VIDEO Decretul privind extradarea din SUA a lui Mihai Necolaiciuc, semnat de Hillary Clinton. Fostul director al CFR va fi adus in Romania in cateva zile

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 11 aprilie 2011, 11:46 Dosare Anticoruptie


Mihai Necolaiciuc (imagine arhiva)
Foto: AGERPRES
Mihai Necolaiciuc va fi adus in Romania in cateva zile, dupa ce decretul privind extradarea sa din Statele Unite a fost semnat de secretarul de stat american Hillary Clinton, a anuntat, luni, Gheorghita Mateut, avocatul fostului director al CFR, citat de Mediafax. Mihai Necolaiciuc este acuzat ca a prejudiciat CFR cu aproximativ 50 de milioane de euro.

Avocatul Mateut a aratat ca, dupa semnarea acestui decret, politistii romani trebuie sa ia legaturea cu cei din SUA pentru a stabili programul, respectiv data la care Necolaiciuc va fi predat pentru a fi adus in tara. El a mai aratat ca autoritatile trebuie sa intocmeasca un pasaport pe numele lui Necolaiciuc, care ii va fi inmanat acestuia la momentul predarii.
  • "Exista o hotarare de extradare, este definitiva, s-a semnat deja si actul procedural de catre Departamentul de Stat al SUA, ceea ce echivaleaza cu autorizarea de predare. In continuare se asteapta ca autoritatile politienesti din Romania, in intelegere cu cele din SUA, sa stabileasca programul efectiv. De aici incolo, procedurile sunt simple, este vorba de zile, nu mai mult. S-a dispus emiterea unui nou pasaport, se asteapta ca echipa de politisti sa mearga sa il preia pe Necolaiciuc. El a renuntat la toate caile de atac", a declarat avocatul Gheorghita Mateut.

  • Necolaiciuc, retinut in 2009 in Florida

Mihai Necolaiciuc a fost arestat in iunie 2009 in Florida, Palm Beach County. In momentul in care a fost capturat de agentii federali americani de la Marshals Service si cei de la Departamentul de Migrari si Vami, Mihai Necolaiciuc - urmarit pentru un prejudiciu estimat la aproximativ 50 de milioane de euro Companiei Nationale de Cai Ferate - a prezentat acte de identitate emise de Venezuela.

Arestarea lui Necolaiciuc a fost facuta la cererea Interpol Washington.

Ancheta a fost coordonata de Biroul Central National SUA, Divizia pentru straini si fugari.

La o zi dupa arestarea lui Necolaiciuc, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca "procedura de extradare a lui Mihai Necolaiciuc a fost intiata de partea romana dupa ce un procuror al Departamentului de Justitie al Statelor Unite ne-a informat ca a fost localizat pe teritoriul Statului Florida".

In martie 2010, Necolaiciuc a discutat cu Evenimentul Zilei, transmitandu-le un avertisment lui Hrebenciuc, Geoana si Vanghelie. El spune ca stie „ce-au fumat toti”, desi numai lui „i-a mirosit buzunarul a tigari”.

  • Dosarul Necolaiciuc

Procurorii sustin ca, in perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC GENERAL COM ELECTRICA SA Bucuresti, incalcand prevederile legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.

In plus, sustine DNA, furnizorul nu era autorizat de catre Autoritatea Feroviara Romana. Comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, Mihai Necolaiciuc a semnat personal, in mod nelegal, instrumente de plata in valoare totala de 55,67 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret si a acceptat semnarea nelegala de catre alte persoane a unor instrumente de plata.

Procurorii il acuza pe Necolaiciuc ca a fost ajutat de subordonatii sai Misir Mihail Gabriel, Olaeru Viorica, Vladut Dragos Vasile si Nicolae Alexandru, care au fost si ei trimisi in judecata.

In urma acestor achizitii, CFR a fost prejudiciata in total cu 71,628 miliarde lei vechi, suma cu care CFR s-a constituit parte civila in cauza.

De asemenea, in perioada 2002 - 2003, Necolaiciuc, in calitate de director general al CFR, a semnat un numar de 4 comenzi catre SC NURELO PREST COM SRL Targu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.

Si in acest caz, comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Ulterior, el a semnat instrumente de plata in valoare totala de 25,23 miliarde lei vechi, acceptand plati pentru intreaga cantitate de marfa furnizata, reprezentand contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret.

Pentru unele cantitati de marfuri nu au existat comenzi scrise, insa CFR le-a receptionat si platit.

In acest caz, CFR a fost prejudiciata cu suma de 61,90 miliarde lei vechi.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus masura aplicarii sechestrului asigurator asupra a doua imobile (teren si cladire, pensiune agroturistica situata in localitatea Busteni, Judetul Prahova), care ii apartin  lui Vladut Ilie.

Celelalte bunuri imobile, precum si sume de bani din conturile bancare ale inculpatilor au fost indisponibilizate in alte doua dosare penale aflate pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

In conditiile in care Mihai Necolaiciuc s-a sustras de la urmarirea penala pe tot parcursul acesteia, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandat de arestare nationala, europeana si de urmarire internationala.

Inculpatul Necolaiciuc Mihai a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in alte doua dosare penale.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2563 vizualizari

  • +11 (13 voturi)    
    se intorc baietii buni acasa (Luni, 11 aprilie 2011, 12:09)

    un om [anonim]

    Iar la Jilava ii asteapta lumea cu piine si sare, asa cum se cuvine.

    Marea problema e ca lumea uita pe vremea cui aceste personaje si-au facut de cap. Ca sa le aduc aminte, ei sunt Iliescu si Nastase, marii sprijinitori ai tinarului Ponta.
  • +9 (11 voturi)    
    Mitrea si Nastase (Luni, 11 aprilie 2011, 12:20)

    Florea Sandocan [anonim]

    Ei se vor intalnii cu bunul lor prieten si vor povestii amintiri din guvernarea Nastase.
    Se cunoaste ca guvernarea Nastase a fost o guvernare buna pentru licitatii .Se cumpara de catre guvern la preturi astronomice.Duduia economia de cumetrie PSD.
    Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naţionale a căilor Ferate Române (CNCFR), suspectat că a furat aproximativ 111 milioane de dolari de la compania naţională feroviară.Numele fostului director general al CFR în perioada 2000-2003, Mihai Necolaiciuc, este asociat cu dosare de corupţie. La cârma lui, mii de vagoane s-au topit la fier vechi. Necolaiciuc a intrat în istorie pentru că a plătit zeci de milioane de lei pentru şuruburi sau prize minune.Nimeni nu stie nimic.El Nicolaiciuc a facut totul.Singur.
    • -5 (7 voturi)    
      Ai stat vreodata la tara? (Luni, 11 aprilie 2011, 12:55)

      Constantin [anonim] i-a raspuns lui Florea Sandocan

      Usa din fata, de la camerele de oaspeti unde e frumos, e totdeauna incuiata, insa usa din spate, de la bucatarie, e mai mereu deschisa. Asta-i romanul si asa merg si afacerile in tara asta, la biroul din fata totul straluceste dar te duci degeaba ca nu rezolvi nimic, usa deschisa e prin spate, dar trebuie sa cunosti cainii sa nu te trezesti cu dosul muscat.

      Logic ar fi ca legile in Romania sa fie facute in conformitate cu traditiile romanesti si nu cu cele vestice.
  • +2 (8 voturi)    
    2 ani!!! (Luni, 11 aprilie 2011, 12:40)

    olu [anonim]

    mult mai dureaza extradarile astea ...parca l ar fi trimis din libia in panama . Clar ca au fost interese in tergiversare, din partea romana , probabil .
  • 0 (0 voturi)    
    Necolaiciuc, un bun Roman se intoarce acasa. (Marţi, 12 aprilie 2011, 17:04)

    Miru Surcea [anonim]

    Comform bunului obicei al Justitiei Romane, de astazi in 10 ani vom vorbi din nou despre tergiversarea verdictului in acest dosar. Va intra si el in categoria "dosare intarziate"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by