Ioan Avram Muresan, fost ministru al Agriculturii, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 27 aprilie 2011, 16:36 Dosare Anticoruptie


Ioan Avram Muresan
Foto: AGERPRES
Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri de catre judecatorii Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, hotararea putand fi contestata la Completul de cinci judecatori, anunta Mediafax. Ioan Avram Muresan fusese deferit justitiei pe 18 decembrie 2003 de catre procurorii Parchetului National Anticoruptie (actualul DNA).

In acelasi dosar au mai fost trimise in judecata alte trei persoane: Ioan Truta Enea (fost secretar general adjunct si consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei - MAA) - pentru deturnare de fonduri si complicitate la luare de mita in forma continuata, Silvia Capitanu (fost director general al Directiei Integrare Europeana si Cooperare Internationala din MAA) - pentru deturnare de fonduri, si Dan Jiga (fost director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din MAA) - pentru doua infractiuni de luare de mita in forma continuata.

Ioan Avram Muresan a fost deputat in legislaturile 1992-1996 si 1996-2000, ales in judetul Mures pe listele partidului PNTCD/PER. El a detinut functiile de ministru al Reformei din 1997, iar din 1998 a fost ministrul Agriculturii si Alimentatiei.

In calitate de ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan ar fi intocmit, in mai 1999, noiembrie 1999 si aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub forma de imprumut a cantitatii de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Ramnicul de Jos - judetul Constanta.

Cat priveste infractiunea de fals intelectual de care este acuzat Muresan, procurorii anticoruptie au sustinut ca acesta, in numele reprezentantilor SC Sun Oil, ar fi semnat un raport prin care solicita prelungirea termenului de restituire a uleiului. In plus, desi in 13 martie 2000 reprezentantii unitatilor teritoriale ale Administratiei Nationale ale Rezervelor de Stat au constatat inexistenta gajurilor constituite potrivit contractului pentru imprumutul celor 5.000 de tone de ulei, Muresan ar fi semnat, in aprilie 2000, un nou raport prin care a solicitat prelungirea, cu inca 180 de zile, a termenului de restituire a uleiului.

Anchetatorii au stabilit ca Muresan, Truta si Capitanu ar fi schimbat destinatia fondului de contrapartida aferent imprumutului extern acordat de Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite Guvernului Romaniei (conform conventiei incheiate la 5 aprilie1993) si au folosit acest fond in alte scopuri decat cele prevazute de HG 949/1999, cauzand atunci MAA o paguba de 29.507.688.963 de lei vechi.

Astfel, desi prin Hotararea Guvernului 949/15 noiembrie 1999 s-a stabilit ca Fondul de contrapartida trebuia utilizat in totalitate de MAA ca "suport financiar pentru acoperirea cheltuielilor de conditionare si depozitare a graului ale unor producatori agricoli stabiliti prin ordin al ministrului Agriculturii si Alimentatiei", Muresan a emis, in 23 decembrie 1999, Ordinul 155 prin care, contrar dispozitiilor stabilite prin actul normativ mentionat, a dispus ca banii sa se foloseasca "pentru realizarea de proiecte", aratau anchetatorii.

Procurorii anticoruptie spuneau ca, in aceeasi zi, Ioan Avram Muresan a emis un al doilea document - o adresa catre Ministerul Finantelor - prin care a solicitat transferul banilor de la Directia Generala de Trezorerie intr-un cont al unei banci comerciale. In acest scop, el ar fi invocat insa prevederile actului normativ, si nu pe cele ale propriului sau ordin. Mai mult, dupa transferul banilor, inculpatii Capitanu si Truta ar fi utilizat Fondul de contrapartida pentru a face o serie de plati catre societati comerciale si fundatii si ar fi ridicat sume in numerar", sustin anchetatorii.

Totodata, instanta i-a judecat pe Truta si Jiga, pentru ca, in calitatile pe care le aveau in MAA, ei au pretins bani de la denuntatorul Valentin Nedelcu, pentru acordarea unor prime de export de grau si porumb, precum si pentru facilitarea unor credite pentru achizitionarea de produse agricole.

La inceputul lui 2005, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe Dan Jiga - fost director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din MAA

Timp de un an si jumatate procesul a fost in dezbatere la instanta suprema.

Dosarul lui Muresan a ajuns pe rolul Tribunalului Bucuresti in 7 iulie 2005, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie - instanta desemnata inital sa judece cazul - a pus din oficiu in discutie competenta sa de a-l judeca pe fostul ministru al Agriculturii si Alimentatiei, Ioan Avram Muresan, ca urmare a modificarilor Legii 115/1999 privind raspunderea ministeriala. Concret, procurorii anticoruptie nu mai aveau competenta sa cerceteze ministri si parlamentari, astfel ca instanta suprema era gresit sesizata cu dosarul lui Muresan.

In 5 iulie 2007, Curtea a retinut ca exceptarea fostilor membri ai Guvernului - prin art.23 alin.(2) si (3) din Legea nr.115/1999 privind raspunderea ministeriala, modificata de OUG3/2005 - de la procedura speciala, derogatorie, prevazuta pentru membrii Guvernului, potrivit unui criteriu aleatoriu, stabilit in functie de momentul declansarii procedurii in timpul mandatului sau dupa incetarea acestuia, constituie o incalcare a principiului egalitatii de tratament consacrat de art.16 alin.(1) din Constitutie.

Pe 18 martie 2008, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost reinvestiti in judecarea procesului lui Ioan Avram Muresan, dupa ce instanta inferioara, a decis sa-si decline competenta in favoarea instantei superioare, in urma deciziei Curtii Constitutionale privind imunitatea de care se bucura si fostii demnitari.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7016 vizualizari

  • +25 (27 voturi)    
    In sfarsit (Miercuri, 27 aprilie 2011, 17:26)

    Cornel [anonim]

    In sfarsit un ministru condamnat pentru coruptie, oare cand vine randul marilor coruptii din PSD (Nastase, Iliescu, etc.), PNL (Rusanu, Vosganian, etc.), PC (Voiculescu, Copos, etc.), PDL (Berceanu, Falca, etc.)
    • +21 (21 voturi)    
      l (Miercuri, 27 aprilie 2011, 17:37)

      l [anonim] i-a raspuns lui Cornel

      l-ai uitat pe seres.
      • +8 (12 voturi)    
        Acum se intelege mai bine disperarea ANTI BASE (Miercuri, 27 aprilie 2011, 19:05)

        adrian [anonim] i-a raspuns lui l

        Pana la urma tot un golan securist ca ei i-a invins... Tot e bine, macar se omoara intre ei precum Ghita si Vantu.
        • -6 (8 voturi)    
          unu (Miercuri, 27 aprilie 2011, 21:26)

          unu [anonim] i-a raspuns lui adrian

          tu macar ai citit articolul?
          muresan a fost trimis in judecata in 2003.
          mai slabeste-ma cu base ca mi s-a acrit de fanatici ca tine.
    • +16 (16 voturi)    
      incet, dar (Miercuri, 27 aprilie 2011, 17:38)

      radu [anonim] i-a raspuns lui Cornel

      ...vine. trebuie. nu se mai poate!

      Sange coruptilor!
      • -2 (2 voturi)    
        TRADITIE TARANISTA: MANIU, COPOSU, MURESAN (Joi, 28 aprilie 2011, 13:43)

        MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui radu

        Toti 3 au fost lideri PNT.
        *
        Fiecare la vremea lui - a ajuns puscarias.
        *
        Ori de cate ori unul dintre ei e bagat la zdup constati ca seful statului roman e un membru PCR.
    • +13 (17 voturi)    
      unii nu sunt ministri (Miercuri, 27 aprilie 2011, 18:13)

      naiv [anonim] i-a raspuns lui Cornel

      Iliescu, Voiculescu si Falca nu sunt/fost ministri. Restul au fost (quasi) ministri. Si mai sunt: Orban (Curtea de Conturi a gasit in 2008 o gaura de 90 mil.ron la autostrada Ploiesti -plati autori zate de Orban), Seres (acuzat si de inalta tradare), Zsolt Nagy, Bradisteanu, Bartos, Remes si mai gasim. Oricum, conduce USL la mare distanta.
      • -3 (3 voturi)    
        deocamdata (Joi, 28 aprilie 2011, 8:38)

        dan [anonim] i-a raspuns lui naiv

        deocamdata conduce USL, ca la astia din PDL inca nu le-a cautat nimeni in coarne ca sunt la putere, dar nu incerca sa mi-i prezinti ca fiind puri si imaculati pentru ca sunt la fel de manjiti ca si USL-ul.
    • +1 (1 vot)    
      Asta-i ala cu carnatii? (Joi, 28 aprilie 2011, 9:27)

      Dianora [utilizator] i-a raspuns lui Cornel

      Sau ma rog, caltbosii, la dare? Da' Decebal- Traian ala de la primire ce mai face?
    • -2 (2 voturi)    
      ai mai "uitat" pe: (Joi, 28 aprilie 2011, 10:42)

      Vendetta [anonim] i-a raspuns lui Cornel

      Base, Udrea, Ritzi si co...
  • +12 (14 voturi)    
    "Trece trenul printre munţi," - cântec folcloric (Miercuri, 27 aprilie 2011, 17:34)

    Mitică (Pălărierul) [anonim]

    Finalmente mai pică şi câte un politician .... între prea mulţi amărâţi tocaţi în justiţie.

    Aşteptăm cu maaaare interes să-si primească porţia de "pedeapsă privativă de libertate, cu suspendarea drepturilor civile" şi deocamdată domnii Năstase, Mitrea, Botiş şi aşa zisele doamne Pomberta Anastase, Jigod Riţzi, Norica Nicolai ....

    Cât mai curând să îi auzim cântând în cor pe drumul Târgşorului:

    "Trece trenul printre munţi,
    Eu tot sap la deţi ... Nuţi"

    "Patria şi Dreptul Meu!"

    .
    • 0 (2 voturi)    
      Ai incurcat-o! (Joi, 28 aprilie 2011, 9:30)

      Dianora [utilizator] i-a raspuns lui Mitică (Pălărierul)

      Norica Nicolai e USL-ista si o avea ea alte pacate da' nu cred ca de coruptie ca n-a prea avut loc. Dar vad ca ai un cui cu femeile desi e clar ca marii corupti sunt barbati.
  • +10 (10 voturi)    
    nu ma incanta cu nimic (Miercuri, 27 aprilie 2011, 17:40)

    Ang [anonim]

    Nu ma impresioneaza cu nimic atat timp cat decizia poate fi contestata. Inca nu s-au incheiat aceste cazuri... si presimt ca o sa iasa basma curata toti 3 ...
    • +9 (11 voturi)    
      Lasa ca e bine si asa, decat deloc. (Miercuri, 27 aprilie 2011, 17:57)

      Caloianu [anonim] i-a raspuns lui Ang

      Nu fii capos! Are macar valoare de semnal.
      • +7 (7 voturi)    
        sa ne lamurim (Miercuri, 27 aprilie 2011, 18:21)

        nae [anonim] i-a raspuns lui Caloianu

        faptul ca hotararea de condamnare poate fi contestata este un drept constitutional, iar situatia nu trebuie vazuta, neaparat, ca o portita de scapare.

        pe de alta parte, daca in urma contestarii se alege cu o pedeapsa cu suspendare, atunci semnalul ar fi prost: daca ai fost cineva in tara asta, chiar si acum 10 ani, tot scapi de puscarie, orice-ar fi.
        ar fi un semnal linistitor pentru coruptia la nivel inalt, pentru hotii aflati acum la treaba.
  • +3 (3 voturi)    
    2003 - 2011 (Miercuri, 27 aprilie 2011, 18:03)

    I [utilizator]

    pentru o hotarare care poate fi contestata.

    interesant si pasajul "Concret, procurorii anticoruptie nu mai aveau competenta sa cerceteze ministri si parlamentari,"

    Cum ar veni, coruptia asta o fac aia mici, fara functii, nu ministrii si parlamentarii.
  • +2 (2 voturi)    
    Super tare (Miercuri, 27 aprilie 2011, 18:07)

    Andrei [anonim]

    Decizie corecta!
  • -8 (14 voturi)    
    Dar flota... (Miercuri, 27 aprilie 2011, 18:27)

    Vasile [anonim]

    Flota, unde e flota?? cand se va judeca dosarul flota??
    • +4 (12 voturi)    
      ... (Miercuri, 27 aprilie 2011, 18:16)

      Aph [anonim] i-a raspuns lui Vasile

      Dosarul Flota s-a judecat de mult, amice. Dormeai?
      • -3 (5 voturi)    
        unu (Miercuri, 27 aprilie 2011, 21:29)

        unu [anonim] i-a raspuns lui Aph

        cand s-a judecat? lumineaza-ne.! cand a dat morar nup constatand lipsa prejudiciului!!
  • +6 (8 voturi)    
    dosarul ""FLOTA" (Miercuri, 27 aprilie 2011, 19:11)

    Daniel [anonim]

    @ Vasile
    Dosarul Flota a fost incheiat in 2007, cand s-a dat SUP, pe prejudiciu inexistent. Poti cauta pe wikipedia.
    Pentru Basescu procesul e suspendat din cauza imunitatii. Dar cand va inceta mandatul, se va relua procesul si se va da aceeasi solutie si in cazul lui. Legal nu exista alta varianta.
    • -3 (5 voturi)    
      unu (Miercuri, 27 aprilie 2011, 21:32)

      unu [anonim] i-a raspuns lui Daniel

      normal. unde vezi tu vreun prejudiciu? e doar o flota, un fleac.
      • +1 (1 vot)    
        cantecul tau (Joi, 28 aprilie 2011, 11:09)

        Jagged Fel [utilizator] i-a raspuns lui unu

        de libelula ametita nu e un fleac, e un afront pentru cei cu ureche muzicala...du-te si canta la alte porti aria asta atona!
  • +7 (7 voturi)    
    Astept,am rabdare (Miercuri, 27 aprilie 2011, 19:21)

    Aron Deleanu [anonim]

    condamnarea poetului pianist Vos Ganian pentru deturnarea celor 3 miliarde de euro.
    • -3 (3 voturi)    
      ??? (Joi, 28 aprilie 2011, 10:16)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui Aron Deleanu

      deturnare catre Primarii? ciudata idee... dar condamnarea pentru inalta tradare a mafiei PDL pt cele 20 mld Euro disparute? care 20 mld? alea impruimutate! ti-a dat cineva un raport privind cheltuirea lor? a beneficiat tara in vreun fel?
      • +1 (1 vot)    
        esti plecat (Joi, 28 aprilie 2011, 11:10)

        Jagged Fel [utilizator] i-a raspuns lui srpc

        cu sorcova, amice!...du-te de te cauta, poate ti-or gasi un leac pentru prostie...ca nu pot crede ca ai gandit cand ai scris..la tine e fie prostie fie rea vointa...sau ambele!
  • +5 (5 voturi)    
    sper! (Miercuri, 27 aprilie 2011, 19:40)

    soso [anonim]

    omul asta este unul din cei care a pus romania pe butuci. pacat ca nu se mai povesteste cum a vandut fabricile nou noutze in germania ca fier vechi.....sute de tiruri din ro plecau spre germania cu inox nou noutz din fostele abatoare, fostele Frigo, etc..... in 96 fiu'so distrugea Jaguare prin Cluj......ei ei....glontul i-ar asigura o liniste deplina!
  • 0 (6 voturi)    
    Cad capete mici (Miercuri, 27 aprilie 2011, 20:21)

    Nostradamus [anonim]

    Dosarele flotate, flotarile dosite, copiii de aur ai regimului stau la o manea cu rudili... E comod aici la sat, de asta mai merita sa stea omu pe-aici, prin romanika... Chiar si internetul e ochei.
    • +4 (6 voturi)    
      Romania (Miercuri, 27 aprilie 2011, 21:21)

      Vlad [anonim] i-a raspuns lui Nostradamus

      In momentul in care vad "romanika" sau "romanica" intr-un comentariu, imi dispare orice interes pentru acel comentariu, si orice urma de respect pentru autorul lui.
      • +3 (5 voturi)    
        Corect (Joi, 28 aprilie 2011, 2:24)

        gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

        +1
      • -5 (5 voturi)    
        ca sa vezi (Joi, 28 aprilie 2011, 10:17)

        srpc [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

        tara asta nu mai e Romania, amigo, e romanika sau rrominia de vreo 20 de ani incoace, nu mai face pe prostul!
        • +5 (5 voturi)    
          Pentru cei ca tine (Joi, 28 aprilie 2011, 11:34)

          Bogdan [anonim] i-a raspuns lui srpc

          Asa se si explica faptul ca nu avansam moral, politic si economic. Si cu o astfel de mentalitate nici nu o vom face. Simplu.
    • +4 (4 voturi)    
      Numai cu agramatii nu este OK (Joi, 28 aprilie 2011, 11:32)

      Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Nostradamus

      Invata macar sa scrii numele tarii ce a avut nefericirea sa te nasti pe teritoriul ei. In reste analfabetism standard combinat cu delir si fuga de idei.
  • -1 (5 voturi)    
    minister azi - puscarie maine (Miercuri, 27 aprilie 2011, 21:19)

    iulianuss [anonim]

    Foarte bine! Vă daţi seama că, peste oleacă de timp, domnu Cocoş va rămâne singur acasă ?!!
  • -3 (5 voturi)    
    ATENTIE (Miercuri, 27 aprilie 2011, 23:29)

    unul care mai si gindeste [anonim]

    vai de capul vostru.habar n-aveti de ce-i in spatele acestei sentinte.oare pe cine a murdarit PRIMUL politician al tarii,PRIMA data?de ce oare?nu cumva ca fusese colegi in CD si "condamnatul"stia Foarte multe????i-mi e mila de cei ce nu pricep si vad la tot pasul caltabosi si palinca
  • +2 (2 voturi)    
    f putin (Joi, 28 aprilie 2011, 7:43)

    Mark Antonnius [anonim]

    Stati linistiti fratilor ca l-au bagat la racoare pt o nimica toata, unde este frauda din privatizarea Testsuin Gornesti Mures, IAS Dragalina- Ialomita, IAS Ciocanesti- Calarasi, la care acest ministru i-a avut partasi si pe Jiga si pe Truta si pe actualmente puscariasul Liviu Florian (cel cu mita si cu traficul de trigari de la Vama Halmeu)?
    Numai la Gornesti prejudiciul constatat de GF Mures, era de 3 ori mai mare decat jongleria asta cu ulei.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by