​Nou termen in dosarul de coruptie Voicu

Martorul-cheie din dosarul Voicu a povestit cum i-a indicat senatorul PSD ce sa le spuna procurorilor DNA ca sa isi acopere urmele

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 9 februarie 2011, 23:44 Dosare Anticoruptie


Catalin Voicu
Foto: AGERPRES
Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a judecat miercuri, 9 februarie, un nou termen in dosarul de coruptie al senatorului PSD Catalin Voicu. In acelasi dosar sunt acuzati si fostul judecator Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic. In cadrul sedintei de judecata a fost ascultat martorul Dan Floarea despre care Catalin Voicu a sustinut ca este finul pentru care a cerut 260.000 euro imprumut de la Costel Casuneanu. Dan Floarea declarat magistratilor ca nu este finul lui Voicu si ca senatorul PSD nu a cerut bani de la omul de afaceri Costel Casuneanu in numele sau. Dan Floarea a mai povestit si cum Voicu i-a indicat ce sa le spuna procurorilor DNA, dupa ce a aflat ca este anchetat pentru coruptie.

Ora 12:00 Incepe procesul senatorului PSD Catalin Voicu care este acuzat ca ar fi primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati (un litigiu dintre firma de constructii PA&CO si CNADNR, respectiv un dosar penal pentru inselaciune).  Se face prezenta; sunt prezenti inculpatii reprezentati de avocati. Printre ei si fostul judecator Florin Costiniu si sotia sa judecator la Curtea de Apel Bucuresti.

Judecatorul anunta ca vor fi audiati patru matori printre care si Dan Radu Floarea, martor-cheie in dosar. Catalin Voicu a declarat in cadrul procesului ca Dan Radu Floarea este finul sau si pentru el a cerut 260.000 euro de la Costel Casuneanu si nu pentru a interveni la Curtea de Apel Bucuresti intr-un proces pe care il avea firma omului de afaceri. Pe de alta parte Dan Radu Floarea este unul din martorii invocati de procurori in motivarea arestarii preventive a lui Catalin Voicu.

Procurorii sustin ca dupa ce a aflat ca este cercetat Voicu i-a cerut lui Dan Floarea sa declare ca banii primiti de la Casuneanu au fost ceruti pentru el. De altfel, la dosar exista si declaratia data de Dan Radu Floarea care a povestit procurorilor o intalnire cu Catalin Voicu care ii cerea ca in cazul in care va fi chemat de procurori sa declare ca cei 260.000 de euro au fost ceruti de senatorul PSD de la Casuneanu pentru el.

Ora 12:10 Este audiat un angajat al lui Casuneanu care povesteste cum i-a dus lui Catalin Voicu 200.000 de euro. Angajatul a declarat instantei ca in contul sau personal au fost virati banii dupa care el i-a inmanat lui Catalin Voicu personal.

Ora 12:40 O alta anagajata a lui Costel Casuneanu face declaratii in fata instantei. Gheorghita Anisoara, consilier juridic al PA&Co firma detinuta de Casuneanu declara judecatorilor ca in doua cazuri disctincte i-a inmanat personal 100.000 lei, respectiv 150.000 lei lui Catalin Voicu in vara anului 2009. “Tot in 2009 domnul Casuneanu m-a rugat sa il sun pe Voicu ca sa afle cine este in completul de judecata. L-am sunat pe domnul Voicu care mi-a dictat la telefon numele celor trei judecatori. Eu nu stiam exact despre ce e vorba ci doar ca PA&Co avea pe rol un proces la Curtea de Apel Bucuresti”. Procurorul de sedinta si avocatii pun mai multe intrebari despre proveninenta banilor, caracterul omului de afaceri Costel Casuneanu.


Ora 13:20 In sala este introdus martorul-cheie Dan Radu Floarea. Judecatorul il intreaba daca isi mentine si isi insuseste declaratiile facute in fata procurorilor. Iata cele mai importante declaratii facute de martor in fata judecatorilor:
  • “L-am cunoscut pe Catalin Voicu in 2005 prin intermediul unui ofiter SPP, Ion Mironica care se cunostea cu administratorul Tech Safeti Sa, Ion Dumitru. Vreau sa mentionez ca nu sunt finul sau. Catalin Voicu mi se adresa cu apelativul asta pentru ca el dorea sa imi cunune fiul. Dar nu sunt ruda cu el.
  • Asa cum am declarat si la DNA este adevarat ca am imprumutat suma de 515-520.000 euro de la Catalin Voicu in perioada ianuarie-august 2009 dar eu nu am cerut bani de la Costel Casuneanu. Pana in septembrie 2009 i-am restituit 220.000 euro din imprumut. Tot in septembrie am convenit cu Nicolae Ungureanu un om de afaceri sa ii predau niste contracte de lucrari pe care le aveam si acesta in contul lucrarilor sa preia datoria mea fata de Voicu. Ne-am si intalnit cu Voicu, care a  acceptat. Ungureanu i-a si dat 50.000 de euro lui Voicu [...]”
Ora 14:30 Dan Radu Floare a relatat judecatorului si o intalnire pe care a avut-o cu senatorul PSD dupa ce acesta a aflat ca este anchetat de DNA:
  • “La un moment dat eram in Delta si Voicu m-a sunat si mi-a spus sa vin la el. Ne-am intalnit la el acasa unde mi-a spus ca ii sunt dator cu 260.000 euro. Voicu mi-a lasat de inteles ca si eu as fi fost implicat in imprumutul sau de la Casuneanu desi eu nu am primit de la el niciodata suma de 260.000 euro integral intr-o transa. Voicu mi-a spus sa ii dau banii lui Casuneanu si sa obtin de la el o chitanta. Mi-a mai spus si ca daca sunt chemat la DNA sa spun ca banii provin de la Casuneanu.
  • Eu i-am spus lui Voicu ca nu pot sa fac asta si ca nu merg la Casuneanu pentru ca nu el mi-a dat banii. La discutie a fost prezent si avocatul Vlademir Florea. I-am spus ca ma consult cu avocata mea.
  • Am plecat apoi la Ploiesti ca sa vorbesc cu Ungureanu ca sa ii cer sa ii dea banii. Cand m-am intors de la Ploiesti am vorbit cu avocata care mi-a spus sa nu ma bag in asa ceva. Si mi-a spus ca am aparut la Realitatea Tv si ca Voicu a fost oprit de DNA. Eu i-am spus avocatei ca m-am dus singur la DNA sa le explic ca eu nu mai aveam nici o datorie fata de Voicu [...]
  • Domnul Voicu ma trimitea in audiente pentru a obtine banii pentru lucrarile pe care le efectuam la institutii de stat, oameni de afaceri. De exemplu, am fost trimis de Catalin Voicu in audienta la ministrul Invatamantului, pentru a recupera banii pentru constructia unei scoli[..]”
Ora 14:45 Dan Floarea mai povesteste si ca senatorul Voicu a facut mereu presiuni dupa august 2009 ca sa ii returneze banii. Floare mai relateaza si ca Voicu ii inmana banii in parcarea Academiei Militare si era insotit de un ofiter de la politia rutiera. Avocatii inculpatilor pun intrebari martorului. In acest moment chiar Voicu le da indicatii avocatilor sai ce sa intrebe. In final este redactata declaratia si judecatorul il mai intreaba odata pe martorul Floarea daca isi mentine sustinerile facute in fata procurorilor. Acesta raspunde afirmativ.

Ora 15:05 Este audiata si sotia lui Dan Floarea care relateaza cateva discutii pe care le-a purtat cu sotul ei despre Catalin Voicu.

Ora 15:45 Judecatorii au decis sa intrerupa pentru 20 de minute sedinta de judecata.

Ora 16:05 Procesul este reluat, judecatorii iau in discutie cererile avocatilor depuse la termenul precedent. Avocatii trebuie sa le sustina. Avocatii lui Casuneanu, Locic, Voicu, Costiniu formuleaza trei tipuri de cereri: expertizarea inregistrarilor audio-video, introducerea de inscrisuri si audierea unor noi martori. Pentru Catalin Voicu se cere din nou inlocuirea masurii de arest preventiv cu aceea de eliberare sub control judiciar. Senatorul PSD este in arest preventiv de aproape 11 luni.

Unul din avocatii lui Voicu motiveaza cererea de expertizare a inregistrarilor audio-video:
  • Multe din inregistrari au fost editate. Multe cuvinte au fost luate din alta parte si puse pe inregistrari schimband astfel sensul inregistrarilor. Spre exemplu in convorbirea domnului Voicu cu un sef de politie acesta spune: << Va rog sa nu se faca acuze>> procurorii au inlocuit abuzuri cu acuze. Chiar procurorii scriu intr-un proces verbal ca inregistrarile au fost prelucrate cu un program. Este necesara o astfel de expertiza sa se constate daca aceste inregistrari au fost prelucrate.”
Avocatii inculpatilor sustin ca inregistrarile au fost modificate si sunt contaminate pentru ca inregistrarile au fost copiate pe mai multe CD-uri si pe acestea s-a scris cu carioca neagra. Acesta teorie a faptului ca probele audio sunt contaminate prin scrierea cu marker a fost lansata de expertul Catalin Grigoras in scandalul legat de imaginile in care presedintele Traian Basescu pare sa loveasca un copil. De altfel, toti avocatii inculpatilor au cerut instantei sa le permita ca expertizele sa fie supravegheate chiar de Catalin Grigoras. Procurorul de sedinta cere judecatorilor ca inainte ca expertiza sa fie realizata inregistrarile sa fie audiate in sedinta publica.

Ora 17:20 Judecatorul admite cererile cu inscrisuri si mentioneaza ca pe cererile de expertiza se va pronunta la urmatorul termen. Unul din avocatii lui Voicu depune si un document provenit de la DNA in care se mentioneaza ca martorul Dan Floarea a fost cercetat intr-un alt dosar care insa a fost inchis cu rezolutie de neincepere a urmaririi penale. Judecatorii fixeaza drept termen data de 4 martie ora 9.

Ora 17:30 Se judeca cererea de eliberare conditionata care este considerata admisibila de catre judecator. Avocatii isi incep pledoaria. Cei patru avocati sustin ca senatorul Voicu nu mai reprezinta pericol pentru ordinea publica si ca nu mai poate influenta martorii de vreme ce au fost deja audiati cei mai importanti martori. Este audiat si Catalin Voicu:
  • Sunt nevinovat. Aveti toate dovezile in fata dumneavoastra. Ati audiat martorii. Va spun ca singurul meu partener este adevarul. Nu am intervenit pe langa judecatori, nu am intervenit pe langa politisti. Am avut in viata un singur crez: sa imi ajut semenii. Va solicit sa ma eliberati ca sa imi protejez familia. Vedeti parca toate sunt harazite de Dumnezeu. Astazi procurorul a spus ca este ilegal sa apara la dosar convorbiri care nu au legatura cu cazul. Vedeti in dosar sunt 80 de pagini cu convorbiri care nu au legatura cu cauza. Va multumesc”.
Intervin din nou avocatii. “Onorata instanta am sa va relatez cateva scene de la penitenciarul Rahova. In doua raduri cand am fost acolo am vazut politisi care ii multumeau ca i-a ajutat. Pe unul l-a ajutat sa primeasca o casa iar pe altul intr-o problema medicala. Cred ca dupa 11 luni e momentul ca senatorul Voicu sa se intoarca la familia sa”, sustine unul din avocati.

Ora 18:00 Se incheie sedinta de judecata. Completul se retrage si delibereaza cererea de eliberare conditionata.

Ora 22:00 Judecatorii au decis sa respinga cererea avocatilor. Catalin Voicu ramane in arest.

Detaliile cazului Voicu in sectiunea anticoruptie






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7917 vizualizari

  • +43 (45 voturi)    
    In seara asta m-am uitat pe Realitatea (Miercuri, 9 februarie 2011, 23:59)

    Daniel [anonim]

    printre dinti abia abia , dar invitatii lui barbosu din seara asta au spus ca este un lucru pozitiv ce se intampla in vami...

    Incercau sa il dea vinovat pe Base ca nu i-a arestat mai devreme, ca nu isi foloseste influenta, dupa ce cu 10 minute mai devreme spusesera ca el dirijeaza procurorii...

    Se pare ca incep sa termine si astia munitia,

    Bravo BASE !!!
    • +13 (15 voturi)    
      de ce oare? (Joi, 10 februarie 2011, 7:37)

      curios [anonim] i-a raspuns lui Daniel

      USL,in loc sa se bucure ca dispar surse de finantare ale PDL zbiara contra? nu cumva sunt pe acolo si suvoaie de bani catre (mai ales) PNL si PSD? un sef de vama numit in 2007 (de ex) nu cred ca a platit numirea la PDL. Idem pentru politisti de frontiera. Iar Voicu vad ca avea usi deschise laMinistrul Invatamantului (oare cine o fi fost?).
    • 0 (0 voturi)    
      mutra de pervers (Joi, 10 februarie 2011, 16:21)

      alin b [anonim] i-a raspuns lui Daniel

      Bai nu stiu de Base, desi si ala e cam chiosliu, dar are asta o mutra aroganta de...
  • +38 (40 voturi)    
    Toti astia care "ajuta oamenii" (Joi, 10 februarie 2011, 0:03)

    Daniel [anonim]

    ar trebui bagati la inchisoare.

    Asta inseamna trafic de influenta, si se pedepseste cu inchisoare domnilor.

    Ma bucur sa aud ca la Rahova se simte ca acasa.

    Foarte bine, Voicule, mergi acolo.

    :))))
  • +14 (16 voturi)    
    nice (Joi, 10 februarie 2011, 1:22)

    seba [anonim]

    ce comedie!!
  • +15 (21 voturi)    
    Totusi (Joi, 10 februarie 2011, 1:24)

    cristi767 [utilizator]

    4 martie?? Mult!

    De ce saracie nu-l judeca mai repede? Pana la urma a stat deja 11 luni (plus inca o luna pana la urmatorul termen). Se face anul si il tin tot in arest. Daca prin absurd ar fi nevinivat? Mi se pare incredibila distanta asta dintre termene...
    • +6 (10 voturi)    
      Nevinovat????? (Joi, 10 februarie 2011, 7:06)

      dan [anonim] i-a raspuns lui cristi767

      Si daca pinguinii ar zbura pe deasupra rinocerilor?
    • +7 (9 voturi)    
      presupun ca (Joi, 10 februarie 2011, 8:21)

      coor [utilizator] i-a raspuns lui cristi767

      una e arestul si conditiile din arest si alta e puscaria cu conditiile de acolo ! deci are interes daca e vinovat sa stea cat mai mult in arest , cred ca aceasta perioada se deduce ca fiind executata din sentinta de puscarie !
    • +7 (11 voturi)    
      Pt ca asteapta sa revina PSD la putere (Joi, 10 februarie 2011, 8:38)

      Smik [utilizator] i-a raspuns lui cristi767

      Si atunci nevinovatia lui nu ar mai fi asa o absurditate..
  • +6 (8 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 10 februarie 2011, 9:56)

    Erasm [anonim]

  • +9 (9 voturi)    
    Intrebati pe careva (Joi, 10 februarie 2011, 10:11)

    Johnny [anonim]

    daca voi nu va pricepeti.
    Eu inteleg ca in Romania cultura juridica a presei tinde spre 0. Dar chiar asa?
    1."sunt prezenti inculpatii reprezentati de invinuiti". Ce mama ma-sii e asta? Un inculpat e reprezentat eventual de un avocat, nu poate fi reprezentat de un invinuit.
    2."se cere din nou eliberarea conditionata". Fratilor, nu se poate cere liberarea (nu eliberarea) conditionata pt niste oameni care nu au fost inca condamnati!!! Ce au cerut avocatii e liberarea provizorie, chestie complet diferita. Acuma fara bancuri, Hotnews e un site serios, cum puteti sa trimiteti la procese corespondenti care habar nu au de drept? Cum pot aia sa explice corect ce se intampla in sala cand ei nu inteleg nimic din punct de vedere juridic?
    • 0 (2 voturi)    
      Nu fi asa suparat. (Joi, 10 februarie 2011, 10:50)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Johnny

      Au dat citate din belsug. Cred ca si-au ispasit vina , cu aceste citate , care clarifica multe.
    • +1 (3 voturi)    
      Noi am inteles exact sensul (Joi, 10 februarie 2011, 10:58)

      coco [anonim] i-a raspuns lui Johnny

      Ca o fi liberare sau eliberare nu are asa mare importanta, noi am inteles exact mirsavia.Acest site se adreseaza unui public larg si nu expertilor in drept.Pentru noi este destul sa fim informati in cuvinte simple accesible
  • +2 (4 voturi)    
    No comment... (Joi, 10 februarie 2011, 10:46)

    Ukko [utilizator]

    Uitati-va la cum arata...parca emana prin totii porii coruptie...si ciudat este ca se simt atat de nevinovati. Saracii...
  • +3 (5 voturi)    
    Avocatul spune ca face trafic de influenta (Joi, 10 februarie 2011, 10:51)

    catalin [anonim]

    Intervin din nou avocatii. “Onorata instanta am sa va relatez cateva scene de la penitenciarul Rahova. In doua raduri cand am fost acolo am vazut politisi care ii multumeau ca i-a ajutat. Pe unul l-a ajutat sa primeasca o casa iar pe altul intr-o problema medicala. Cred ca dupa 11 luni e momentul ca senatorul Voicu sa se intoarca la familia sa”, sustine unul din avocati.

    Prin textul asta avocatul spune ca voicu a platit si un politist cu o casa, oare pentru ce, ca nu cred ca da voicu o casa sau in nu stiu ce probleme medicale asa gratuit, deci se autoincrimineaza, nu stiu cum pot sa mai spuna unii ca este nevinovat
    • +1 (3 voturi)    
      pi doar daca (Joi, 10 februarie 2011, 11:04)

      bibi [anonim] i-a raspuns lui catalin

      nu i-o fi dat fun bilet politistului pe care l-a ajutat cu casa... catre mamica lui "draga mamica, io tot sunt la bulau acuma... primeste asarada in camaruta pe care o ocupam pana acu 11 luni in modesta noastra casuta pe acest suflet chinuit si fara ajutor."

      avocatul care a afirmat traficul de influenta pe care il face voicu chiar si la bulau este avocatul lu voicu???? mare minunatie...
  • +3 (3 voturi)    
    vinovatul (Joi, 10 februarie 2011, 11:37)

    nea titi [anonim]

    vinovat de toate si de tot, este Basescu.
    Deci, sa strigam cu totii:jos dictatoru".
    Sa vina Carlanu, si Antenescu, ei sunt speranta noastra. Dar, nu singuri; fiara este puternica. Sa-i cheme si pe Felix si pe tribun.
    Huooooooooooooo, jos Basescu, sus neinfricatii luptatori pentru ciolan!
  • -1 (1 vot)    
    coruptia din vama (Joi, 10 februarie 2011, 19:32)

    Stan Ganea [anonim]

    Imi pare rau ca nimeni din cei care comenteaza faptele de ''bravura'' ale d-lui Base in lupta cu coruptia nu pune o intrebare simpla : cand facea bisnita pe vapor, cui dadea spaga la vama sau si acolo trimetea unul din servitorii de pe nava sa scoata marfa ca el sa fie curat si nevinovat ca maica Tereza ?
    Cand il lua gura pe dinainte se lauda cum facea el cu bisnita si strangea banii cu sacul!
  • +1 (1 vot)    
    Pt.d-l Ganea (Vineri, 11 februarie 2011, 19:42)

    Vlady [anonim]

    D-le Stan Ganea, lumea evolueaza,se desteapta,matale ce mai faci?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by