Perchezitii la casa din Craiova a lui Dinel Staicu. Procurorii DNA au ridicat documente si o arma detinuta ilegal

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 19 iulie 2011, 22:18 Dosare Anticoruptie


Dinel Nutu (Staicu)
Foto: Agerpres
Procurorii DNA care au perchezitionat, marti, Casa 'Barbu Druga' din Craiova, al carei proprietar este Dinel Staicu (Nutu), fostul presedinte al SIF Oltenia, au ridicat din imobil mai multi saci cu documente si o arma detinuta ilegal, relateaza Agerpres.

Dupa aproape 10 ore de perchezitie in Casa 'Barbu Druga' din Craiova, cladire cu statut de monument istoric, in care acum locuieste sotia lui Dinel Staicu (Nutu), procurorii au plecat cu mai multi saci de documente si un pistol cu bile, pentru care nu existau documente de detinere.

Dinel Staicu, se afla de mai bine de trei luni in penitenciar, dupa ce a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si complicitate la aceasta infractiune, in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR). Alaturi de el au mai fost condamnati la inchisoare cu executare fostul presedinte al BIR, Ion Popescu, care a primit sapte ani, si Radian Raceala, fostul sef al Directiei de creditare din BIR, care a primit cinci ani de inchisoare, in timp ce Viorica Dutu, fostul sef al serviciului de creditare la aceeasi banca, a fost condamnata la patru ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de noua ani sub supraveghere.

Cei patru au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in noiembrie 2006. Potrivit DNA, in perioada iulie 1999 - februarie 2000, Ion Popescu, Radian Raceala si Viorica Dutu au aprobat, cu incalcarea normelor bancare, cesiuni de creanta in valoare de 106.786.123.000 de lei vechi si credite in valoare de 80.535.611.000 de lei vechi catre unsprezece societati comerciale controlate de Dinel Staicu. Cesiunile de creanta au fost efectuate cu incalcarea principiului prudentialitatii bancare, fiind acordate unor societati nou-infiintate, in conditii favorabile cesionarilor.

Dinel Staicu a solicitat si a obtinut incheierea conventiilor de cesiune de creanta si a contractelor de credit cu incalcarea dispozitiilor legale si a folosit sumele de bani astfel obtinute in interesul altor societati pe care le controla. O parte din banii obtinuti de la BIR sub forma de imprumuturi, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, au fost folositi de inculpat la cumpararea unor actiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societati pe care le controla.

Valoarea mare a contractelor incheiate contrar dispozitiilor legale, modalitatea in care au fost aprobate imprumuturile, folosirea sumelor de bani obtinute in interesul altor societati, creditele care depaseau cu mult valoarea fondurilor proprii ale bancii au reprezentat modalitati prin care Dinel Staicu i-a ajutat pe functionarii bancii sa comita infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Prejudiciul cauzat, prin infractiune, BIR este de 187.321.734.408 lei vechi la nivelul anului 2000.

In incercarea de a scapa de inchisoare, la inceputul lunii martie, Dinel Staicu si-a schimbat numele din Staicu in Nutu si la sfarsitul lunii martie a fugit din tara, insa, pe 7 aprilie, a fost prins in parcarea unui supermarket din Ungaria, la 24 de kilometri de Vama Nadlac, in urma unei interceptari telefonice.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























730 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by