​Procesul SOV - Ghita. Ce au spus in fata judecatorului managerul Realitatea TV Sebastian Ghita, parte vatamata, si Sorin Ovidiu Vintu - invinuit pentru santaj-

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 10 iunie 2011, 23:27 Dosare Anticoruptie


Sebastian Ghita si Sorin Ovidiu Vantu
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Sebastian Ghita si Sorin Ovidiu Vintu - acuzat de santaj  - s-au intalnit vineri, 10 iunie, in instanta, in cadrul procesului judecat la Judecatoria Sector 1. SOV a povestit judecatoarei ca, in realitate, nu l-a amintat pe Sebastian Ghita si ca totul a fost o piesa de teatru. Vintu a mai povestit ca este incacerat pentru ca: “sunt un tip vocal si nu admit ideea ca tara asta e a lui Basescu”. In replica, Sebastian Ghita a declarat ca nu a fost vorba de nici un fel de intelegere si ca amenintarile la adresa lui au fost reale.
  • Vintu despre raketii ingropati pe dealurile Moldovei: “La noi la rachite le spune raketi".
  • Ghita despre Vintu: A avut un ton agresiv cu adjunctul sefului politiei Capitalei. Am investit in Realitatea Tv 15 milioane de euro.
  • Vezi in text o relatare din sala de judecata
Ora 12:05 In sala unde urmeaza sa se judece procesul in care SOV este acuzat de santaj, alaturi de Ion Ilie Cezar (ambii arestati de o luna si jumatate), cateva zeci de persoane isi asteapta randul sa fie judecate. Dupa ce instanta termina de solutionat procesele in care sunt cereri de eliberare sau arestare, ajunge si la procesul lui Sorin Ovidiu Vintu. De cateva ore, in sala asteapa Sebastian Ghita, care a fost citat pentru acest termen.

Ora 12:45 Judecatoarea citeste lista cu invinuiti si partile civile, adica Sebastian Ghita. Avocatul lui Ghita anunta ca, pentru santajul la care sustine ca a fost supus de Vintu si asociatul acestuia Ion Ilie Cezar (zis si Nelu Legiune), solicita daune morale de 100 000 lei.

Judecatoarea ii aduce la cunostinta lui Vintu ca, daca isi recunoaste fapta, poate beneficia de o reducere a pedepsei. “Nici vorba. Nu, multumesc!”, spune SOV dar anunta ca vrea sa fie audiat, de fapt va da o declaratie. I se pregateste microfonul si incepe declaratia:

  • “Ma prezint in fata dumneavostra pentru a va prezenta faptele pentru care sunt aici. Inca de anul trecut am avut o situatie dificila la Realitatea Tv. L-am angajat ca manager la 4 dintre entitatile grupului Realitatea pe Sebastian Ghita. Contractul de management pe care il aveti la dosar cuprinde pe scurt: obligatia dumnealui de a sustine financiar Realitatea Tv, de a achita din profituri datoriile Realitatea Tv si de a incasa 80% din profituri. Practic investitia sa urma sa fie recuperata in cinci ani.
  • Dupa prima jumatate a lunii ianuarie a aparut un conflict intre Sebastian Ghita si Consiliul de Administratie al Realitatea, in special cu domnii Freciu si Nedelcu. Finantarile au inceput sa vina cu intarziere si erau subdimensionate, iar conflictul a escaladat. In februarie, a navalit cu 100 de persoane de diferite etnii in sediul Realitatea Tv. Au fost evacuati din sediu domnii Freciu si Nedelcu. De asemenea, a fost evacuata de pe post emisiunea Ora de Foc.
  • Cu toate ca nu avea dreptul sa se bage in partea editoriala, am acceptat pentru ca a investit niste bani. Tensiunile dintre el si Consiliul de Administratie au crescut si dadeau vina unii pe altii. Am decis sa ma implic si am mers acolo. I-am comunicat lui Ghita ca am decis sa numesc un reprezentant al actionarilor acolo care sa <<pacifice>> lucrurile. L-am numit pe Ion Ilie Cezar, vechiul meu prieten.”
  • Cu ocazia acelei vizite, Sebastian Ghita m-a rugat ca in public sa ne prefacem certati pentru ca afacerile sale depind exclusiv de perceptia autoritatilor ca <<este la cutite cu mine>>. I-am spus ca este o strategie gresita. Mi-a spus ca majoritatea contractelor sale sunt cu statul astfel ca prietenia lui cu mine ii va aduce prejudicii. Eram direct interesat de sanatatea afacerilor lui. Am acceptat cererea lui.
  • Dupa o vreme, am constatat ca plata salariilor se facea cu intarziere si prin inginerii fiscale deoarece drepturile banesti erau achitate din conturile Asesoft dar nu exista un acord supervizat de autoritati in sensul asta. Am solicitat o intalnire cu Sebastian Ghita.
  • Ora 13:25 Mi-a marturisit ca ii merge greu, ca are probleme. Mi-a spus ca are probleme cu Blejnar care vrea sa ii inchida compania si ca Blejnar este pus sa faca asta de presedintele Basescu pentru ca el ma ajuta si sustine Realitatea Tv. A mai spus ca prietenii sai din sferele inalte, seful STS Opris si Gabriel Oprea, i-au sugerat sa-i prezinte lui Blejnar o dovada ca noi doi suntem dusmani de moarte. Atunci Ghita s-a gandit sa facem o inregistrare pe care sa i-o prezinte lui Blejnar. Mie mi-a fost chiar simpatic, stiind ce eforturi face. Am acceptat atunci sa facem inregistrarea pentru ca il consideram un partener de afaceri, cu toate derapajele sale. Am considerat ca este un tanar neinstruit nu un ticalos. Am facut inregistrarea si, la final, chiar ne-am amuzat. Apoi a venit si Ion Ilie Cezar pe care l-am informat de deciziile pe care le-am luat in legatura cu Realitatea. Discutia asta a durat o ora, discutie care nu apare la dosar si care dovedeste concordia morala dintre mine si Ghita.
  • Am aflat apoi de la cineva din cercul sau ca inregistrarea nu a fost dusa la Blejnar ci ca, practic, este o operatiune mai ampla facuta de SRI, procuror si judecatoria sector 5 si ca urma sa preconstruiasca o proba impotriva mea. Mi-am dat seama de toata lucrarea si i-am cerut lui Ghita. Am inregistrat discutia care este edificatoare in a dovedi ca nu l-am amenintat cu adevarat la Ciolpani. In ciuda acestei evidente, sunt tinut in arest de o luna si jumatate. Sunt aici pentru ca sunt un tip vocal si nu admit ideea ca tara asta e a lui Basescu.
  • Presupunand ca i-as fi cerut bani lui Ghita, era ca si cand eu i-am inchiriat o garsoniera si ii cer 100 lei in plus. E legal, era dreptul meu. Nu i-am cerut, ba dimpotriva l-am ajutat cu bani din afacerile mele.
  • Cat despre inregistrarea in care par sa il amenint la final, ne-am amuzat si el m-a intrebat ce e cu raketii. I-am explicat ca la mine la rachite li se spune raketi. De aceea am facut si jocul de cuvinte care a dus la fraza <<am ingropat sute de raketi pe dealurile Moldovei>>.”
SOV isi termina pledoaria. Avocatul sau ii pune cateva intrebari pentru a-i contura apararea. Avocatul lui Ghita intreaba si el. Procurorul de sedinta este singurul care nu are nici un fel de curiozitati fata de depozitia lui SOV.

Ora 14:20 Este audiat si Ion Ilie Cezar. Acesta spune ca nu a facut nici un fel de presiuni asupra lui Sebastian Ghita, ba, mai mult, incearca sa acrediteze ideea ca era prieten cu proprietarul Asesoft. “Am planificat sa ne facem concediiile impreuna”, spune Ion Ilie Cezar. El explica si ce facea la Realitatea TV. “Trebuia sa mediez conflictul din interior. Eu am facut lobby pe langa domnul Vintu pentru Sebastian Ghita”, povesteste el. Mai spune ca era angajat ca si consilier juridic. Nu e clar cum a fost angajat drept consilier juridic, de vreme ce la Tribunalul Bucuresti a declarat ca este calificat drept instructor de sport fara alte specializari. Isi incheie si el declaratia.

Ora 15:05 Este chemat la bara Sebastian Ghita care verifica pe internet traficul paginii de net a postului TV pe care il manageriaza. Se prezinta in fata judecatoarei dupa ce trece pe langa scaunul cu rotile in care sta Vintu. Ghita isi incepe pledoaria:

  • “Este adevarat ca Asesoft are un contract cu Realitatea Tv. Am avut multe discutii cu Sorin Ovidiu Vintu pe baza acestui contract. Discutiile dintre mine si SOV s-au deteriorat si au devenit mai ciudate. Tonul sau a fost cand cald si impaciuitor, cand agresiv si enervat. Am incercat mereu sa fiu echilibrat. Banii adusi de Asesoft la Realitatea pana acum se apropie de suma de 15 milioane de euro. Pentru aceasta suma m-am simtit responsabil. O sa evit discutiile pe marginea contractului.
  • Motivul pentru care am depus plangerea penala tine de activitatile lui Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar care vizau persoana mea si familia mea. Intr-o duminca, Ion Ilie Cezar a venit la sediul Realitatea fara a avea vreo calitate contractuala. Am ajuns acolo dupa o ora si am vazut in parcare persoane necunoscute care pretindeau ca sunt de la o firma de paza. Am avut o discutie pe tema asta cu Ion Ilie Cezar care mi-a reprosat ca nu mi-am respectat contractul cu Realitatea Tv.  Mi-a spus ca este reprezentantul SOV. Am considerat purtarea lui drept o amenintare. Dupa un timp, la sediu au ajuns mai multe echipaje de politie chiar si adjunctul Politiei Capitalei, domnul Marinescu. A venit si Vintu. M-a surprins tonul agresiv a lui SOV la adresa adjunctului Politiei Capitalei.
  • Am avut o discutie cu Vintu si Ilie Cezar in acea seara. Le-am spus ca nu procedeaza bine. SOV imi solicita bani fara nici un fel de acoperire, bani cash. Pentru a calma situatia, am amanat discutia. Probabil ei au crezut ca am acceptat sa le dau banii.
  • Ora 15:30 Referitor la discutia de la Pucheni, vreau sa fac o clarificare: nu a existat nici o intelegere cu privire la o sceneta care sa induca pe cineva in eroare. Am ramas surprins de vehementa tonului. Nu repet discutiile, sunt la dosar si sunt clare. Cred ca, pe parcursul acestei discutii, Vintu a urmarit sa ma aduca in situatia de a plati acei bani. Dupa aceea am avut o discutie cu familia mea si am decis sa depun plangerea penala.
  • Au insistat sa imi ceara acea suma si ulterior, si m-am temut ca o vor face si in alte randuri. Am avut discutia si cu Ilie Cezar si i-am cerut sa il convinga pe SOV sa nu-mi mai ceara bani. La un moment dat, Vintu mi-a spus ca o parte din bani ajunge la el si o parte la Ion Ilie Cezar.
  • Am luat la mine suma de 200 000 euro si, dupa o discutie, Ion Ilie Cezar acesta m-a pus sa-i arat banii. Am manifestat dubii in continuare ca voi scapa de problemele pe care le am cu ei daca le dau banii. Ion Ilie Cezar a luat legatura cu Vintu si apoi ne-am intalnit in parcarea de la fantana Miorita. Nici acolo Vintu nu a avut un comportament elegant. I-am spus ca nu vreau sa ii mai dau bani. M-a refuzat categoric si m-a amenintat iarasi. Intre timp, i-am spus lui Iacobescu sa nu stea cu banii in sediul Realitatea pentru ca nu stiam ce planuri are Vintu. Imi era teama ca ar putea sa ia banii sau sa se intample ceva rau. Ion Ilie Cezar mi-a spus ca vrea sa primeasca banii la Realitatea. Din acel moment, au intervenit procurorii.”
Ora 15:45 Sebastian Ghita isi termina declaratia: “Nu a fost o perioada placuta din viata mea. Ma deranjeaza ca se incearca acreditarea ideii ca a existat o intelegere. Probabil ca Vintu si Ilie Cezar voiau bani, dar nu cred ca trebuiau sa actioneze asa.”

In continuare, este supus unui scurt tir de intrebari din partea avocatilor lui Vintu. Instanta decide sa il audieze si pe Iacobescu, asociatul lui Sebastian Ghita. Dupa audierea acestuia avocatii lui Vantu au cerut ca acesta sa fie eliberat conditionat. Instanta a ramas in pronuntare si a stabilit un nou termen pentru data de 24 iunie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5089 vizualizari

  • +22 (24 voturi)    
    Raketii (Vineri, 10 iunie 2011, 23:38)

    Vizitiul [utilizator]

    "Vintu despre raketii ingropati pe dealurile Moldovei: “La noi la rachite le spune raketi".

    La noi, la cetateni le spune prosti.
    • +1 (1 vot)    
      logica (Sâmbătă, 11 iunie 2011, 20:35)

      matei l. [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

      Rachita nu creste pe dealuri.
      I se mai spune si : Lozie ; Mlaje ; Rachita, Richita. Richita rosie.
      Creste pe malurile apelor, in locuri mlastinoase si infloreste in Martie si Aprilie.In medicina se intrebuinteaza scoarta arbustului (Cortex Salicis ; Neidenride).
  • +6 (8 voturi)    
    judecatorul.. (Sâmbătă, 11 iunie 2011, 0:04)

    ciprikus [utilizator]

    trebuia sa dea termen peste 9 ani si 4 luni ,asa cum se spune pe la noi la eliberare sub control judiciar
  • +12 (14 voturi)    
    Oare... (Sâmbătă, 11 iunie 2011, 0:23)

    Cataleya [utilizator]

    Oare mai exista cineva in Romania asta care-l considera pe Vantu un om inteligent?
    Cred ca nu.
    Chiar daca unii inca sunt obligati, din varii motive, sa-i ia apararea.
    Fara milioanele sale si fara acces in spatiul public, din celula lui si in fata tribunalului, Vantu si-a dat inca o data dovada incompetentei si a prostiei pe care, se pare ca a pus monopolul.
    • +3 (3 voturi)    
      raspuns pentru Andradda (Sâmbătă, 11 iunie 2011, 9:27)

      Dr Marutza [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

      Andradda se intreaba:"Oare mai exista cineva in Romania asta care-l considera pe Vantu un om inteligent?"
      Cum sa nu! Mircea Dinescu! Cum e sacul, asa si petecul! Si niste marionete de la RTV, pentru care banii tin loc de caracter! SOV e un cotcar ordinar, un mafiot care a profitat si profita de prostia celor din jur. Nu mai zic "naivitate", ci PROSTIE!
    • +2 (2 voturi)    
      Da,Mircea Dinescu ! (Sâmbătă, 11 iunie 2011, 11:09)

      jooo [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      Nu numai ca e "inteligent", "e un fin intelectual" "a scris in tinerete poezie" ...Cruciti-va,oameni buni...
  • +10 (14 voturi)    
    Subtilitati (Sâmbătă, 11 iunie 2011, 0:25)

    Vizitiul [utilizator]

    1. "Judecatoarea ii aduce la cunostinta lui Vintu ca, daca isi recunoaste fapta, poate beneficia de o reducere a pedepsei. “Nici vorba. Nu, multumesc!”

    Raspuns ce sugereaza vinovatia caci nu spune "Nu am ce sa recunosc, sunt nevinovat" ci spune "Nici vorba. Nu, multumesc!" adica sugereaza ca nu recunoaste nu ca nu are ce sa recunoasca.

    2. "Sunt aici pentru ca sunt un tip vocal si nu admit ideea ca tara asta e a lui Basescu"

    Pai nici nu e, cine a spus asta? Pai ce, pe vremea lu' Ceasca o mai taraiati prin carucioare? Nu cred.
    • -15 (19 voturi)    
      De fapt... (Sâmbătă, 11 iunie 2011, 3:02)

      Bogdan C [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

      2. De fapt tara e a lui Basescu, care se si poarta de parca e pe mosia lui. Faptul ca nu isi permite sa isi faca de cap ca Ceasca e altceva.
  • +12 (14 voturi)    
    Oh (Sâmbătă, 11 iunie 2011, 2:56)

    Mikola [anonim]

    Recunosc, sunt unul dintre tampitii care chiar au crezut ca SOV este un om extraordinar de inteligent! In prostia mea nemarginita credeam ca trebuie sa fii super-destept sa iei banii milioanelor de fraieri de la FNI....Cand vad cu ce aparare puerila vine, cu implicarea serviciilor, cu "a fost o gluma..." mi se pare ca am fost orb....
    • +1 (1 vot)    
      nici (Sâmbătă, 11 iunie 2011, 8:11)

      alex [anonim] i-a raspuns lui Mikola

      E, lasa ca nici GHITA nu da dovada de inteligenta.
  • +1 (1 vot)    
    rachite-raketi (Sâmbătă, 11 iunie 2011, 9:07)

    panfilica [anonim]

    vintu e sigur de puterea banului.
    glumeste, relaxat.
    "judecatoarea" il lasa sa declare ce vrea el. pare ca procesul asta este o neintelegere in piata. se cearta doi precupeti pe locul la taraba...
  • +1 (1 vot)    
    i-auzi (Sâmbătă, 11 iunie 2011, 9:10)

    adi [anonim]

    ce chestie... eu credeam ca raketii sunt seminte de fasole, asa cum le zice la mine...
  • +2 (2 voturi)    
    Puterea vine din arest (Sâmbătă, 11 iunie 2011, 11:07)

    paul155 [utilizator]

    Desi arestat,Vantu detine controlul.Are putere prin bani si serviciile oferite in timp unor oameni influenti.Ghita are si el bubele lui desi are sprijin politic din partea PSD nu are incredere deplina ca va ramane in picioare mult timp daca ,,prieteni''nu ajung urgent la putere.(au fost deschise cercetari la Asesoft)Disperarea se accentueaza cu trecerea timpului si apar greseli tot mai des.Asteptam aparitia unui scandal cu noi dezvaluiri din tabara lor.
    • +1 (1 vot)    
      Nu numai cu PSD (Duminică, 12 iunie 2011, 7:03)

      Audit [utilizator] i-a raspuns lui paul155

      Pe vremea PNL-ului a avut aceleasi contracte grase cu firmele cu capital majoritar de sta. De fapt link-ul PSD - PNL este dat de firmele care fac afaceri cu societatile cu capital majoritar de stat si sunt aceleasi indiferent de guvernare PSD sau PNL. Iar Ghita a avut contracte cu primarii si firme de stat in cele 2 guvernari. Acum cam gafaie.
  • +2 (2 voturi)    
    Vantu chiar crede ca are (Duminică, 12 iunie 2011, 6:58)

    Audit [utilizator]

    ceva in cap! Chiar se crede important, chiar are impresia ca reprezinta ceva (bun). Cand colo este doar un om care (din pacate) are un handicap fizic vizibil si un mare handicap mintal iremediabil. Pe langa asta sufera si de grandomanie! El este de fapt un fost magazioner si atat. Acesta ii este nivelul. Restul este furt.
  • +1 (1 vot)    
    Am aflat si eu ce sunt rachitele (Duminică, 12 iunie 2011, 23:24)

    cat [anonim]

    Deci rachitele sunt de fapt racheti, se pare ca nu am stiut ce sunt rachitele , eu credeam ca sunt ceva plante, dar cand colo sunt racheti

    Definitia rachetului
    1. persoană (in mod special din Republica Moldova sau fostele republici sovietice) care se ocupa cu activităţi ilegale violente, executate la comanda, contra cost: batai, jafuri omoruri, etc.

    probabil provine din engl. "racket - an illegal enterprise (such as extortion or fraud or drug peddling or prostitution) carried on for profit"
    Exemple: "Daca mai faci figuri, iţi trimit racheţii pe cap, fraiere!"


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by