Dosarul retetelor false: Farmaciile Dona ar fi implicate in fraudarea CNAS. Sefi de farmacii, un medic psihiatru, administratori de firme - printre cei retinuti in acest caz

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 10 octombrie 2012, 17:00 Dosare Anticoruptie


Procurorii cer, miercuri, Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a 12 persoane retinute in dosarul retetelor false, surse judiciare declarand pentru Mediafax ca printre acestea sunt mai multi sefi de farmacii din lantul Dona, un medic psihiatru si administratori ai unor firme. In dosarul eliberarii de retete false, in care medici si farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice sunt acuzati ca au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false, producand un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au emis, marti, ordonante de retinere pentru 24 de ore fata de 13 inculpati.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafaxca ar fi vorba despre lantul farmaceutic Dona.

Procurorii au propus, miercuri, arestarea preventiva a 12 dintre cei 13 retinuti, respectiv a lui Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu, Adriana Liliana Craina, Geta Vecserdi, Mihaela Munteanu, Cristina Daniela Sescu, Gabriel Sescu, Laurentiu-Aurelian Sescu, Maria Mirabela Sescu, Sorin Gelu Patrascu, Mirela Gabriela Mihai, Anca Mihaela Solomon si Claudia Elena Serban, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu, farmacist diriginte in perioada 16 aprilie - iunie 2011 si ulterior coordonator a zece farmacii din cadrul aceluiasi lant farmaceutic, este acuzat de inselaciune in forma continuata, respectiv de 3.602 acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu total de 1.370.305,13 de lei. Acesta mai este acuzat de complicitate la spalarea banilor in forma continuata si dare de mita in forma continuata (5.513 acte materiale), a precizat Parchetul Capitalei.

Adriana Liliana Craina, director de zona al aceluiasi lantului farmaceutic in perioada 1 ianuarie -1 martie 2012, avand in coordonare atat farmaciile aflate in zona de care raspundea Prioteasa Constantinescu, cat si cele din zona de care raspundea Claudia Serban, este acuzata de complicitate la inselaciune in forma continuata, respectiv 842 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu total de 376.085,5 de lei, precum si de favorizarea infractorului.

Geta Vecserdi, farmacist diriginte in perioada 1 martie 2011 - 31 martie 2012, a fost retinuta pentru inselaciune in forma continuata, respectiv 3.671 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu total de 1.360.425,65 de lei, complicitate la spalarea banilor in forma continuata, cate o infractiune de dare de mita in forma continuata (3.788 de acte materiale) si de delapidare in forma continuata.

Mihaela Munteanu, farmacist diriginte in perioada 1 mai 2011 - 31 martie 2012, este acuzata de inselaciune in forma continuata (943 de acte materiale) si complicitate la spalarea banilor in forma continuata, precum si de dare de mita in forma continuata (66 de acte materiale).

Cristina Daniela Sescu, medic psihiatru, a fost retinuta pentru inselaciune in forma continuata si fals intelectual in forma continuata, respectiv 3.543 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 1.314.917,85 de lei, precum si luare de mita in forma continuata (3.543 de acte materiale.

Procurorii cer arestarea lui Gabriel Sescu, administrator C. M., pentru complicitate la inselaciune in forma continuata si complicitate la fals intelectual in forma continuata, respectiv de 3.543 de acte materiale, prin care a produs un prejudiciu de 1.314.917,85 de lei, complicitate la inselaciune in forma continuata - 128 de acte materiale si un prejudiciu total de 45507,8 de lei, precum si complicitate la luare de mita in forma continuata - 3.543 de acte material.

Laurentiu Aurelian Sescu este acuzat de complicitate la inselaciune in forma continuata (3.671 de acte materiale), iar Maria Mirabela Sescu, director adjunct la C. M., a fost retinuta pentru complicitate la inselaciune in forma continuata si la fals intelectual in forma continuata, respectiv de 3.543 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu total de 1.314.917,85 de lei, dar si de complicitate la inselaciune in forma continuata (128 de acte materiale).

Sorin Gelu Patrascu, asociat si administrator al SC S.S.C. SRL, societate care in perioada martie - decembrie 2011 a avut incheiat un contract de prestari servicii cu SC S. SA, in baza caruia a exercitat functia de "Director Zona SUD", este acuzat de complicitate la dare de mita in forma continuata, iar Mirela Gabriela Mihai, reprezentant R. in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2012, a fost retinuta pentru complicitate la inselaciune in forma continuata, respectiv 310 acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 199.625,52 lei, precum si pentru o infractiune de complicitate la dare de mita in forma continuata (683 de acte materiale).

Anca Mihaela Solomon, farmacist diriginte in perioada 1 martie 2011 - 31 martie 2012, a fost retinuta pentru inselaciune in forma continuata, respectiv 333 acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 203.819,51 lei, o infractiune de complicitate la spalarea banilor in forma continuata precum si o infractiune de dare de mita in forma continuata (827 de acte materiale).

Procurorii mai cer arestarea preventiva a Claudiei Elena Serban, farmacist coordonator zona pentru zece farmacii din cadrul aceluiasi lant farmaceutic, in perioada 1 iulie 2011 - 1 aprilie 2012, pentru complicitate la inselaciune in forma continuata, respectiv 395 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 230.894,43 lei, pentru o infractiune de complicitate la spalarea banilor in forma continuata (407 acte materiale) si o infractiune de dare de mita in forma continuata (855 de acte materiale).

Instanta Tribunalului Bucuresti urmeaza sa sa decida daca cei 12 vor fi arestati preventiv pentru 29 de zile. Parchetul Capitalei a precizat ca in perioada imediat urmatoare vor fi efectuate si alte acte de urmarire penala.


  • Care sunt acuzatiile aduse de procurori

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au dispus, in cursul lunii octombrie, inceperea urmaririi penale fata de 22 de persoane, medici si farmacisti, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare de mita, dare mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, medicii si farmacistii din cadrul aceleiasi retele farmaceutice au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false, producand un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei. Medicii acuzati ca falsificau retete prescriau tratamente pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati, apoi le trimiteau unor farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice, in baza unor intelegeri, care falsificau semnaturile beneficiarilor si le decontau la CNAS, banii fiind spalati prin introducerea intr-un circuit comercial licit.
 
Farmacia realiza astfel un profit, intrucat primea de la Casa de Asigurari de Sanatate valoarea decontata a medicamentelor, fara ca acestea sa iasa fizic din stoc. Totodata, farmacistii implicati obtineau un profit personal deoarece, crescand in mod artificial vanzarile, obtineau prime in plus fata de salariu, sustin procurorii. La randul lor, medicii primeau, de regula la sfarsitul fiecarei luni, sume de bani sau bunuri in valoare de 3%, uneori pana la 5%, din valoarea totala a retetelor false eliberate.

Un alt mod de operare consta in aceea ca medicul prescria retete cu acoperire intr-o situatie reala, in urma consultarii reale a pacientilor: "Ulterior, in baza unei intelegeri prealabile cu farmacistul si prin incalcarea normelor deontologice privind exercitarea atributiilor de medic, fie determina pacientul sa prezinte reteta la o anumita farmacie, directionandu-l acolo in vederea ridicarii medicamentelor numai din aceasta farmacie, si nu dintr-o farmacie concurenta, fie nu inmana reteta pacientului, ci direct farmacistului, pentru a se asigura ca reteta nu este prezentata in alta parte, iar ulterior dadea medicamentele ridicate din farmacie pacientului", au precizat procurorii.

Si in aceste cazuri, medicii primeau lunar bani sau bunuri in valoare de 3-5% din valoarea totala a retetelor false eliberate.

Peste 4.000 de retete false au fost eliberate de medicii acuzati de coruptie si inselaciune pe numele unor pacienti care nu au fost consultati si nici un au solicitat vreun tratament, unii dintre "beneficiarii" tratamentelor administrate de acestia fiind persoane decedate. Procurorii care instrumenteaza ancheta in cazul eliberarii retetelor false au descoperit ca medicii cercetati in acest caz au intocmit peste 4.000 de astfel de retete, au declarat, marti, oficiali din Parchetul Capitalei.

In acest dosar, din luna martie 2012 pana in prezent au fost audiate peste 700 de persoane in numele carora au fost emise retete, au precizat procurorii. Marti, in urma unor perchezitii, au fost duse la audieri 26 de persoane.

Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca anchetorii au facut vertificari la sapte centre din Capitala ale lantului de farmacii Dona.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8319 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 octombrie 2012, 17:26)

    [anonim]

  • +7 (9 voturi)    
    In plus, (Miercuri, 10 octombrie 2012, 17:26)

    Jar [utilizator]

    fata de acest mod de operare-
    "Un alt mod de operare consta in aceea ca medicul prescria retete cu acoperire intr-o situatie reala, in urma consultarii reale a pacientilor: "Ulterior, in baza unei intelegeri prealabile cu farmacistul si prin incalcarea normelor deontologice privind exercitarea atributiilor de medic, fie determina pacientul sa prezinte reteta la o anumita farmacie, directionandu-l acolo in vederea ridicarii medicamentelor numai din aceasta farmacie, si nu dintr-o farmacie concurenta, fie nu inmana reteta pacientului, ci direct farmacistului, pentru a se asigura ca reteta nu este prezentata in alta parte, iar ulterior dadea medicamentele ridicate din farmacie pacientului", au precizat procurorii.

    Si in aceste cazuri, medicii primeau lunar bani sau bunuri in valoare de 3-5% din valoarea totala a retetelor false eliberate. "-sunt farmacii cu oameni angajati in mod special pentru transport de medicamente si retete intre medic si farmacii.In aceste conditii,o faramacie serioasa e cumparata de lanturi...
    Si toate astea sunt posibile numai din cauza lipsei de deontologie,de lipsa de caracter a medicului....
  • +8 (8 voturi)    
    sunt uimit! (Miercuri, 10 octombrie 2012, 19:16)

    sobolanulmik [utilizator]

    in alte lanturi nimik? sau acolo nu sunt farmaciste nemultumite care sa se defecteze :-)
  • +6 (6 voturi)    
    FARMEXPERT si farmaciile DONA...=Marcel Banciu (Miercuri, 10 octombrie 2012, 19:33)

    DEMA GOGU' [utilizator]

    Marcel Banciu un infractor notoriu ...De ce nu se fac cercetari in spalarea de bani de la FARMEXPERT ? E acelasi actionariat cu farmaciile DONA .
  • +5 (5 voturi)    
    Mafia de la Iasi (Miercuri, 10 octombrie 2012, 20:16)

    FlorinBis [utilizator]

    Dar despre mafia de la Iasi nu scrie nimeni?
    De farmaciile Farma-rod, GabrielaFarm si Adriana ( una si o singura familie) care raporteaza intr-o luna pe o singura farmacie cat o farmacie normala pe un an?
    La Iasi, raportarile la casa sunt publice la www.hih.ro

    Farmacia FARMA-ROD IASI STR. STRAP. SILVESTRU 26, BL. T1-A, SC. B/2
    in luna septembrie a raportat retete de 2.030.478 ron

    Farmacia GABRIELA-FARM IASI STR. A. PANU 20, BL. 41
    in luna septembrie a raportat retete de 1.032.554 ron

    Farmacia FARMACIA ADRIANA IASI STR. GAVRIL MUZICESCU 6, BL. LAPUSNEANU 7A
    in luna septembrie a raportat 986.755 ron

    Acum cautati alte farmacii, simple sa vedeti cat raporteaza.
    Nu mai spun cum suntem stresati de unii ca cei de sus sa ne vindem farmaciile, ca nu avem nci un viitor.

    Invit Hotnews sa urmareasca subiecul prezentata, datele sunt reale.
  • +3 (3 voturi)    
    producatorul medicamentelor nu este investigat? (Miercuri, 10 octombrie 2012, 20:45)

    sobolanulmik [utilizator]

    de obicei producatorul prin reprezentantii medicali din teritoriu stimuleaza atat medicul cat si farmacistul
  • +2 (2 voturi)    
    Eu as extinde cercetarile in spitale (Miercuri, 10 octombrie 2012, 22:07)

    Petran [utilizator]

    Multe spitale folosesc aceeasi formula de furt. Trimit la CNAS cheluieli fictive pe cap de pacient care tot din bugetul platit din taxele noastre se ia. Cred ca ar apare surprize de exceptie in randul multor somitati care inchid ochii sau patroneaza astfel de decontari. Iar acum spitalele nu mai au citostatice, spre exemplu. La farmacii costa sute de lei doza. De ce sa platim toti pentru furtul unora? Curaj procurorilor!
  • +2 (2 voturi)    
    Mafia de la Cluj (Miercuri, 10 octombrie 2012, 22:22)

    Farmacista [utilizator]

    De ce nu investigati si mafia de la Cluj ? Farmacia DUCFARM deconteaza intr-o luna retete cat lanturile care au 10-15 farmacii in locatiile cele mai bune din oras. Convingeti-va singuri pe siui.casan.ro:82/Farmacii Toata lumea stie ca pacientii ajung acolo dirijati de catre medicii din clinicile universitare, sau primesc medicamentele direct din cabinetele medicale, retetele fiind ulterior trimise la farmacie si decontate. Uneori patronul Radu Oprean, fost prorector UMF, este vazut plimbandu-se fara jena prin clinici cu plasele pline de medicamente pe care le lasa in cabinete. Toate sesizarile pe care le-am facut au ramas fara raspuns.
  • +1 (1 vot)    
    toate fac la fel (Joi, 11 octombrie 2012, 8:49)

    sorin3 [utilizator]

    si nu doar farmacii, ci si cabinete si spitale, de stat sau private.
    Toti sug de la ugerul politic.
    Sa ne facem ca doar cei de la Dona fura e ipocrizie si parchetul abia acum a aflat e ipocrizie.
  • 0 (0 voturi)    
    DELAPIDARE CASMB (Joi, 18 aprilie 2013, 11:19)

    stop [utilizator]

    Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti plateste de ani de zile bilete de trimitere fictive clinicii MEDAS 2003 SRL. Dovezi? usor de obtinut,in urma oricarui control competent.Persoane introduse in baza de date a clinicii in urma prezentarii in clinica sunt trimise fictiv pentru consult la diverse specialitati in cadrul clinicii, biletele de trimitere fictive fiind decontate de CASMB. Nimeni niciodata nu a dezvaluit si nu a luat atitudine pentru a stopa delapidarea fondurilor CASMB, constituite, bineanteles, din banii contribuabililor,sume care au ajuns de ordinul milioanelor de euro in decursul anilor. Oare pana cand?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by