Comisia juridica a Camerei Deputatilor respinge cererea DNA privind arestarea preventiva a deputatului PC Ion Dinita

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 14 octombrie 2014, 12:20 Dosare Anticoruptie


Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat marti aviz negativ cererii DNA de incuviintare a retinerii si propunerii de arestare preventiva a deputatului PC Ion Dinita, acuzat de fapte de coruptie.

"Au fost 13 voturi impotriva, 9 pentru si 1 vot anulat (...) nu a fost intrunit numarul necesar de voturi, adica jumatate plus unu din totalul de 26 de membri ai comisiei", a anuntat deputatul PSD Nicolae Ciprian Nica, el precizand ca plenul Camerei Deputatilor va da votul final in aceasta chestiune.

Plenul Camerei Deputatilor se va reuni pe 20 octombrie pentru a vota in privinta cererii DNA de incuviintare a retinerii si a propunerii de arestare preventiva a deputatului Ion Dinita, a anuntat sambata presedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut vineri avizul Camerei Deputatilor pentru arestarea deputatului PC Ion Dinita, cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in dosarul lui Aristotel Cancescu, dupa ce Consiliul Judetean Brasov ar fi fost prejudiciat, in urma platilor nelegale facute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.

Potrivit unor documente din dosar, citate de Mediafax, firma SC Gotic SA, a deputatului Dinita, era una dintre firmele "de casa" ale Consiliului Judetean (CJ) Brasov, "calitate" rezultata din numarul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire - cu modificarea ulterioara a pretului -, precum si din continutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instantei in cauza.

Pe de alta parte, conform acelorasi documente, in aceeasi incercare de recuperare a prejudiciilor prin atribuiri in continuare de lucrari in mod abuziv, cu nerespectarea legii in materia achizitiilor publice, vicepresedintele CJ Brasov, Mihai Pascu, a avut, din dispozitia lui Aristotel Cancescu, mai multe intalniri cu Ion Dinita, "pentru a-l determina sa accepte noi contracte, cu conditia ca o parte din bani sa fie returnati pentru recuperarea prejudiciilor din contractele anterioare".

In aceleasi documente, anchetatorii precizeaza ca, din cercetarile facute pana la acest moment rezulta ca presedintele CJ Brasov a oferit firmei lui Dinita, cu sprijinul si prin complicitatea vicepresedintelui institutiei si a functionarilor cu functii de conducere din CJ Brasov, doua contracte. Primul, incheiat in 2006, a vizat lucrari de reabilitarea DJ131C km 17+000 - 29+050 Racos- Rupea, iar al doilea, din 2007, reabilitarea sectorului de drum Augustin-Racos-Sercaia.

"Prejudiciul total cauzat bugetului Consiliului Judetean Brasov prin achitarea in mod nelegal din dispozitia abuziva a inculpatului Cancescu Aristotel a unor sume aferente lucrarilor executate de SC Gotic SA ca urmare a derularii contractelor nr. 8789/10.11.2006, privind lucrarile de reabilitarea DJ131C km 17+000 - 29+050 Racos - Rupea si nr. 69/20.09.2007, privind lucrarile de intretinere, reparatii si salubrizare a drumurilor judetene din Brasov( intretinere si salubrizare in sezonul rece -deszapeziri precum si intretinerea si reparatii pe timp de vara), este de 32.983.878,71 lei cu TVA, echivalentul a 7.672.228,32 euro", se mentioneaza in documentele din dosar.

Procurorii anticoruptie detaliaza platile facute firmei lui Dinita, precizand astfel ca firma deputatului a primit un milion de lei, suma considerata exorbitanta de catre DNA, in schimbul a doua straturi de asfalt turnate pe doi kilometri de drum in localitatea Racos, dupa care Costea Viorel, director al Directiei de Administrare Drumuri si Poduri din cadrul Consiliului Judetean, a intocmit un referat prin care a propus alocarea unei alte sume de 2.900.000 lei, pentru plata acelorasi lucrari. Costea este cercetat si el in acest dosar, pentru abuz in serviciu.

"Practic, cei 2 km ai drumului din incinta localitatii Racos, pe care SC Gotic SA a turnat timp de 6 luni, doua straturi de asfalt, au fost platiti de catre Consiliul Judetean Brasov cu suma de 1.000.000 lei +2.900.000 lei, desi nu a existat vreun contract nou sau vreun act aditional la contractul initial (nr. 8798/10.11.2006) si nici macar un act de receptie al pretinselor lucrari efectuate pentru care deja fusese achitata suma exorbitanta de 1 milion lei", se arata in documentele anchetatorilor.

Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a fost retinut lunea trecuta de procurorii anticoruptie in acest dosar, dupa ce a fost audiat mai multe ore la DNA Brasov. Marti, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca Aristotel Cancescu sa fie cercetat sub control judiciar in acest dosar, in care este acuzat de fapte de coruptie privind atribuirea preferentiala de contracte pe bani publici.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1918 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Mie mi se pare (Marţi, 14 octombrie 2014, 12:48)

    Băsistude Serviciu [utilizator]

    firesc , doar e ”de-al lor” si automat e nevinovat , nu e decât un alt dosar instrumentat de ”dictatorul” băsescu . Vinovati sunt doar ” ceilalti” , vezi funeriu , vreme s.a.m.d.
    • -3 (3 voturi)    
      Evident! (Marţi, 14 octombrie 2014, 14:47)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Băsistude Serviciu

      Uslamistii NU fura! Iar daca totusi fura, o fac in interesul tarii si al poporului, impart prada cu ceilalti hoti, dar si cu populatia uslamista.

      Numai in conceptia fascista si basista avem cinstiti extremisti. In conceptia uslamista, poporul trebuie sa traiasca din propria prada sau din prada politicienilor. Altfel nu se poate!!! Doar fascistii sint cinstiti si refuza poporului dreptul animalic de a imparti prada.
  • +2 (2 voturi)    
    Schimbare pana la capat-jos justitia,vivat PSD-ei (Marţi, 14 octombrie 2014, 15:08)

    Plagarus [utilizator]

    Au un slogan demn de caracterul si "competentele''lor de interlopi legislativi si ordonatori de credite !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by