Incheierea Tribunalului Covasna: Cum a inventat primarul din Targu Secuiesc spaga lunara si cine este omul de afaceri care l-a denuntat

de Attila Biro     HotNews.ro
Luni, 14 martie 2011, 20:27 Dosare Anticoruptie


Racz Karoly
Foto: Primaria Targu Secuiesc
Procurorii anticoruptie sustin ca primarul municipiului Targu Secuiesc, Racz Karoly, a primit 41 000 de lei mita de la un om de afaceri din localitate. Procurorii sustin ca, timp de spate luni, in perioada aprilie-octombrie 2010, primarul incasa 4000 lei mita lunar. In incheierea de sedinta a Tribunalului Covasna, in urma careia primarul a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, se mentioneaza ca cel care a solicitat mita a fost chiar Racz Karoly, iar denuntatorul sau este patronul Demon Sped, o compania care furnizeaza balast pentru primaria Targu Secuiesc.
  • In schimbul mitei pe care o primea lunar, primarul ar fi asigurat ca firma primeste banii si comenzi de la municipalitate In fata judecatorilor primarul a declarat ca este victima unui dosar politic orchestrat de UDMR iar avocatii sai au sustinut ca banii sunt de fapt un imprumut.
In incheierea de sedinta din data de 12 martie, in urma creia primarul Racz Karoly a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, procurorul de caz a explicat cum a primit invinuitul mita si ce sume de bani i-au parvenit. Iata ce se mentioneaza in incheierea de sedinta:
  • La data de 24.01.2011, numitul A. J. a formulat un denunt penal impotriva inculpatului Racz Karoly, primarul mun. Targu Secuiesc, sustinand ca, dupa incheierea Acordului-cadru de prestari servicii nr. 3535 din 15.02.2010 dintre Municipiul Targu Secuiesc, reprezentat prin primar si SC.SRL, reprezentata de martorul-denuntator, avand ca obiect furnizarea de produse de cariera si balastiera, Racz Karoly i-a pretins acestuia din urma o suma de bani neprecizata in scopul derularii fara probleme a contractului (emiterea de comenzi din partea primariei si aprobarea cu celeritate a platii produselor livrate), astfel ca, in perioada aprilie-octombrie 2010, a primit in mod necuvenit suma de 4.000 lei lunar, iar in luna martie 2011 a primit suma de 10.000 lei.
  • Pentru verificarea aspectelor sesizate, in baza autorizatiei emisa de judecator a fost monitorizata intalnirea din data de 17.02.2011 dintre A. J. si Racz Karoly, ocazie cu care s-a stabilit ca acesta din urma a primit mita suma de 3.000 lei.
  • Avand in vedere ca la data de 07.03.2011, Racz Karoly i-a pretins martorului-denuntator suma de 11.000 lei, prin rezolutia din data de 10.03.2011, ora 12:00, inregistrata sub nr. 2/2011 in registrul special, a fost inceputa urmarirea penala fata de Racz Karoly pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, prevazuta art. 254 alin.1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal (zece acte materiale).
  • La data de 11.03.2011 a fost organizata procedura constatarii infractiunii flagrante, astfel ca asupra inculpatului aflat la domiciliul sau din mun. Targu Secuiesc a fost identificata suma de 10.000 lei primita cu putin timp inainte de la martorul AJ.
In incheierea tribunalului procurorul de sedinta mentioneaza ca cei 10 000 de lei mita au fost gasiti in casa primarului in bucatarie. De asemenea, telefonul acestuia a fost interceptat in baza unui mandat si ca discutiile telefonice dovedesc ca acesta solicita mita de la omul de afaceri.

Vezi mai jos incheierea Tribunalului Covasna

Încheiere arestare RACZ

Cine este denuntatorul primarului

Cel care l-a denuntat pe primarul Racz Karoly este Ada Jozsef un om de afaceri din Targu Secuiesc actionar al companiei Demon Sped. Dupa cum mentioneaza si procurorii in februarie 2010 compania Demon Sped si primaria Targu Secuiesc au incheiat un acord-cadru pentru furnizarea de balastru si alte materiale. Szarvadi József-István, viceprimarul municipiului  Targu Secuiesc a declarat pentru HotNews.ro ca Demon Sped a castigat contractul in urma unei licitatii. “Au fost cinci ofertanti si compania respectiva a avut oferta cam cu 30% mai mica decat restul. A fost o licitatie corecta. Firma in cauza are un CV bun in zona. Din ce stiu are contracte cu mai multe mine. Contractul avea ca obiectiv furnizarea de pietris, de materiale pentru drumuri si altele.”, a declarat viceprimarul  Szarvadi József-István.

Potrivit e-licitatie.ro la finalul anului 2009 primaria Targu Secuiesc a postat un anunt de licitatie pentru incheierea unui acrod-cadru pentru “Achizitie produse de cariera si balastiera inclusiv transportul si servicii de transport diferite materiale de constructii”. Valoarea estimata a contractului era de 2,3 milioane lei si avea o durata de 3 ani. Contactat de HotNews.ro, Ada Iozsef, denuntatorul primarului din Targu Secuiesc, nu a dorit sa comenteze cazul.

Avocatii: mita era de fapt un imprumut fara acte

In sala de judecata, avocatii primarului au sustinut ca procurorii nu au demonstrat mita si ca in realitate a fost vorba de un simplu imprumut. Avocatii au explicat ca primarul nu a intocmit nici un act pentru banii impumutati pentru ca “în secuime, cuvântul dat reprezintă un contract”. Iata ce au sustinut cei doi avocati:
  • Din procesele verbale ce contin transcrierea convorbirilor dintre inculpat si martorul denuntator nu rezulta savarsirea vreunei infractiuni, mai mult nu exista procesul verbal cu privire la discutiile acestora din 10.03.2011, respectiv inceputul discutiei cand inculpatul i-a solicitat martorului denuntator o suma de bani cu titlu de imprumut.
  • Se pune de altfel problema neintocmirii unui act sau contract cu privire la suma imprumutata si termenul la care urmeaza a fi restituita. Or, vizavi de aceasta sustinere trebuie sa avem in vedere ca in zona si in secuime, cuvantul dat reprezinta un contract astfel ca nu era necesar intocmirea vreunui act in acest sens, intrucat rar se intampla ca intre persoane de acelasi nivel sa se incheie vreun inscris pentru acordarea unui imprumut.
Primarul spune ca este victima UDMR

In cadrul procesului magistratii i-au dat posibilitatea primarului sa isi sustina singur cauza. In fata instantei primarul a declarat ca este victima unui dosar politic orchestrat de catre adversarii de la UDMR:
  • "Inculpatul avand ultimul cuvant solicita respingerea propunerii de luarea masurii arestarii preventive formulata de parchet, sa se aiba in vedere ca este victima unui atac politic, el fiind vicepresedintele Partidului Civic al Maghiarilor si ca se incearca prin simpatizantii UDMR inlaturarea sa, mai ales ca in acest sfarsit de saptamana urmeaza sa aiba loc cel mai mare eveniment din Tg. Secuiesc si pentru a nu putea fi gazda acestui eveniment.
  • De altfel trebuie avut in vedere ca martorul denuntator putea oricand sa-si rezolve altfel problemele cu primaria avand in vedere ca s-a semnat contractul cu firma acestuia si nu trebuia sa se recurga la astfel de actiunii.
  • Arata ca in cazul in care s-ar dispune masura arestarii preventive in cea ce il priveste, s-ar crea un precedent care ar duce la concluzia ca este de ajuns sa fi invinuit de o persoana, pentru a fi exclus moral din viata politica”, se mentioneaza in incheierea Tribunalului Covasna
De ce au decis magistratii arestarea

Magistratii de la Tribunalul Covasna au mentionat in motivarea arestarii ca primarul reprezinta pericol social si trebuie incarcerat tocmai pentru ca in calitate de ales local a luat mita. In opinia magistratilor lasarea in liberatate a primarului ar fi “ar crea făptuitorilor impresia că pot persista în sfidarea legii”. Iata ce au mentionat magistratii:
  • Astfel, tribunalul retine ca inculpatul a actionat in calitatea sa de primar ca autoritate a administratiei publice locale care reprezinta municipiul Targu Secuiesc in relatiile cu persoanele fizice sau juridice din tara si din strainatate, precum si in justitie, fiind, in anumite situatii, si agent al statului - in exercitarea atributiilor de ofiter de stare civila, de autoritate tutelara, iar imprejurarile concrete de savarsire a faptei - de pretindere si primire de bani necuveniti pentru indeplinirea unor acte privitoare la indatoririle sale de serviciu, fie chiar si cu titlu de imprumut, in mod repetat.
  • Caracterul activitatii infractionale, natura faptei, sunt de natura a compromite prestigiul, autoritatea, credibilitatea organelor, institutiilor, organismelor statului, serviciilor publice, producand in randul opiniei publice, in comunitatea care datorita aptitudinilor sale intelectuale si conduitei in societate, i-au incredintat acestuia un mandat de edil, o starea de indignare, de dezaprobare, de temere si insecuritate sociala, ca reactie colectiva, fata de faptele imputate, de natura a afecta echilibrul social firesc si cu consecinta pierderii increderii in sistemul judiciar, slabind astfel autoritatea legii, in sensul respectului fata de aceasta si a fermitatii aplicarii ei, si nu in ultimul rand imprejurarea ca asemenea fapte neurmate de o riposta ferma a societatii ar intretine climatul infractional si ar crea faptuitorilor impresia ca pot persista in sfidarea legii, a ordinii de drept si a regulilor firesti de convietuire sociala, ce definesc pericolul concret pentru ordinea publica.
Primarul municipiului Targu Secuiesc, Racz Karoly, a fost retinut vineri, 11 martie, seara, de procurorii DNA - Serviciul teritorial Brasov, pentru luare de mita, dupa ce ar fi cerut 41.000 de lei de la administratorul unei societati comerciale din localitate pentru a sprijini firma in contractul cu Primaria. Primarul a fost prins, vineri, in flagrant delict de procurorii DNA, in timp ce primea o transa de 10.000 de lei de la administratorul societatii respective.
  • Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dupa incheierea, la 15 februarie 2010, a unui acord-cadru de prestari servicii intre municipiul Targu Secuiesc si o societate comerciala (acord ce avea ca obiect furnizarea de produse de cariera si balastiera), Racz Karoly, in calitate de primar al orasului, i-a pretins administratorului firmei respective o suma de bani in scopul derularii fara probleme a contractului, si anume "emiterea de comenzi din partea Primariei si aprobarea cu celeritate a platii produselor livrate.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4001 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    primarul asta-i de-a dreptul penibil (Marţi, 15 martie 2011, 11:17)

    io [anonim]

    iote al naibii cum toti astia prinsi cu mita-n sac cica au luat bani imprumut.
    adica in fiecare luna, aproape un an de zile, lua bani imprumut ... muahahaha :)))
    de la cine? de la un oarecare ce castigase corect o licitatie ?
    astia n-au rude, n-au prieteni, n-au familie de la care sa se imprumute, decat de la straini?
    de ce i-ar da un strain bani asa, fara nici un act,
    doar ca el e primar?
    la puscarie cu el ... bagabontu', si soarta lui sper sa o aibe si altii, sunt pline institutiile statului de bugetari care pretind spaga pentru a-si face treaba.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by