​VIDEO Sedinta scurta in dosarul Zambaccian. Cum si de ce a fost schimbata judecatoarea Ioana Bogdan din dosarul de coruptie al lui Adrian Nastase

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 10 martie 2011, 18:11 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: Hotnews
Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat joi, 10 martie, un nou termen in dosarul Zambaccian in care Adrian Nastase este acuzat ca a primit diverse obiecte si contravaloarea unor lucrari de constructie in schimbul numirii si mentinerii in functia de directoare a Inspectoratului de Stat in Constructii a Irinei Jianu. Fostul premier a petrecut 25 de minute in sala de judecata. Dosarul a fost amanat pentru 13 aprilie deoarece avocatii nu au reusit sa copieze o serie de documente.
  • Citeste in text cum a fost inlocuita judecatoarea Ioana Bogdan din dosarul de coruptie al lui Nastase.

Sedinta in dosarul Zambaccian a inceput la ora 9. In sala de judecata a fost prezent Adrian Nastase si Dana Nastase. Avocatii au explicat instantei ca nu au reusit sa copieze de pe un hard-disk documentele continute in 14 foldere. Dupa cateva minute instanta a decis ca solutie printarea tuturor documentelor. Cheltuielile pentru acesta procedura fiind suportate de invinuiti.

Avocatii au cerut o noua amanare a cauzei pentru a putea prelua documentele. Instanta a incuvintat amanarea. Astfel este stabilit urmatorul termen pentru 13 aprilie 2011. Pentru a inscrie termenul in programarea instantei judecatorii cer sa fie chemat magistratul-asistent. Intre timp avocatul Viorel Ros face o gluma: “Poate este disponibila doamna Ioana Bogdan”.

Ioana Bogdan este judecatorul contestat de Adrian Nastase in dosarul Zambaccian pe motiv ca acesta a fost consilierea sefului DNA Daniel Morar. Numele judecatoarei a fost invocat si in cadrul unei controverse legate de modul in care aceasta a fost scoasa din completul de judecata in dosarul Zambaccian. Mai precis la precedentul termen din dosar presedinta completului Hermina Iancu a anuntat ca Ioana Bogdan a fost inlocuita din complet cu judecatorul Sandel Macavei.

Unul din aspectele contradictorii ale acestei schimbari a fost legat de faptul ca pe 28 februarie in sala de judecata presedinta de complet a mentionat ca Ioana Bogdan a fost schimbata din complet in urma unei decizii a Colegiului de conducere al ICCJ. La cateva zile ICCJ a explicat printr-un comunicat public ca de fapt decizia de inlocuire a fost luata de presedintele Sectiei penale, judecatorul Anton Pandrea.
  • In sedinta din data de 25 februarie 2011, Colegiul de conducere al ICCJ nu a luat nicio hotarare privitor la schimbarea compunerii completului de judecata ce are spre solutionare dosarul penal in care este inculpat fostul premier Adrian Nastase (dosarul „Chinezariilor”), in sensul inlocuirii judecatorului Ioana Bogdan cu judecatorul Sandel Lucian Macavei, neavand aceasta competenta, decizia apartinand presedintelui Sectiei penale, judecatorul Anton Pandrea, in conformitate cu dispozitiile art. 32 alin. 1 din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie”, se arata in comunicatul ICCJ.
Adrian Nastae a comentat pentru HotNews.ro schimbarea judecatoarei Ioana Bogdan din completul care judeca dosarul Zambaccian:
  • Eu am sesizat o chestiune care nu mi s-a parut in ordine si probabil cei care au ascultat comentariul meu au fost de acord ca nu era normal ca un fost consilier al lui Daniel Morar venit de curand la Inalta Curte sa fie repartizat in doua din dosarele care au fost facute de Daniel Morar si de catre DNA pentru mine. Si mai ales in doua complete distincte. Era in mod clar o incalcare cel putin a unor reguli de deontologie profesionala. Eu am remarcat, am comentat public, am facut si cereri de recuzare. Apoi au fost luate unele decizii pe care nu eu trebuie sa le explic.


Intrebat cum il va ajuta pe el in calitate de inculpat schimbarea din complet a judecatoarei Ioana Bogdan, fostul premier Adrian Nastase a raspuns astfel:
  • “Aceste dosare au fost pornite din campania electorala, din zecile de dosare care mi-au fost deschise la DNA au ramas acestea trei care imi creeaza acesta obligatie de a fi prezent aici la Inalta Curte in fiecare saptamana. Sigur trebuie sa se ajunga la finalizarea acestora. Acuzatiile sunt neintemeiate si lucrul acesta se dovedeste de la o zi la alta”.
Explicatia oficiala a ICCJ pentru schimbarea judecatoarei Bogdan din dosarul lui Nastase a fost aceea ca s-au desfiintat alte complete de judecata de la sectia penala in urma pensionarii unor magistrati si astfel s-a luat decizia recompunerii acestor complete.

Iata si explicatia instantei:
  • “Masura inlocuirii unor judecatori in completele de judecata ale Sectiei penale a fost determinata de desfiintarea completului C10 – consecinta pensionarii unor judecatori si neocuparii locurilor vacante -, urmata de redistribuirea judecatorilor pe completele ramase in vederea asigurarii unui volum de munca relativ echilibrat pe fiecare judecator.
  • Masurile organizatorice sus mentionate au fost initiate incepand cu luna ianuarie 2011, cand Colegiul de conducere al ICCJ a aprobat compunerea completelor de judecata, iar ulterior acesta a fost informat despre modificarile inerente desfiintarii completului C10, relativ la redistribuirea judecatorilor pe complete, inclusiv in trei dosare de fond, printre care si cel care a facut subiectul articolului de presa”.
Instanta nu explica insa pe ce criterii a fost aleasa judecatoarea Ioana Bogdan pentru a face parte din completele de unde au plecat judecatorii care s-au pensionat. Potrivit regulamentului de functionare a ICCJ cel care decide componenta completelor de judecata este seful sectiei, in cazul nostru judecatorul Anton Pandrea. La solicitarea HotNews.ro de a explica motivele pentru care a fost scoasa Ioana Bogdan, presedintele Sectiei penale a raspuns astfel: “A fost emis un comunicat public, explicatiile de acolo sunt clare. Recompunerea completelor a fost initiata inca din ianuarie”.

Ce contine dosarul Zambaccian
  • Dosarul in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca a primit diverse obiecte si contravaloarea unor lucrari de constructie in schimbul numirii si mentinerii in functia de directoare a Inspectoratului de Stat in Constructii a Irinei Jianu a ajuns in instanta in 2006, dar s-a intors la procurori un an si jumatate mai tarziu, din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale. DNA a refacut urmarirea penala si l-a retrimis pe Nastase in judecata in mai 2010.
  • In 7 februarie 2006, procurorii DNA au confirmat inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase si a altor cinci persoane "pentru fapte de coruptie". In 16 februarie 2006, Departamentul National Anticoruptie a dezvaluit ca Nastase era cercetat pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite. Mai exact, in perioada 2001-2004, Nastase "ar fi folosit influenta si autoritatea decurgand din calitatea de presedinte al partidului de guvernamant, dar si prerogativele specifice functiei de prim-ministru al Guvernului Romaniei, obtinand foloase necuvenite de la invinuita Irina Paula Jianu".
  • Astfel, el ar fi primit peste 100.000 USD (reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1.200.000 RON (reprezentand contavaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16 si comuna Cornu, judetul Prahova). In schimbul acestor foloase, Nastase ar fi dispus numirea si mentinerea Irinei Paula Jianu in functiile de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).
Vineri 11 martie se va judeca un nou termen in dosarul Trofeul Calitatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2964 vizualizari

  • +8 (8 voturi)    
    mama, cine-mi esti! (Joi, 10 martie 2011, 18:23)

    nimeni [anonim]

    mama, am auzit eu prin targ ca psdisti s-au infiltrat
    puternic prin justitie(vezi si coada lui hrebe pe la pitesti)

    mi se pare un bun exemplu!

    bravo !
  • +13 (13 voturi)    
    Primul Penal va scapa de justitie ! (Joi, 10 martie 2011, 18:34)

    Eneas [anonim]

    cred ca el,avocatii lui si orice complet de judecata din tara asta sunt in consens a il face scapat !
    cred ca pentru tradare de tara ar trebui judecat ,direct de popor!
    daca Austria ar fi fost in razboi cu Romania si ar fi castigat razboiul ,tot nu ar fi putut avea petrolul Romaniei in conditiile in care guvernul tradator de tara al lui Nastase l-a dat OMV-ului!
    • +5 (5 voturi)    
      Mda... (Joi, 10 martie 2011, 19:39)

      George [anonim] i-a raspuns lui Eneas

      Desi nu te simpatizez (sunt convins ca sti motivele), nu pot sa nu recunosc ca nu-ti impartasesc afirmatia privind guvernul tradator de tara care l-a avut in frunte pe TRADATORUL A. Nastase, guvern care a dat petrolul romanesc pe nimic. Desigur, contra unor grase comisioane personale ale celor implicati in tranzactie. Sa nu uitam insa de guvernul tradator al tradatorului CP Tariceanu, cel care a dat pe nimic resursele minerale din Marea Neagra. E acelasi lucru iar vinovatiile sunt de aceeasi amploare in ambele cazuri. Am insa speranta ca numitul Adrian Nastase va plati cu varf si indesat pentru ticalosiile pe care le-a facut atata vreme cat a condus, din nefericire, destinele acestei tari.
      • +1 (1 vot)    
        au contraire George, eu te aprob mai.. (Joi, 10 martie 2011, 20:45)

        Eneas [anonim] i-a raspuns lui George

        tot timpul,dar sunt lucruri si atitudini care imi displac profund si nu pot sa nu le critic ,daca am ocazia !
        imi pare rau de situatia tipica de SF in care se consuma realitatea romaneasca!stim toti cauzele,le tot relevam pe forum si totusi cine ar trebui sa citeasca si sa ia masuri , ori doarme de 20 de ani ,ori e orb din nastere,ori e corupt din nastere !
        o tara mai bogata decat Norvegia si Luxembourg la un loc si alea sunt pe locurile 2 si 3 in lume ca venit per capita ,iar Romania e la coada vacii!solutia mea nu este emigrarea ,solutia este justitia directa!o revolutie adevarata care sa inlocuiasca pe bune un sistem corupt pana in prasele -cred ca va finecesara in anii ce vin !
        in 1989 nu a fost nici o revolutie,un sistem corupt a fost inlocuit cu un sistem si mai corupt ,atata tot! la schimb ,s-a dat liber la palavrageala sa se fim impresionati de cata libertate am castigat!
  • +11 (11 voturi)    
    bataie de joc (Joi, 10 martie 2011, 18:34)

    rocitizen [utilizator]

    vedem cum Nastase isi bate joc de "justitie" si impreuna isi bat joc de noi. Cei din ICCJ - penibili. Justitia din Romania - penibila in continuare.
    A Nastase: "Acuzatiile sunt neintemeiate si lucrul acesta se dovedeste de la o zi la alta". Cum se dovedeste? "Avocatii au explicat instantei ca nu au reusit sa copieze de pe un hard-disk documentele continute in 14 foldere...Avocatii au cerut o noua amanare a cauzei pentru a putea prelua documentele. Instanta a incuvintat amanarea. " PENIBIL
  • +13 (13 voturi)    
    aprilie - iunie - septembrie - si acu' se prescrie (Joi, 10 martie 2011, 18:39)

    adrian_m [anonim]

    Tot asa, cat un pic pic pic ... bravos sistemului judiciar romanesc. Se face 2012, PSD revine la putere si cel mai faimos nepot din Romania va fi curat ca lacrima.

    Justitia e singurul domeniu care a ramas in Evul Mediu romanesc. D-aia nu e inca recunoscuta in Europa si ne trage inapoi. Asta cand si capsunarii sunt peste tot in Europa sau pana si Gigi Becali a jucat in Champios League.

    Singurii necivilizati si neintegrati din Romania sunt magistratii romani.
  • +9 (9 voturi)    
    Incredibil!!! (Joi, 10 martie 2011, 18:40)

    IC Breteanu leberalul socialist si conservator [anonim]

    Dar de ce acei avocati n-au reusit sa "copieze" acele documente? Si de ce trebuie amanat un proces cu mai mult de o luna de zile pentru ca acestia sa rezolve situatia? Situatia mi se pare revoltatoare. Ce fac judecatorii? Stau la dispozitia avocatilor apararii? Suspecta nu mi se pare numirea acelei judecatoare ci inlocuirea acesteia. Sper insa sa ma insel. Oare procesul asta se va incheia vreodata printr-o sentinta????

    P.S. Zice tovarasul Nastse: "Sigur trebuie sa se ajunga la finalizarea acestora. Acuzatiile sunt neintemeiate si lucrul acesta se dovedeste de la o zi la alta” ... Pai...
    1. Cum naiba sa se ajunga la finalizarea acestora (a dosarelor) daca avocatii fac tot ce este posibil ca sa amane termenele de judecata invocand tot felul de motive?????
    2. Cum adica "se dovedeste de la o zi la alta" ca "acuzatiile sunt neintemeiate" daca practic cauza nu s-a judecat pe fond nici macar o singura zi????
    Nastase isi bate joc de noi. Chiar ne crede retardati?
  • +7 (7 voturi)    
    Nastase multe case (Joi, 10 martie 2011, 18:47)

    alice [anonim]

    De ce nu e deontologic mai Nastase sa fie numita judecatoare intr-un caz o femeie care a fost consilierul sefului unui departament care investigheaza coruptia in randul demnitarilor? Cum ar fi deontologic, sa fie numita judecatoare o femeie careia i-ai dat tu functii? Sau insinuezi ca Daniel Morar are ceva cu tine? Zi asta, ca sa te acoperi de ridicol. Ah, dar stai, ca toti considerati ca sunteti nevinovati, desi aveti o gramada de bunuri cu provenienta indoielnica, si sunteti persecutati politic. Daca ai fi creat institutii puternice, mai fost prim-ministru ce esti, acum puteai sa stai linistit daca erai nevinovat. Dar stii tu mai bine ce institutii ai creat, asa ca preferi sa sugerezi, spre rusinea ta de fost mare demnitar, ca Romania e tara bananiera. Am o intrebare pentru tine: cum de te rabda pamantul?
  • +3 (3 voturi)    
    Codul si atelierele de 'chitibusuri avocatesti' (Joi, 10 martie 2011, 19:07)

    hotnewsfil [utilizator]

    Avocatii cei mai versati in 'a face alb din negru si negru din alb' ar trebui sa vina in ajutorulul mai tinerilor lor confrati, infiintand o retea de 'ateliere de chitibusuri avocatesti', care sa 'creeze' si sa livreze promt (pe loc), contra unei sume moderate, suportabile pentru cei novice in meserie, chitibusuri avocatesti de toate felurile, potrivite pentru orice fel de cazuri, atat din domeniul dreptului civil cat si din cel penal.
    Chitibusurile avocatesti ar trebui sa alcatuiasca un 'Cod al chitibusurilor avocatesti', sa fie organizate pe categorii, astfel incat sa acopere toate tipurile de cazuri care pot apare in practica judiciara de la noi. Chitibusurile trebue sa faca trimitere, fiecare, la articolele aferente din codurile civil si penal.
    Atelierele "Chitibusuri avocatesti" trebue sa aiba firme usor vizibile de la distanta, pentru a fi usor reperate, sa acopere intreaga suprafata a localitatilor, cu restrictia aplicata si in cazul farmaciilor, de a nu fi la o distanta mai mica de 500 m., unul de altul.
    Intr-o asemenea organizare perfecta a conceperii si furnizarii de chitibusuri avocatesti, sedintele de judecata ar dura mai putin, avocatii, chiar cei foarte tineri, nu ar avea de facut altceva, la deshiderea sedintei, decat sa mentioneze datele de identificare a chitibusurilor pe care le invoca in cazul pe care il apara sau il acuza.
    Cea mai mare atentie trebue sa fie acordata 'chitibusurilor procedurale', acestea putand sa decida soarta unui proces, in special durata acestuia (pana la Pastele cailor).
  • +1 (1 vot)    
    propunere (Joi, 10 martie 2011, 19:41)

    julien [anonim]

    nastase se plange ca are deschise numai tre dosare.propun sa se desecretizeze privatizarea sidex galati sisigur va mai avea un dosar.
  • +1 (1 vot)    
    la urmatoarea amanare (Joi, 10 martie 2011, 19:46)

    mistretz [anonim]

    Cu siguranta la urmatorul termen de judecata avocatii "d-lui" nastase vor cere o noua amanare pe motiv ca documentele au fost printate alb-negru, iar "inalta curte..." v-a fi total de acord cu avocatii si se da un nou termen....si uite asa nu mai scapa romania de hoti!

    Ma bucur ca sunt in alta tara!
    Si imi pare rau ca romanii nu au personalitate macar un pic si sa arunce cu pietre in "inalta curte...."

    Suntem un popor de mamaliga!
  • +1 (1 vot)    
    O explicatie posibila. (Joi, 10 martie 2011, 20:01)

    paul155 [utilizator]

    stresul unui proces pentru inculpat,asteptarea verdictului echivaleaza cu un morcov in fund.Asta explica de ce uni prefera senzatia data de proces si le toooot amana!
  • 0 (0 voturi)    
    N-au ce-i face (Joi, 10 martie 2011, 20:41)

    mariage [utilizator]

    Nastase este tare-n oua, apropo Anton Pandrea, nu este fostul sef al CSM? sper ca judecatorul numit sa judece hotiile lui Nastase, sa tina cont numai de lege si de constiinta sa.
  • +2 (2 voturi)    
    Hai sifon... (Joi, 10 martie 2011, 21:03)

    Naiv [anonim]

    Propun infiintarea unei asociatii care sa-i ajute pe avocatii penalului sa copieze CD-uri.
    Si o Asociatie care sa-i ajute pe "celebrii avocatii" sa citeasca negru pe alb, foile imprimate de pe CD-uri. Facem pariu ca va urma o noua cerere de amanare pentru studierea probelor tiparite de pe CD-uri. Daca nu apare punctul pe ii sau caciulita pe a? Sau poate liniuta de dialog. Proba va fi neconcludenta!
    Concetateni, cat mai toleram si mai cotizam prin plati de impozite si taxe atata marlanie?
  • 0 (0 voturi)    
    adrian fara rusine (Vineri, 11 martie 2011, 1:20)

    benone [anonim]

    sa punem cumva totul in seama lojei din care dragul nostru face parte?
  • 0 (0 voturi)    
    ALTII SUNT VINOVATI ! (Vineri, 11 martie 2011, 2:00)

    pkly [anonim]

    E adevarat ca Guv.Nastase a dat petrolul,insa,Actul de vanzare a fost batut in cuie de parlamentu' care a fost(si l-a votat in unanimitate),iar Palatul Cotroceni l-a impins spre Monitorul Oficial pentru publicare...Ce tzara !
  • 0 (0 voturi)    
    :-D (Vineri, 11 martie 2011, 10:15)

    MSK [anonim]

    ... procesul asta incepe sa semene cu o bataie de joc ... inca nu s-a discutat pe bune, tov. Nastase a gasit o gramada de "chichitze" ca sa nu se inceapa pe bune procesul ...
    As vrea sa-l vad transpirand ptr "realizarile" din anii lui de glorie: - Bechtel, OMV - chiar daca le-a camuflat sub votul unui Parlament imbecil , care a ratificat Legile prin care ne-am pus streangul de gat noi, ca popor ...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by