AUDIO Alianta pentru o Romanie Curata a cerut CSM sa transeze rapid cazul revocarii judecatoarei Camelia Bogdan din dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu: Este scandalos ca unui judecator sa i se ia dosarul pentru termene scurte

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 5 aprilie 2011, 18:12 Dosare Anticoruptie


Alianta pentru o Romanie Curata solicita, printr-un comunicat public, ca CSM sa analizeze in cel mai scurt timp sesizarea trimisa de procurorul general in cazul recuzarii judecatorului Camelia Bogdan, cea care a judecat dosarul de favorizare a infractorului in care este invinuit Sorin Ovidiu Vintu. In opinia ARC, “este scandalos ca in acest moment unui judecator sa i se ia dosarul pentru ca da termene scurte intre sedintele de judecata.” Contactat de HotNews.ro, presedintele CSM, Horatiu Dumbrava, a explicat ce se va intampla din punct de vedere tehnic cu sesizarea procurorului general.
  • Presedintele CSM, Horatius Dumbrava: La nivelul aparentei avem o mare problema, pentru ca de doua ori acelasi judecator a respins cererea de recuzare, pentru ca a treia oara sa admita cererea de recuzare si atunci se impune o verificare a inspectiei judiciare obiectiva si transparenta, mai ales.

Intr-un comunicat publicat pe site-ul romaniacurata.ro, Alianta pentru o Romanie Curata (ARC) a cerut CSM sa transeze cat mai curand sesizarea procurorului general fata de recuzarea judecatorului Camelia Bogdan.

  • “Alianta pentru o Romanie Curata solicita CSM sa analizeze in cel mai scurt timp posibil problemele semnalate in sesizarea procurorului general, Laura Codruta Kovesi, referitoare la traseul in justitie al dosarului in care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu este judecat pentru favorizarea infractorului. Este scandalos ca in acest moment unui judecator sa i se ia dosarul pentru ca da termene scurte intre sedintele de judecata. ARC solicita CSM ca prin decizia pe care o va lua ca urmare a sesizarii Procurorului General sa dea un semnal ferm si clar intregului sistem judiciar cu privire la modul in care trebuie judecate procesele, indiferent de persoanele implicate”, se arata in comunicatul ARC.

Ce se intampla cu sesizarea procurorului general

Luni 4 aprilie, procurorul general Laura Codruta Kovesi a transmis CSM o sesizare fata de modul in care magistratul Elena Burlan (presedinta sectiei a II-a Penala a Tribunalului Bucuresti) a decis revocarea din dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu a judecatoarei Camelia Bogdan. Contactat de HotNews.ro, presedintele CSM Horatiu Dumbrava a explicat ce se va intampla cu sesizarea procurorului general din punct de vedere tehnic si a declarat ca si CSM s-a autosesizat in acest caz.

Asculta mai jos explicatiile presedintelui CSM


Listen!

  • Din punct de vedere tehnic, sesizarea a fost deja redirectionata catre inspectia judiciara pentru a efectua verificarile prealabile. Oricum, CSM s-a sesizat din oficiu si a sesizat inspectia judiciara pentru a realiza verificarile prealabile. Mai ales ca aici exista o aparenta de lipsa de impartialitate a celui care a judecat cererea de revocare, pentru ca, anterior, acelasi judecator a respins de doua ori cereri de recuzare a doamnei judecator (Camelia Bogdan n.red.).
  • Sigur, nu stim dosarul, nu stim conditiile care au stat la baza respingerilor si a admiterii, s-ar putea sa fi aparut elemente noi, de aceea trebuie sa fim circumspecti pana la momentul in care inspectia judiciara va putea sa adune toate elementele necesare pentru a formula o propunere catre sectia de judecatori a CSM.
  • Asteptam ca, in cel mai scurt timp posibil, inspectia judiciara a CSM sa faca verificarile prealabile si sa urmeze pasii prealabil. Sunt niste pasi. Urmeaza verificarile prealabile, dupa care, in functie de complexitatea cauzei si de elementele cauzei, va fi sesizata comisia de disciplina. In functie de acest lucru se va pronunta si sectia.
  • E foarte greu de spus ce decizie se va lua. Suntem in domeniul in care nu avem cunostinta de elemente concrete ale cauzei. Tocmai aceasta este datoria inspectiei judiciare, sa cerceteze in mod concret modul in care s-au derulat evenimentele si sa constate faptele si sa faca propunerile necesare.
  • Imi este greu sa estimez in ce fel se va supune sectie o anumita chestiune, din moment ce noi nu cunoastem realitatile din dosar. La nivelul aparentei avem o mare problema, pentru ca de doua ori acelasi judecator a respins cererea de recuzare, pentru ca a treia oara sa admita cererea de recuzare si atunci se impune o verificare a inspectiei judiciare obiectiva si transparenta, mai ales.”

Dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este judecat pentru infractiunea de favorizare a infractorului Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI, a fost judecat pana in data de 22 martie de judecatoarea Camelia Bogdan. In perioada 8 noiembrie 2010 – 22 martie 2011, Camelia Bogdan a condus 15 sedinte de judecata. Judecatoarea a fost in permanenta contestata de avocatii lui SOV, cel mai fervent fiind Viorel Ros, avocat care il apara si pe Adrian Nastase

Tribunalul Bucuresti a respins, in 16 februarie, cererea de recuzare a judecatoarei Camelia Bogdan formulata de avocatii lui Sorin Ovidiu Vintu, in procesul in care omul de afaceri este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat in dosarul FNI. Avocatii lui SOV au cerut in cadrul sedintei de judecata de marti, 15 februarie, inlocuirea judecatoarei pe motiv ca tatal acesteia ar fi pe lista pagubitilor FNI.

In februarie, in sala de judecata Vintu facea urmatoarele comentarii la adresa judecatoarei:

"Am venit aici din respect fata de actul de justitie. In fata dumneavoastra nu mai dau nici o declaratie. Nu mai dau nici o declaratie pana nu ajung la Curtea de Apel. Pentru presa, acest proces poate continua si fara prezenta mea. Nu am incredere in modul in care judecati acest proces. Doamna, va rog, nu mai pot sa stau".

In 15 martie, la al doisprezecelea termen in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, judecatorul a constatat ca exista o neconcordanta intre cazierul lui Sorin Ovidiu Vintu si documentele transmise de autoritati la dosar. “Exista un inscris care arata ca in 2004 s-a pus in miscare actiunea penala fata de fapte ce au avut loc in 1999, dar acest aspect nu este relevat in cazierul depus la dosar.”

Cum a argumentat magistratul Elena Burlan recuzarea judecatoarei Camelia Bogdan

Judecatoarea Elena Burlan a retinut in motivarea recuzarii doua acuzatii la adresa Cameliei Bogdan. Prima acuzatie este ca judecatorul Camelia Bogdan s-ar fi antepronuntat in dosar, iar cea de-a doua acuzatie este aceea ca magistratul a judecat prea repede termenele. Iata ce se mentioneaza in motivare:

    “Instanţa retine astfel si faptul ca administrarea probatoriului cu o celeritate nejustifîcata , „plimbarea" dosarelor intre instanţe de grade jurisdictionale diferite pentru diverse motive, dar mai ales menţionarea „NECESITAŢII" inaintarii dosarului intr-un termen rezonabil [..]”

Citeste mai jos motivarea judecatoarei Elena Burlan
Motivarea de Recuzare SOV


Expertul anticoruptie Laura Stefan a comentat pentru romaniacurata.ro cazul revocarii magistratului care a judecat dosarul lui SOV.

  • “Una dintre cele mai mari probleme ale sistemului judiciar din Romania este tocmai prelungirea nejustificata a proceselor. Legea Micii Reforme permite judecatorilor sa dea termene chiar si de pe o zi pe alta. In aceste conditii, este de neinteles cum unui judecator i se poate lua dosarul cu o astfel de justificare”, a declarat expertul anticoruptie Laura Stefan, citata de portalul romaniacurata.ro






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5798 vizualizari

  • +35 (35 voturi)    
    Termene (Marţi, 5 aprilie 2011, 18:44)

    Aka F [utilizator]

    Va rog frumos, legea nescrisa a termenelor de judecata in cazul proceselor mari este de 5 luni, cine isi face treaba cum scrie in legea scrisa sa fie dat afara, pai unde va credeti intr-o tara democratica? :)
    • +5 (5 voturi)    
      Ce cauta individa aia Burlan ca judecator? (Miercuri, 6 aprilie 2011, 8:31)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui Aka F

      Auzi, are tupeul sa apere pe Vantu individa asta Burlan.

      Burlan asta ar trebui sa aiba un proces si mai scurt: data afara din magistratura si din orice functie platita din banii nostri, si inculpata pentru favorizarea infractorului, abuz, incopmetenta si inalta tradare din moment ce SOV trimite bani individului care a pagubit romanii si bugetul statului cu sute de milioane de euro.
  • +43 (43 voturi)    
    A respins de 2 ori (Marţi, 5 aprilie 2011, 18:44)

    Razvan007 [utilizator]

    A respins de 2 ori pe principiul "nu pot sa recuz din prima pt ca bate la ochi".

    Judecatoarea care a recuzat este CORUPTA. Ar fi bine ca SRI ca ii intercepteze convorbirile telefonice. Nu m-ar mira deloc ca doaman ca aiba legaturi cu apropiati de-ai lui Vantu.
  • -9 (39 voturi)    
    Celor ce inca sunt tineri, (Marţi, 5 aprilie 2011, 18:47)

    Daniel [anonim]

    plecati din tara, cat inca mai aveti timp si nu va leaga atat de multe..

    Nu va sacrificati copiii si nu le riscati viata intr-un sistem de invatamant bazat pe frauda, intr-un sistem medical unde nimeni nu e vinovat si intr-o justitie unde cei ce nu au fac inchisoare pentru o gaina iar cei care au si platesc, scapa indiferent ce ar face...

    Nu va pedepsiti copiii obligandu-i sa traiasca si sa se formeze intr-o asemenea tara...
    • +4 (4 voturi)    
      Nu simti ca traiesti (Miercuri, 6 aprilie 2011, 8:45)

      Constantin [anonim] i-a raspuns lui Daniel

      daca nu intimpini greutati si toate merg snur. In Romania este un mediu social mult mai incitant si mai bogat in experiente ca-n vest. Tineri, cresteti-va copiii in Romania daca va place provocarea vietii! In vest e mult mai usor sa reusesti in viata, doar trebuie sa muncesti cu sarg, aici, in Romania, ai nevoie de mult mai mult decat munca pentru a reusi, ai nevoie de minte, de curaj, de determinare, de perseverenta.
    • +4 (4 voturi)    
      Da nu mai bine pleci tu? (Miercuri, 6 aprilie 2011, 9:16)

      GT2 [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

      Eu vad ca incep sa se schimbe lucrurile pe aici. Oamenii sunt jduecati. Apar si termene scurte ... chiar daca mai exista judecatoare ca respectiva
  • +43 (45 voturi)    
    Felicitari ARC si Procurorului General!!! (Marţi, 5 aprilie 2011, 18:50)

    IC Breteanu leberalul socialist si conservator [anonim]

    Judecatorii corupti trebuie sa simta la propriu ca societatea civila nu le mai tolereaza prezenta in corpul de justitie. Dorim ca toti cei care saboteaza procesele, le tergiverseaza, le tot amana, comportandu-se mai degraba ca avocati ai infractorilor decat ca judecatori, sa plece din sistem. Sa fie exclusi din magistratura. Astept cu nerabdare ca CSM sa decida excluderea "judecatoarei" Burlan din magistratura. Practic, prin decizia abuziva pe care a luat-o, a facut jocul apararii inculpatilor din dosarul Vantu. Ceea ce este inacceptabil. Repet, felicitari ARC si Procurorului general!!!

    P.S. Unde sunt acele ONG-uri care erau atat de vocale in timpul campaniei electorale din toamna anului 2009??? ONG-uri afiliate politic si care nu stiau cum sa mai faca ca sa-l desfiinteze pe Basescu si referendumul propus de acesta. Rusine!
    • +32 (32 voturi)    
      ONG (Marţi, 5 aprilie 2011, 19:03)

      Aka F [utilizator] i-a raspuns lui IC Breteanu leberalul socialist si conservator

      Da, nu le mai vad nici eu, cred ca trebuie sa punem ochelari, excelenta remarca.
      PS: ironic vorbind cred ca tot Basescu este de vina
    • +26 (28 voturi)    
      solutia (Marţi, 5 aprilie 2011, 19:47)

      aschie [anonim] i-a raspuns lui IC Breteanu leberalul socialist si conservator

      In piata cu noi. Romania curata a dat startul. Luate de pe hotnews fotografiile din dreapta cu dosarele inca nerezolvate, dat un zoom zdravan, facute postere, alaturi imaginile judecatorilor care se ocupa de fiecare caz in parte si afisate in locuri publice. Trecatorii sa arunce cu ce-or gasi sau sa se adune semnaturi pt o justitie curata. In piata sa-si mai faca aparitia toti cei care lucreaza in justitie (din cei 300 de judecatori care au dorit reforma in justitie), sa nu se spuna ca este ceva politic, procese politice si alte tampenii in stilul Realitatea/Antene. Sa nu se arate pe acolo picior de politician sau lider sindical. Cine stie, poate se mai sperie si ei un pic.
    • +7 (7 voturi)    
      de acord (Marţi, 5 aprilie 2011, 21:04)

      travis [utilizator] i-a raspuns lui IC Breteanu leberalul socialist si conservator

      Mai mult, observ ca Procurorul General e mai interesat de apararea justitiei decat multi dintre noi... Felicitari!
  • +31 (33 voturi)    
    Spaga SOV - FNI (Marţi, 5 aprilie 2011, 19:16)

    Costin [anonim]

    Elena Burlan - Esti pe tobogan !!!
  • +12 (18 voturi)    
    se misca greu (Marţi, 5 aprilie 2011, 20:01)

    ady [anonim]

    pt ca nu este vointa politica..cand apar astfel de probleme in tarile vestice ..automat parlamentul aduc modificarile de vigoare pt a fluidiza si accelera procesele..la noi ce se intampla????d-le Basescu vegheati sau nu la buna functionare a institutiilor statului???
  • +8 (12 voturi)    
    Romania curata sa vada de inginera de la CSM!!! (Marţi, 5 aprilie 2011, 20:02)

    Liviu Iordache [anonim]

    Asociatia pentru o Romanie curata sa vada si de propunerea pe care o sprijina, din cite se pare, pentru CSM, o inginera in metale, Iorgulescu, gata sa conduca justitia din romania, sa dea indicatii juridice, sa ne indrume! Chiar, nu sare deloc aceasta cooperativa mai ceva decit pe timpul celor din fotbal sa-i spuna cucoanei absolvente de Politehnica, de ani de zile mare specialista in drept, sa se duca in metalurgia ei??? Chiar crede ca daca a dat copypaste pentru niste rapoarte se pricepe! Iar aducem vrajeala gen Alistar, tot asa, absolvent de altceva decit de drept, cu 5 expresii juridice invatate pe dinafara, in CSM?
  • +19 (19 voturi)    
    motivarea spune totul (Marţi, 5 aprilie 2011, 20:06)

    Dudu Ioan [anonim]

    Motivarea recuzarii denota lipsa totala de fundament a deciziei. Este ridicola invocarea CEDO(desi CEDO e acronimul Curtii Europene si nu a Conventiei Europene..., dar daca dna Pres. vrea, totul e posibil). Nu detaliez din jena pt confrati. Cat priveste marimea tremenelor dna Pres. impune revenirea la tergiversarea fatisa, in dispretul actului de justitie si al intregii puteri a statului, repetand modul in care SOV a scapat de pedeapsa penala prin tergiversarea fara rusine, pana la prescriere, a precedentei fapte penale dovedite. Am asistat la toate termenele din motive profesionale si am vazut clar pana unde poate merge nesimtirea celor care sunt investiti cu astfel de puteri in Romania. Parca totusi emigrarea e singura solutie logica.
  • -12 (14 voturi)    
    cauza (Marţi, 5 aprilie 2011, 20:17)

    panaite [utilizator]

    cresterea economica este data de cresterea pib. pib este suma tuturor salariilor si profiturilor intr-un an. daca pib creste, oare de ce scad salariile ??? simplu : cresc profiturile capitalistilor. multumim oranduirii sociale anticrestine numita capitalism !
    • +2 (4 voturi)    
      Cauza ca cauza, dar care este solutia? (Marţi, 5 aprilie 2011, 21:24)

      zexe [anonim] i-a raspuns lui panaite

      Panaite, tata, daca tu comentezi sub un text de opinie cu privire la comunismul din justitie si consideri ca noi acum traim in capitalism, drept consecinta ca datorita capitalistilor avem o justitie cu stegulete rosii la capatai, ei bine, in acest caz, afla ca poate fi si mai rau.
      Cu alte cuvinte, Panaite, Europa este putreda si plina de capitalisti diabolici. Din acest motiv o duc atat de rau in comparatie cu noi.
      • -4 (4 voturi)    
        hm (Miercuri, 6 aprilie 2011, 7:27)

        panaite [utilizator] i-a raspuns lui zexe

        trebuie sa fii inconstient sa nu intelegi ca occidentul traieste bine si datorita saraciei noastre !
  • +2 (2 voturi)    
    Coincidenta? (Marţi, 5 aprilie 2011, 20:45)

    paul155 [utilizator]

    In perioada doamnei ministru R.Stanoiu sa infintat un serviciu de protectie a magistratilor.Acolo aflai despre magistrati infideli,orientari sexuale ,simpati cu anumiti avocati si alte probe posibil santajabile.Cine era seful acestui servici?
  • +6 (6 voturi)    
    Justitia este la pamant! Sa o ridicam, zic eu ... (Marţi, 5 aprilie 2011, 21:35)

    zexe [anonim]

    Justitia este ultimul bastion al rezistentei socialismului stiintific in calea civiizatiei, a progresului si a democratiei.
    Un stat in care legea este calcata in picioare de insusi slujitorii ei nu mai poate fi numit stat de drept. Un stat in care pana si un infractor din esalonul secund isi poate permite sa isi amane termenele de judecata pana la prescrierea faptei se numeste stat mafiot.
    Cel mai simplu mod de a demonta o structura piramidala este sa incepi cu varful si sa continui in mod sustinut pana la baza.
    Justitia este la pamant! Sa o ridicam la cer, voba cantecului.
  • +8 (8 voturi)    
    ma bucur (Marţi, 5 aprilie 2011, 22:00)

    triri [anonim]

    vrem sa stim ce s-a intamplat

    mi se pare dubios ca dupa aceasta victorie a lui vantu( cu schimbarea d-nei judecator) , a inceput sa se infiga si in ghita

    a prins tupeu..........
    hm...............

    pute pe la judecatoarea noastra
    cam pute
  • +5 (5 voturi)    
    Ce aveti cu domnul Vantu (Miercuri, 6 aprilie 2011, 3:54)

    Vlad-I [utilizator]

    Ce aveti cu domnul Vantu, n-ati vazut ca il doare cotul?(bietul de el) a furat si dansul cat toti gainarii la un loc din UE intr-un an si pentru atata lucru vreti sa-i dati 2-3 ani puscarie? la Vantu ca si Bivolaru este dificil sa gaseasca o matusa pensionara tip Tamara care sa-i fi lasat un hambar plin cu bijuterii.

    Baieti, acum lasand gluma, fiecare sa faca presiune pe net, om fi noi mici si saraci da suntem multi :)) , asta o stiu si antenele si realitatea, nu cumva sa se destepte boborul, ca au incurcat-o.

    Inteleptul solomon spunea: 3 lucruri nu se pot opri, furia apei, furia focului si furia poporului. Pana si ceausescu a fugit sau dictatorii arabi din fata poporului.
  • +3 (3 voturi)    
    Stanga din Romania,baga CSM-ul la inaintare (Miercuri, 6 aprilie 2011, 5:41)

    Manu de la Vrancea [anonim]

    Mai fratilor, cum este posibil s atraiti acolo si sa lasati sa treaca totul pe langa voi, sa va umileasca politiciieni, paltiti de voi, juristii platiti de voi, politia platita de voi si voi sa nu schitati un gest? Trebuie facut scandal pe toate fronturile cu acest caz de
    stricaciune a magistratilor. Ganditi-va ca mafia politica il vrea pe Vantu afara si arunca cu totii banii murdari in magistrati si judecatori. Cine o apara pe doamna
    Burlan? CSM-ul face orce sa o arunce, ca doar,doar,
    omul care platea partidele de stanga, sa nu intre la racoare. Voi chiar vreti sa va pierdeti din nou libertatea?
  • +2 (2 voturi)    
    Stanga,vrea sa suprime adevarul (Miercuri, 6 aprilie 2011, 5:46)

    Manu de la Vrancea [anonim]

    Am savarsit o gresala de nume, Trebuie sa fie aparata
    doamna Camelia Bogdan. din graba si neatentie,
    am schimbat nemele.Sper sa o aparati cu demnitate
    frati Romani
  • +3 (3 voturi)    
    Daca d-l Horatiu Dumbrava (Miercuri, 6 aprilie 2011, 8:47)

    Sile [anonim]

    Foloseste expresia,, la nivelul aparentelor" pentru un fapt, doua decizii de respingere si a treia de admitere a recuzarii, ne-am lamurit . Nici d-sa nu a iesit din mintea si limba de lemn.Dar cum fiecare pasare pe limba ei piere nu avem decit sa asteptam cu interes. O zi buna !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by