Tribunalul Bucuresti a amanat pentru a 28-a oara dosarul in care Sebastian Ghita, managerul Realitatea TV, este acuzat de procurori ca a eludat "taxa Basescu"

de Attila Biro     HotNews.ro
Luni, 9 mai 2011, 16:55 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bucuresti a judecat luni, 9 mai, un nou termen in procesul in care Sebastian Ghita, actualul manager al Realitatea Tv, este judecat de noua ani intr-un dosar in care procurorii il acuza de complicitate la inselaciune si fals in declaratii intr-o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi. Dosarul a fost amanat pentru a 28-a oara pe motiv ca unul dintre inculpati, care timp de patru ani nu s-a prezentat in fata instantei, a cerut sa i se acorde o amanare pentru a-si angaja un avocat.

Sectia I penala, completul C17 F din cadrul Tribunalului Bucuresti a judecat luni, 9 mai, un nou termen in dosarul 4758/3/2006 in care este invinuit de complicitate la inselaciune si fals in declaratii si Sebastian Ghita, managerul Realitatea TV. In dosar sunt invinuite alte opt persoane. Sedinta de judecata a durat doar 15 minute. Instanta a facut prezenta inculpatilor dupa care a constat ca, dupa patru ani, unul dintre inculpati, Stela Stefan, a ajuns la proces.

Dupa ce a fost legitimata, instanta i-a cerut sa isi prezinte motivele pentru care nu s-a prezentat la tribunal. Stela Stefan a explicat ca fiica sa a suferit un accident auto si ca acesta este motivul pentru care nu s-a putut prezenta. “Imi cer scuze pentru ca nu m-am prezentat. De asemenea, va solicit un nou termen pentru ca sa imi angajez un avocat”, a spus, in fata instantei, Stela Stefan.

Judecatoarea Voica Valerica, cea care delibereaza in dosar, i-a atras atentia invinuitei ca este singura amanare pe care o va admite pentru angajarea unui aparator. In final, instanta stabileste ca procesul va fi reluat pe 6 iunie. Un avocat a cerut o amanare si mai indelungata. “Nu pot sa admit un termen mai mare avand in vedere incarcatura instantei si faptul ca dosarul se judeca din 2006”, a spus magistratul.

HotNews.ro a publicat in data de 29 aprilie un articol detaliat despre dosarul in care este judecat Sebastian Ghita.
In rechizitoriul intocmit de procurori in 2002, cand Sebastian Ghita a fost trimis in judecata sub acuzatia de inselaciune si fals in declaratii alaturi de alte opt persoane (Berendel Dan Florin, Gheorghe Romulus, Lalu Ioan Gheorghe, Lenghel Alexandru, Iriza Ştefan, Ştefan Stela, Nicorici Mircea Daniel, Grigoriu Dan Constantin), anchetatorii au descris mecanismul prin care cei noua invinuiti, prin intermediul mai multor companii, ar fi vandut produse petroliere catre OMV eludand taxa FDSP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice; denumita si Taxa Basescu, n.red).

In dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti se regaseste si prima declaratie data de Sebastian Ghita in fata judecatorilor. In aceasta declaratie, Sebastian Ghita a respins acuzatiile procurorilor si a mentionat ca nu a incercat sa prejudicieze statul, ci doar a incercat sa recupereze o datorie pe care SNP Petrobrazi o avea la compania Asesoft Com. Ghita spune in declaratia data judecatorilor ca societatea sa a realizat pentru rafinarie un soft si a pus la un punct un sistem informatic pentru care nu si-ar fi primit banii. In contul acestei datorii, rafinaria i-a propus lui Ghita sa ii dea produse petroliere.

Procurorii au sustinut in 2002 ca statul roman a fost prejudiciat cu 20 de miliarde de lei vechi, din acest prejudiciu 1.671.912.143 lei vechi consta prejudiciul realizat de Asesoft Com SRL, compania al carei administrator era Sebastian Ghita. In 2002, cand a fost trimis in judecata, Ghita avea 25 de ani, dar faptele de care este incriminat de procurori au fost comise in anul 2000 cand managerul Realitatea avea 23 de ani.

Iata ce mentioneaza procurorii in rechizitoriu:
  •  “Sebastian Ghita trimis in judecata pentru complicitate la inselaciune, prevazut de art. 215, al 1 ci C.p. Cu aplicarea art. 41, al. 2 C.p. Constand in aceea ca in calitate de administrator al Asesoft Com SRL- Ploiesti, in perioda aprilie-mai 2001 a indus si mentinut in eroare Ministerul Transporturilor declarand cu ocazia achizitionarii de carburanti auto fara cota M.T.R. ca acestia sunt folositi in alte scopuri decat circulatia pe drumuri publice, in realitate produsele fiind comercializate cu taxa inclusa in pret si distribuita prin statiile ce deservesc autovehiculele care folosesc drumurile publice cauzandu-se astfel Ministerului Transporturilor o paguba in valoare totala de 1.671.912.143 lei (suma este in lei vechi, n.red ,valoarea aproximativa la cursul mediu de 23 000 lei/USD este de 73 000 dolari N.red.) reprezentand taxa FDSP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice; denumita si Taxa Basescu n.red)
Vezi aici detaliile cazului

Traseul dosarului

Sebastian Ghita si cei noua coinculpati sunt judecati pentru inselaciune din 2002 cand dosarul a fost trimis spre judecare de procurorii Parchetului General. Din 2002 pana in 2004, dosarul a fost judecat de Irina Liliana Strava. Din dosar rezulta ca cei noua coinculpati din dosar au fost arestati preventiv, singurul pentru care nu s-a dispus masura arestarii preventive a fost Sebastian Ghita.

In data de 28 martie 2004, judecatoarea finalizeaza dosarul si decide achitarea tuturor inculpatilor. Procurorii au formulat recurs fata de aceasta sentinta, procesul fiind judecat la Curtea de Apel Bucuresti, mai apoi la Inalta Curte de Casatie si Justitie care in 2005 a casat sentinta si a trimis cauza spre rejudecare tot la Tribunalul Bucuresti.

Dosarul a fost repus pe rolul Tribunalului Bucuresti in 2006, unde se afla si acum. Dosarul este judecat de judecatoarea Voica Valerica. Inregistrarile din sistemul electronic Ecris care dateaza din 2008 arata ca in dosar s-au judecat 37 de termene din care 27 amanari. Termenele acordate in dosar sunt in general de o luna de zile, chiar daca sunt amanari pentru angajarea unui avocat sau lipsa unei parti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3167 vizualizari

  • -4 (14 voturi)    
    Normal, Ghita le da Realitatea pe tava PDL-istilor (Luni, 9 mai 2011, 17:03)

    Catalin [anonim]

    Vezi eliminarea din grila Realiatatea a Orei de Foc. Si astfel scapa si de Justitie, plus probabil ca o sa primeasca si ceva publicitate cu frunze de la Udrea.
    • 0 (2 voturi)    
      daca aia era justitie..... (Luni, 9 mai 2011, 18:59)

      radu [anonim] i-a raspuns lui Catalin

      ......inseamna ca eu sint popa. Obsedatul ala de Ursu care trebuia doar sa-l asmuti si musca tot ce vedea in fatza.
  • +10 (12 voturi)    
    Stai asa (Luni, 9 mai 2011, 17:11)

    ion [anonim]

    Deci cineva are un dosar trimis la rejudecare in 2006 adica de cinci ani si se prezinta si zice ca nu a avut timp sa isi gaseasca avocat? Chipurile ca a avut fata accident. Pai in ultimii cinci ani a avut zilnic accident? Saracu copil.
    Si ne miram ca merge prost totul in tara. Uite caz concret de ce merge prost ca poti face magarii de genul asta
  • +8 (8 voturi)    
    dezgustator (Luni, 9 mai 2011, 17:19)

    Serpico [anonim]

    a avut fiica-sa un accident in 2007 si de atunci a fost ocupata cu ea? eu i-as fi dat o saptamana, daca eram judecator! de fapt, nici astia in functie nu sunt judecatori, ci carpe, daca admit asemenea porcarii! auzi, 28 de amanari!
  • +8 (8 voturi)    
    Nu se mira nimeni ? (Luni, 9 mai 2011, 17:26)

    dorin bretan [anonim]

    Toti oamenii publici ( in special cei care au legaturasau vor sa aiba cu conducera televiziunilor) , au dosare penale, sunt fosti securisti sau colaboratori recunoscuti .
  • +5 (5 voturi)    
    cioatele din Justitie ... (Luni, 9 mai 2011, 17:44)

    flit [anonim]

    trebuia sa i se de O ZI sa-si gaseasca avocat ! Dupa ce a injurat 4 ani Justitia, neprezentandu-se la termene, noul termen trebuia fixat la O ZI ! Daca "judecatoarea"-amica-cu-infractorii amana nesimtit cu cate o luna termenele, sa auzim ce sanctiuni primeste !!!!!!!!!!!!!!
  • -1 (1 vot)    
    avem o clarificare la scandalul cu Vantu (Luni, 9 mai 2011, 17:52)

    vig [anonim]

    fratilor, acum a iesit la iveala inca unul din motivele situatiei Ghita-realitatea- Vantu
    Greu de judecat excrocii, prostii si justitia !
    Din pacate se uita si Europa cum merge justitia in Romania. Dar vad ca nici o persoana publica, mai ales care activeaza in strainatate nu isi da demisia de rusine in fata unor astfel de situatii. le e rusine strainilor sa comenteze.
    se destrama orice incredere!
  • +2 (2 voturi)    
    Traiasca justitia din Romania. (Luni, 9 mai 2011, 18:13)

    haiducul [anonim]

    Noua ani.... asteptam prescrierea, hoti astia care au ajuns milionari pe seama poporului si niciodata nu vor da socoteala indiferent cã sunt de la PSD,PNL,PDL,UDMR sau cu sprijinul lor,au furat prin diferite cãi distrugand economia si golind bugetul de am ajuns sclavi FMI.
    Iar acum da vina tot pe popor de ne taie din salarii,pensii si culmea NESIMTIRI ne mai fac si pomanagii,puturosi...pe cand ei traiesc ca niste regi cu ceea ce au furat de la noi.
  • 0 (2 voturi)    
    Institutia cea mai corupta din RSR ! (Luni, 9 mai 2011, 18:21)

    cornelia [anonim]

    Sau USL, urmasul.
  • +3 (3 voturi)    
    corup la corupt trage (Luni, 9 mai 2011, 18:24)

    kalu [anonim]

    hai c-am glumit. In justitia romana nu exista nici un corupt. Bai frate, nu-mi iese deloc......cred ca invers este mai corect.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by