea dv.:Siveco, Asesoft, Romtelecom si ale firmelor de consultanta agreate impreuna cu prietenul directoarei proiectului, Diana Voicu. Va rugam sa mentionati daca ati dispus o analiza a activitatii de la unitatea de proiect si ce masuri ati luat pentru ca programul sa functioneze in mod echitabil si eficient.
  • NATO&UE (Marţi, 2 noiembrie 2010, 1:41)

    Popescu I. [anonim]

    Cum se va conecta mai bine Romania la Occident? Cum incurajati investitorii americani in IT&C sa vina in Romania?
    Pe cand un satelit romanesc in colaborare cu Statele Unite?
    Mult succes!
  • intrebare (Marţi, 2 noiembrie 2010, 8:01)

    bulineli [utilizator]

    domnule ministru,este posibil pentru noi cei ce detinem numere de telefon tip SIM KARTE,(adica fara a fi abonati),termenul de "valabilitate"(mai exact,sa avem acces in retea),sa fie de un an si nu de trei luni ca in prezent.Noi cei plecati din tara nu folosim intotdeauna creditul,iar la intoarcerea in tara nu putem folosi telefoanele pina nu adaugam un nou credit.In Austria de exemplu termenul la o incarcare indiferent de suma si retea este de un an de zile valabilitate.Va multumesc !
  • despre 2 firme la care MCSI este actionar (Marţi, 2 noiembrie 2010, 8:37)

    liviu [anonim]

    (1) - acum cateva zile ati declarat ca "...una din cele doua licente de televiziune digitala va fi operata de SNR (Radiocom)". De ce face bine Romaniei ca SNR/Radiocom sa primeasca un MUX in mod direct, in loc sa candideze cinstit, de la egal la egal, cu altii?

    (2) - Roland Berger recomanda acuma cateva luni ca Posta Romana sa-si dezvolte activitati bancare si de asigurari. Cunoasteti ca marjele bancilor din Romania sunt tot mai reduse, si ca spre exemplu, Deutsche Post cauta sa-si vanda divizia bancara?

    (3) - cum a sustinut reprezentantul MSCI in CA al Romtelecom aplicarea de catre Romtelecom a dispozitiilor legii 176/2010 privind integritatea?
  • Posta Romana (Marţi, 2 noiembrie 2010, 8:38)

    Arad [anonim]

    Va rog sa ne spuneti, domnule ministru, daca aveti in vedere sesizarea organelor de urmarire penala pentru cercetarea celor care se fac raspunzatori de incheierea contractelor extrem de paguboase in urma carora Posta Romana este in pragul falimentului si ma refer aici la contractele cu firma Group 4 Securicor, Blue Air, UTI, Romprest, dar si altele cum ar fi cele pentru terminale Verifone, abonamentul cu reteaua Orange care e facut printr-o firma capusa. Am mai dori sa stim daca si dvs. il considerati competent pe Daniel Neagoe PDG al Postei Romane sau e numai o inertie mentinerea lui in functie.
  • Standarde de calitate (Marţi, 2 noiembrie 2010, 9:00)

    IT consultant pentru EU [anonim]

    Domnule ministru,

    1. Ce standarde de accesibilitate va respecta noul sistem si, in general, unde se pot gasi listate standardele de accesibilitate pe care se obliga ministerele romane sa le respecte pentru site-uri din administratia publica? In Uniunea Europeana, aceste standarde sunt foarte clar listate.

    2. Ca expert IT, am dubii serioase in privinta calitatii generale a acestui serviciu pe care urmeaza sa il lansati, pentru ca toate companiile IT implicate au standarde si acreditari numai pe hartie. Intrebarile sunt:
    2.1 exista in minister persoane capabile sa aprobe calitatea software-ului care va fi livrat si
    2.2 cum intentionati sa gestionati fixarea erorilor care vor aparea in primele faze de lansare a serviciului?

    Multumesc.
  • Intrebari (Marţi, 2 noiembrie 2010, 9:18)

    BX [utilizator]

    1. Ce soft veti folosi pentru centralizarea tuturor datelor ?
    2. Cand va fi efectiv functional un astfel de sistem ?
    3. Pe ce infrastructura hardware va functiona ?
    4. Ce specialisti se vor ocupa de implementare si apoi de mentenanta sistemului si de unde vor fi luati acestia ?
  • De ce nu respectati Legea nr. 544/2001? (Marţi, 2 noiembrie 2010, 9:28)

    dan coste [anonim]

    Domnule ministru, observ ca - precum predecesorul dvs. - refuzati sa raspundeti intrebarilor primite pe baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. V-am trimis o astfel de solicitare la data de 22 septembrie 2010, revenind la 22 octombrie 2010, deoarece nu mi s-a raspuns. Demersuri asemanatoare am incercat si in mandatul dlui Gabriel Sandu, fara succes, ceea ce ma face sa cred ca lipsa de transparenta si ignorarea legilor acestei tari sunt o practica impamantenita la MCSI.
    Daca veti intretine in continuare aceeasi stare de fapt, am rugamintea sa-mi comunicati ce cai mai am pentru a va determina sa respectati legislatia romaneasca.
    Dan Coste
  • infrastructura eRomania (Marţi, 2 noiembrie 2010, 9:43)

    Ginel Popescu [anonim]

    1. Va fi cumparat supercalculatorul de 77mil Euro pentru eRomania?
    2. Cum se va face integrarea bazelor de date? Prin mutarea tuturor in acel supercalculator sau prin protocoale de interconectare?
    3. De unde provin fondurile pentru eRomania? Cat exact este acoperit de fonduri structurale?

    Cumva mi se pare ca ne aruncam la hai sa mai cumparam ceva hardware in loc sa ne punem problema sa integram bazele de date pe care le avem deja, cu inca un proiect mamut. E posibil sa gresesc si de fapt atata sa coste integrarea bazelor de date informatice la nivel de Romania. Doar ca as vrea sa stiu cati din banii mei se duc acolo si pentru ce.
  • delegare de autoritate, competente, (Marţi, 2 noiembrie 2010, 10:26)

    viorel gaftea [anonim]

    Domnule Ministru
    Este clar ca MCSI nu mai are competenta necesara nici ca instritutie nici ca persoane responsabile pe anumite activitati. O analiza si prezentare a acestora ar fi un dezastru mediatic.
    In aceste conditii de ce nu delegati autoritatea ministerelor de profil pe fiecare serviciu public si MCSI sa se rezume la coordonare, control implemetare intr-un parteneriat cu Guvernul, Curtea de Conturi- Autoritatea de Audit si in relatie cu un PPP?

    PS: PPP- parteneriat public privat
  • Cardul national de sanatate (Marţi, 2 noiembrie 2010, 10:34)

    Viuctor Ionescu [anonim]

    Buna ziua,
    Care este stadiul implementarii sistemului national informatic necesar lansarii cardului national de sanatate?
    Cand va avea loc lansarea efectiva a acestui card si care vor fi etapele lansarii?

    Va multumesc
  • Finalitate (Marţi, 2 noiembrie 2010, 11:06)

    Dorin [anonim]

    Am si eu cateva intrebari:
    1- prin noul sistem informatic se va face plata online. OK...Asta inseamana ca se vor face economii desfiintand casieriile. OK...Dar cei care nu au acces sau nu stiu sa foloseasaca internetul vor trebui consiliati sau ajutati sa faca plata online. Asa incat casieriile vor deveni puncte de plata . Si atunci unde este eficienta si economia realizata?
    2-Plata online presupune ca sistemul de taxe si impozite va fi modelat astfel inact lucrurilr sa fie clare pentru toata lumea , sa nu incapa loc de indoiala. Cum credeti dvs ca acest lucru poate fi posibil in 2 luni? Sau in Ro, unde fiecare ministru care vine la putere schimba regulile jocului ? Asa incat , pentru a-l face cat de cat functional, sistemul va avea in spate o multime de socotitori si ajustori ai legislatiei la putintele sistemului. Si atunci unde este economia, unde este avantajul....?
    3- Subscriu la ideea ca plata se poate face prin banci (care au infrastructura informatica necesara tuturor tipurilor de plati ) pe seama instiintarilor trimise prin posta de la fisc cu cuantumul platilor. E mai simplu , si nu se mai cheltuiesc atatia bani
    4- Exista alternativa la plata electronica a obligatiilor catre stat ? Se mai poata faca plata in mod clasic ? Daca nu , cum imi respectati mie ca cetatea al Romaniei dreptul de a alege? Eu vreau sa pletesc cu bani cash, la casiere. La banca am nevoie de cont, platesc comisioane,,,asa inacat plata electronica a taxelor si impozitelor presupune costuri suplimentare pe care eu no vreau sa le suport..... Cu rezolvati aceasta problema? Daca nu aveti alternativa, asta nu inseamna cumva un soi de ductatura ? Multumesc
  • halal (Marţi, 2 noiembrie 2010, 16:23)

    cititor [anonim]

    a lasat mai mult de jumate din itnrebari fara raspuns. nu ca alti intervievati in stilul asta s-ar fi straduit sa raspunda la intrebari, dar macar au existat combinaiti de cuvinte pe post de raspuns, la majoritateai ntrebarilor puse de cititori.

    halal!
  • Il face Siveco (Marţi, 2 noiembrie 2010, 18:45)

    marius [anonim]

    Il face Siveco, genial, precum sistemul dupa care se plateste la CJASanatate: o porcarie de aplicatie online care a costat 3 mil euro si care nu functioneaza, am stat luni 25 minute pt ca "programul" sa aceepte introducerea unor date. Normal, daca funct online ...

    Deci atentie pdlisti, se da startul la spaga groasa. atentie siveco ... e rost de bani si de facturat de 10 ori cat merita.
  • Ghiseul.ro (Joi, 2 decembrie 2010, 14:38)

    Solomon Carmen Laura [anonim]

    Buna ziua,

    1.Nu am putut obtine dovada platii efectuate prin intermediul www.ghiseul.ro
    EROARE :Din cauza unei probleme aparute in cadrul sistemului "Ghiseul Virtual",
    documentul semnat digital care atesta plata dvs. nu a putut fi trimis
    2.contact@ghiseul.ro NU FUNCTIONEAZA :user is over quota
    3.Telefonul +40-21.305.2805 dat ca telefon de contact pe site -raspunde cineva care este de la plati auto(nu se prezinta)

    Cum crede domnul ministru ca va functiona sistemul daca astazi defectiunea dureaza de cel putin 3 saptamani si nimeni nu este dispus sa remedieze nici anaf nici mcsi nici portalul ghiseului.
    Optiunea de a discuta online cu un operator de la ghiseul.ro nu functioneaza.
    Aceiasi bataie de joc va fi si cu plata impozitelor ?
  • in-house vs achizitii sisteme consacrate ?! (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 15:12)

    mircea [anonim]

    Despre dezvoltarea in-house pe care o tot propuneti si sustineti am indoieli imense, este total nerealista. Este o viziune frumoasa, insa nerealista, NU angajatii statului trebuie sa "programeze si sa dezvolte". Ei trebuie sa utilizeze. Nu in-house este solutia, nu inteleg de ce si de unde are statul roman programatori in-house specializati in productia software. Apoi, de unde atata know how in-house ?! In-house ar trebui cei care sa fie implicati in arhitectura functionala a sistemelor informatice ce trebuiesc implmenetate, dar nu si cei care au mandatul de a implmementa si executa. Imi pare rau, dar in calitate de contribuabil nu doresc ca statul roman sa faca productie de sotware. Contribuabilul plateste functionari prublici , nu programatori si nici IT-isti. Pentru productie si implementare de sisteme informatice sunt firme consacrate gen IBM, Oracle, SAP care au expertiza, produse, experienta si - responsabilitate in acest sens, fata de care ideea de "in-house" este doar o gluma proasta. Ca sa implmentati niste sisteme performante de care administratia are nevoie apelati la tehnologia existenta, lasati glumele cu "prin noi insine", s-au dovedit iluzii desarte. Autostrazile din Romania se fac in-house ?! Are statul roman angajati care toarna asfalt ?! Si daca prin absurd s-ar stradui sa o faca, s-ar pricepe mai bine decat companiile germane sau italiene specializate in autostrazi ?! Statul roman este responsabil prin CNADR sa contracteze lucrarile si sa vizeze executia lor, nu sa si lucreze la ele. La fel si cu in-house, in loc sa va concentrati pe implementarea unor solutii care au reputatie si deja s-au dovedit si perfectionat , va straduiti sa inventati roata. Cine raspunde raspundere de greseli si cu ce "specilisti" ai statului aveti puneti pe picioare acest in-house ?! Programatorii si managerii competenti lucreaza la IBM, Oracle, HP. Serios, veniti aici cu viziuni rasuflate. Pe cand productia de hardware sau automobile cu oameni ai statului ?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by