​​VIDEO Ambasadorul Norvegiei in Romania, Øystein Hovdkinn: Percepeti mica coruptie ca pe-un fel de bacsis la restaurant, platiti in plus ca sa aveti parte de un serviciu mai bun

de Magda Barascu     HotNews.ro
Luni, 25 octombrie 2010, 18:56 Dosare Anticoruptie


Ambasadorul Øystein Hovdkinn
Foto: Hotnews
"Stim ca Romania are niste probleme in domeniul justitiei", spune ambasadorul Norvegiei, Øystein Hovdkinn, intr-un interviu HotNews.ro. "Exista cazuri de judecatori acuzati de coruptie. Un astfel de lucru este aproape de neconceput in Norvegia. In istoria recenta si cea a ultimilor ani, nu exista astfel de cazuri in Norvegia. Diferenta majora este ca Romania este o tara in continua transformare, iar Norvegia este una dintre cele mai vechi, mai stabile si mai prospere democratii din nord-vestul Europei."



Cum vedeti justitia din Romania in comparatie cu justitia din Norvegia?

Cred ca pe hartie nu sunt foarte diferite. Stim ca Romania are niste probleme in domeniul justitiei. Exista cazuri de judecatori acuzati de coruptie. Un astfel de lucru este aproape de neconceput in Norvegia. In istoria recenta si cea a ultimilor ani, nu exista astfel de cazuri in Norvegia. Diferenta majora este ca Romania este o tara in continua transformare, iar Norvegia este una dintre cele mai vechi, mai stabile si mai prospere democratii din nord-vestul Europei. Suntem o tara privilegiata, iar voi sunteti o tara in continua transformare si acest lucru se reflecta in toate domeniile, inclusiv in cel juridic.

Cum este afectata activitatea dumneavoastra ca ambasador in Romania?

Nu ma afecteaza absolut deloc, ma bucur de fiecare moment in Romania, nu intampin niciun fel de problema. Norvegia acorda asistenta financiara Romaniei la nivelul a catorva sute de milioane de euro din 2009 pana in 2011. Aceasta asistenta este pentru a promova si a incuraja dezvoltarea economica si sociala in Romania si speram sa avem un impact pozitiv asupra sistemului juridic.

Care credeti ca sunt problemele sistemului juridic din Romania?

Cred ca aveti legi bune, v-ati luat angajamentele de care aveti nevoie si ati semnat toate conventiile de care aveti nevoie, la fel ca Norvegia sau ca alte tari europene. Dar problemele pe care le aveti sunt legate de anumite mentalitati si sunt probleme culturale: de exemplu, mica coruptie in sistemul sanitar. Percepeti mica coruptie in alte domenii ca pe-un fel de bacsis la restaurant, platiti in plus ca sa aveti parte de un serviciu mai bun. Se poate sa fie o problema culturala, o problema de mentalitate, o mostenire din perioada comunista cand am inteles ca era un lucru destul de des intalnit. Cred ca este vorba despre a schimba mentalitati si atutudini, mai mult decat despre a schimba legea. Cred ca aveti legile de care aveti nevoie.

Exista cazuri de mare coruptie in Norvegia si cum au fost rezolvate?

Au existat foarte putine cazuri de coruptie in sectorul public. Nu ma pot gandi la niciun caz major de coruptie care implica politicieni, cu siguranta niciunul in care au fost implicati judecatori, politisti in toata istoria moderna a Norvegiei. Am avut cativa functionari publici judecati si inchisi pentru coruptie, cunosc doua cazuri dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. 

Exista cateva cazuri in sectorul privat, printre oamenii de afaceri si pentru asta avem un organism foarte eficient care se ocupa de investigarea crimelor economice. In fiecare an exista cateva cazuri, care servesc de contra-exemplu si au un impact puternic in sectorul privat. Coruptia se limiteaza in Norvegia la sectorul privat.

Cat dureaza un proces de mare coruptie in Norvegia? Unul dintre cititorii nostri va spunea de procese care dureaza mai mult de 10 ani.

E ceva in neregula daca un proces dureaza 10 ani. Astfel de lucruri submineaza increderea in sistemul legal in orice tara. Asa ceva n-ar trebui sa se intample. Este problematic daca un proces dureaza mai mult de un an in Norvegia. Nu spun ca nu se intampla. Daca este un caz complicat, un proces poate sa dureze mai mult de un an, dar nu se intampla in mod normal si nici nu ne dorim sa se intample in mod normal. 

Cum este perceput termenul de coruptie in Norvegia de catre cetateanul de rand?

Este un termen complet stigmatizat. Este considerat un act contencios si demn de dispretuit, stigmatizat intr-atat incat un politician sau un potitist acuzat de coruptie are cariera subminata si distrusa. 






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2732 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Norvegia???? (Luni, 25 octombrie 2010, 19:09)

    iceman [anonim]

    Pai noi nu o sa ajungem ca ei nici in cele mai frumoase vise. Aparatul de stat de la ei este in primul rand in slujba cetateanului. Totul este legiferat clar, de aceea nu dureaza procesele mai mult de cateva luni. O tara minunata, cu oameni minunati, vazuta de aici pare utopie, totusi ne arata ca se poate daca vrei.
  • +3 (3 voturi)    
    are dreptate (Luni, 25 octombrie 2010, 20:15)

    diddlyjo [utilizator]

    dar putini romani (dintre cei foarte putini care vor afla ce spune domnul ambasador) isi vor da seama ca are dreptate.

    cei mai multi vor spune ca domnul ambasador e un habarnist si ca ro e de rahat din cauza sistemului de rahat facut de cateva sute de romani de rahat care fac politica de rahat in vreme ce toti cei ce recunosc si hulesc rahatul sunt "baietzi" (subliniez genul!!) sarmani, sufletisti si buni in general.
  • +3 (3 voturi)    
    D-ul Ambasador (Luni, 25 octombrie 2010, 21:25)

    Maria Diamandescu [anonim]

    Am mai auzit la o cunostiinta despre ceea ce zice d-ul Ambasador! Noi nu vom ajunge niciodata la fel si aici ii dau dreptate dansului: avem alta cultura si alta mentalitate: noi "tragem" spre Orient!Cred ca dansul stie ca noi am fost sub ocupatie otomana, ca am avut domnitori pusi pe Scaun de Marea Poarta si ca ei se numeau in functie de cati "galbeni"se dadeau sultanului! Deci la noi mita e o meteahna veche! Iar in Tara Romanesca, justitia nu a fost niciodata onesta si necorupta, pe langa faptul ca nu e nici competenta ( la noi au fost mari erori judiciare)
  • -2 (4 voturi)    
    Cioara la nuci (Luni, 25 octombrie 2010, 21:41)

    Gigel [anonim]

    Comparam stampila primariei cu coada vacii! Asemanarea dintre Romania si Norvegia este , ca sa citez un politician celebru in viata, ca ambele tari sint conduse de presedinti, desi Norvegia este monarhie de sute de ani. Norvegia este cea mai civilizata natiune de pe planeta . Noi o sa ne uitam inca 2000 de ani la ei ca cioara la nuci.
  • +1 (1 vot)    
    ... (Marţi, 26 octombrie 2010, 1:22)

    Aph [anonim]

    Uite, incerc sa identific ceva care tine de Norvegia si nu-mi vine nimic in minte. In afara de faptul ca sunt monarhie si nu sunt membri UE (multumiri, dna. Udrea si dl. Turcescu!) iar mai apoi "Norwegian Wood" al Beatles-ilor... nimic! Am si fost in Oslo, astia sunt din alta lume!
    Si totusi, poate ma ajuta cineva...
    • +2 (2 voturi)    
      ... (Marţi, 26 octombrie 2010, 1:38)

      Me [anonim] i-a raspuns lui Aph

      Gaze naturale.
      Sunt in NATO (dar nu in UE).
      In secolul XIX s-au dezvoltat cu lemn.
      Pescari.
      Fiorduri multe.
      Case acoperite cu pamant (pe acoperis) pe care creste iarba.
    • +1 (1 vot)    
      ai fost si in Oslo, si totusi ... (Marţi, 26 octombrie 2010, 10:55)

      me [anonim] i-a raspuns lui Aph

      ... nu-ti vine nimic in minte. da si tu un search pe wikipedia.
      au mult titei si gaze. cred ca-s al doilea exportator de petrol dupa tarile opec. e una dintre cele mai bogate tari din lume. pescuiesc mult, au si industrie dezvoltata. sunt printre primii cand vine vba de educatie, drepturile omului. au rege, dar e mai mult pt "poze"... altfel se ocupa parlamentul unicameral de tara. Au facut referendum (de 2 ori) si NU au vrut in UE. Sunt in spatiul schengen. Cei mai multi nu-si petrec timpul prin biserici, dar au niste valori morale f puternice. Au mancare naspa, zic eu. :) Vremea e urata, dar au locuri foarte frumoase. Au un ritm de viata linistit. Sunt deschisi, prietenosi. E singurul loc din tarile dezvoltate ale europei unde NU m-am simtit "special" ca sunt roman...
  • +2 (2 voturi)    
    Model (Marţi, 26 octombrie 2010, 6:21)

    Hepcal Vasile [anonim]

    Norvegia ,Elvetia,S.U.A.,tari cu o democratie si cu un standard de viata la care in 1989 a aspirat fiecare cetatean roman onest . Din pacate la noi a fost impus cu forta sistemul rusesc ( jaf , crima , coruptie) de catre echipa ION ILIESCU (primul presedinte post decembrist),echipa ce face tot ceea ce poate ,prin actualii membri activi, pentru a sabota coeziunea nationala , economia si pentru a compromite societatea romaneasca.
    • +1 (1 vot)    
      Pai ai (Marţi, 26 octombrie 2010, 15:23)

      HESS [anonim] i-a raspuns lui Hepcal Vasile

      avut un presedinte necomunist constantinescu (cdr) acuma de ani buni pe basescu (pdl) si jafuriile continua si hotiile la fel.nu crezi ca nu e chestia de a fi comunist sau socialist sau capitalist.e vorba de altceva .,de felul tau de a fi cinstit,constincios in munca,demn ,iubitor de tara, etc etc.
      pai si inainte de comunisti coruptia in romania sub rege(ii) era fantastica.lasitatea si dezinteresul oameniilor politici pt natiune la fel.nu-i nimic nou sub soare acum.totul se repete sub o alta forma.de 2000 de ani ne invartim in acelasi cerc vicios.
    • 0 (0 voturi)    
      SUA?! (Vineri, 17 octombrie 2014, 15:39)

      RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui Hepcal Vasile

      SUA e mult sub nivelul tarilor precum Elvetia si Norvegia la mai toate capitolele: educatie, justitie, sanatate, democratie, prosperitate, stabilitate, etc. Nu sunt deloc in aceeasi barca.
  • 0 (0 voturi)    
    de ce nu sant arestati cei care mau torturat? (Miercuri, 27 octombrie 2010, 20:29)

    rupa vili [anonim]

    ca sa se respecte legea,trebuie sa fie arestati de urgenta procurorii si judecatorii care au incalcat legea cu buna stiinta,vedeti procese castigate la cedo,din ce cauza a pierdut statul roman,vina este a celor mai periculosi infractori ai societatii care sant procurorii si judecatorii,sa fie arestati.vili rupa din hunedoara.
    • 0 (0 voturi)    
      Sa fie arestati procurorii si judecatorii! (Duminică, 2 ianuarie 2011, 10:26)

      antonescu [anonim] i-a raspuns lui rupa vili

      Mare adevar ati spus in randurile de mai sus. Pana ce nu se va face curatenie la nivel de varf nu vom reusi. Justitia ne trage foarte mult inapoi...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by