Primii 15 politisti de frontiera si vamesi de la Moravita, arestati preventiv

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 9 februarie 2011, 14:50 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Bucuresti a decis miercuri arestarea preventiva a 15 politisti de frontiera si vamesi de la Punctul de Trecere a Frontierei Moravita, la propunerea procurorilor DNA, anunta Agerpres. Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.

Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa decida miercuri daca va emite mandate de arestare preventiva si pe numele celorlalti 30 de politisti de frontiera si vamesi de la punctele de frontiera din judetele Timis si Caras-Severin retinuti de procurorii DNA.

Procurorii DNA au dispus pana in prezent retinerea a 45 de ofiteri si agenti de politie de frontiera, lucratori vamali de la punctele de frontiera din judetele Timis si Caras-Severin, printre acestia aflandu-se si sefi de vama, de tura si de post de politie, ce sunt prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

De asemenea, fata de cinci invinuiti procurorii au dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile, fiind cazul a doi agenti de politie SPF Deta, a unui lucrator vamal la Biroul Vamal Moravita si a doua persoane suspectate de trafic de tigari.

DNA a anuntat miercuri ca procurorii efectueaza cercetari penale fata de 35 de persoane de la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Moravita, Sectorul Politiei de Frontiera (SPF) Deta, PTF Foeni din cadrul SPF Cruceni, toate structurile apartinand Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Timis si fata de persoane suspectate de trafic de tigari.

Sunt vizati doi ofiteri de politie la PTF Moravita - Teodor Catalin Tanase (sef de tura) si Radu Catalin Felecan, 19 agenti de politie de la aceeasi vama, un agent de politie si sef al Postului de Politie Moravita, Ion Alin Caramatrac, agent de politie SPF Deta - Mihai Adrian Sutea, comisar de politie Ioan Cornel Popa, sef de tura la PTF Foeni, alti doi agenti de la acelasi punct vamal si patru lucratori vamali la Biroul Vamal Moravita, in sarcina tuturor retinandu-se infractiunile de luare de mita in forma continuata si aderare la un grup infractional organizat.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori au rezultat urmatoarele:
  • In perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul P.T.F. Moravita si P.T.F Foeni din cadrul I.J.P.F. Timis, in contextul existentei unui grup infractional organizat, ofiteri si agenti de politie de frontiera impreuna cu lucratori vamali au actionat in vederea strangerii de sume de bani sub forma de mita, in schimbul nedenuntarii si neconstatarii unor infractiuni sau contraventii comise de persoane care traficau tigari sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a Romaniei.
  • Alegerea momentului favorabil pentru declansarea activitatilor infractionale si stabilirea duratei de derulare a acestora se facea numai dupa ce seful de tura al lucratorilor vamali si seful de tura al politistilor de frontiera luau legatura cu ceilalti membri ai grupului infractional si primeau confirmarea ca intreaga zona este supravegheata, astfel incat orice fel de controale facute de institutiile statului ar fi fost semnalate.
  • Sub coordonarea superiorilor, dupa introducerea ilegala a marfii, unii dintre politistii de frontiera au inlesnit introducerea tigarilor in tara si au intreprins actiuni de protejare a transporturilor de marfa ale traficantilor pe traseul de deplasare pana la locurile de depozitare a marfii.
  • Prin modul de operare utilizat de membrii gruparii criminale era stabilit ca, intr-o prima etapa, banii si foloasele remise de traficanti sub forma de mita sa fie colectate de catre lucratorii vamali, de cele mai multe ori, in tonetele acestora amplasate pe sensul de intrare in tara. Acestea erau impartite, in mod egal, de regula, la sfarsitul programului de lucru, intre seful de tura al vamesilor si seful de tura al politistilor. Ulterior, acestia din urma imparteau banii lucratorilor vamali si politistilor de frontiera.
  • Pentru a evita riscul descoperirii activitatii infractionale cu ajutorul camerelor de vederi amplasate in perimetrul tonetelor de pe pistele de intrare si iesire din tara, in situatia in care exista banuiala unui transport de marfa mai substantial, lucratorii vamali si politistii nu mai efectuau controlul autovehicul ci, in virtutea experientei profesionale, apreciau cantitatea de tigari care ar fi putut fi depozitata in respectivul autoturism si, uzand de pozitia de forta conferita de atributiile de serviciu, impuneau mituitorului sa remita o suma de bani estimata in raport de cantitatea de marfa apreciata a fi depozitata in respectivul autovehicul.
  • Din probele administrate pana in prezent au rezultat urmatoarele aspecte privind activitatea infractionala a inculpatilor: pentru a trece frontiera cu un bax de tigari, traficantii dadeau 50 de euro, iar pentru un cartus de tigari 1 euro, astfel incat o singura persoana ajungea sa inmaneze lucratorului vamal si sume de 750 euro.
  • In mod similar, la P.T.F. Foeni, gruparea infractionala constituita actiona pe acelasi tipic pentru a inlesni patrunderea in mod ilegal pe teritoriul Romaniei a unor produse precum tigari si alcool.
Celor 30 de inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile, iar la data de 9 februarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea a 30 de inculpati pe o perioada de 24 de ore, la aceeasi data urmand sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Fata de urmatorii invinuiti procurorii au dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile: DUDUMAN DUMITRU LUCIAN, DARIE IOAN MARIAN - agenti de politie S.P.F. Deta, VERDET D. GHEORGHE - lucrator vamal la Biroul Vamal Moravita si TURLEA EMIL, BRATOSIN DUMITRU-IRIN, persoane suspectate de trafic de tigari.

In cazul PTF Naidas, judetul Caras-Severin, sunt cercetati 15 inculpati, trei fiind ofiteri de politie de frontiera, printre care seful PTF Naidas, Valentin Ionica Baragan, opt agenti de politie de frontiera si patru lucratorii vamali, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de luare de mita, in forma continuata si aderare la un grup infractional organizat.

In cazul acestora, din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori au rezultat urmatoarele:
  • In perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Naidas, jud. Caras-Severin, vamesii si politisti de frontiera mentionati mai sus, precum si alte persoane implicate in traficul cu tigari, in contextul existentei unui grup infractional organizat, au actionat in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si pentru a obtine importante beneficii financiare si materiale.
  • In esenta, lucratorii de politie si vamesii care si-au desfasurat activitatea la P.T.F. Naidas au primit de la persoanele implicate in traficul ilegal cu tigari, cu titlu de mita, in mod curent, diferite sume de bani si alte foloase (in general, produse alimentare si tigari) pentru a facilita introducerea in Romania a unor cantitati de tigari netimbrate, provenite din Serbia. In concret, traficantii de tigari "achitau" aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartus de tigari, astfel ca, in unele situatii, se "incasau" sume cuprinse intre 2.000 si 2.700 de euro pe o tura.
  • In continuare, in cadrul fiecarei ture, spre sfarsitul programului de lucru, se proceda la impartirea sumelor de bani colectate, dupa cum urmeaza: banii proveniti de la traficanti erau luati, in cele mai multe situatii, de catre lucratorii vamali. La sfarsitul turei, unul dintre acestia impartea cu seful de grupa al politistilor de frontiera foloasele primite in doua parti, dintre care una destinata politistilor de frontiera, iar cealalta lucratorilor vamali. Ulterior, vamesii isi imparteau intre ei partea care le revenea, iar seful de grupa al politistilor de frontiera remitea cate o parte din bani politistilor care au fost de serviciu. Cuantumul banilor primiti de catre fiecare membru al grupului infractional depindea de postul in care isi desfasura activitatea in schimb, asa incat cei direct implicati in actul de luare a mitei sau cei care asistau nemijlocit la aceste acte primeau o suma mai mare spre deosebire de ceilalti. In acest sens, lucratorii gruparii infractionale erau plasati in locuri si momente de interes, asa incat sa se evite interpunerea in "procesul lucrativ" a persoanelor care isi desfasurau activitatea in mod corect.
  • In cadrul grupului infractional organizat, pe langa activitatea de impartire a mitei, inculpatii politisti de frontiera care detineau si calitatea de sef de tura sau de grupa, respectiv Herdi Iota si Cean Orlando Gabriel, si-au asumat si atributii de coordonare a activitatilor: cunoasterea si darea acceptului pentru transporturile ilegale de tigari si repartizarea politistilor pe posturi. De asemenea, acestia se asigurau si cu privire la eventualele controale de la nivelul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Caras-Severin pentru a proteja transporturile agreate. In ceea ce-l priveste pe inculpatul Baragan Valentin Ionica, seful P.T.F. Naidas, acesta a aderat la grupul infractional organizat, in sensul ca a beneficiat, in mod repetat, de bani sau alte foloase, provenite din sumele incasate de lucratorii de politie cu titlu de mita, a cunoscut activitatea infractionala desfasurata in punct si a asigurat cadrul propice derularii intregii activitati infractionale prin omisiunea de a-si controla subordonatii.
  • Sub coordonarea superiorilor, politistii de frontiera au facilitat introducerea tigarilor in tara si au intreprins actiuni de protejare a transporturilor pe traseu, pana la locurile de depozitare temporara din Oravita si localitatile limitrofe. La sfarsitul fiecarei ture, acestia au primit cu titlu de mita diferite sume de bani de la sefii de tura ori de grupa, direct sau prin intermediul altor politisti.
  • La randul lor, lucratorii vamali cu functie de sef de tura sau cu o pozitie dominanta in cadrul grupului de vamesi, respectiv inculpatii Mihaila Camelia, Tinte Ovidiu Gelu, Iovanovici Dalibor si Verdet I. Gheorghe, aveau rolul de a colecta de la vamesii din subordine sumele primite de acestia cu titlu de mita de la traficantii de tigari pe perioada turei respective, de a remite sefilor de tura ori sefilor de grupa ai lucratorilor de politie jumatate din sumele colectate.
  • Lucratorii vamali, de asemenea sub coordonarea sefilor de tura, pe langa activitatea efectiva de primire a mitei, au luat masuri de prevedere pentru a evita raza de actiune a camerelor de luat vederi amplasate in perimetrul punctului de trecere a frontierei si pentru a preintampina conservarea unor eventuale probe.
  • Persoanele implicate in traficul cu tigari au stabilit legaturi cu politistii de frontiera si cu lucratorii vamali si si-au asigurat introducerea in tara, in mod ilegal, a unor importante cantitati de tigari, prin coruperea persoanelor responsabile de paza si verificarea activitatii de trecere a frontierei prin P.T.F. Naidas.
Celor 15 inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile, iar in zilele de 8 si 9 februarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore iar la aceeasi data urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

DNA precizeaza ca, in cadrul ambelor dosare penale, procurorii efectueaza acte de urmarire penala fata de mai multe persoane, lucratori de politie de frontiera, controlori vamali si alte persoane implicate in traficul ilegal cu tigari.

La instrumentarea acestor dosare, procurorii au colaborat cu ofiteri din MAI - Directia Generala Anticoruptie, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Inspectoratul General al Politiei de Romane, Jandarmeria Romana.

UPDATE Alti 15 politisti de frontiera si vamesi de la PTF Naidas, retinuti
    
Procurorii au retinut, miercuri, alti 15 politisti de frontiera si lucratori vamali de la PTF Naidas, judetul Caras-Severin, acestia urmand sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, este vorba despre ofiterul de politie de frontiera Ionut Soare si 12 agenti de politie de frontiera - Gheorghe Norbert Babeti, Claudiu Bojidar Barbuli, Sorin Stefan Cohut, Valentin Gheorghe Mot, Ion Flavius Nistoran, Sorin Marian Pantea, Cristian Borceanu, Mihai Topolniceanu, Catalin Ciprian Pruteanu, Daniel Dumitrascu, Simion Dragota si Ion Flavius Novac, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de luare de mita, in forma continuata si aderare la un grup infractional organizat.

De asemenea, printre cei retinuti sunt si doi lucratori vamali - Dan Aurelian Coman si Adreian Dan Enache -, acuzati de aceleasi fapte.

Aceste 15 persoane de alatura celor 45 de politisti de frontiera si vamesi retinuti, miercuri dimineata, de procurorii DNA, dintre care 15 inculpati au primit deja mandate de arestare preventiva, in urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti.

De asemenea, fata de cinci invinuiti procurorii au dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3913 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Vamesii, oameni de treaba... (Miercuri, 9 februarie 2011, 15:02)

    Ali Star [anonim]

    Slobozitii repede sa mearga la vile ca ingheata caloriferele...
    Personal nu am avut decat emotii cand am trecut prin vama ca aveam straita goala >trecusem in YU sa cumpar un Pesicola imediat dupa revolutie- si m-au verificat ca la carte ca nu aveam bagaj!

    Trecand pe langa vilele lor m-a luat groaza cum pot ingheta instalatiile de incalzire daca EI NU SUNT acasa. Aveti mila, dom judecator de saracii vamesi...
  • -1 (1 vot)    
    asta e romania...da ii starpeste BASE pe toti (Miercuri, 9 februarie 2011, 15:19)

    marius [anonim]

    nu patesc astia nimic......doar nu e adevarat ce spun cei de la DNA astia mint....eu nu am vazut tigari fara timbru.....asa ca nu au luat mita vamesii nostrii au avut salar mare de si-au facut vile:))
  • +1 (1 vot)    
    vameshii (Miercuri, 9 februarie 2011, 15:20)

    sorin [anonim]

    Asha au fost shi vor ramane romanii:suflet de poet,cu mana in buzunarul altora.
  • -1 (1 vot)    
    CONTRABANDA (Miercuri, 9 februarie 2011, 21:30)

    ADY [anonim]

    Ce este interesant ca nu se vorbeste nimic shi despre contrabandistii care dadeau mita babana ''amaritzilor'' de vameshi shi graniceri.
    O sa avem arestatzi shi din randul acestora?
    Shi mai e ceva, fac pariu ca din cei aprx 100 de oameni in uniforma arestati in campania asta maxim 5 o sa faca detentie la anu' pe vremea asta!!!
    Frectie la picior de lemn!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by