VIDEO DIICOT: Sorin Ovidiu Vintu si liderul sindical Liviu Luca, trimisi in judecata intr-un dosar de delapidare si spalare de bani

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 31 ianuarie 2014, 14:06 Dosare Anticoruptie


Sorin Ovidiu Vintu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 10 persoane - printre care Sorin Ovidiu Vintu, liderul sindical Liviu Luca si Octavian Turcan - urmare a destructurarii unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de delapidare si spalare de bani, se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT. Dosarul vizeaza delapidarea patrimoniului Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA. Prejudiciul adus patrimoniului Asociatiei si implicit a membrilor sai (74.475 persoane) este de 41.213.717 ron.



Faptele retinute in rechizitoriu (comunicat de presa DIICOT):

* In perioada 2005 - 2006, inculpatul Liviu Luca impreuna cu inculpatii Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut ca scop initial obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care in final au fost utilizate chiar in dauna Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA si implicit a membrilor sai, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd (controlat la acel moment de Sorin Ovidiu Vintu si ulterior de Liviu Luca) la majorarea de capital social al PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), participatiile (actiunile) Asociatiei Salariatilor diminuandu-se de la 50% la 25%.

* Scopul final al grupului infractional initiat si constituit de cei trei inculpati a fost dobandirea controlului total in Adunarea Generala a Actionarilor la PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), cu bani din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA.

* Grupul a fost sprijinit inca de la inceput de Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, Elena Petrovici, persoane aflate in Comitetul Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, precum si de Zizi Anagnastopol, Emil Nache si Reveica Davidescu, persoane aflate in organele de conducere ale PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), apropiati ai inculpatului Liviu Luca, membrii grupului actionand in cadrul acestuia in perioada martie 2005 - septembrie 2006, intr-un mod coordonat pentru indeplinirea scopului final, respectiv dobandirea de catre Liviu Luca si Sorin ovidiu Vintu, prin intermediul societatii de tip offshore - Elbahold Ltd, a majoritatii in  cadrul Adunarii Generale a Actionarilor la PSV Company SA (fosta Petrom Service SA).

* Potrivit DIICOT, planul infractional al gruparii s-a derulat in mai multe etape, in care se evidentiaza rolul fiecaruia dintre membrii gruparii:
  • in prima etapa, Liviu Luca, Elena Petrovici, Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, in calitate de membri ai Comitetului Director al Asociatiei Salariatilor din S.N.P. Petrom SA - PETROM, organ decizional conform statului, care detinea 50% din capitalul social al SC PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi actiuni;
  • in cea de a doua etapa, s-a urmarit pe de o parte neexercitarea dreptului de preemtiune de a subscrie actiuni de Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA, iar pe de alta parte crearea unui flux de lichiditati pentru PPSV Company SA (fosta Petrom Service SA), prin creditarea acestei societati, prin patru contracte de imprumut asigurandu-se un plus in activul societatii PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) in cuantum de 90 mil. RON.

    Tot la acest moment s-a urmarit ca organele de conducere a PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) si ulterior actionariatul sa incuviinteze participarea unui offshore controlat de inculpatul Vintu Ovidiu Sorin, ajutat de Turcan Octavian (Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd ) la majorarea de capital social.
  • in cea de a treia etapa, o parte din fondurile pe care Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA - PETROM le imprumutase PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) au fost transferate catre Comac Ltd - Cipru si Stonecom Ltd - Cipru, prin achizitia mai multor pachete de parti sociale sau actiuni la mai multe societati comerciale detinute de catre cele doua offshore-uri, care nu aveau legatura cu activitatea de baza a societatii, la preturi supraevaluate.
  • in cea de-a patra etapa, sumele incasate de  Comac Ltd si Stonecom Ltd Ltd. au fost transferate imediat catre  Elbahold Ltd - Cipru, care a subscris toate actiunile ramase, reprezentand aproximativ 50% din capitalul social al PSV Company SA (fosta Petrom Service SA).

* Prin punerea in aplicare a planului infractional, inculpatii au prejudiciat patrimoniul Asociatiei si implicit a membrilor sai (74.475 persoane), cu suma de 41.213.717 ron, arata DIICOT.

Prejudiciul este constituit din diminuarea certa a valorii contabile a pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), corelativ cu acordarea de imprumuturi fata de PSV, urmata de participarea  Elbahold Ltd la majorarea de capital social. Astfel, majorarea capitalului social prin aportul  Elbahold Ltd, la data de 30.09.2005, a determinat o diminuare a valorii contabile a pachetului de actiuni detinute de AS SNP cu suma de 41.213.717 lei, valoarea contabila a pachetului de actiuni scazand de la 99,029,745 lei la 57,816,028 lei.

Procurorii DIICOT precizeaza ca aceasta reprezinta diminuarea valorii pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor din SNP "Petrom" SA de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de actiuni care sa ii conserve aceeasi cota de participare, in conditiile in care la data subscrierii de catre  Elbahold Ltd a pachetului de actiuni scoase la vanzare la valoarea nominala, Asociatia Salariatilor din SNP "Petrom" SA detinea deja creante asupra PSV in cuantum de peste 12 milioane euro.

De asemenea, patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP "Petrom" SA si implicit a membrilor sai (74.475 persoane) a mai fost prejudiciat si cu suma de 12.808.332 euro, pe care inculpatul LUCA LIVIU si-a insusit-o odata cu preluarea controlului  Elbahold Ltd la data de 11.09.2006, provenita din folosirea si traficarea sumei de 90 milioane lei, din fondurile Asociatiei, obtinuta de PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), din patru contracte de imprumut.

DIICOT informeaza ca in cauza s-au dispus masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare la Tribunalul Bucuresti.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6985 vizualizari

  • +14 (16 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 ianuarie 2014, 14:24)

    [anonim]

    • +4 (4 voturi)    
      Prietenul lui Geoana (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:51)

      fane_grija [utilizator] i-a raspuns lui

      Ala cu jacuzzi daca va mai amintiti.
  • +13 (15 voturi)    
    epilog (Vineri, 31 ianuarie 2014, 14:39)

    Inuka [utilizator]

    Una din stirile care vor disparea din 1 februarie.
    Noapte buna Romania, ultimul stinge lumina.
    • -8 (12 voturi)    
      așa este (Vineri, 31 ianuarie 2014, 14:53)

      Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Inuka

      Calendarul mayaș și catrenele lui Nostradamus au avut încă o dată dreptate. Mâine începe sfârșitul lumii!
      • +6 (8 voturi)    
        pe aproape (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:35)

        Inuka [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

        Dimpotriva, pentru infractori incepe o noua epoca.
        Un fel de Renastere pe stil balcanic, ca shaorma cu de toate.
      • +5 (5 voturi)    
        Mazetoooooo! (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:19)

        Miscarea Focul Dacic [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

        Esti cumva masochist? Sau masochistă?
    • +3 (5 voturi)    
      Eu zic sa nu ne pripim (Vineri, 31 ianuarie 2014, 14:59)

      Mirobo [utilizator] i-a raspuns lui Inuka

      Nu ne lasa capitanul sa intram in vrie tocmai acum cand justitia si procurorii isi fac treaba.
      Nimic din ce s-a intamplat,se intampla si se v-a intampla nu este o coincidenta.
      • +2 (4 voturi)    
        Intrebare (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:04)

        Miscarea Focul Dacic [utilizator] i-a raspuns lui Mirobo

        Oare de ce credeti ca Traian Basescu Ii-a pus sula in coaste lui Victor Ponta in ultimile zile? Asta legad de Coduri. Cțnd putea sa i-o puna, sa zicem, acum o saptamana?
        Eu cred ca TB l-a provocat intentionat Ponta. Daca fraierul cade in capcana si nu da OUG este TERMNAT.
  • +4 (6 voturi)    
    sa speram (Vineri, 31 ianuarie 2014, 14:46)

    jescu [utilizator]

    Sa speram ca oamenii o sa-si recupereze banii delapidati de cei doi.
  • +6 (8 voturi)    
    intaritor (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:11)

    liviusmaximus [utilizator]

    intaritor pt stat ai recomandat, intaritor ai primit dl sssorin.
  • +3 (5 voturi)    
    . (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:22)

    Rasmus [utilizator]

    Omul de afaceri Sorin, cum este alintat de presa, are vreo afacere legala în portofoliu?
    • +3 (5 voturi)    
      Da produce numere de inmatriculare pe cont propriu (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:51)

      warchild [utilizator] i-a raspuns lui Rasmus

      cred ca are si un sediu social la jilava sau asa ceva :))
  • +2 (4 voturi)    
    Cipru (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:34)

    was [utilizator]

    Parca anul trecut a aparut un wikileaks despre conturile secrete din bancile cipriote ale multor cetateni de pe tot globul. Banuiesc ca si SRI a avut acces la aceste date, asa ca o mare parte din randul "oamenilor de afaceri" dim Romania (curate si necurate) pot sa-se astepte la dosare si condamnari.
    Sa speram la mai bine!
  • +9 (11 voturi)    
    e bine (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:43)

    moby dick [utilizator]

    Arestarile si destructurarile de retele mafiote la care am asistat in ultimele luni au dezvaluit doar varful aisbergului. Incet-incet lumea incepe sa inteleaga jaful inimaginabil la care a fost supusa economia nationala in ultimii 20 de ani de catre politicieni si asa-zisii oameni de afaceri. Daca DNA, DIICOT si alte institutii similare vor fi lasate sa-si faca treaba pana la capat am putea asista in scurt timp la operatiuni gen "Mani pulite" din Italia anilor '90 si la disparitia actualei clase politice. Frecventa crescuta a dosarelor penale si a sentintelor pronuntate din ultima vreme pare sa fie direct proprotionala cu "greutatea" personajelor implicate si ne lasa speranta ca nu e chiar totul pierdut. Sau este ?
  • +6 (8 voturi)    
    statul intarit strike back! (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:50)

    corvus coraX [utilizator]

    Sooo, Vantule, ti-a facut statul asta intarit abonament la Rahova. Enjoy!
  • +6 (8 voturi)    
    alo, DIICOT: SOV e nevinovat... (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:01)

    visio [utilizator]

    așa ceva nu am mai văzut; o instituție a Statului român hărțuiește o persoană nevinovată; totuși, am o propunere: DIICOT poate rezerva, pentru sov, aceeași celulă în care Ceaușescu l-a închis prin anii 1983? Ah, nu se poate; e ocupată de Adrian Năstase...da, știm: și el este inocent...
    singura realitate aiurea în această situație este că acești infractori mi-au furat banii și acum tot eu trebuie să le plătesc ”cazarea” la pușcărie...foarte nașpa pt mine...
  • +8 (8 voturi)    
    s'oar aduna anii astia (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:26)

    nash pandelica [utilizator]

    la pensie ?
    ma gandesc la el, la bonbonela, la generalul cacatalin, la fistichiu, al cu trafo vopsit...
    la varanu nu mai e cazul, ca s'ar putea sa n'apuce.
    cred ca deja l'a arvunit pe bradiceanu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by