Judecatoarea de la Inalta Curte Georgeta Barbalata, acuzata de divulgare de informatii in cauze privind siguranta nationala

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 20 august 2012, 13:34 Dosare Anticoruptie


Georgeta Barbalata, in 2012, la sediul DNA
Foto: Agerpres
Procurorii DNA au extins cercetarile in cazul judecatoarei instantei supreme Georgeta Barbalata, pe care o acuza si de divulgare de informatii in cauze ce privesc siguranta nationala, dupa ce i-ar fi spus fostului sef al SIPI Ilfov despre doua mandate de interceptare, potrivit unor surse judiciare, informeaza Mediafax.

Potrivit surselor citate, judecatoarea Georgeta Barbalata i-ar fi spus fostului sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov Mihai Vlad despre faptul ca in noiembrie 2011 a emis doua mandate de interceptare in cadrul unor anchete penale, pe numele comisarului sef al Garzii Financiare Ilfov Dragos Rusu si al fostului presedinte al Consiliului Judetean Ilfov Cristache Radulescu.

Procurorii anticoruptie au extins astfel urmarirea penala in cazul Georgetei Barbalata si o acuza atat de favorizarea infractorului, cat si de fapta prevazuta la articolul 169 alineatul 1 din Codul penal, respectiv divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta statului. Pedeapsa pentru aceasta infractiune este inchisoarea de la sapte la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

Sursele citate au precizat ca judecatoarea Georgeta Barbalata s-a prezentat la DNA, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a lua la cunostinta noile acuzatii care i se aduc de catre procurorii anticoruptie.

Ancheta in dosarul lui Marcel Sampetru, George Balan si Mihai Vlad continua, luni fiind facute mai multe acte de urmarire penala. Pana la momentul difuzarii acestei stiri, la DNA s-au prezentat George Balan si Marcel Sampetru.

Vlad Mihai este acuzat de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Balan este cercetat pentru complicitate, iar Marcel Sampetru de instigare la aceasta infractiune.

In acelasi dosar, Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala si impotriva judecatoarei Georgeta Barbalata, de la Sectia penala a instantei supreme, initial acuzatia adusa acesteia fiind de favorizare a infractorului. Judecatoarea este acuzata ca l-ar fi anuntat pe fostul sef al SIPI Ilfov despre perchezitiile ce urmau sa aiba loc la locuinta acestuia, punandu-l astfel in garda.

Procurorii George Balan si Marcel Sampetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit sa recurga la mijloace mai degraba intelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la functiile pe care si le doreau, sustin anchetatorii DNA.

"Incercarile de a manipula numirile din interior institutiilor care prezinta interes pentru politicieni sunt cu atat mai reprobabile cu cat beneficiaza de sprijinul si de aportul unor persoane care au functii de conducere in cel mai inalt for al magistratilor, cu atributiuni directe in procedura de numire a procurorului sef al DNA si a procurorului general al Romaniei", arata procurorii anticoruptie in referatul de incepere a urmaririi penale.

Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat, in 10 iulie, la solicitarea DNA, perchezitionarea biroului folosit de procurorul George Balan, membru al CSM, si a biroului si locuintei procurorului Marcel Sampetru, detasat la CSM.

Sectia pentru procurori a CSM a dispus, in 11 iulie, suspendarea din functie a lui George Balan, membru al CSM, procuror in cadrul Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, si suspendarea din functie si incetarea detasarii la CSM a lui Marcel Sampetru, procuror in cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Inspectia Judiciara a declansat, la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie, verificari privind buna reputatie a procurorilor George Balan si Marcel Sampetru.

De la inceputul anului, Marcel Sampetru era detasat la Directia Reurse Umane din CSM, anterior detinand functia de consilier al procurorului George Balan, fost vicepresedinte al Consiliului.

Marcel Sampetru si-a depus demisia in 12 iulie, la CSM, iar in 1 august, presedintele interimar Crin Antonescu a semnat decretul privind eliberarea acestuia din functia de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7623 vizualizari

  • +10 (10 voturi)    
    mda (Luni, 20 august 2012, 13:44)

    UglyKidJoe [utilizator]

    sa fi fost in China...
  • +13 (13 voturi)    
    mafia de 23 de ani e in functiune! (Luni, 20 august 2012, 13:47)

    nede [utilizator]

    sunt pline institutiile statului de asemenea mafioti...d'aia trebuie sa reuseasca "revolutia borfasilor"!
  • +15 (15 voturi)    
    Nenorocita fiinta (Luni, 20 august 2012, 13:56)

    Trojan.H [utilizator]

    Sper sa crape in puscarie.
  • +6 (6 voturi)    
    Din pacate (Luni, 20 august 2012, 14:33)

    xolv [utilizator]

    Din pacate va avea aceeasi soarta ca si Seres si Zsolt, care AU VANDUT secrete de stat Ucrainei si nu au patit nimic.
  • +5 (5 voturi)    
    hm (Luni, 20 august 2012, 14:58)

    Flo.ro [utilizator]

    So we begin to see how deep the rabbit hole goes.
  • +1 (1 vot)    
    da' cu arestul preventiv cum ramane? (Luni, 20 august 2012, 17:59)

    T34 [utilizator]

    Tinand cont ca fapta e prevazuta cu inchisoare de la 7 la 15 ani, ca relatiile inculpatilor cu persoane din lumea politica si interlopa (scuzati repetitia, stiu ca din punct de vedere semantic e acelasi lucru) pot zadarnici eforturile procurorilor si influenta mersul anchetei, ca pot divulga in continuare informatiile pe care le detin, ma intreb de ce nu-s in arest preventiv? Stiu sa-l bage in arest preventiv pe Gigel de la Cucuietii din Deal pentru furtul unei gaini pe timp de noapte (ca sa fie furt calificat), dar pe astia nu?!
  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 august 2012, 0:24)

    [anonim]

  • +1 (1 vot)    
    daca se probeaza ancheta (Marţi, 21 august 2012, 1:35)

    visio [utilizator]

    judecatoarea asta trebuie bagata, pe viata, in puscarie; interzicerea tuturor drepturilor si extinderea anchetei asupra familiei; prin decizia ei, aceasta judecatoare a influentat vieti nevinovate deci este corect ca familia ei sa plateasca, in extenso; ca iei o decizie incorecta nu e o problema, exista cai de atac; insa, sa favorizezi infractorul inseamna sa te asociezi lui iar locul amandorura este la puscarie pe foarte multi ani, cu hrana minima si o cana cu apa pe zi...noi astia dela privat muncim ca prostii, ca patroni transipram fiecare banut; iar nenoroitii astia de judecatori sprijina infractorii? adica ma obliga sa le plates cun salariu colosal pentru ca eu insumi sa sprijin infarctori? este inacceptabila starea asta si trebuie sa inceteze imediat; vrem pedepse maxima si intezicerea tutror drepturilor...
  • 0 (0 voturi)    
    totusi (Luni, 3 septembrie 2012, 12:58)

    Dedalus [utilizator]

    Mai oameni buni, mai incet cu aruncarea pietrelor! in primul rand acuzatiile mai trebuie si dovedite si in al doilea rand instnta trebuie sa se pronunte. Judecatorii condamna oamenii, nu procurorii...

    Ma ingrijoreaza aceasta pornire furibunda a oamenilor de a lua punerea sub acuzare drept condamnare... Este impotriva uzantelor intr-un stat de drept.

    Pe de alta parte ma intreb ce fel de verificari fac aia din SIPI de lasa asemenea persoane sa acceada in functii??!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by