Dosarul Referendumul: DNA cere pedeapsa cu executare pentru Liviu Dragnea. Procurorii sustin ca Dragnea si martorii apararii, printre care si Victor Ponta, s-ar fi inteles ce sa declare in instanta

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 22 aprilie 2015, 7:39 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a finalizat cercetarea judecatoreasca si va asculta miercuri pledoariile finale ale avocatilor inculpatilor din dosarul "Referendumul", in care Liviu Dragnea a fost trimis in judecata alaturi de peste 70 de persoane in legatura cu organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui in 2012, scrie Agerpres. Procurorul de şedinţă al DNA a cerut miercuri pedeapsă cu executare pentru acuzaţiile care i se aduc lui Liviu Dragnea în dosarul "Referendumul". Procurorul nu a formulat un cuantum al pedepsei şi a spus că este atributul instanţei supreme să o stabilească. "Considerăm că martori propuşi în apărare au discutat înainte de termen cu inculpatul pentru a cădea de acord ce să spună în instanţă", a spus procurorul de şedinţă. El a precizat că folosul necuvenit pe care îl urmărea Dragnea era îndeplinirea cvorumului la referendum.
Procurorul a mai cerut şi aplicarea pedepsei complementare în cazul lui Liviu Dragnea, pe lângă pedeapsa cu executare. El a susţinut că s-a dispus trimiterea în judecată a celorlalţi inculpaţi pentru complicitate morală la fraudarea referendumului.

De asemenea, procurorii DNA sustin că Liviu Dragnea și martorii apărării, printre care si Victor Ponta, s-ar fi înțeles asupra lucrurilor pe care să le declare în instanță, potrivit Digi 24.

Procurorii spun că Liviu Dragnea și-a folosit în mod ilegal influența de lider al PSD pentru a-i determina pe ceilalți inculpați din dosar să încalce legea electorală, să falsifice buletine de vot și să introducă mai multe buletine de vot în urne și, de asemenea, să falsifice listele pe care semnau cei care au venit să voteze la referendumul din vara anului 2012, pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte al României. 

Procurorul de ședință a mai spus că declarațiile martorilor audiați la solicitarea avocaților lui Liviu Dragnea, 18 lideri ai PSD printre care s-a aflat și Victor Ponta, sunt identice. În opinia sa, acest lucru denotă faptul că aceștia, anterior ședinței de judecată, s-ar fi pus de acord cu inculpatul asupra a ceea ce ar trebui să declare.

Judecatorii ICCJ au audiat la ultimul termen patru inculpati si doi martori din dosarul "Referendumul", dupa ce, pe 30 martie, s-a adus in discutie componenta actualului complet, care s-a schimbat pe parcursul procesului, astfel ca avocatii au cerut reaudierea unor martori si inculpati in fata noului complet de judecata.

Instanta suprema a emis mandat de aducere pentru unul dintre inculpati - Ilie Dude. De asemenea, ICCJ a stabilit termen final al procesului data de 22 aprilie.

 Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala necuvenite pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale", arata DNA.

In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, preciza DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4518 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    Beciul Domnesc (Miercuri, 22 aprilie 2015, 9:40)

    un domn [utilizator]

    asteapta un Lord of teleorman
    • 0 (0 voturi)    
      Lord = un om care tine foarte mult la eticheta (Miercuri, 22 aprilie 2015, 15:50)

      ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Liviu Dragnea este un om care schimba etichetele...
  • +5 (5 voturi)    
    ICCJ va hotara : Statul de Drept sau Comunism ! (Miercuri, 22 aprilie 2015, 9:41)

    mihai [anonim]

    La alegerile presidentiale sa manipulat mai mult !

    BOR a luat Spaga de 25 de milioane de € - apoi -vrem un orthodox au strigat Popii in toata Tara cu Daniel in frunte .

    A. Nastase a fost la Serafim in Nüremberg ect. ect.

    3 milioane de alegatori au stat la usia inchisa .
  • -5 (9 voturi)    
    OH. (Miercuri, 22 aprilie 2015, 9:42)

    letsoc [utilizator]

    Fas,fas : se va da achitare . Cu stima, NC .
  • -12 (12 voturi)    
    huh (Miercuri, 22 aprilie 2015, 10:19)

    Mazeta [utilizator]

    Poate ne spun Basescu Traian, Macovei Monica, Videanu Adriean, Kovesi Codruţa, Morar Daniel, Gitenstein, Reding Viviane, Barroso, Rompuy, Gordon Philip unde sunt cele 1,5 - 2,5 milioane voturi fraudate?
    • +6 (6 voturi)    
      Nu ai obosit? Nici noi... (Miercuri, 22 aprilie 2015, 11:07)

      Kata [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

      Poate ne spun "ai tai" unde sunt cele 7,4 milioane de voturi... Multa greata...
    • +1 (1 vot)    
      In mormant (Miercuri, 22 aprilie 2015, 14:55)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Ca de acolo "mesia de teleorman" a sculat si mortii sa voteze.
  • +1 (1 vot)    
    Da, mortii merg si ei cu " dansul " la beci ! (Miercuri, 22 aprilie 2015, 14:05)

    Plagarus [utilizator]

    S-a pus Bombonica pe mustacioara penalului Dragnea ! WcP poate respira linistit ?!
    Procurorii susţin că Dragnea Liviu şi Viorel Ponta s-au înţeles ce să declare în faţa judecătorilor.Dragnea ar risca 5 ani de închisoare, deşi procurorul nu a formulat un cuantum al pedepsei şi a spus că este atributul instanţei supreme să o stabilească.
    Dragnea a organizat un sistem național de influență prin care a încercat să obțină o prezență de minimum 60% la vot, necesară validării referendumului din 2012
    " Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale", arăta DNA.
  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 aprilie 2015, 14:27)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    timp>=20 ani (Miercuri, 22 aprilie 2015, 15:16)

    florian [anonim]

    daca la acesta nu i se da sentinta cu executare si cel putin 7 ani, atunci noi inca nu avem o justitie dreapta.
    si numai sub talpa politicienilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by