DNA a solicitat ridicarea imunitatii judecatorului CEDO Corneliu Birsan, sotul judecatoarei ICCJ Gabriela Birsan acuzata de trafic de influenta

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 22 noiembrie 2011, 17:27 Dosare Anticoruptie


DNA a transmis CEDO prin intermediul ministrului Justitiei si Ministerului Afacerilor Externe solicitarea de ridicare a imunitatii judecatorului CEDO Corneliu Birsan, sotul judecatoarei ICCJ Gabriela Birsan acuzata de trafic de influenta. In acest caz DNA a efectuat o perchezitie la domiciuliul sotilor Birsan in baza unui aviz al CSM si in baza unei incheieri a Curtii Supreme. Avizul CSM si incheierea Curtii Supreme au fost contestate de sotii Birsan. Aceste contestatii au fost respinse iar CSM a argumentat ca in acest caz imunitatea de care beneficiaza judecatorul CEDO Corneliu Birsan nu se transmite si sotiei sale, cea care este investigata de procurorii anticoruptie.

Pe 7 octombrie judecatorul Corneliu Birsan a transmis presedintelui CEDO o solicitare de abtinere pentru o perioada de timp de la judecarea cauzelor romanesti.

DNA mentioneaza intr-un comunicat public ca a transmis o solicitare catre CEDO in care solicita curtii sa precizeze daca “prevederile Protocolului aditional nr. 6 la Acordul General privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol in efectuarea actelor procedurale legate de ancheta” care o vizeaza pe Gabriela Birsan sotia judecatorului CEDO Corneliu Birsan. De asemenea DNA sustine ca daca prevederile acestui protocol sunt aplicabile atunci a solicitat si ridicarea imunitatii judecatorului Corneliu Birsan pentru ca anchetatorii sa poate documenta suspiciunile de coruptie care o vizeaza pe judecatoarea ICCJ Gabriela Birsa. Citeste mai jos comunicatul DNA:

  • Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sa precizeze daca prevederile Protocolului aditional nr. 6 la Acordul General privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol in efectuarea actelor procedurale legate de ancheta privind suspiciunile de coruptie care o vizeaza pe sotia unui judecator CEDO, dar care nu vizeaza atributiile judecatorului instantei europene.
  • De asemenea, in situatia in care CEDO considera ca in acest caz sunt aplicabile prevederile privind imunitatea prevazute in Protocolul mai sus mentionat, Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Curtii Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunitatii de care beneficiaza domnul Corneliu Birsan, in calitatea sa de judecator CEDO, precum si doamna Gabriela Victoria Birsan, ca sotie a domnului Corneliu Birsan, in vederea efectuarii de acte de urmarire penala fata de aceasta din urma.
  • Prin aceeasi scrisoare, DNA a exprimat opinia procurorilor in sensul ca aceasta situatie nu este acoperita de imunitatea invocata de doamna judecator Gabriela - Victoria Birsan si de sotul sau. De altfel, acelasi punct de vedere a fost mentionat si de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii care, prin hotarârea din data de 18 octombrie 2011, a respins contestatia formulata de doamna Gabriela - Victoria Birsan impotriva hotarârii Sectiei pentru judecatori a CSM prin care a fost incuviintata perchezitia domiciliara, pe motivul ca doamna Gabriela - Victoria Birsan nu beneficiaza de imunitatea invocata.
  • Solicitarea este justificata de faptul ca fostul presedinte al CEDO, domnul Jean - Paul Costa, atât printr-un comunicat de presa cât si in corespondenta purtata cu procurorul sef al DNA, si-a exprimat preocuparea cu privire la faptul ca regulile referitoare la imunitatile judecatorilor CEDO si ale familiilor acestora ar putea fi aplicabile si in cazul perchezitionarii locuintei din România a unui judecator CEDO.
  • Cererea de ridicare a imunitatii de care ar beneficia sotii Birsan, formulata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, a fost transmisa ministrului Justitiei, iar de acolo Ministerului de Externe, fiind inregistrata la CEDO.

Ministerul Justitiei transmite intr-un comunicat de presa ca primit solicitarea DNA in data de 16 noiembrie si ca retransmis-o MAE in aceeasi si ca documentul a fost inregistrat la CEDO. 

Procurorii anticoruptie au anuntat luni, 10 octombrie, ca au inceput urmarirea penala fata de Gabriela Victoria Birsan, sotia judecatorului Corneliu Birsan (presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si de Iuliana Pusoiu, judecator la ICCJ in cadrul aceleiasi sectii, ambele fiind acuzate de trafic de influenta. In acelasi dosar sunt urmariti penal avocata Claudia Gherbovan Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac, ambii pentru cumparare de influenta.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 - mai 2011, cele doua judecatoare ar fi primit, in mod repetat, de la Claudia Gherbovan Silinescu si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant si asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris - Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Pe 6 octombrie, DNA - in urma unei incheieri a Curtii Supreme si a unui aviz al Consiliului Superior al Magistraturii - a perchezitionat un imobil proprietate a sotilor Gabriela Birsan (judecator ICCJ) si Corneliu Birsan (judecator CEDO). Perchezitia DNA a fost contestata de sotii Birsan atat la Curtea Suprema, cat si la CSM, institutii care au respins contestatiile.

Pe 19 octombrie fostul presedinte CEDO Jean-Paul Costa a transmis printr-un comunicat de presa un punct de vedere fata de cazul judecatorului CEDO Corneliu Barsan, a carui sotie, judecatoarea ICCJ Gabriela Barsan, este acuzata de DNA de trafic de influenta. “Curtea este ingrijorata ca, prin perchezitionarea domiciliului judecatorului roman, ca parte a unei investigatii ce vizeaza suspiciuni referitoare la sotia sa, reglementarile privind imunitatea s-ar putea sa nu fi fost respectate”, se mentioneaza in comunicatul de presa. In comunicat se mai mentioneaza si ca CEDO a solicitat Guvernului roman sa arate daca are temeiul necesar pentru a cere Curtii sa ridice imunitatea judecatorului.

CSM a publicat pe 15 noiembrie motivarea deciziei prin care a respins contestatia formulata de judecatoarea Gabriela Barsan care ataca hotararea sectiei de judecatori a CSM prin care se incuviinta perchezitia la domiciliu facuta de procurorii DNA. In motivarea CSM a mentionat ca in acest caz imunitatea invocata judecatorului CEDO Corneliu Barsan nu se transfera si sotiei sale. Vezi aici http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10719912-cum-motiveaza-csm-respingerea-contestatiei-judecatoarei-icj-gabriela-birsan-privind-hotararea-perchezitie-locuintei-imunitatea-din-franta-sotului-nu-scuteste-sotia-jurisdictia-din-romania.htm

Pe 7 octombrie judecatorul Corneliu Birsan a transmis presedintelui CEDO o solicitare de abtinere pentru o perioada de timp de la judecarea cauzelor romanesti. In locul lui a fost desemnat reprezentantul Moldovei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2332 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Cum sa nu fie imuni (Marţi, 22 noiembrie 2011, 17:35)

    Catalin Voicu [anonim]

    Ei sunt imuni la orice .De la gripa pana la platit taxe si perchezitii. Pai nu asa le-a promis seful cand i-a detasat in "sistem"? Pai la gradul lor unde este respectul? In ziua de azi nici coloneii nu se mai respecta?ca vroia sa iasa la pensie general.
  • +5 (7 voturi)    
    Ridicarea imunitatii lui Birsan (Marţi, 22 noiembrie 2011, 17:35)

    costel [anonim]

    La puscarie cu excrocii si hotii din magistratura.Sa fie inlocuit de la CEDO.Felicitari DNA.
    • -5 (5 voturi)    
      felicitari pe draq (Marţi, 22 noiembrie 2011, 19:07)

      justin [utilizator] i-a raspuns lui costel

      Sunt niste incompetenti care trebuiau sa faca asta INAINTE de a face perchezitii... In Romania i-au ajutat instantele dar daca CEDO nu va fi de acord atunci, ce? Se pierd probe la dosar!?! Scapa tanti nevinovata!?!

      Pai si atunci pentru ce sa ii mai lauzi?
    • -1 (1 vot)    
      Nici chiar asa (Marţi, 22 noiembrie 2011, 19:32)

      Daniel Morar [anonim] i-a raspuns lui costel

      De data asta nu le meritam.Am cam dat-o de gard. Avem un comportament labil: cand are, cand nu are.
  • +4 (4 voturi)    
    asa da (Marţi, 22 noiembrie 2011, 18:02)

    blu3s0ul [utilizator]

    peste de la judecatori se impute :))
  • +2 (2 voturi)    
    Eppur si muove (Marţi, 22 noiembrie 2011, 19:25)

    nano2k [utilizator]

    Bravo!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by