Pedeapsa lui Adrian Nastase a fost redusa cu 7 zile, perioada petrecuta in Spitalul Floreasca

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 5 decembrie 2012, 9:45 Dosare Anticoruptie


Externarea lui Nastase
Foto: Mediafax
Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri, ca cele sapte zile petrecute de Adrian Nastase in Spitalul Floreasca inainte de a fi incarcerat sa fie scazute din condamnarea la doi ani de inchisoare primita in dosarul "Trofeul calitatii", informeaza Mediafax. Decizia este definitiva.

"Eu am vrut sa ajung la morga, nu sa aman executarea pedepsei", declarase Nastase pe 21 noiembrie la Curtea de Apel.

In 2 octombrie, Tribunalul Bucuresti a respins cererea fostului premier Adrian Nastase, el contestand decizia la Curtea de Apel Bucuresti. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti i-au admis contestatia, decizia fiind definitiva. Astfel, Adrian Nastase va avea de executat cu sapte zile mai putin din pedeapsa de doi ani de inchisoare dispusa in dosarul "Trofeul calitatii", fiind scazuta perioada din 20 pana in 26 iunie, cand a stat internat in Spitalul Floreasca dupa tentativa de sinucidere.

Procurorii sustineau ca perioada de spitalizare nu poate fi calculata ca executata daca persoana condamnata isi provoaca afectiunile pentru care necesita internare.

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, spunea ca la momentul la care clientul sau a incercat sa se sinucida avea in posesie ori el, ori membrii familiei sale cel putin o copie a mandatului de executare a pedepsei emis de instanta, ceea ce inseamna ca de la acel moment ar fi inceput executarea condamnarii.

Avocatul arata ca de la acel moment Nastase a fost in permanenta atat sub supravegherea politistilor de la Serviciul Urmariri din Politia Capitalei, cat si a celor de la Directia de Retinere si Arest Preventiv.

Adrian Nastase a aratat in fata instantei ca sustinerea procurorului privind condamnatii care-si provoaca boala sau afectiunile nu are fundament, pentru ca in cazul sau s-a constatat de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie o tentativa de suicid, dar nefinalizata, amintand de ordonanata de neincepere a urmarii penale in ceea ce-l priveste in acest caz.

Totodata, Nastase preciza ca cele sapte zile reprezinta sub 0,1% din perioada efectiva pe care o are de executativ, respectiv de peste 730 de zile.
  • In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
In seara aceleiasi zile, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, politistul care venise sa puna in executare sentinta a intervenit, iar in confruntare politicianul si-a tras un glont in gat, care i-a lezat si umarul, rana provocata nefiind fatala. Nastase a fost operat in 21 iunie la Spitalul Floreasca, fiind externat in 26 iunie.

In 26 iunie, Tribunalul Bucuresti a constatat ca nu exista niciun impediment de punere in aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de inchisoare in cazul fostului premier. In urma acestei decizii, Adrian Nastase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus in aplicare mandatul de executare a pedepsei. Ulterior, Nastase a fost transferat la Penitenciarul Jilava.

Pe de alta parte, Adrian Nastase a formulat si o contestatie in anulare in cazul deciziei definitive de condamnare la doi de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii". Judecarea contestatiei a fost amanata de doua ori, intrucat nu se motivase hotararea definitiva a completului de cinci judecatori al instantei supreme care la condamnat pe Nastase.

In motivare - data publicitatii in 26 noiembrie - judecatorii ICCJ arata ca pentru inlaturarea nelinistii si tulburarii sociale, pentru reintegrarea ordinii juridice, trebuie ca cei care au savarsit infractiuni sa fie de indata trasi la raspundere penala.

Pedeapsa - felul si limitele acesteia - constituie criteriul principal prin care legea penala evalueaza, determina si diferentiaza gradul de pericol social abstract, generic al fiecarei infractiuni in parte, mai arata ICCJ.

"Aplicarea si executarea pedepsei se realizeaza in vederea atingerii unor scopuri bine definite: pe de o parte, in scopul prevenirii savarsirii de noi fapte penale din partea infractorilor, prin reeducarea acestora si din partea altor persoane, prin exemplaritatea pedepselor, iar pe de alta parte, in scopul restabilirii linistii sociale si al reintegrarii ordinii juridice. Aplicarea si executarea pedepselor pot conduce la atingerea scopurilor urmarite, daca efectuarea lor are loc in timp util. In general, sanctionarea infractorilor prin aplicarea pedepsei devine cu atat mai eficace si contribuie cu atat mai intens la realizarea scopurilor de mai sus, cu cat ea intervine intr-un interval de timp cat mai scurt si cat mai apropiat de momentul infractiunii", se mai arata in motivarea condamnarilor definitive din dosarul Trofeul Calitatii.

De asemenea, precizau cei cinci judecatori, exemplaritatea, care decurge din supunerea celui condamnat la executarea pedepsei, devine cu atat mai puternica cu cat punerea in executare se produce mai neintarziat dupa condamnare. In aceste conditii, constiinta sociala are inca vie si exacta imaginea pericolului pe care il prezinta fapta si faptuitorul, a urmarilor daunatoare sau primejdioase ale faptei savarsite si va reactiona mai adecvat.

Instanta suprema va judeca in 14 ianuarie 2013 contestatia in anulare a lui Adrian Nastase in cazul condamnarii sale la doi de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2481 vizualizari

  • +11 (13 voturi)    
    magarie marca an (Miercuri, 5 decembrie 2012, 9:49)

    snowflake [utilizator]

    O alta magarie marca adrian nastase.
    • 0 (0 voturi)    
      nu e vorba de Saptecase aici! (Miercuri, 5 decembrie 2012, 11:52)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

      in cauza nu este Bombo, ci Justitia!

      De acum inainte, orice infractor prins si condamnat se va mutila, stiind ca din pedeapsa (indiferent ca este de 6 luni sau de 5 ani) i se SCAD zilele petrecut in spital!
  • +13 (15 voturi)    
    Imi aduc aminte (Miercuri, 5 decembrie 2012, 9:52)

    denvarel [utilizator]

    Cum doctorii Ioan Lascăr si Serban Bradisteanu au incercat sa minta pe toata lumea ca e grav ranit si nu poate fi deplasat.
    Nu inteleg ce aveau in cap, cum gandeau ei ca o sa-l tina pe Nastase 6 luni in spital.
    Apoi imi aduc aminte de suspendare si realizez ca planul lor avea sanse daca in Romania se instala domnia legii lui Felix.
    • +6 (8 voturi)    
      Sah (Miercuri, 5 decembrie 2012, 10:43)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

      Mark my words:
      Politica e un joc de sah cu toate acareturile: pioni, cai, nebuni, turnuri, regi si regine.

      Nimic nu e la voia intamplarii, unde, candva, cineva a gandit cu unul sau mai multi pasi inainte.

      Ilici a gandit cel mai departe acu' 22-23 de ani. Daca se rezuma numai la sah era extraordinar.
  • +8 (10 voturi)    
    care e rezolutia aici? (Miercuri, 5 decembrie 2012, 9:54)

    bigbrother [utilizator]

    "Dosarul va fi judecat in 3 decembrie, de Completul de cinci judecatori de la instanta suprema." Suntem in 5 decembrie.

    La asta se referea Ponta cand spunea ca poate il scoate pe Nastase? Eu nu vad vreun motiv pentru care nu poate executa pedeapsa. A gresit, sa plateasca la fel ca orice gainar.
  • +9 (11 voturi)    
    justitia... (Miercuri, 5 decembrie 2012, 9:57)

    lucyan [utilizator]

    isi da mereu cu stangul in dreptul...
    "Judecatorul Tribunalului Bucuresti a precizat ca, potrivit dispozitiilor articolului 87 din Codul penal, "durata executarii pedepsei inchisorii se socoteste din ziua in care condamnatul incepe sa execute hotararea definitiva de condamnare", dispozitiile alineatului 3 al aceluiasi articol statuand ca "timpul in care condamnatul, in cursul executarii pedepsei, se afla bolnav in spital, intra in durata executarii, afara de cazul in care si-a provocat in mod voit boala, iar aceasta imprejurare se constata in cursul executarii pedepsei".

    ce nu este clar, si-a provocat in mod voit accidentul, cum naiba interpreteaza unii legile? chiar asa a devenit usl-ul? o sperietoare pentru justitie?
    sau legile trebuie aplicate doar in cazul oamenilor simpli...
    ce soarta ne asteapta cu usl la putere, stai sa vezi cand or acapa in toatlitate justitia...
    • 0 (0 voturi)    
      cine era in completul la CAB (Miercuri, 5 decembrie 2012, 12:26)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

      Bravo Lucian!

      Intrebare cu posibil raspuns de la HN sau un impatimit al justitiei: " cine era in completul de judecata de la CAB?"
  • +8 (10 voturi)    
    Bravo (Miercuri, 5 decembrie 2012, 10:02)

    Cil [utilizator]

    Justitia condusa de Pivniceru isi face treaba.
    De acum toti cei condamnati se pot zgaria si sa stea prin spital o perioada in loc de inchisoare.
  • +6 (8 voturi)    
    A dracu' matematica (Miercuri, 5 decembrie 2012, 10:07)

    _Un stelist_ [utilizator]

    "Totodata, Nastase preciza ca cele sapte zile reprezinta sub 0,1% din perioada efectiva pe care o are de executativ, respectiv de peste 730 de zile"
    Poate sub 1%, tovarasu' Nastase!!!
  • +8 (10 voturi)    
    Adi Puscarie (Miercuri, 5 decembrie 2012, 10:13)

    Trojan.H [utilizator]

    Nu mai conteaza. Si daca va fi eliberat diseara, va ramine pentru totdeauna Adi Puscarie.
    • 0 (0 voturi)    
      gesesti! (Miercuri, 5 decembrie 2012, 11:55)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

      Viitorul Premier sau Presdinte va aduna mult capital electoral din acest scurt sejur in spatele gratiilor "am facut pushcarie politica!" sau "am stat la inchisoare pentru voi!"

      oamenii sunt creduli, merge cu lozinici din astea ...
  • +9 (11 voturi)    
    7 zile sa fie (Miercuri, 5 decembrie 2012, 10:23)

    jackalphonse [utilizator]

    numai sa nu se trezeasca un functionar care scrie ani in loc de zile si sa ne trezim cu nastasica in campanie electorala
  • +10 (12 voturi)    
    2 ani, nu 8 luni (Miercuri, 5 decembrie 2012, 10:30)

    Soundflor [utilizator]

    Dacă e să se respecte legea pànă la capăt atunci Bombonel nu ar trebuii să beneficieze de reducerea pedepsei (la 8 luni) întrucàt acesta nu-şi recunoaşte nici măcar fapta pentru care a fost condamnat.
    Avànd în vedere că reducerea executării pedepsei se poate lua numai în cazul în care deţinutul a avut un comportament corect pe durata detenţiei - aici să zicem că se încadrează - şi şi-a însuşit caracterul antisocial al faptei sale prezentànd garanţii că nu v-a mai comite astfel de fapte. Ori el, repet, nici măcar nu-şi recunoaşte fapta (proces politic etc).
    • +2 (4 voturi)    
      rock (Miercuri, 5 decembrie 2012, 10:45)

      TLiviu [utilizator] i-a raspuns lui Soundflor

      plus acum incercarea de evadare la morga si culmea i se va reduce pedeapsa pentru ca a muncit depunand munca intelectuala scriind pe blog
    • +2 (4 voturi)    
      asta e cel mai tare (Miercuri, 5 decembrie 2012, 11:26)

      lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Soundflor

      comentariu, ar trebui ca procurorii sa atace pe acest palier...
  • +6 (8 voturi)    
    Stia nenea Tonta ce stia (Miercuri, 5 decembrie 2012, 10:33)

    Zummm [utilizator]

    Hai ca se poate mai baieti
  • +6 (8 voturi)    
    Pai el s-a impuscat in puscarie? (Miercuri, 5 decembrie 2012, 10:38)

    pedepsitorul [utilizator]

    Nu este normal, el nu s-a impuscat in puscarie, si nici nu l-a impuscat politistul!

    Totusi sunt curios daca plateste spitalizarea, pentru ca eu nu vad nicio diferenta intre un betiv care isi pune sanatatea in pericol si ajunge in coma alccoolica la spital si un fals sinucigas care tot din proprie initiativa isi pune viata in pericol!

    In timp ce luptam ca betivii sa-si plateasca tratamentul de la spital, de ce ''automutilatorii'' sa nu plateasca ...?
  • +4 (6 voturi)    
    justitie marca usl (Miercuri, 5 decembrie 2012, 10:52)

    Tom_Macaragiu [utilizator]

    Astia nu au castigat alegerile inca si justititia a inceput deja sa imparta dreptatea conform directivelor de partid si a presiunilor politice.
    Numarul de zile cu care pedeapsa a fost redusa este nesemnificativ, ceea ce intriga este faptul ca judecatorii de la curtea de apel nu interpreteaza legea in spiritul ei si deci incalca principii. Ne putem astepta foarte bine ca de acum inainte astfel de sentinte sa devina obisnuinta.
    Aveti mare grija sa votati si mai ales aveti grija ce votati.
  • 0 (0 voturi)    
    nu-l trimiteti acasa, va fi (teoretic) (Miercuri, 5 decembrie 2012, 16:05)

    __alex__ [utilizator]

    in pericol de moarte! Are sansa sa ne contrazica ca nu a facut doar un circ penibil. O poate face pe indelete, fara politisti de fata care sa ii strice reputatia de vinator care nici propria gusa nu si-o nimereste.

    Hai nastase, patru sanse!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by