VIDEO Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca, retinuti 24 de ore pentru delapidare si spalare de bani in cazul Petrom Service. Sechestru pe 81 de proprietati, masini de lux si ambarcatiuni

de A.N.     HotNews.ro
Luni, 7 noiembrie 2011, 14:46 Dosare Anticoruptie


Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu
Foto: fslipetrom.ro si Agerpres
Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca au primit mandate de retinere pentru 24 de ore, a anuntat Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cei doi sunt acuzati pentru savarsirea infractiunilor de delapidare (in dauna PETROM SERVICE S.A.) si spalare a banilor. Potrivit procurorilor, falimentarea controlata a PETROM SERVICE S.A.  a condus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor.

UPDATE 1: Procurorii au pus sechestru pe conturi, 81 de proprietati imobiliare detinute de cei doi (intre care si 46 de terenuri, cinci apartamente, hoteluri, restaurante, spatii comerciale, un bloc de opt etaje), plus masini de lux si ambarcatiuni, anunta TVR Info.
Iata comunicatul complet al Ministerului Public:

"Procurori ai  Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 7.11.2011, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 ore a inculpatilor Vintu Sorin Ovidiu si Luca Liviu, in cauza avand ca obiect savarsirea infractiunilor de delapidare (in dauna PETROM SERVICE S.A.) si spalare a banilor.

Probele administrate in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, au relevat faptul ca falimentarea controlata a PETROM SERVICE S.A.  a condus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, datorita activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor.

De asemenea, probatoriul administrat pana in prezent a relevat faptul ca falimentarea controlata a PETROM SERVICE S.A. a produs, indirect, prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.Din ansamblul probelor administrate pana in prezent a mai rezultat faptul ca actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpararea, cu banii PETROM SERVICE S.A., a unor actiuni  supraevaluate de mai multe zeci de ori, apartinand unor societati comerciale si transferarea frauduloasa si controlata a banilor obtinuti pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.

In acest mod, au fost transferate sume de bani din patrimoniul S.C. Petromservice S.A., prin operatiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, in conturile personale sau al unor societati inregistrate in strainatate si in Romania, in special S.C. Realitatea Media S.A. (14.200.000 euro), S.C. Imobiliar Network 2002 S.A. (6.725.000 euro) si S.C. GM Invest S.A. (1.300.000 euro).

In aceasta cauza, cercetarile sunt in derulare si  in prezent procurorii procedeaza la audieri de persoane".Context:

- Reamintim ca Petrom Service, devenita intre timp
PSV Company, a intrat in insolventa in 25 martie 2009. Tribunalul a desemnat compania RVA Insolvency Specialists SPRL ca administrator judiciar pentru PSV Company. RVA Insolvency Specialists SPRL a fost fondata de Calin Zamfirescu, socrul ministrului Justitiei Catalin Predoiu, si de Arin Stanescu. Calin Zamfirescu a declarat recent pentru HotNews.ro ca a iesit din actionariatul firmei.

- Ulterior intrarii in insolventa,
cinci administratori ai PSV Company au intrat in atentia DNA pentru un presupus decont ilegal de TVA in valoare de 62 milioane de euro. Pe scurt, despre ce e vorba: PSV Company a a solicitat rambursarea TVA ca urmare unei tranzactii incheiate cu Petrom in valoare de 328 de milioane de euro. Tranzactia a constat in transferul a trei din cele patru divizii ale Petrom Service (devenita ulterior PSV Company) catre Petrom, sub forma unui contract de transfer de activitate petroliera, contract care - potrivit legislatiei nu ar necesita plata TVA. Potrivit unor surse din ministerul de finante, cererea de rambursare a TVA-ului in valoare de 62 milioane de euro a fost rezolvata in timp record – 13 zile – fara inspectie fiscala.

Potrivit unor informatii din ministerul de finante, dupa returnarea celor 62 de milioane de euro catre PSV, compania a capitalizat mai multe firme off-shore, intre care:
  • SC GMC Media Box
  • BRENDELCO LTD
  • HEBES INVESTMENTS LTD
  • KARKA HOLDIN LTD
  • KARO HOLDING LTD
  • KAURI HOLDING LTD
  • PSV CLIMA MP
  • STRIPAE ENTREPRISES LTD
  • TABOR PROJECTS LTD.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.