Fosta sefa la Vama Halmeu, suspectata ca si-a cumparat functia cu bani stransi de la camatari si contrabandisti. Trei persoane retinute de DNA pentru trafic de influenta

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 3 februarie 2011, 18:36 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA Oradea au dispus retinerea pentru 24 de ore a doi oameni de afaceri si a unui fost angajat duty-free din Vama Halmeu, pentru fapte de coruptie, acestia urmand a fi prezentati Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventiva. Cei trei sunt acuzati de trafic de influenta in cazul fostului sef al Biroului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu, suspectata ca ar fi strans peste 130.000 de euro de la camatari si contrabandisti de tigari pentru a-si cumpara functia de sef de vama.

Potrivit unui comunicat transmis joi de DNA, procurorii anticoruptie din Oradea efectueaza cercetari penale fata de inculpatii Liviu Florian, om de afaceri, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta, Ion Savu, om de afaceri, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de complicitate la trafic de influenta si Ioan Romeo Nitu, fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de complicitate la cumparare de influenta.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori au rezultat urmatoarele:
  • In cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Florian Liviu a pretins si primit de la o angajata a Biroului vamal Halmeu, cu functie de inspector vamal, suma de 130.000 euro, promitandu-i ca, in baza influentei pe care o are asupra sefului Agentiei Nationale a Vamilor (A.N.V.) si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.) il va determina pe acesta sa o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu. Suma de 130.000 euro a fost remisa inculpatului Florian Liviu in mai multe transe, prin intermediul inculpatului Savu Ion.
  • Cumparatoarea de influenta a fost delegata in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al sefului A.N.V. in data de 23 septembrie 2009. In demersul de strangere a sumei de 130.000 euro, angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutata de inculpatul Nitu Ioan - Romeo care a colectat sume de bani de la camatari sau persoane care se ocupa cu traficul ilicit de tigari.
  • In primavara anului 2010, dupa incetarea delegarii persoanei care ocupa functia de sef al Biroului Vamal Halmeu, inculpatul Florian Liviu, cu complicitatea inculpatului Savu Ion, a pretins de la aceasta, suma de 300.000 euro, promitandu-i ca in baza influentei pe care o are asupra sefului ANV si vicepresedinte al ANAF, il va determina pe acesta din urma sa o numeasca din nou in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.
In cauza se desfasoara activitati de cercetare penala si fata de alte persoane. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul cadrul MAI - Directia Generala Anticoruptie.

La data de 3 februarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore, urmand a fi prezentati Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Saptamana trecuta, DNA a inceput urmarirea penala impotriva fostei sefe a Biroului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si cumparare de influenta.

Potrivit procurorilor, Nicoleta Dobrescu este acuzata ca, in vara anului 2009, a colectat peste 300.000 de euro de la 11 persoane din Satu Mare, oameni de afaceri, administratori de magazine duty-free si contrabandisti de tigari, carora le-ar fi spus ca va folosi acesti bani pentru a cumpara functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

Dobrescu s-a angajat ca dupa ce va fi numita in functie sa le restituie banii, respectiv sa le faciliteze realizarea unor acte de contrabanda, scrie Gazeta de Nord-Vest.
 
In data de 22 septembrie 2009, printr-un ordin semnat de presedintele ANAF, Dobrescu a fost numita temporar la conducerea Biroului Vamal Halmeu, functie pe care a ocupat-o pana in 24 februarie 2010. In perioada respectiva, magazinele duty-free din Vama Halmeu au vandut cantitati impresionante de tigari, care nu puteau fi justificate din punctul de vedere al traficului.

Alaturi de Nicoleta Dobrescu, DNA a inceput urmarirea penala impotriva a altor patru persoane din Bucuresti, care au intermediat cumpararea functiei publice la nivelul conducerii ANAF.

Nicoleta Dobrescu mai este cercetata si in dosarul "Usturoiul", aflat pe rolul Serviciului teritorial DNA Oradea, dupa ce, alaturi de alti lucratori vamali, ar fi semnat declaratii vamale pentru un export fictiv de usturoi, in care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3483 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    cred ca toata autoritatea vamala plus sindicalistu (Joi, 3 februarie 2011, 19:14)

    Eneas [anonim]

    Marica trebuie ridicata urgent de DNA !chiar Blaga ,ca fost vames nu trebuie iertat ,cata spaga a incasat si acest zoon politic!
  • +12 (12 voturi)    
    300.000 euro pentru on post de sef in vama (Joi, 3 februarie 2011, 19:22)

    Emil [anonim]

    Ar fi interesant sa stim si cine trebuie sa primeasca banii pentru numiri in posturi.
    • +5 (5 voturi)    
      se citesc semnaturile pe decizia de numire (Joi, 3 februarie 2011, 20:40)

      Eneas [anonim] i-a raspuns lui Emil

      e simplu!doar trebuie sa punem mana pe vreo decizie,restul e clar ,cum ,cine cat.......
  • +7 (7 voturi)    
    titlu (Joi, 3 februarie 2011, 19:23)

    otonel [anonim]

    "si-a cumparat functia"....
    cel putin ciudat. Ca si cum s-ar fi dus in bazarul turcesc si a venit de acolo cu functia.
    Frate da' aia care au luat banii? De aia nu zicem nimic?
    Ca de fapt aia sunt principalii vinovati. Ca au putut fi cumparati.
    Incercari sunt peste tot. Orice smecher vrea sa cumpere ceva. E natural.
    Important este ca sa nu se intample. Cine decide, sa fie imposibil de cumparat.
    Ca asa se duce de sus pana jos si ne mai miram ca merge treaba cum merge
    • +5 (5 voturi)    
      citeste cu atentie (Joi, 3 februarie 2011, 19:57)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui otonel

      "Alaturi de Nicoleta Dobrescu, DNA a inceput urmarirea penala impotriva a altor patru persoane din Bucuresti, care au intermediat cumpararea functiei publice la nivelul conducerii ANAF."
      • -2 (4 voturi)    
        am impresia ca esti redus mintal (Joi, 3 februarie 2011, 20:16)

        otonel [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

        pai tocmai tu scoti in relief ca aia patru au intermediat.
        Unde vezi tu referire la cei care au numit-o. Stii tu cine a numit-o?
    • 0 (0 voturi)    
      Cine se lasa cumparati? (Vineri, 4 februarie 2011, 12:12)

      yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui otonel

      Partidele politice care se afla la butoane. De ce plang unii cu lacrimi de crocodil pe umerii saracilor?
  • +13 (13 voturi)    
    da, se poate ! (Joi, 3 februarie 2011, 19:26)

    panfil [anonim]

    Fosta sefa la Vama Halmeu, suspectata ca si-a cumparat functia cu bani stransi de la camatari si contrabandisti.
    .............................
    uite, d'aia a fost necesar sa plece blaga si mos tagarta dela finante.
    auzi, cu bani dela hoti !
    trebuia tinut secret, sa nu afle francejii :-)

    schengen ?!
    yes, we can !
  • +3 (5 voturi)    
    schengeeeeneee venim! (Joi, 3 februarie 2011, 20:51)

    just [anonim]

    Vamista si-a cumparat postul .....posibil!

    Dar cine l-a vandut si cine l-a livrat !

    Asta este cel mai interesant si nu cred ca vom afla.
    Logic ca oamenii au avut mai multe posturi de dat si daca tot au luat ceva pe ele ganditi-va ca au de dat astfel incat sa cumpere o batista suficient de mare ca sa acopere tambalul!

    Ce naiba nu va ganditi ca toate astea sunt doar baloane de sapun pentru toti cei care citesc si nu gandesc.

    a inceput lupta intre taberele din PDL si astea sunt schijele care se arunca ......sigur ca mai cade cate unul altul dar aia grei nu vor cadea ..........decat cu base de mana.
  • -2 (2 voturi)    
    cine sa fie? (Joi, 3 februarie 2011, 21:08)

    Cris de Burg [anonim]

    http://www.sroscas.ro/site/2009/11/03/politia-il-pazeste-pe-basescu-la-furat/

    Sa fie printre cei 4 si Dan Pulbere (director in ANV), fratele vamesului de la Halmeu, Silviu Pulbere?
  • -2 (2 voturi)    
    Si oare cat (Joi, 3 februarie 2011, 22:14)

    HESS [anonim]

    A pierdut bugetul statului prin escrocheriile facute de aceasta mafioata.?Dar alte mii si mii de matrapalzacuri facute in romania.Tupeu pe Boc asta sa reduca pensiile.Nu sant lovele.
  • 0 (0 voturi)    
    Normal (Joi, 3 februarie 2011, 22:22)

    barbq [anonim]

    Pai normal, daca bancile nu mai dau credite de unde sa scoata bani biata femeie? Prietenul la nevoie se cunoaste..si mai ales dupa aceea.
  • +3 (3 voturi)    
    Si profitu' ? (Joi, 3 februarie 2011, 22:46)

    Dan [anonim]

    Oare cat a castigat dna. Dobrescu dupa ce a "investit" 130.000 euro in 5 luni de Sef de Vama ?
  • 0 (0 voturi)    
    VAAAAAAAAAAAMESI (Vineri, 4 februarie 2011, 9:15)

    mircea [anonim]

    D.N.A.
    haideti ca e treaba multa. poate extindeti cercetarile pana in 1990. MACAR luati-le impozite. aveti datoria de onoare de a spala fata ROMANIEI. S U C C E S !!!
  • 0 (0 voturi)    
    daca ar spune femeia asta tot ce stie..... (Vineri, 4 februarie 2011, 14:00)

    costica [anonim]

    ar mai aresta astia vreo 50 din care jumate de la Bucuresti, de pe la PDL.... coruptia in vami se face cu aprobare de mai sus, asa a fost, asa e si asa va fi mereu...... la cine credeti ca mergeau banii?! numirile in vami sunt politice, sefii vamilor se schimba la fiecare schimbare de guvern, ca sa stea pe functiile respective platesc din greu, ba la sefii mai mari, ba la partidele ce-i numesc... adica, acum la anul de gratie 2010 pe la cei din PDL !!!!!!!!!!!!!!! mi-ar placea sa-si dea drumul la gura vreunul dintre ei....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by