Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

​VIDEO Expert al Bancii Mondiale, Ruxandra Costache: "E nevoie de o stabilire foarte clara a criteriilor de performanta a judecatorilor si a instantelor"

de Magda Barascu     HotNews.ro
Joi, 24 martie 2011, 17:34 Dosare Anticoruptie


Ruxandra Costache
Foto: HotNews.ro
Care sunt problemele pe care le intampina Banca Mondiala in implementarea proiectelor in domeniul justitiei in Romania? Care sunt principalele piedici? Cum este vazut ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene pe justitie? De ce nu judeca judecatorii si cum vad reprezentantii Bancii sentintele cu suspendare ale cazurilor de mare coruptie? Avocatul Ruxandra Costache vorbeste despre toate acestea intr-un interviu EurActiv.ro.



  • Banca Mondiala sprijina Proiectul Reformei Sistemului Judiciar in Romania in primul rand prin finantarea pe care o acorda pentru implementarea acestui proiect.
  • Finantarea a fost aprobata in 2006 in urma pregatirii unui proiect pe care l-am realizat impreuna cu Ministerul Justitiei de la momentul respectiv. A fost o initiativa a ministrului Justitiei de atunci, Monica Macovei in acest proces de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana
  • In redactarea si monitorizarea pe care Comisia Europeana o realizeaza prin instrumentul raportului de monitorizare pe justitie, Banca este un partener al Comisie
  • Incercam sa fim foarte pragmatici si sa vedem beneficiile acestui serviciu
  • Consideram ca justitia este un serviciu public inainte de toate
  • Credem ca resursele materiale precum si cele umane nu sunt cel mai eficient utilizate in momentul de fata
  • O perspectiva mult mai pragmatica din partea celor care administreaza sistemul ar fi mult mai utila
  • Am propus Ministerului Justitiei o regandire, o repartizare a instantelor in tara



  • Nu exista un management corect al instantelor
  • Instantele au nevoie de mai multa pregatire in materie de management
  • E nevoie de o stabilire foarte clara a criteriilor de performanta a judecatorilor si a instantelor
  • Problemele pe care le intampinam in implementarea proiectelor noastre sunt de natura institutionala in primul rand, sunt multe institutii beneficiare, nu discutam cu un singur partener
  • Proiectul acesta nu poate avea ca partener doar Ministerul Justitiei
  • Un alt obstacol este birocratia de la nivel administrativ, sunt foarte multe institutii care se implica pe parcurs, sunt multe comisii la nivel de minister, este un haos destul de complicat de controlat care invariabil creeaza blocaje, intarzieri
  • Ne propunem sa ajutam institutiile responsabile sa-si optimizeze activitatea
  • Cred ca de multe ori ceea ce se intampla in instante nu este perceput ca eficient din cauza unor carente de ordin logistic, alteori de resurse umane, fie n-avem suficienti judecatori, fie nu sunt pregatiti foarte bine intr-un anumit domeniu






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























655 vizualizari

Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by