​VIDEO Sedinta de judecata in dosarul de coruptie Trofeul Calitatii. Fost inspector-sef, membru PSD:  "Trofeul Calitatii a fost o manifestare stiintifica deosebita"

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 11 martie 2011, 20:41 Dosare Anticoruptie


Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au judecat vineri, 11 martie, un nou termen in dosarul Trofeul Calitatii, in care este inculpat fostul prim-ministru al Romaniei Adrian Nastase. Magistratii au audiat mai multi fosti sefi ai Inspectoratelor in Constructii implicati in organizarea simpozionului Trofeul Calitatii. O parte dintre martori au recunoscut ca in 2004 erau membrii PSD si au povestit cum a fost realizat pas cu pas Trofeul Calitatii despre care procurorii sustin ca a reprezentat de fapt o operatiune de stragere de fonduri pentru campania electorala prezidentiala a lui Adrian Nastase. Pana in prezent au fost audiati 25 de persoane din cei 972 martori inscrisi in dosar.
  • Din declaratii martorilor audiati a reiesit ca sute de firme au platit o taxa de 1500 de lei in schimbul carei au participat la un simpozion si au primit obiecte promotionale. Firmele de constructii erau invitate la Trofeul Calitatii de inspectorii care faceau controale si aplicau amenzi
  • Vezi in text o relatare din sala de judecata

Ora 9:00
Incepe sedinta de judecata in dosarul Trofeul Calitatii in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea “Trofeul calitatii in constructii” a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii, iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase.

In sala este prezent Adrian Nastase, Irina Jianu, Bogdan Popovici si avocatii acestora printre care Virorel Ros si Lucian Bolcas. La fel ca la termenul anterior completul de judecata audiaza martorii din dosar. In total  in acest dosar vor fi audiati 972 de martori.

Ora 9:30 Este audiata Doina Popescu care in 2004 la momentul desfasurarii simpozionului Trofeul Calitatii a condus Inspectoratul in Contructii din Valcea. “Pot sa va spun ca Trofeul Calitatii a fost o manifestare stiintifica deosebita. In 2004 eram membra PSD”. Martorul detaliaza cum a fost organizat Trofeul Calitatii la Valcea. Avocatii apararii, procurorul si judecatorul pun intrebari suplimentare.

Ora 9:50 Este audiata Mihaela Buzec care si ea a detinut functia de sef al Inspectoratul in Constructii Mehedinti. Judecatorul intreaba: Ati fost menbra de partid? Martorul raspunde: Ce partid? Judecatorul: Orice partid. Martorul: Da am fost membra de partid dar numai in Partidul Comunist. In sala se aud rasete.

Martorul continua:
  • “Trofeul Calitatii a fost organizat pentru ca Inspectoratul in Constructii implinea 20 de ani de la infiintare. Discutiile despre organizarea evenimentului au inceput in 2003. Eu atunci am luat la cunostinta ca exista in plan organizarea unui astfel de eveniment. Trofeul Calitatii ar trebuii organizat in fiecare an. A fost un eveniment bine-primit de constructori. Noi mereu ii alergam cu controale si amenzi. In cadrul acestei manifestari ei au primit diplome”
Ora 10:10 In sala este poftit un nou martor Dan Leonard Subtirica care a detinut in 2004 functia de inspector sef-adjunct al Inspectoratul in Constructii Nord-Vest. El povesteste ca de organizarea fazei locale a Trofeului Calitatii la Cluj s-a ocupat compania Urban Consult. “Eu am identificat doar locatiile unde urma sa se desfasoare evenimentul. Contractele pentru acest eveniment au fost semnate la Bucuresti. Taxele pentru participare care erau cerute firmelor erau colectate de firma organizatoare. Companiile trimiteau banii intr-un cont indicat pe invitatii”, a povestit Dan Leonard Subtirica.

Martorul mai povesteste si cum a relatat presa local evenimentul: “Toata lumea a fost extrem de multumita. Am avut o presa favorabila. Mass-media a relatat extrem de pozitiv evenimentul. In 2004 eram membru PSD

In timp ce martorii povestesc cum s-a desfasurat Trofeul Calitatii fosta sefa a ISC Irina Jianu citeste o carte Chinese Leadership.

Ora 10:55 Completul de Judecata il audiaza pe Radu Cosma seful Inspectoratul in Constructii  Cluj in 2004 si membru PSD. Detaliaza cum s-a desfasurat Trofeul Calitatii la Cluj:
  • Simpozionul a avut loc la Casa de Cultura a Studentilor. Au fost prezenti intre 300-400 de participanti care au platit taxa cred ca 15 milioane de lei vechi. Au fost doua componente o prezentare tehnica si prezentarea unor lucrari mai deosebite. Aici s-au ales lucrarile care aveau sa participe la faza finala din Bucuresti. Participantii au primit si o punga in care erau pixuri, carnetele, un minicalculator si o ruleta. In foaierul salii a fost organizata si o mica expozitie
Din declaratia acestuia si a celorlati martori instanta a retinut ca pentru 15 milioane de lei taxa de participare despre care procurorii DNA sustin ca in final a ajuns sa fie folosita pentru campania electorala a lui Adrian Nastase. Contructorii care au platit acesta taxa primeau o plasa cu materiale promotionale si participau la un eveniment, fara alte cheltuieli cum ar fi cazare, masa, transport.

Urmeaza un audierea lui David Nicolae inspector in cadrul Inspectoratului in Constructii Cluj in 2004. Acest povesteste cum au fost invitate firmele la Trofeul Calitatii:
  • Spre exemplu daca un inspector merge pe tern in control la o firma sa zicem in Dej ii inmana si o invitatie. Eu am primit acesta sarcina sa impartim invitatiile de la seful meu si presupun ca el a primit sarcina de la conducerea din Bucuresti. In opinia mea cred ca a fost un eveniment deosebit. Nu am fost membru de partid
Ora 12:20 Sunt audiati Ion Parcalab care in 2004 era membru PSD si inspector-sef al ISC Bistrita-Nasaud si Virag Arpad membru UDMR in 2004 si sef in cadrul Insctoratului Maramure. Ambii spun ca nu au facut decat sa popularizeze evenimentul Trofeul Calitatii, sa imparta invitatiile contructorilor si ca evenimentul a fost unul deosebit.

Nota reporterului: Martorii audiati de instanta ofera cu mici variatii aceleasi raspunsuri si declaratiile lor sunt uneori aproape identice.

Ora 13:05 Procesul este suspendat 30 de minute dupa care este reluat. Reincep audierile pe hol astepta sa intre in sala inca 4-5 martori citati pentru acest termen. Primul martor este o membra a PNL care in 2004 a condus Inspectoratul in Constructii Buzau. “Si in ziua de astazi firmele de constructii isi doresc un Trofeu al Calitatii. Mereu intreaba de ce nu se mai organizeaza. La nivelul inspectoraului din Buzau noi am impartit invitatiile, contructorii au platit taxa si au participat la simpozion. Dupa parerea mea taxa era una modica 15 milioane pe atunci erau mai multe lucrari. Acum jumatate din firmele de contructii sunt in faliment”.

Intervine avocatul Viorel Ros: Daca erati membra PDL acum erati data afara din partid. Martorul raspunde: Pe atunici nimeni nu m-a intrebat daca sunt de la PNL. Judecatorul intervine si el: Va rog sa incetati comentariile in sala. Martorul mai spune ca evenimentul nu a avut nici un fel de conotatie politica.

In continuare sunt audiati ultimii trei martori. Depozitiile acestora sunt le fel ca celorlalti matori. Spun ca nu s-a intampat nimic ilegal in cadrul Trofeului Calitatii ca nimeni nu a facut presiuni asupra inspectorilor si nici asupra firmelor de constructii.

Ora 13:45 Completul de judecat incheie audierile si anunta invinuitii ca urmatorii martori vor fi ascultati pe data de 18 martie.

VIDEO Adrian Nastase comenteaza sedinta de judecata:
 

  • Pana in prezent au fost audiati 25 de martori inspectori generali, inspectori generali-adjuncti si inspectori teritoriali. Toti au subliniat ca (Trofeul Calitatii n.red.) a fost o initiativa foarte utila de a aniversa in 2004, 20 de ani de la infiintarea Inspectoratului in Constructii. Pe de alta parte au explicat ca initiativa a pornit de la sfarsitul lui 2003 inceputul lui 2004 adica inainte de orice decizie legata de campania prezidentiala a mea.
  • Ceea ce pe mine m-a impresionat si mi s-a parut impresionant in cazul politizarii institutiilor statului a fost ca din 25 de inspectori sefi audiati in total numai 4 sau 5 erau membrii PSD. Au fost cativa membrii UDMR, era un membru PNL si cei mai multi nu erau membrii de partid. O concluzie pe care au sustinut-o tot cei care au depus marturie a fost ca un astfel de concurs, o astfel de initiativa ar fi trebuit continuata.
  • Puteam sa nu particip la aceste audieri dar am fost curios sa vad cum s-au desfasurat aceste actiuni atunci. Eu nu am avut nici un fel de lagatura cu ele. Ma bucur sa constat ca o actiune a guvernului pe care l-am condus desfasurat printr-o institutie care avea un anumit rol si a avut o larga sustinere se dovedeste ca si atunci si acum a avut un ecou pozitiv”






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3157 vizualizari

  • +15 (17 voturi)    
    Nastase - un bolsevic contemporan cu noi (Vineri, 11 martie 2011, 21:45)

    IC Breteanu leberalul socialist si conservator [anonim]

    Adrian Nastase? Un mafiot ordinar. Parintele coruptiei institutionalizate din Romania. E limpede ca a fost vorba de o actiune pur mafiota dar, asa cum se pare, "participantii" de atunci, solidari cu infractorul sef, sustin exact ceea ce ii este pe plac tovarasului Nastase cel cu nenumarate case...
  • +13 (17 voturi)    
    As fi organizat si eu un trofeu, (Vineri, 11 martie 2011, 22:55)

    alex [anonim]

    ... Trofeul Penibilitatii iar A. Nastase ar fi avut sanse mari sa il cistige ani la rind... acum ar fi mai dificit, Ponta e un adversar redutabil....
  • +10 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 martie 2011, 23:11)

    [anonim]

  • -2 (2 voturi)    
    TROFEUL PAPAGALILOR (Sâmbătă, 12 martie 2011, 7:54)

    STAN PATITU [anonim]

    La Trofeul Calitatii erai invitat si dadeai cat doreai. Eu nu m-am dus si nu mi-a facut nimeni nimic. Unii se duceau si cotizau ca sa se puna bine (sperau ei) cu Inspectia de Stat in Constructii. Se dadeau si premii.
  • +3 (3 voturi)    
    O mica intoarcere in timp (Sâmbătă, 12 martie 2011, 8:37)

    anonim [anonim]

    In 2004, salariul minim era de 280 RON (nu era inca leul greu, dar sa discutam aceeasi limba) sau 85 de euro, depinde cum vreti sa sune.

    Pentru o manifestatie de o zi, de buna voie si nesilite de nimeni, firmele de constructii au fost de acord sa plateasca 1500 ron, adica ... 5 salarii biletu.

    Si cica mai vor. Ori e cusuta cu ata alba, ori sunt subimpozitati.
  • -1 (3 voturi)    
    Cu stangu-n dreptu' .. (Sâmbătă, 12 martie 2011, 10:48)

    vandervaal [anonim]

    ..si cu capu-n stalp! Cam asa apare "probatoriul" pentru inculparea lui AN, cum este prezentat in articol, adica:
    1.Conferinta Trofeul Calitatii este aniversara (20 de ani) si sunt invitate (nu OBLIGATE) sa participe firme din constructii - absolut normal, perfect legal;
    2. Participantii platesc in total 600000 ron (400x1500 ron), adica 150000 Euro, nu 1,6 milioane Euro. O suma rezonabila, obisnuita pentru astfel de evenimente. Cu scaderea cheltuielilor de organizare, raman vreo 130000 Euro. Nesemnificativ pentru finantarea campaniei prezidentiale.
    3. Banii merg la organizatori - firme private - doar PRESUPUSE a fi in relatie cu AN. Firmele private pot face ce doresc cu banii lor, incl. sa sustina un partid politic (donatie). E legal si normal.
    4. Toti participantii audiati pana acum, indiferent de orientarea politica, sunt multumiti de eveniment si considera ca ar trebui repetat. Niciunul nu contesta evenimentul sub orice aspect.
    Mai sunt si alte elemente, dar ele nu fac decat, impreuna cu cele de mai sus, sa sustina favorabil pozitia lui AN.
    Pe de alta parte, acuzarea foloseste expresii precum "se pare", "cred ca", "sustin", deci alegatii.
    Daca lucrile continua asa, AN iese nevinovat si castiga si capital politic, demonstrand ca a fost un proces exclusiv politic. Din nou, corpul judecatoresc valah se face (a miliarda oara) de ras.
    Judecati si voi!!
  • +3 (3 voturi)    
    Adrian Nastase (Sâmbătă, 12 martie 2011, 10:57)

    badry [anonim]

    Eu as pune un trofeu pe capul tau ! :)
  • +3 (3 voturi)    
    ..o batista, va rog (Sâmbătă, 12 martie 2011, 11:18)

    kata70 [utilizator]

    mi-au dat lacrimile...cit de duios da interviu acest mafiot...
  • +3 (3 voturi)    
    Atentie la "spelling" ... (Sâmbătă, 12 martie 2011, 13:05)

    Ioan A. [anonim]

    ,,, domnu' Attila ! Suntem jurnalisti ori nu suntem jurnalisti ? Ia vezi mai jos, ca sa tii minte data viitoare:

    ...in total numai 4 sau 5 erau membrii (sic!) PSD. Au fost cativa membrii (sic!) UDMR, era un membru PNL si cei mai multi nu erau membrii(sic!) de partid."
    Daca nu este clar, spune si detaliez!
    • 0 (0 voturi)    
      Ii tremura mana (Sâmbătă, 12 martie 2011, 15:10)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui Ioan A.

      cand sa puna punctul pe i


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by