"Gruparea Mironescu" ramane in arest pentru inca 30 de zile

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 19 iunie 2011, 11:23 Dosare Anticoruptie


Instanta suprema a decis ca cele 28 de persoane din "gruparea Mironescu" sa ramana in continuare in arest, admitand, sambata, propunerea procurorilor anticoruptie de prelungire cu 30 de zile a mandatelor emise pe numele acestora in dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanta, anunta Mediafax. In acest dosar sunt cercetate de procurorii anticoruptie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate si una a primit mandat de arestare in lipsa.

Astfel, in 25 mai au fost arestati Laurentiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Liviu Adrian Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, in prezent sef al Biroului Vamal Targuri si Expozitii Bucuresti, Liviu Costel Bratu si Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncti ai sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, Adrian Sorin Patrascu, ofiter de politie, comandant al "Grupului de nave" Constanta din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, precum si inspectori, lucratori, comisionari si intermediari vamali, asociati si administratori ai unor firme. De asemenea, instanta a emis mandat de arestare preventiva in lipsa pentru El Haj Ahmad, cetatean libanez, intermediar vamal.

In acest dosar este cercetat si senatorul PDL Mircea Marius Banias, in cazul acestuia procurorii luand masura interdictiei de a parasi tara pentru 30 de zile, fiind acuzat de aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare.

Procurorii anticoruptie au propus instantei supreme prelungirea mandatelor pentru cele 28 de persoane arestate, cerere care a fost judecata sambata.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis propunerea procurorilor si au prelungit cu inca 30 de zile mandatele de arestare preventiva pentru cele 28 de persoane.

  • "Gruparea Mironescu"

"Gruparea Mironescu" se ocupa cu "captura statului", notiune care exprima forma cea mai inalta a coruptiei, respectiv coruptia generalizata, pentru care este nevoie de multi oameni, persoane bine plasate si influente, sustin anchetatorii.

Eugen Bogatu, fostul director al Directiei Domenii Portuare din Constanta, este considerat de procurorii anticoruptie "leader" al grupului infractional, care derulau afaceri ilicite in Portul Constanta.

Procurorii il acuza pe Eugen Bogatu ca "s-a implicat in activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Dragos Iulian Tudoran si Valentin Tiripan", dar si ca "a intervenit" la Liviu Durbac, seful Biroului Vamal Constanta Sud-Agigea, pentru a ajuta o firma sa importe ilegal marfuri subevaluate.

Bogatu este acuzat ca, in 22 octombrie 2010, "a ordonat blocarea completa a tuturor marfurilor importate prin Biroul Vamal Constanta-Sud Agigea, pentru a-i determina pe intermediarii vamali Marin Dodu, actionar la SC Fotbal Club Progresul Bucuresti SA, si Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa sa isi achite "taxele" catre membrii grupului infractional".

Potrivit DNA, in perioada 2010-2011, la grupul condus de Bogatu au aderat Sunai Cadir, director al Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta, Liviu Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud-Agigea si Liviu Costel Bratu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea. Potrivit procurorilor, acestia "au aderat si sprijinit grupul infractional organizat prin folosirea in mod discretionar a functiilor publice detinute".

Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, singur sau ajutat de doi subordonati de-ai sai - Adrian Milea si Valentin Rosculet -, prin intermediul comisionarului Dragos Iulian Tudoran, "a pretins diverse sume de bani de la mai multi intermediari vamali si importatori, printre care Ahmad El Haj, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Mihai Culea si Laurentiu Catargiu".

Olteanu a cerut bani si atunci cand importurile erau ilegale, dar si atunci cand toata marfa pe care comerciantii vroiau sa o aduca in tara venea legal, insotita de toate actele necesare.

In unele cazuri, tot in schimbul unor sume de bani, Olteanu "a pus la dispozitia membrilor grupului informatiile necesare desfasurarii activitatilor ilegale la nivelul Biroului Vamal Constanta Sud-Agigea".

In acelasi scop, un alt inculpat din dosar, Ioan-Dan Didilescu, inspector vamal in cadrul DJAOV Constanta, i-a cerut unui comisionar vamal "diverse sume de bani".

Intre numele inculpatilor din acest dosar apare si cel al comandantului "Grupului de Nave" Constanta, Adrian Sorin Patrascu. Acesta este acuzat ca, in lunile iunie si septembrie 2010, "a pus la dispozitia inculpatilor Guo Ning, comerciant chinez, si Valentin Tiripan, comisionar vamal, informatii confidentiale detinute in virtutea atributiilor de serviciu si de natura sa le protejeze acestora activitatea infractionala". El a primit de la cei doi, potrivit procurorilor, "marfuri importate din China si bauturi alcoolice".

O alta fapta consemnata de procurori s-a petrecut in 16 februarie 2011, cand Ionut Marius Scriosteanu, sef al Biroului Vamal Slobozia, ar fi primit de la comisionarul vamal Dragos-Iulian Tudoran 5.700 de dolari americani "pentru a incheia in mod ilegal sase operatiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia".

"Grupul infractional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, in vama Constanta, prejudicia bugetul de stat cu sume intre 50.000 si doua milioane de euro la fiecare transport.

"Sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre o mie si 7.000 de dolari pentru fiecare transport. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, in unele situatii, cu sume cuprinse intre 232.186,12 lei si 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfa introdus ilegal", potrivit Directiei Nationale Anticoruptie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























795 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by