Directorul OSIM, trimis in judecata de DNA. Prejudiciul pentru servicii informatice este de aproape 300.000 euro

de D.G.     HotNews.ro
Miercuri, 13 octombrie 2010, 16:52 Dosare Anticoruptie


Directorul general al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), Gabor Varga, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), alaturi de un alt director si mai multi sefi-serviciu, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, informeaza un comunicat al DNA.

Gavril Alexandru Varga (Gabor) este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata si continuata.

In acelasi dosar a mai fost deferita justitiei Irina Valeanu, director economic la OSIM, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata si continuata, delapidare, fals intelectual si uz de fals, instigare la fals intelectual si instigare la uz de fals, infractiune la Legea nr. 500/2002 (privind finantele publice), toate in forma continuata.

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata din cadrul OSIM, pentru fapte similare, inculpatii: Delia Marieta Marculescu, sef Serviciu Financiar - Contabilitate, Carmen Narcisa Sandulescu, sef Birou Resurse Umane, Elena Laura Stancu, sef Birou Financiar, Liliana Eleonora Dobre, casier, si Viorel Scurtu, sef Serviciu administrativ.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca in anii 2007, 2008 si 2009, inculpatii Varga si Valeanu, in calitate de directori, si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu la incheierea a trei contracte de servicii informatice in favoarea firmei Ecso&Exo SRL.

"Concret, prin cele trei contracte s-a acceptat ca OSIM sa plateasca anual licenta de utilizare a programului informatic Exman 3.W.3., desi acea versiune de program fusese achizitionata inca din anul 2002, fiind suficienta numai plata anuala a abonamentului pentru actualizarea programului si asistenta tehnica. In plus, pretul platit de OSIM pentru licenta acordata pentru anii 2008 si 2009, a fost majorat de 5,71 ori fata de anul 2007. De asemenea, a fost acceptata, fara documente justificative, plata unor servicii suplimentare abonamentelor stabilite prin contract, servicii care reprezentau, de fapt, tot actualizari si asistenta tehnica", sustin procurorii.

In aceeasi perioada, inculpatii Marculescu, Sandulescu si Scurtu au dat viza la controlul financiar preventiv si au confirmat prestarea serviciilor suplimentare de actualizare a programului informatic si de asistenta tehnica precum si corectitudinea sumelor de plata, fara documente justificative.

"Pentru a ascunde depasirea limitelor maxime ale cheltuielilor aprobate prin bugetul de venituri si cheltuieli pentru anii 2007 si 2008, inculpata Valeanu, cu stiinta, a indeplinit in mod defectuos activitatea financiar - contabila a OSIM, prin inregistrarea, la sfarsitul anilor 2007 si 2008, a trei note contabile, fara documente justificative, denaturand astfel operatiunile economico - financiare real efectuate", mentioneaza DNA.

Sursa citata mai arata ca, in cursul anului 2008, in repetate randuri, inculpatele Valeanu, Marculescu, Sandulescu si Stancu si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu privind activitatea financiar - contabila, ordonantand si vizand plati in suma totala de aproximativ 125.000 lei, suma ce a fost virata in propriile conturi de salarii, fara existenta unor documente care sa ateste ca aceste drepturi banesti li s-ar fi cuvenit.

"In perioada 6 iunie 2007 - 30 aprilie 2009, in repetate randuri, Irina Valeanu si Liliana Dobre si-au insusit din casieria institutiei, in mod nelegal, suma totala de peste 128.000 lei. In acest scop, directorul economic Valeanu a determinat-o pe casiera sa consemneze in registrul de casa si in notele contabile inregistrate in contabilitatea OSIM operatiuni de plati efectuate cu titlul de 'ajutoare', care nu corespund realitatii", se mai spune in comunicat.

Prejudiciul cauzat OSIM pentru servicii informatice este in suma totala de 1.069.608,43 lei (echivalentul a 291.521 euro), reprezentand platile efectuate atat pentru licentele aferente anilor 2007-2009 cat si pentru serviciile suplimentare.

Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci s-a constituit parte civila in cauza pentru suma de 1.276.401 lei, reprezentand prejudiciul cauzat institutiei in relatiile contractuale cu S.C. ECSO & EXO S.R.L.

In vederea repararii pagubei produse prin infractiunile mai sus mentionate s-au luat masuri asiguratorii, prin instituirea unor sechestre asupra unor imobile apartinand inculpatilor Valeanu Irina si Varga Gavril Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4111 vizualizari

  • +7 (9 voturi)    
    a cui clientela politica sunt? (Miercuri, 13 octombrie 2010, 16:59)

    curios [anonim]

    cei insirati mai sus? dupa data FURTULUI se pare ca PNL. Cum e cu clientela Ipo_Crinule?
    • 0 (4 voturi)    
      au mai fost trimisi si de la Hidroelectrica -2005 (Miercuri, 13 octombrie 2010, 17:09)

      Gore [anonim] i-a raspuns lui curios

      ,nu e prea departe -pentru prejudicii de 2 milioane de euro -si s-a ales praful de ancheta !asa ca nu va speriati sau nu sperati ca se va lasa cu o condamnare....
    • +6 (6 voturi)    
      ce conteaza a cui sunt (Miercuri, 13 octombrie 2010, 17:37)

      reader [anonim] i-a raspuns lui curios

      ce conteaza a cui sunt?...dna-ul sa-i ia pe toti sa-si faca treaba si ei si procurorii si judecatorii, tot lantul...
    • 0 (0 voturi)    
      @Cur ios (Joi, 14 octombrie 2010, 10:09)

      Neaosu' [anonim] i-a raspuns lui curios

      Nea, am senzatia ca esti rau intentionat: Varga (se citeste Vorgo in limba lu' Bella al III) NU este de penele, el este de la ude mereu...Omu este din Nagyvarad (pi niaosa varadia mare, adica oradia)...
  • +4 (4 voturi)    
    Valeanu? (Miercuri, 13 octombrie 2010, 17:27)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

    Suna cunoscut numele asta!
    Sa fie doar coincidenta?
  • 0 (0 voturi)    
    inregistrare marci (Miercuri, 13 octombrie 2010, 20:43)

    ioan [anonim]

    taxele pentru inregistrarea unei marci la osim sunt printre cele mai mari din europa
    in plus se crease si o mafie in acest domeniu
    ar fi bine de verificat si modul in care au fost puse la dispozitia unor firme private bazele de date osim
  • 0 (0 voturi)    
    Interesant... (Sâmbătă, 23 octombrie 2010, 20:24)

    Simona [anonim]

    Managerul firmei ECSO&EXO este prea-slavitul pilot erou-national (ala care si-a rupt roata la aterizare acum cateva luni la Clinceni), Gelu Frunza... erou?
  • 0 (0 voturi)    
    Interesant... (Sâmbătă, 23 octombrie 2010, 20:31)

    Simona [anonim]

    Managerul firmei ECSO&EXO este prea-slavitul pilot-minunat erou-national (ala de-a aterizat pe-o roata la Clinceni acum cateva luni), Gelu Frunza... erou? ... sau...?
  • +1 (1 vot)    
    Adevar absolut: (Sâmbătă, 27 noiembrie 2010, 18:28)

    IGNAT VASILE [anonim]

    Sunt de acord in a se face lumina in toata aceasta excrocherie acum inteleg de ce atata taraganare in a elibera un certificat ce este inregistrat la OSIM cu M 05077 / 05 .06.2008 apartinand scolii de soferi SMART DRIVING.SRL J 04/1018/05.06.2007, banii s-au incasat si acum inteleg unde au ajuns ! O alta scoala de soferi din Bacau ,GET SMART J 04 / 1662 / 17.09.2008. In 30 zile obtine infiintarea scolii si totodata Certificat la OSIM cu nr. M 99808 /22.10.2008 pe SMART DRIVE. Din rea-credinta si a face concurenta neloiala prejudiciindu-ma totodata , stiind de existenta, SMART DRIVING SRL (copiind culorile si scrisul) Numele comercial al societatii noastre este inregistrat ANTERIOR datei de depozit national reglementar a marcii SMART DRIVE si in consecinta ,DETINEM UN DREPT ANTERIOR de proprietate intelectuala protejat in conditiile art.80 din Legea nr. 84/1998 si conform prevederilor art.8 Conventia de la Paris "Numele comercial va fi protejat in toate tarile Uniunii, fara obligatia de depunere sau de inregistare, indiferent de faptul daca el face sau nu parte dintr-o marca de fabrica sau de comert " Stirea a fost publicata www.judetulbacau.ro vizualizati interviul acordat de subsemnatul pe www.smartdriving.ro .Succes in afacerea mizerabila pe care o faceti POPA IONEL din Bacau, sa se stie ca la Camera de Comert si Industrie ati inregistrat GET SMART ca scoala de soferi.NIMENI NI ESTE MAI PRESUS DE LEGE . AM INCREDERE IN JUSTITIE !!!
  • +1 (1 vot)    
    continuarea ADEVARULUI: (Marţi, 7 decembrie 2010, 20:43)

    IGNAT VASILE [anonim]

    OSIM-ul a jatmanit pe fata Scoala de Soferi SMART DRIVING prin membrii comisiei de examinare respectiv (Ovidiu Dinescu, Elena Elvira Marin, Mariana Nastase ) prin faptul inregistrarii ca Marca SMART DRIVING de 2 ori si tot de 2 ori intr-un an o RADIAZA netinand cont ca avem deja dizainarul industrial cu numele societetii , aceiasi comisie in permanenta face disparute Facturile si Chitantele platite de Scoala de Soferi, din CONTABILITATEA OSIM-ului ,banii munciti cu truda si sudoare. Rusine...Popa Ionel de la Scoala de Soferi GET SMART Bacau prin felul in care ati reusiti sa-i pacaliti pe cei 3 (trei) de la OSIM prin inregistrarea Marcii SMART DRIVE .
    • -2 (2 voturi)    
      IGNAT VASILE (Joi, 6 ianuarie 2011, 21:20)

      john popa [anonim] i-a raspuns lui IGNAT VASILE

      TERMINA CU ABUREALA OMULE, NU TE CREDE NIMENI, NU VEZI CA LATRI FARA SENS.
      RUSINE SATZI FIE TIE CARE MINTI, FURI SI INCERCI SA DUCI IN EROARE PE TOATA LUMEA.
      TU CARE FOLOSESTI SIMBOLUL UNEI MARCI INREGISTRATE FARA PERMISIUNEA OSIM-ului.
      ESTI PENAL!!!!!!!!!!!!
      • +2 (2 voturi)    
        raspuns pt. ionel popa (ce se da drept john poppa) (Vineri, 7 ianuarie 2011, 11:38)

        Ignat Vasile [anonim] i-a raspuns lui john popa

        Pentru toti cititorii si pt. tov. Ionel Popa , cred eu ,un raspuns final ;in Bacau nu exista decat 2 (doua) scoli de soferi confuze ,SMART DRIVING ,adm. fam.Ignat Vasile si Ani , cui;21868036,j 04/1018/05.06.2007 ,si GET SMART ,adm. Popa Ionel si Chirciu Olguta,pe cea din urma a exmatriculat-o,ramanand doar el ,, jupanul" cui;24474028,j 04/1662/17.09.2008,acest (J.P) din urma inregistreaza la OSIM denumirea de SMART DRIVE la 22.10.2008 ,(cum ??? se intelege din comentariile anterioare,comisia de examinare a fost comuna in ambele cazuri la Deciziile cu nr... ) si acum vreau o explicatie de la OSIM nu de la micutul J. P. de 1,40m care face o combinatie de scris si culori indentice cu SMART DRIVING pe panourile de publicitate din Bacau, de nu mai inteleg trecatorii ce sunt cu ele ,si cine il intreaba pe Ionel Popa ,se da drept ,,taticul" la ambele scoli de soferi. Va stau la dispozitie si cu alte informatii, originalele sunt bine puse si pentru urmasii urmasilor mei. Pentru noua comisie de examinare, fam. Ignat, ureaza,La Multi Ani in noua functie,sa nu ia exemplu celor anchetati, UN AN CU DREPTATE !!! www.smartdriving.ro
        • -2 (2 voturi)    
          ignat v (Luni, 24 ianuarie 2011, 20:15)

          jp [anonim] i-a raspuns lui Ignat Vasile

          Omule!!!!!!!!!!!! trezestete la realitate, esti batut in cap??? am acte ca am creat acel desen, acea sigle de care tu faci abuz. nu te crede nimeni. Apune tu cand doresti declaratii de la juristul camerei de comert si le voi obtine pentru tine.
          sa ma dau eu taticul scolii tale???? e ultimul lucru pe care as putea sa-l fac. prea zdravan nu esti.
          Daca esti mare si batut in cap la cetzi foloseste ?????????
          Spune cititorilor cine esti defapt, tu cel mare si voinic. dar cu creierul mic.
  • 0 (0 voturi)    
    O hotarare incredibila ! (Vineri, 16 septembrie 2011, 16:34)

    IGNAT VASILE [anonim]

    Tribunalul Buc.sectia III-a civila Dosar 4473/3/2011,( INSTANTA )face mentiunea in continut , citez: " Analizand actele si continutul dosarului, tribunalul constata cererea intemeiata " incheiat citatul pentru Smart Driving , si tot ( INSTANTA ) jos in final citez : " Respinge cererea formulata de reclamanta SC SMART DRIVING SRL.......in contradictoriu cu parata SC GET SMART SRL,.....ca neantemeiata . Acum sa vedem la recurs ce se hotaraste !
  • 0 (0 voturi)    
    O situatie dubioasa ! (Vineri, 16 septembrie 2011, 17:37)

    IGNAT VASILE [anonim]

    Intotdeauna am avut incredere in Justitia Romana, dar de data aceasta am dubii ,nu stiu ce ma face sa cred , ca sa-mi castig un drept anterior cu SMART DRIVING , care a fost vanduta de OSIM ca marca, la GET SMART , cred ca voi ajunge la CURTEA EUROPEANA DE JUSTITIE !
  • 0 (0 voturi)    
    // (Marţi, 4 octombrie 2011, 19:51)

    IGNAT VASILE [anonim]

    recurs pentru smart driving ;
    osim-ul m-a jacmanit pe fata cu foarte multi bani.
    ne-a acceptat marca smart driving 5.06.2007 si apoi o vinde pe alti bani la get smart 17.09.2008 sub forma de smart drive .
    mai trimite si finantele publice bacau sa ma amendeze .
    acum ma plimb prin tribunale .
    traim in romania !
  • 0 (0 voturi)    
    Adevar (Vineri, 14 octombrie 2011, 21:22)

    IGNAT VASILE [anonim]

    In Romania o Lege anuleaza alta Lege ,
    OSIM-ul cu ale lui Legi , cere anularea si chiar desfiintarea societatii SMART DRIVING in functiune cu tot cu angajati din 05.06.2007 , cu o Marca SMART DRIVE eliberata la 22.10.2008 altei societati GET SMART din 17.09.2008.De cand e lumea , Legea e Lege ,Legea e sacra . Nu mai inteleg nimic !?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by