Exemplu pozitiv in Justitie. Curtea de Apel Bacau a finalizat in 184 de zile dosarul unei judecatoare acuzate de luare de mita. Magistratii au judecat in ajunul Craciunului​

de Attila Biro     HotNews.ro
Luni, 20 iunie 2011, 16:41 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Bacau a condamnat-o la patru ani si sase luni de inchisoare pe judecatoarea Georgeta Buliga, acuzata de luare de mita si trafic de influenta, dupa un proces care a durat 184 de zile. Magistratii de la Bacau au deliberat in ajunul Craciunului si pe 30 decembrie 2010. Termenele din dosar au fost saptamanale. Pe 20 mai, instanta a formulat sentinta care nu este una definitiva. Invinuita a facut recurs la Curtea Suprema. In alte dosare de coruptie, luare de mita sau trafic de influenta, sentintele primelor instante sesizate au fost date dupa cinci sau sase ani.
  • Vezi in text decizia de la Bacau si contraexemple de dosare care zac ani de zile in instante, in asteptarea primei sentinte.

Dosarul in care fosta judecatoarea Georgeta Buliga este acuzata de luare de mita si trafic de influenta a fost inregistrat la Curtea de Apel Bacau in data de 24 decembrie 2010 - ajunul Craciunului. Procurorii o acuza pe fosta judecatoare de luare de mita si trafic de influenta. Pe 27 noiembrie Georgeta Buliga a fost prinsa in flagrant in timp ce primea o suma de la Liviu Popescu, bani primiti de aceasta pentru ca judecase un dosar in care acesta era implicat.

Procurorii au mai constat ca la sfarsitul lunii februarie 2010 - inceputul lunii martie 2010, Georgeta Buliga, judecator la Curtea de Apel Iasi, a pretins si primit de la Liviu Popescu suma de 4.000 euro, sustinand ca banii sunt pentru colegele sale de complet, judecatoare la aceeasi curte de apel. In schimbul banilor judecatoarea i-a promis lui Liviu Popescu ca va obtine o solutie favorabila intr-un recurs la un proces de divort. Recursul fiind judecat de un complet de judecata din care facea parte si Georgeta Buliga.

Potrivit procurorilor, Georgeta Buliga ar fi primit de la Liviu Popescu chiar si produse alimentare dupa ce aceasta a intervenit in favoarea lui intr-o alta speta. “Dupa interventia magistratului, care în acel moment ocupa functia de presedinte al Curtii de Apel Iasi, inculpatul s-ar fi revansat fata de aceasta oferindu-i produse alimentare, pe care inculpata le-a primit.”, se mentioneaza in sentinta Curtii de Apel Bacau. In sentinta sunt inserate si pasaje din interceptarile telefonice realizate de procurori care arata cum a fost negociata mita:
  • PL: Da, da, da, da, multumesc lu' Dumnezeu am intrat si... BG : Bun! A, da. Da, asta e.
  • PL: Si vreau sa-mi spuneti, eu vreau sa... sa m-achit si fata de dumneavoastra, numai ca nu stiu exact cat.
  • BG: Ei, nu... Cat vrei tu, n-am nicio treaba ! ...[neinteligibil]...
  • PL: Trei mii e bine? Eu m-am gandit la trei mii de euro. E bine trei mii?
  • BG: E bine, nici nu mai discut! E bine! ti-am spus ca...
Georgeta Buliga si celelalte doua judecatoare faceau parte din completul investit cu solutionarea acestui dosar ce viza, in principal, un apartament in municipiul Iasi, un teren in judetul Iasi si doua autoturisme.

Pe 24 decembrie 2010 magistratii de la Bacau au si judecat un termen in care au respins cererea de judecare in libertate formulata de fosta magistrata. Judecatorii au stabilit termen pentru 30 decembrie 2010, adica in penultima zi din an. Initial in acelasi dosar a fost judecat si Popescu Liviu cel care a mituit-o pe judecatoarea Buliga.

Pe 11 ianuarie 2011 dosarul a fost disjuns, iar o zi mai tarziu Popescu Liviu a fost condamnat la un an si 6 luni închisoare pedeapsa care a fost schimbata intr-o pedeapsa cu suspendare “pe durata unui termen de încercare de 3 ani si 6 luni”.

Judecatorii de la  Curtea de Apel Bacau au stabilit termene saptamanal sau o data la doua saptamani. Astfel dupa 148 de zile pe 20 mai instanta a deliberat si a emis sentinta de condamnare a fostului magistrat. Instanta a condamnat-o la patru ani si sase luni de inchisoare, interzicerea unor drepturi, confiscarea a 4000 euro, sechestru asigurator sub forma popririi asupra conturilor si plata a 4000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Dupa pronuntarea sentintei s-au mai judecat doua termene in care magistratii s-au pronuntat pe aspecte procedurale si legate de formularile din sentinta ridicate de avocati. Georgeta Buliga a contestat sentinta Curtii de Apel Bacau. Recursul este judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Contraexemple: procese judecate de ani de zile fara sentinte in prima instanta. Daca in cazul judecatoarei de la Iasi magistratii au formulat sentinta din primul ciclu procesual in 184 de zile, alte dosare zac in instante ani de zile in asteptarea unei decizii in prima instanta.
  • Nicio sentinta dupa 1088 de zile. Spre exemplu dosarul fostului ministru Decebal Traian Remes a fost trimis in judecata de 1088 de zile la Curtea Suprema, aceasta fiind prima instanta. Dosarul in care Decebal Traian Remes este acuzat de coruptie fiind surprins in timp ce primea un plic cu bani de la Ioan Avram Muresan a fost trimis in judecata la 9 iunie 2008. In acest dosar s-au judecat 25 de termene din care 18 termene au fost amanari. Termenele din dosar au fost stabilite odata pe luna. In acest moment dezbaterile din dosar sunt pe marginea probelor audio-video prezentate de procurori.
  • Sentinta in prima instanta dupa 37 de termene si 1595 zile. In dosarul de trafic de influenta al fostului senator Vasile Duta prima sentinta a fost data in data de 29 iunie 2009 dar dosarul a fost trimis in judecata pe 16 februarie 2005. Senator PSD in perioada 2000-2004, Vasile Duta a fost acuzat ca a primit bani si bunuri (inclusiv un Mercedes ML in valoare de aproape 40.000 de euro) in schimbul unor interventii pe langa diverse institutii ale statului. Vezi aici
  • Sentinta in prima instanta dupa cinci ani. In topul dosarelor de coruptie cu vechime in instanta este dosarul de luare de mita a lui Nicolae Mischie. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, a fost acuzat de procurori ca ar fi primit mita in valoare de mai multe sute de mii de euro, sub forma de masini, mobilier, aparatura electrocasnica sau lucrari de constructii, de la un om de afaceri pe care l-ar fi ajutat sa obtina contracte publice preferentiale. Dosarul a fost trimis in judecata in 2005. Prima sentinta a fost data dupa cinci ani cand Curtea de Apel Timisoara l-a condamnat pe Mischie la patru ani de inchisoare cu executare dar sentinta fost casata in 2011 de Curtea Suprema care a decis rejudecarea cauzei. Vezi detalii aici
  • Sentinta in prima instanta dupa doi ani, dosarul se judeca de noua ani. Un alt dosar despre care a scris HotNews.ro este cel al managerului Realitatea TV care se judeca de noua ani. Sebastian Ghita, actualul manager al Realitatea Tv, este judecat de noua ani de Tribunalul Bucuresti intr-un dosar in care procurorii il acuza de complicitate la inselaciune si fals in declaratii intr-o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi. Procesul a inceput in 2002, iar in 2004 Ghita a fost achitat. Acesta fiind primul ciclu procesual- prima instanta-. Procurorii au facut recurs, iar din 2006 judecata s-a reluat. Din 2008, de cand sistemul electronic inregistreaza termenele de judecata, in aceasta cauza s-au inregistrat nu mai putin de 37 de termene din care 27 amanari. Vezi detalii aici
  • Intra in sectiunea Dosare Anticoruptie pentru topul dosarelor care zac in instante
Vezi mai jos sentinta Curtii de Apel Bacau care a fost transmisa HotNews.ro in baza unei cereri pe Legea 544/2001.
sentinţa penală nr. 53 BULIGA GEORGETA_2_







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3256 vizualizari

  • +1 (7 voturi)    
    Eu cred (Luni, 20 iunie 2011, 17:03)

    Kleine [anonim]

    ca nu a dat partea leului si de aia au ars-o asa repede :)))
    • +4 (4 voturi)    
      Eu cred (Luni, 20 iunie 2011, 19:03)

      Razvan007 [utilizator] i-a raspuns lui Kleine

      Eu cred ca atat timp cat majoritatea romanilor gandesc ca tine, in Romania nu va fi bine.
      • 0 (0 voturi)    
        Eu am glumit (Marţi, 21 iunie 2011, 10:54)

        Kleine [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

        Daca nu ti-ai dat seama. Ma gandeam doar la un proverb romanesc. Corb la corb nu-si scoate ochii.
    • +4 (4 voturi)    
      eu cred ca (Luni, 20 iunie 2011, 19:22)

      adyQ [utilizator] i-a raspuns lui Kleine

      ar trebui promovati cei care au facut asta, astfel se incurajeaza astfel de practici si la altii, chiar daca a fost de partea leului sau nu este exemplar cum au procedat
  • +7 (7 voturi)    
    Daca vrei poti! (Luni, 20 iunie 2011, 17:14)

    Mihai [anonim]

    Daca vrei poti! Ar fi bine ca acest exemplu sa nu ramana singular si sa avem parte de mai multe dosare finalizate. Numai asa justitia poate sa isi spele pacatele; sa speram ca nu vor mai proteja coruptia si vor iesi din acel cerc.
    De acord cu timis, dar media ar ramane fara audienta....
  • +5 (5 voturi)    
    Felicitari C.A. Bacau!!! (Luni, 20 iunie 2011, 17:24)

    nelu [anonim]

    Felicitari justitiei de la Bacau si celor care au judecat cazul. Intreaga justitie romana trebuie sa ia exemplu acest caz.
  • +3 (5 voturi)    
    Bacau (Luni, 20 iunie 2011, 18:01)

    gdans [utilizator]

    Bacaul este un caz cu totul aparte in Moldova.
    PIB/cap. si salariul mediu este la nivelul judetelor prospere din Transilvania.
    In Bacau, primarul PNL este singurul (din orasele mari) care nu a semnat acordul cu USL.
  • +1 (3 voturi)    
    ioii (Luni, 20 iunie 2011, 18:12)

    smen [anonim]

    si io care credeam ca la ardel si la banat undei fruncea si mincea,ioii mare nacaz pe oamenii superiori din Transilvania,iauzi sa le io nainte Moldova si Regatu,ioii
    • +3 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 20 iunie 2011, 18:40)

      [anonim] i-a raspuns lui smen

      • 0 (0 voturi)    
        Bacaul nu e in Aredeal. Si nici nu va fi ! (Luni, 20 iunie 2011, 20:42)

        un ardelean [anonim] i-a raspuns lui

        Pai eu iti propun sa te judece cineva din Ardeal pentru obraznicie. Ce zici ? Te bagi?
        Uite de exemplu la Curtea de Apel Brasov (prietenii lu' Buliga stiu de ce)? Asa ..., ca sa iti tii pe vitor fleanca aia sparta. Obraznicaturo!
    • -2 (2 voturi)    
      Stii de ce nu iti rspund ardelenii? (Luni, 20 iunie 2011, 20:52)

      Pesches regatean [anonim] i-a raspuns lui smen

      Fiindca le esti inferior. Si infim.Microscopic. ]
      De fapt nici nu existi
      Aia nu iau mite; nu fac traficuri de influente. Sunt inamovibili!!!
      Unii ...
      Altii sunt rudele lu' Buliga (vezi articolele din "Ieseanu") .
      PS Putoare bizantina (in sensul de lenes bre; nu te otara asa) vine de la lenesii din Regat; nu de la ardeleni.
      PPS Invatati si voi in Regat si Moldova sa va dati o ora exacta de intalnire . Nu:" pe la pranz", "pe dupa amiaza", "la prima ora", "in weekend".... etc.
      PPPS De cand le-au murit rafinariile bacaunilor, l-au ascuns pe Iacubov si pe fostu' primar, le-a cam murit francu la PIB bacauanilor.Facultatile tot la Iesi le fac. Nu in Ardeal
  • +18 (18 voturi)    
    Exemplu de urmat (Luni, 20 iunie 2011, 18:49)

    timis [anonim]

    Poate ne-ar trebui mai multe articole din astea, sa laudam pe acei care isi fac treaba... Daca toate articolele din media romaneasca sunt negative ne afundam intr-o contemplare in care tindem sa credem ca lucrurile nu se pot indrepta... poate sunt naiv...
    • +11 (11 voturi)    
      corect (Luni, 20 iunie 2011, 17:04)

      stefan [anonim] i-a raspuns lui timis

      Nu esti deloc naiv, este adevarat ce spui... uneori cand afli si de lucruri pozitive parca esti mai motivat sa contribui cu ceva.
    • +10 (10 voturi)    
      Corect! (Luni, 20 iunie 2011, 17:10)

      eu [anonim] i-a raspuns lui timis

      Nu, nu esti naiv!
    • 0 (2 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 20 iunie 2011, 18:28)

      [anonim] i-a raspuns lui timis

  • +1 (3 voturi)    
    Definitiva ?? (Luni, 20 iunie 2011, 18:57)

    aprodu [anonim]

    A deci nu este definitiva...... mai este loc pt o solutionare :)
    • +1 (3 voturi)    
      Se rezolva. (Luni, 20 iunie 2011, 17:55)

      nick [anonim] i-a raspuns lui aprodu

      Au grija fratii de la Inalta Curte, doar nu o sa isi sacrifice tocmai un coleg. Si asa cum judecatoarea beata nu era bauta probabil nici mita nu era mita, era doar o sceneta jucata in gluma la telefon.
    • +2 (2 voturi)    
      E ok si asa (Luni, 20 iunie 2011, 18:25)

      true, but [anonim] i-a raspuns lui aprodu

      E adevarat ca nu e definitiva, dar cel putin s-a dat o sentinta. La celelalte dosare nu s-a facut nici macar asta...
  • -1 (1 vot)    
    Mie imi miroase a nelegalitate a probelor (Luni, 20 iunie 2011, 20:55)

    Om bun [anonim]

    Si nulitate a materialului. O casare cu trimitere ce ziceti?
    Nu stiu de ce. Parca si lui Chiuariu ii miroase la fel.
    Parca la mai multi le miroase tot asa.
    Eu zic sa il intrebam pe dl.Ponta. Are expertiza


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by