Intalnire online

Secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 5 octombrie 2010, 21:09 Dosare Anticoruptie


Care este activitatea Agentiei Nationale de Integritate dupa ce Parlamentul a votat in vara noua lege de functionare? Cu ce noi probleme se confrunta ANI? Horia Georgescu, secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate, a raspuns la intrebarile cititorilor.

Nota redactiei:

  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
  • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


























Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


  • Întrebarea nr. 1 masteryodda

    4 octombrie a fost data limita pentru publicarea declaratiilor de avere a liderilor de sindicat. Au facut aceste declaratii? Si daca le-au facut, sunt publice? se pot vizualiza?

    • Horia Georgescu

      3 noiembrie este data limita, conform legii 176 din 2010, acestea urmeaza sa fie postate pe portalul declaratiilor de avere si de interese de la adresa www.integritate.eu

  • Întrebarea nr. 2 andu

    cand vedem un rezultat concret al activitatii ani si daca legea actuala intareste mai mult ani

    • Horia Georgescu

      Rezultatele Agentiei Nationale de Integritate sunt evidentiate in ultimul raport tehnic de evaluare pe justitie al Comisiei Europene, care statueaza rezultatele incurajatoare privind cazurile investigate.

      Agentia Nationala de Integritate este doar un mecanism in peisajul institutional si depinde foarte mult de sanctiunile care trebuie aplicate in comisiile de disciplina precum si de viteza cu care sunt judecate dosarele transmise catre instanta sau investigate de procurori in cazul diverselor infractiuni.

      ANI a sesizat institutiilor competente un numar de 360 de cazuri pe incompatibilitate, conflict de interese, confiscarea averii sau alte infractiuni. Toate acestea sunt evidentiate pe site-ul ANI la www.integritate.eu

  • Întrebarea nr. 3 muzungu

    conform legii, personalul cu atributii de conducere si control dintr-o institutie de stat depune declaratie, fiind "asimilata" demnitarilor.

    intepretarea data in multe institutii, inclusiv cea in care lucrez, este ca si liftieru sef, seful soferilor si femeia de serviciu-sefa, depun declaratii de avere.

    As dori sa cunosc
    (1) - aceasta este o inrepretare corecta, in spiritu si litera legii?
    (2) - intr-o intepretare asa de extensiva, a facut cineva un calcul cam cate declaratii de avere trebuie depuse in Romania, si cam ce resurse ar avea nevoie ANI ptr a le verifica?

    • Horia Georgescu

      Nu este asimilata demnitarilor, aceasta fiind o categorie separata, ci este asimilata functiei publice.

      Da, se aplica personalului angajat cu contract individual de munca la institutii si autoritati, iar ANI are capabilitatea si resursele necesare de a procesa toate declaratiile de avere si de interese.

  • Întrebarea nr. 4 Descriere Wikipedia

    Intreb si eu daca este valabil pentru agentia dvstra conceptul descris mai jos sau aveti un alt concept:

    “Integrity is a concept of consistency of actions, values, methods, measures, principles, expectations and outcomes. In western ethics, integrity is regarded as the quality of having an intuitive sense of honesty and truthfulness in regard to the motivations for one's actions.[citation needed] Integrity can be regarded as the opposite of hypocrisy,[1] in that it regards internal consistency as a virtue, and suggests that parties holding apparently conflicting values should account for the discrepancy or alter their beliefs.
    The word "integrity" stems from the Latin adjective integer (whole, complete).[2] In this context, integrity is the inner sense of "wholeness" deriving from qualities such as honesty and consistency of character. As such, one may judge that others "have integrity" to the extent that one judges whether they behave according to the values, beliefs and principles they claim to hold.
    A value system's abstraction depth and range of applicable interaction may also function as significant factors in identifying integrity due to their congruence or lack of congruence with empirical observation.[clarification needed][citation needed] Such a value system may evolve over time[3] while retaining integrity if those who espouse the values account for and resolve inconsistencies.[4]

    “http://en.wikipedia.org/wiki/Integrity

    • Horia Georgescu

      Integritatea este un concept care intra in principiile de functionare al agentiei, dar competentele ANI sunt delimitate clar prin legea de functionare.

  • Întrebarea nr. 5 integritate

    Domnule Horia Georgerscu,

    Ma uiti cu stupoare pe site-ul institutiei dumneavoastra la capitolul dosare in instanta incompatibilitati ( http://www.integritate.eu/home/dosare-instanta/incompatibilitati.aspx ) si constat ca sunt dosare care nu sunt actualizate de 6-8 luni chiar daca pe siteu-rile instanteleor aceste date sunt actualizate. Exista persoane care se ocupa de acesta sectiune si actualizeaza cand doresc sau datorita scaderilor nr de salariati a trebuit sa dati afara responsabilul ( responsabilii) de la acest departament?

    - Dupa ce ati dat comunicatul prin care sesizati "Parchetului de pe lângă .......... cu privire la savarsirea de catre .................. a infracţiunii de fals în declaraţii, conform art. 292 Cod Penal", se mai intereseza institutia de dosare? Sau dvs. doar sesizati si Dumneazeu cu mila?

    • Horia Georgescu

      Actualizarea sectiunii dosare-instanta se face permanent. Faptul ca unele au un interval de 6-8 luni arata ca sistemul judiciar are sincope in celeritatea proceselor pentru care ANI a sesizat instanta si ca intervalul dintre termenele de judecata este foarte mare iar in cele mai multe situatii, pana se ajunge la judecata pe fond, intervin cinci-sase termene care au legatura in general cu procedura de citare.

  • Întrebarea nr. 6 gigi n

    Bună ziua,
    După părerea mea,ANI-așa cum a ”aranjat-o”instituția denumită în mod eronat Parlament în România-nu are nici un fel de utilitate.M-ați putea contrazice prin măcar un exemplu CONCRET de finalizare a vreunei acțiuni a agenției Dvs.?

    • Horia Georgescu

      Agentia Nationala de Integritate este utila, in primul rand pentru ca asigura setul de principii al transparentei declararii averii si intereselor si are un rol disuasiv in acest sens.

      Asa cum legea a fost adoptata de Parlament, urmare a cererii de examinare a presedintelui, reprezinta o evolutie si da premisa unei abordari eficiente a investigatiilor.

      Ca exemplu, cazul politistilor de la Pitesti, in care agentia a obtinut confiscarea a mai multor milioane de euro in faza procesului de la Curtea de Apel. Din pacate, inainte de o decizie finala la Inalta Curte de Casatie si Justitie a intervenit decizia Curtii Constitutionale, care ne-a blocat activitatea timp de mai multe luni, din aprilie pana in septembrie, si a introdus posibilitatea ca verificarile efectuate pana atunci sa poata fi contestate si practic sa devina nule in raport cu solicitarile ANI.

  • Întrebarea nr. 7 dependablero

    Va salut,
    1.Mai este in vigoare Legea Veniturilor Ilicite? Va "Ajutati" de ea? Va puteti auto sesiza?
    4. Frauda de la votarea Legii Pensiilor intra sub autoritatea ANI?
     Aveti un "Raport trimestrial"? Il publicati?
    cu incredere,(editat de HotNews.ro)

    • Horia Georgescu

      1. Legea 18 din 1968, legea ilicitului, a fost abrogata in 1996 prin introducerea legii 115 privind declararea si controlul averilor demnitarilor, magistratilor si a unor persoane cu functii de conducere si control.

      4. Nu este de competenta ANI.

  • Întrebarea nr. 8 grigore isfanian

    cf art 1.1. alin 34 lin lege, "membrii consiliilor de administraţie, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum şi persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul (...) sau, după caz, societăţilor comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ" depun declaratii de avere.

    Va rugam sa confirmati daca trebuie sa depuna declaratii de avere membrii consiliilor de adminsitratie de la:
    a - Romtelecom (MCSI - 45,99%)
    b - Rompetrol (urmarea transofrmarii obligatiunilor in actiuni)
    c - CEC Bank
    d - Eximbank

    • Horia Georgescu

      Persoanele mentionate de dvs. au obligatia depunerii declaratiilor de avere conform prevederilor mentionate mai sus.

  • Întrebarea nr. 9 Nicolae Hristea

    Mediafax a publicat sesizarea AgroBiotechRom privind conflictul de interese din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor.
    Care va fi raspiuinsul Agentiei Nationale de Integritate la sesizarea asociatiei ?

    • Horia Georgescu

      Agentia Nationala de Integritate monitorizeaza constant mass-media in legatura cu competentele sale si are in vedere instrumentul autosesizarii. Mentionez ca o mare parte din dosarele aflate in lucru provin din autosesizari din mass-media.

  • Întrebarea nr. 10 ana

    Cum trebuie completata Declaratia de avere (anexa 1) in cazul in care un membru al familiei (altul decat titularul) a incasat venituri salariale in sistem privat, aceste venituri fiind supuse unei clauze de confidentialitate intre parti (nefiind astfel posibila declararea cuantumului veniturilor astfel obtinute)?

    • Horia Georgescu

      Confidentialitatea veniturilor nu este opozabila si face obiectul mentionarii exacte in formularul declaratiei de avere.

  • Întrebarea nr. 11 Dedalus

    1) De ce este nevoie ca toti functionarii publici sa depuna declaratii de avere si interese?

    In ce fel si pentru ce ar putea fi corupt cineva care lucreaza la arhiva unui minister, de exemplu?

    2) Ati derulat in urma cu un an o licitatie pentru un audit al institutiei, cu un deviz destul de mare. Cum ati calculat acel deviz? In interesul integritatii si transaprentei ati putea publica nota de fundametnare a acelei licitatii, macar partea despre calculul devizului?

    • Horia Georgescu

      1. Pentru asigurarea principiului transparentei, este nevoie ca orice persoana platita din bani publici sa depuna declaratii de avere si de interese. Am avut situatii in care o persoane avand calitatea de referent, care nu depusese declaratia de avere si de interese, era proprietara a mii de hectare in sectorul agricol Ilfov. Deci nu se poate face o discriminare intre o categorie de persoane sau alta atata timp cat este platita de la bugetul de stat.

      2. Procedura prin care auditul institutiei a fost efectuat si toata documentatia aferenta se regasesc pe site-ul ANI la sectiunea achizitii publice 2009, precum si in sistemul SEAP. Mentionez ca, fata de bugetul estimat, oferta primita a fost cu 25% mai mica. Castigatorul licitatiei este o prestigioasa companie multinationala care activeaza exclusiv in domeniul auditului international. Devizul a fost calculat in functie de volumul de date auditat, numarul de ore necesare precum si activitatea institutiei care a cunoscut o crestere in intensitate fata de anul 2008 cu circa 80%.

  • Întrebarea nr. 12 Alexandru

    Ce puteti face in cazul elena Udrea care "plateste" un elicopter cu o suma ce depaseste cu mult veniturile declarate? ///(editat de HotNews.ro)

    • Horia Georgescu

      Va pot spune ca ANI a desfasurat la sfarsitul anului 2009 o verificare privind averea ministrului Elena Udrea dintr-o autosesizare de presa si rezultatul a fost ca nu exista elemente care sa confirme o avere nejustificata sau un conflict de interese.

      Referitor la cazul semnalat, nu pot face nici un fel de referire. ANI poate fi sesizata de orice persoana fizica sau juridica si poate initia verificari din autosesizari de presa.

  • Întrebarea nr. 13 Miky

    Buna ziua!
    Domnule Georgescu , ce dosare ati finalizat ,cu decizie definitiva , in administratia centrala?
    Puterea institutiei a crescut sau a scazut in forma noua a legii de functionare ?
    Va urez mult succes si asteptam cazuri concrete rezolvate la nivelul "rechinilor" mari.

    • Horia Georgescu

      Statistica referitoare la dosarele finalizate este pe site-ul ANI precum si raportul tehnic al Comisiei Europene pe justitie din acest an in care sunt prezentate zeci de cazuri care au decizii definitive, fie ele in materia incompatibilitatilor, al conflictelor de intere si, dupa caz, in prima instanta, al confiscarii averilor.

      Au fost reglementate unele elemente care, in trecut, reprezentau vulnerabilitati la nivel procedural de aplicare a legii si a sanctiunilor.

  • Întrebarea nr. 14 mihai

    Dle Georgescu,
    In Romania discrepanta dintre veniturile legale si opulenta in care traiesc anumite persoane sunt nu vizibile cu ochiul liber, ci sfidatore, cinice.
    Doar in tari cu mecanisme ruginite, cu o coruptie aproape letala se poate accepta aceste situatii. Nu e posibil ca o persoana care munceste la stat si castiga chiar si 10,000 lei/luna (persoane din functii cheie – parlamentari, ministrii, judecatori, procurori, consilieri, primari) sa achizitioneze in doar 2-3 ani cate 3 terenuri intravilane, 1-2 aprtamente, vila, casa de vacanta, toate mobilate si puse la punct, masini scumpe, etc. Nu are cum sa justifice aceste proprietati.
    Sa vii cu explicatii de genul “matusa Tamara » este cinic.

    1) Care este rolul dvs vizvi de acest fenómen si ce anume faceti concret pentru demascarea acestor persoane? Va intreb acest lucru intrucat de vazut nu se vede nimic, ca ati exista sau ca ati face ceva.
    2) Cate persoane de genul celor amintite mai sus ati demascat pana acum, ce functii aveau (macar cele mai importante), si ce s-a intamplat cu ele? Care a fost contributia dvs (a agentiei) la pedepsirea acestor persoane?
    Multumesc.

    • Horia Georgescu

      1. In primul rand, exista o vulnerabilitate majora in Constitutia Romaniei privitor la aceasta situatie, deoarece, pentru orice cetatean al Romaniei, averea se prezuma a fi licita si, prin urmare, trebuie demonstrata o infractiune. In cazul expres al ANI, avand la baza principiul averii nejustificate, au fost situatii in care s-a reusit confiscarea unor sume importante de bani. Dupa cum stiti, deciziile Curtii Constitutionale nu au o abordare unitara si difera de la un an la altul in ceea ce priveste principiul de confiscare a averii nejustificate sau a dobandirii ilicite a acesteia. Avem aproximativ 4000 de dosare in lucru si finalizate un numar de aproximativ 300. Repet, Agentia Nationala de Integritate este doar un mecanism in acest peisaj institutional care, pana la urma, trebuie sa functioneze si sa dea valoare investigatiilor ANI. Si aici ma refer la Parchet, comisii de disciplina si instante de judecata.

  • Întrebarea nr. 15 Silviu

    1. Care sunt indicatorii cheie de performanta in baza carora este evaluata activitatea ANI si a managementului acestei institutii platita din bani publici? Care este raportul dintre fondurile publice consumate de aceasta institutie de la infiintarea sa si pana in prezent si cuantumul averilor ilicite confiscate (amenzilor aplicate) subiectilor investigatiilor acestei institutii?

    3. Sunt auditor intern certificat de Institutul Auditorilor Interni din SUA , expert contabil certificat in Marea Britanie si membru asociat (in curs de certificare) al Asociatiei Examinatorilor de Frauda Certificati din aceeasi tara. In acelasi timp sunt roman si traiesc in Romania. In cazul (improbabil, indraznesc sa presupun) in care ANI ar considera ca are nevoie de serviciile mele specializate (sau ale cuiva cu profil asemanator), cum ar stii si ar putea sa ma motiveze sa devin (si ulterior sa si raman) "functionar" in cadrul acestei institutii, renuntand la o cariera in mediul privat?(editat de HotNews.ro)

    • Horia Georgescu

      Managementul ANI este evaluat de un audit extern independent conform standardelor internationale si a fost efectuat in ultimii doi ani prin castigarea unei licitatii de Delloite Romania SA, care nu a constatat deficiente, ci doar a formulat observatii referitoare la imbunatatirea activitatii.

      Din pacate, va pot spune ca din punct de vedere financiar, angajatii ANI nu sunt motivati suficient, dar conditiile de criza asigura un venit decent. In acest sens, v-as putea aduce in atentie activitatea dinamica si prezenta intr-o institutie din prima linie in combaterea coruptiei, care la nivel european si chiar global a devenit un model de bune practici, ca institutie de verificare administrativa.

  • Întrebarea nr. 16 bibi

    Daca in trecut, o persoana a lucrat pentru o firma privata cu clauza de confidentialitate, care este in vigoare la data la care trebuie depusa declaratia de avere, poate cere pe declaratia de avere ca acel venit salarial sa ramana confidential si sa nu se afiseze public?

    • Horia Georgescu

      Confidentialitatea venitului nu este opozabil si face obiectul declararii in formularul de avere, fara trimitere la alte inscrisuri.

  • Întrebarea nr. 17 Jude

    Buna ziua,
    Va rog sa imi spuneti care ar fi parghiile prin care ANI ar putea investiga si sanctiona membrii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor ( CSA ) prin modul in care isi declara veniturile "conform fisei fiscale " - care nu este publica, precum si averea acumulata de acest Club al Milionarilor de Lux din CSA, care sunt orice altceva decat angajati "la stat".Va sfatuiesc sa verificati averea Angelei Toncescu, casa cu teren de tenis cu nocturna pe care o are, locuinta din Petre Cretu din Bucuresti unde locuieste fara a exista un contract de inchiriere, banii in banci din strainatate pe care ii are etc.
    Va multumesc.
    Supraveghem Agentia Nationala de Integritate

    • Horia Georgescu

      Agentia Nationala de Ingegritate a desfasurat verificari in ceea ce priveste pe Angela Toncescu si a sesizat Parchetul competent, in urma cu un an, pentru fals in declaratii. De asemenea, in acest caz ANI desfasoara verificari privind justificarea averii referitor la persoana in cauza. Din pacate, decizia Curtii Constitutionale din luna aprilie, a blocat activitatea ANI timp de mai multe luni. Verificarea a pornit de la faptul ca, in declaratia de avere a fost inserata sintagma "conform fisei fiscale".

  • Întrebarea nr. 18 un personaj

    Cum explicati cerinta de a completa pe noile formulare date cu caracter personal precum CNP-ul si adresa? Este asigurata protectia in legatura cu folosirea acestor date? In ce mod?

    • Horia Georgescu

      ANI este operator de date cu caracter personal. Postarea declaratiilor de avere si interese pe site-ul ANI se va face cu anonimizarea acestor date.





6642 vizualizari

  • averile liderilor de sindicat (Marţi, 5 octombrie 2010, 22:22)

    masteryodda [utilizator]

    4 octombrie a fost data limita pentru publicarea declaratiilor de avere a liderilor de sindicat. Au facut aceste declaratii? Si daca le-au facut, sunt publice? se pot vizualiza?
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:03)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui masteryodda

      3 noiembrie este data limita, conform legii 176 din 2010, acestea urmeaza sa fie postate pe portalul declaratiilor de avere si de interese de la adresa www.integritate.eu
  • mai puternica? (Marţi, 5 octombrie 2010, 22:31)

    andu [anonim]

    cand vedem un rezultat concret al activitatii ani si daca legea actuala intareste mai mult ani
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:07)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andu

      Rezultatele Agentiei Nationale de Integritate sunt evidentiate in ultimul raport tehnic de evaluare pe justitie al Comisiei Europene, care statueaza rezultatele incurajatoare privind cazurile investigate.

      Agentia Nationala de Integritate este doar un mecanism in peisajul institutional si depinde foarte mult de sanctiunile care trebuie aplicate in comisiile de disciplina precum si de viteza cu care sunt judecate dosarele transmise catre instanta sau investigate de procurori in cazul diverselor infractiuni.

      ANI a sesizat institutiilor competente un numar de 360 de cazuri pe incompatibilitate, conflict de interese, confiscarea averii sau alte infractiuni. Toate acestea sunt evidentiate pe site-ul ANI la www.integritate.eu
  • Daca este posibil de aflat in 7 intrebari (Marţi, 5 octombrie 2010, 23:09)

    Speranta in integritate [anonim]

    Va rog frumos, daca se poate , am si eu cateva intrebari pentru Domnia Voastra ca sa inteleg si eu cat de cat ce se intampla;

    /

    2. In conformitate cu ce standarde de ” integritate” sunt inlocuiti functionarii publici cu activitate indelungata si performanti dar neafiliati politic cu clientela de dupa alegeri, daca se tine cont de existenta si activitatea unei asa numite agentii de “ integritate”.?

    /

    /

    /


    7. Lucreaza agentia la crestera nivelului de “integritate “ al oamenilor in scopul de a-i apara de tentatia mafiei? Sau alte tentatii?(editat de HotNews.ro)
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:09)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Speranta in integritate

      ANI are competente in ceea ce priveste averea nejustificata, conflictul de interese, incompatibilitati si nu are legatura cu criteriile de etica referitoare la functia publica. Aceasta este de competenta Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
  • Inrudirea, nasitul si amantlacul (Marţi, 5 octombrie 2010, 23:21)

    Legaturile informale intre functionari publici [anonim]

    Cum se considera :

    1.Inrudirea intre functionari publici de grad inalt prin prisma standardelor de integritate?

    Dar amantlacul combinat cu munca in domeniul pubic si politic?
  • disolutie, scapare sau interpretare gresita? (Marţi, 5 octombrie 2010, 23:57)

    muzungu [anonim]

    conform legii, personalul cu atributii de conducere si control dintr-o institutie de stat depune declaratie, fiind "asimilata" demnitarilor.

    intepretarea data in multe institutii, inclusiv cea in care lucrez, este ca si liftieru sef, seful soferilor si femeia de serviciu-sefa, depun declaratii de avere.

    As dori sa cunosc
    (1) - aceasta este o inrepretare corecta, in spiritu si litera legii?
    (2) - intr-o intepretare asa de extensiva, a facut cineva un calcul cam cate declaratii de avere trebuie depuse in Romania, si cam ce resurse ar avea nevoie ANI ptr a le verifica?
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:11)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui muzungu

      Nu este asimilata demnitarilor, aceasta fiind o categorie separata, ci este asimilata functiei publice.

      Da, se aplica personalului angajat cu contract individual de munca la institutii si autoritati, iar ANI are capabilitatea si resursele necesare de a procesa toate declaratiile de avere si de interese.
  • Este valabil conceptul acesta pentru dvstra? (Miercuri, 6 octombrie 2010, 0:11)

    Descriere Wikipedia [anonim]

    Intreb si eu daca este valabil pentru agentia dvstra conceptul descris mai jos sau aveti un alt concept:

    “Integrity is a concept of consistency of actions, values, methods, measures, principles, expectations and outcomes. In western ethics, integrity is regarded as the quality of having an intuitive sense of honesty and truthfulness in regard to the motivations for one's actions.[citation needed] Integrity can be regarded as the opposite of hypocrisy,[1] in that it regards internal consistency as a virtue, and suggests that parties holding apparently conflicting values should account for the discrepancy or alter their beliefs.
    The word "integrity" stems from the Latin adjective integer (whole, complete).[2] In this context, integrity is the inner sense of "wholeness" deriving from qualities such as honesty and consistency of character. As such, one may judge that others "have integrity" to the extent that one judges whether they behave according to the values, beliefs and principles they claim to hold.
    A value system's abstraction depth and range of applicable interaction may also function as significant factors in identifying integrity due to their congruence or lack of congruence with empirical observation.[clarification needed][citation needed] Such a value system may evolve over time[3] while retaining integrity if those who espouse the values account for and resolve inconsistencies.[4]

    “http://en.wikipedia.org/wiki/Integrity
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:12)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Descriere Wikipedia

      Integritatea este un concept care intra in principiile de functionare al agentiei, dar competentele ANI sunt delimitate clar prin legea de functionare.
  • Intrebari incomode (Miercuri, 6 octombrie 2010, 6:22)

    integritate [anonim]

    Domnule Horia Georgerscu,

    Ma uiti cu stupoare pe site-ul institutiei dumneavoastra la capitolul dosare in instanta incompatibilitati ( http://www.integritate.eu/home/dosare-instanta/incompatibilitati.aspx ) si constat ca sunt dosare care nu sunt actualizate de 6-8 luni chiar daca pe siteu-rile instanteleor aceste date sunt actualizate. Exista persoane care se ocupa de acesta sectiune si actualizeaza cand doresc sau datorita scaderilor nr de salariati a trebuit sa dati afara responsabilul ( responsabilii) de la acest departament?

    - Dupa ce ati dat comunicatul prin care sesizati "Parchetului de pe lângă .......... cu privire la savarsirea de catre .................. a infracţiunii de fals în declaraţii, conform art. 292 Cod Penal", se mai intereseza institutia de dosare? Sau dvs. doar sesizati si Dumneazeu cu mila?
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:14)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui integritate

      Actualizarea sectiunii dosare-instanta se face permanent. Faptul ca unele au un interval de 6-8 luni arata ca sistemul judiciar are sincope in celeritatea proceselor pentru care ANI a sesizat instanta si ca intervalul dintre termenele de judecata este foarte mare iar in cele mai multe situatii, pana se ajunge la judecata pe fond, intervin cinci-sase termene care au legatura in general cu procedura de citare.
  • Mai este ANI utilă ? (Miercuri, 6 octombrie 2010, 7:38)

    gigi n [anonim]

    Bună ziua,
    După părerea mea,ANI-așa cum a ”aranjat-o”instituția denumită în mod eronat Parlament în România-nu are nici un fel de utilitate.M-ați putea contrazice prin măcar un exemplu CONCRET de finalizare a vreunei acțiuni a agenției Dvs.?
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:18)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi n

      Agentia Nationala de Integritate este utila, in primul rand pentru ca asigura setul de principii al transparentei declararii averii si intereselor si are un rol disuasiv in acest sens.

      Asa cum legea a fost adoptata de Parlament, urmare a cererii de examinare a presedintelui, reprezinta o evolutie si da premisa unei abordari eficiente a investigatiilor.

      Ca exemplu, cazul politistilor de la Pitesti, in care agentia a obtinut confiscarea a mai multor milioane de euro in faza procesului de la Curtea de Apel. Din pacate, inainte de o decizie finala la Inalta Curte de Casatie si Justitie a intervenit decizia Curtii Constitutionale, care ne-a blocat activitatea timp de mai multe luni, din aprilie pana in septembrie, si a introdus posibilitatea ca verificarile efectuate pana atunci sa poata fi contestate si practic sa devina nule in raport cu solicitarile ANI.
  • Legea veniturilor ilicite (Miercuri, 6 octombrie 2010, 9:02)

    dependablero [utilizator]

    Va salut,
    1.Mai este in vigoare Legea Veniturilor Ilicite? Va "Ajutati" de ea? Va puteti auto sesiza?
    4. Frauda de la votarea Legii Pensiilor intra sub autoritatea ANI?
     Aveti un "Raport trimestrial"? Il publicati?
    cu incredere,(editat de HotNews.ro)
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:19)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dependablero

      1. Legea 18 din 1968, legea ilicitului, a fost abrogata in 1996 prin introducerea legii 115 privind declararea si controlul averilor demnitarilor, magistratilor si a unor persoane cu functii de conducere si control.

      4. Nu este de competenta ANI.
  • sefu romtelecom depune declaratie de avere? (Miercuri, 6 octombrie 2010, 10:20)

    grigore isfanian [anonim]

    cf art 1.1. alin 34 lin lege, "membrii consiliilor de administraţie, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum şi persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul (...) sau, după caz, societăţilor comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ" depun declaratii de avere.

    Va rugam sa confirmati daca trebuie sa depuna declaratii de avere membrii consiliilor de adminsitratie de la:
    a - Romtelecom (MCSI - 45,99%)
    b - Rompetrol (urmarea transofrmarii obligatiunilor in actiuni)
    c - CEC Bank
    d - Eximbank
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:20)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui grigore isfanian

      Persoanele mentionate de dvs. au obligatia depunerii declaratiilor de avere conform prevederilor mentionate mai sus.
  • Conflict de interese la Ministerul Mediului si Pad (Miercuri, 6 octombrie 2010, 10:36)

    Nicolae Hristea [anonim]

    Mediafax a publicat sesizarea AgroBiotechRom privind conflictul de interese din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor.
    Care va fi raspiuinsul Agentiei Nationale de Integritate la sesizarea asociatiei ?
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:21)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicolae Hristea

      Agentia Nationala de Integritate monitorizeaza constant mass-media in legatura cu competentele sale si are in vedere instrumentul autosesizarii. Mentionez ca o mare parte din dosarele aflate in lucru provin din autosesizari din mass-media.
  • Declarare cuantum venituri (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:05)

    ana [anonim]

    Cum trebuie completata Declaratia de avere (anexa 1) in cazul in care un membru al familiei (altul decat titularul) a incasat venituri salariale in sistem privat, aceste venituri fiind supuse unei clauze de confidentialitate intre parti (nefiind astfel posibila declararea cuantumului veniturilor astfel obtinute)?
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:24)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana

      Confidentialitatea veniturilor nu este opozabila si face obiectul mentionarii exacte in formularul declaratiei de avere.
  • incomod (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:08)

    Dedalus [anonim]

    1) De ce este nevoie ca toti functionarii publici sa depuna declaratii de avere si interese?

    In ce fel si pentru ce ar putea fi corupt cineva care lucreaza la arhiva unui minister, de exemplu?

    2) Ati derulat in urma cu un an o licitatie pentru un audit al institutiei, cu un deviz destul de mare. Cum ati calculat acel deviz? In interesul integritatii si transaprentei ati putea publica nota de fundametnare a acelei licitatii, macar partea despre calculul devizului?
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:29)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dedalus

      1. Pentru asigurarea principiului transparentei, este nevoie ca orice persoana platita din bani publici sa depuna declaratii de avere si de interese. Am avut situatii in care o persoane avand calitatea de referent, care nu depusese declaratia de avere si de interese, era proprietara a mii de hectare in sectorul agricol Ilfov. Deci nu se poate face o discriminare intre o categorie de persoane sau alta atata timp cat este platita de la bugetul de stat.

      2. Procedura prin care auditul institutiei a fost efectuat si toata documentatia aferenta se regasesc pe site-ul ANI la sectiunea achizitii publice 2009, precum si in sistemul SEAP. Mentionez ca, fata de bugetul estimat, oferta primita a fost cu 25% mai mica. Castigatorul licitatiei este o prestigioasa companie multinationala care activeaza exclusiv in domeniul auditului international. Devizul a fost calculat in functie de volumul de date auditat, numarul de ore necesare precum si activitatea institutiei care a cunoscut o crestere in intensitate fata de anul 2008 cu circa 80%.
  • Caz concret (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:09)

    Alexandru [anonim]

    Ce puteti face in cazul elena Udrea care "plateste" un elicopter cu o suma ce depaseste cu mult veniturile declarate? ///(editat de HotNews.ro)
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:32)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru

      Va pot spune ca ANI a desfasurat la sfarsitul anului 2009 o verificare privind averea ministrului Elena Udrea dintr-o autosesizare de presa si rezultatul a fost ca nu exista elemente care sa confirme o avere nejustificata sau un conflict de interese.

      Referitor la cazul semnalat, nu pot face nici un fel de referire. ANI poate fi sesizata de orice persoana fizica sau juridica si poate initia verificari din autosesizari de presa.
  • ANI??? (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:09)

    Miky [anonim]

    Buna ziua!
    Domnule Georgescu , ce dosare ati finalizat ,cu decizie definitiva , in administratia centrala?
    Puterea institutiei a crescut sau a scazut in forma noua a legii de functionare ?
    Va urez mult succes si asteptam cazuri concrete rezolvate la nivelul "rechinilor" mari.
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:34)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Miky

      Statistica referitoare la dosarele finalizate este pe site-ul ANI precum si raportul tehnic al Comisiei Europene pe justitie din acest an in care sunt prezentate zeci de cazuri care au decizii definitive, fie ele in materia incompatibilitatilor, al conflictelor de intere si, dupa caz, in prima instanta, al confiscarii averilor.

      Au fost reglementate unele elemente care, in trecut, reprezentau vulnerabilitati la nivel procedural de aplicare a legii si a sanctiunilor.
  • ani? (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:39)

    mihai [anonim]

    Dle Georgescu,
    In Romania discrepanta dintre veniturile legale si opulenta in care traiesc anumite persoane sunt nu vizibile cu ochiul liber, ci sfidatore, cinice.
    Doar in tari cu mecanisme ruginite, cu o coruptie aproape letala se poate accepta aceste situatii. Nu e posibil ca o persoana care munceste la stat si castiga chiar si 10,000 lei/luna (persoane din functii cheie – parlamentari, ministrii, judecatori, procurori, consilieri, primari) sa achizitioneze in doar 2-3 ani cate 3 terenuri intravilane, 1-2 aprtamente, vila, casa de vacanta, toate mobilate si puse la punct, masini scumpe, etc. Nu are cum sa justifice aceste proprietati.
    Sa vii cu explicatii de genul “matusa Tamara » este cinic.

    1) Care este rolul dvs vizvi de acest fenómen si ce anume faceti concret pentru demascarea acestor persoane? Va intreb acest lucru intrucat de vazut nu se vede nimic, ca ati exista sau ca ati face ceva.
    2) Cate persoane de genul celor amintite mai sus ati demascat pana acum, ce functii aveau (macar cele mai importante), si ce s-a intamplat cu ele? Care a fost contributia dvs (a agentiei) la pedepsirea acestor persoane?
    Multumesc.
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:38)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

      1. In primul rand, exista o vulnerabilitate majora in Constitutia Romaniei privitor la aceasta situatie, deoarece, pentru orice cetatean al Romaniei, averea se prezuma a fi licita si, prin urmare, trebuie demonstrata o infractiune. In cazul expres al ANI, avand la baza principiul averii nejustificate, au fost situatii in care s-a reusit confiscarea unor sume importante de bani. Dupa cum stiti, deciziile Curtii Constitutionale nu au o abordare unitara si difera de la un an la altul in ceea ce priveste principiul de confiscare a averii nejustificate sau a dobandirii ilicite a acesteia. Avem aproximativ 4000 de dosare in lucru si finalizate un numar de aproximativ 300. Repet, Agentia Nationala de Integritate este doar un mecanism in acest peisaj institutional care, pana la urma, trebuie sa functioneze si sa dea valoare investigatiilor ANI. Si aici ma refer la Parchet, comisii de disciplina si instante de judecata.
  • KPI (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:42)

    Silviu [anonim]

    1. Care sunt indicatorii cheie de performanta in baza carora este evaluata activitatea ANI si a managementului acestei institutii platita din bani publici? Care este raportul dintre fondurile publice consumate de aceasta institutie de la infiintarea sa si pana in prezent si cuantumul averilor ilicite confiscate (amenzilor aplicate) subiectilor investigatiilor acestei institutii?

    3. Sunt auditor intern certificat de Institutul Auditorilor Interni din SUA , expert contabil certificat in Marea Britanie si membru asociat (in curs de certificare) al Asociatiei Examinatorilor de Frauda Certificati din aceeasi tara. In acelasi timp sunt roman si traiesc in Romania. In cazul (improbabil, indraznesc sa presupun) in care ANI ar considera ca are nevoie de serviciile mele specializate (sau ale cuiva cu profil asemanator), cum ar stii si ar putea sa ma motiveze sa devin (si ulterior sa si raman) "functionar" in cadrul acestei institutii, renuntand la o cariera in mediul privat?(editat de HotNews.ro)
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:41)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silviu

      Managementul ANI este evaluat de un audit extern independent conform standardelor internationale si a fost efectuat in ultimii doi ani prin castigarea unei licitatii de Delloite Romania SA, care nu a constatat deficiente, ci doar a formulat observatii referitoare la imbunatatirea activitatii.

      Din pacate, va pot spune ca din punct de vedere financiar, angajatii ANI nu sunt motivati suficient, dar conditiile de criza asigura un venit decent. In acest sens, v-as putea aduce in atentie activitatea dinamica si prezenta intr-o institutie din prima linie in combaterea coruptiei, care la nivel european si chiar global a devenit un model de bune practici, ca institutie de verificare administrativa.
  • declaratie de avere (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:43)

    bibi [anonim]

    Daca in trecut, o persoana a lucrat pentru o firma privata cu clauza de confidentialitate, care este in vigoare la data la care trebuie depusa declaratia de avere, poate cere pe declaratia de avere ca acel venit salarial sa ramana confidential si sa nu se afiseze public?
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:43)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bibi

      Confidentialitatea venitului nu este opozabil si face obiectul declararii in formularul de avere, fara trimitere la alte inscrisuri.
  • Angela Toncescu - CSA (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:44)

    Jude [anonim]

    Buna ziua,
    Va rog sa imi spuneti care ar fi parghiile prin care ANI ar putea investiga si sanctiona membrii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor ( CSA ) prin modul in care isi declara veniturile "conform fisei fiscale " - care nu este publica, precum si averea acumulata de acest Club al Milionarilor de Lux din CSA, care sunt orice altceva decat angajati "la stat".Va sfatuiesc sa verificati averea Angelei Toncescu, casa cu teren de tenis cu nocturna pe care o are, locuinta din Petre Cretu din Bucuresti unde locuieste fara a exista un contract de inchiriere, banii in banci din strainatate pe care ii are etc.
    Va multumesc.
    Supraveghem Agentia Nationala de Integritate
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:48)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jude

      Agentia Nationala de Ingegritate a desfasurat verificari in ceea ce priveste pe Angela Toncescu si a sesizat Parchetul competent, in urma cu un an, pentru fals in declaratii. De asemenea, in acest caz ANI desfasoara verificari privind justificarea averii referitor la persoana in cauza. Din pacate, decizia Curtii Constitutionale din luna aprilie, a blocat activitatea ANI timp de mai multe luni. Verificarea a pornit de la faptul ca, in declaratia de avere a fost inserata sintagma "conform fisei fiscale".
  • Completare date cu caracter personal pe noile form (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:48)

    un personaj [anonim]

    Cum explicati cerinta de a completa pe noile formulare date cu caracter personal precum CNP-ul si adresa? Este asigurata protectia in legatura cu folosirea acestor date? In ce mod?
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:50)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un personaj

      ANI este operator de date cu caracter personal. Postarea declaratiilor de avere si interese pe site-ul ANI se va face cu anonimizarea acestor date.
  • Buna ziua (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:55)

    s-v [anonim]

    De ce nu folositi, in colaborare cu politia si SRI, agenti sub acoperire, infiltrati in centrele mari de evaziune, care sa adune si probe concrete?
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:52)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui s-v

      ANI este o institutie administrativa. Ceea ce expuneti dvs intra exclusiv in competenta organelor judiciare. ANI solicita date si informatii de la toate persoanele fizice sau juridice si are un protocol de colaborare cu ministerul de interne pe datele referitoare la oficiul de cadastru si alte elemente ce tin de activitatea operativa.
  • Noua lege este constitutionala? (Miercuri, 6 octombrie 2010, 11:59)

    Anonim [anonim]

    Declararea averilor catre ANI este in mod evident un lucru necesar pentru cei ce lucreaza cu bani publici pentru ca organul abilitat sa poata face cercetarile necesare. Obligatia de publicare pe site insa are insa un regim aparte. V-as ruga sa raspundeti la urmatoarele intrebari:
    1. Avand in vedere ca decizia C.Constitutionale plaseaza salariul in zona vietii private, considerati prevederile noii legi (care anonimizeaza doar CNP-ul si semnatura) sunt constitutionale?...sau sunt morale? Sunt considerati functionarii publici o categorie de cetateni care nu au dreptul constitutional la acest aspect al vietii private astfel incat toata lumea sa stie care este castigul lor, indiferent de sursa? Daca functionarii publici nu au acest drept, cum credeti ca legea se poate intinde si asupra partenerilor de viata care nu sunt functionari publici? (legea prevede obligativitatea declararii veniturilor sotilor)
    ////
    4. Falsul in declaratii nu este o infractiune al carui autor este functionarul public? Cum poate acesta sa fie acuzat de fals atata vreme cat completarea corecta si completa a declaratiei depinde de manifestarea de vointa a altei persoane care este la randul ei tinuta de obligatii de confidentialitate nascute cu propriul angajator privat sau care pur si simplu se prevaleaza de dreptul sau constitutional la viata privata?(editat de HotNews.ro)
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:56)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

      Jurisprudenta Curtii Constitutionale este inconsistenta si nu a avut intotdeauna argumente juridice referitoare la cadrul legislativ incident. Exista o decizie a CC, care spune ca salariul este confidential, dar venitul este public. Nu cred ca trebuie sa existe vreo derogare in ceea ce priveste declararea averii si intereselor pentru ca optiunea de a accede in functia publica practic anuleaza anumite aspecte ce tin de viata privata.

      In formularul declaratiei de avere si de interese este clar mentionat ce trebuie declarat si ce nu, si faptul ca inserarea unor date eronate constituie infractiune, conform Codului Penal.
  • continuare la Intrabarea nr. 5 (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:26)

    anonim [anonim]

    Domnule Georgescu,

    Intrebarea de nr 5 se referea la faptul ca angajatii dumneavoastra NU au actualizat stite-ul la acea categorie .

    Dosarul in instanta este terminat irevocabil si pe site-ul institutiei este neactualizat de circa 6-8 luni.


    Sintagma folosita de "exista indicii temeinice " asigura si celeritatea de instrumetare a procurorului. Asta doar daca va mai interesati de dosare sa vedeti ce parte din dosar este cu "hibe" din punctul de vedere al parchetului

    Cred ca lucrati cu deviza eu mi-am facut treba sa mai lucreze si altii.

    NU astept raspuns......... Astept rezultate
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:58)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

      ANI monitorizeaza permanent solutiile adoptate de procurori si in toate dosarele in care au fost date solutii de NUP a forumlat plangere impotriva solutiei la procurorul ierarhic superior si, ulterior, in fata instantei. Precizez ca, desi mare parte din solutii au fost de NUP, acestea au fost angajate pe lipsa de intentie si nicidecum pe fondul problemelor sesisate de ANI. Mai mult, ulterior unei solutii definitive ANI a reluat verificarile administrative privind averea persoanelor in cauza. Va rog sa imi enuntati cazul concret la care va referiti.
  • intrebare (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:33)

    maniche [anonim]

    La declaratia de interese trebuie sa treci apartenenta la un ordin, corp,etc.
    Daca sunt incompatibil cu orice profesie sau activitate in afara celei de baza, dar sunt membru intrun ordin sau corp profesional, ma suspend si nu am nicio relatie cu acesta pana la incetarea numirii, sau pot sa mi dau examene sau sa urmez cursuri in cadrul corpului chiar daca activitatea unde sunt numit e incompatibila cu orice alta activitate.
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:59)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui maniche

      Este un caz expres si va rog sa solicitati un punct de vedere Agentiei pentru a putea avea o viziune clara asupra situatiei.
  • legea ANI (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:33)

    Dorin [anonim]

    S-a declansat o adevarata isterie in legatura cu legea ANI (legea 176/2010). Lucrez intr-un institut de cercetari bio-medicale unde INTREG PERSONALUL a fost anuntat de biroul "Resurse umane" ca trebuie sa completeze declaratii de avere si de interese. Intrebarea mea este (dupa ce am citit legea): la ce categorie mentionata in lege s-ar incadra un cercetator care nu a accesat in ultimii 2 ani fonduri europene sau nationale (nu este director de proiect ci doar membru intr-o echipa de cercetare) pentru a fi obligat sa dea astfel de declaratii? Nu ma incadrez nici macar la "categoria 36: "personalul instituţiilor publice, inclusiv personalul angajat cu contract individual de muncă, implicat în realizarea procesului de privatizare, precum şi personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, inclusiv personalul angajat cu contract individual de muncă, care administrează sau implementează programe ori proiecte finanţate din fonduri externe sau din fonduri bugetare" si nici la categoria 31: "persoanele cu functii de conducere si de control, precum si functionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care isi desfasoara activitatea in cadrul tuturor autoritatilor publice centrale ori locale sau, dupa caz, in cadrul tuturor institutiilor publice". Nu mai spun ca intr-o logica stramba li se cer declaratii de avere si tehnicienilor si laborantilor. Am cautat pe Net niste norme de aplicare a acestei legi si nu am gasit asa ceva. Daca au ajuns si cercetatorii sa dea declaratii de avere...
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 13:00)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dorin

      Va rog sa solicitati un punct de vedre Agentiei si sa consultati ghidul de completare al declaratiilor de avere si de interese precum si sectiunea intrebari frecvente la adresa www.integritate.eu
  • declaratie de interese (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:36)

    anonim [anonim]

    Care este perioada pentru care se completeaza pct 5 din noua forma a declaratiei de interese? Este vorba de obtinerea de contracte finantate din fonduri publice sau incheiate cu societati cu capital de stat sau unde statul este actionar majoritar sau minoritar. Formularul prevede ca functionarul public va tb sa declare daca el, sotul/sotia sau o ruda de grad I a obtinut sau are in derulare, direct sau prin intermediul unor societati/asociatii/fundatii astfel de contracte in timpul exercitarii functiei. Pentru ce perioada de timp se completeaza? In cazul declaratiei de avere se are in vedere anul fiscal anterior sau momentul declararii. Care este situatia in cazul acestui pct. 5 din declaratia de interese?
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 13:02)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

      Trebuie declarate contractele in desfasurare la data completarii declaratiei de interese. Un punct de vedere il puteti identifica pe site-ul ANI, la sectiunea intrebari frecvente.
  • declaratie avere (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:48)

    Milea [anonim]

    Buna ziua!
    As dori sa va intreb:
    - in cazul institutelor de cercetare care tin de Academia Romana, un simplu cercetator care nu este director de proiect de cercetare, trebuie sa completeze declaratiile de avere si interese?
    - la cap.4 - active financiare - trebuie completate numai conturile personale sau si cele ale membrilor familiei
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 13:04)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Milea

      In cazul institutelor de cercetare, raspunsul este afirmativ. Trebuie completate si conturile personale ale membrilor familiei, respectiv titularul, sotul sau sotia precum si copiii aflati in intretinere.
  • audit la kilogram (Miercuri, 6 octombrie 2010, 12:57)

    Dedalus [anonim]

    "Castigatorul licitatiei este o prestigioasa companie multinationala care activeaza exclusiv in domeniul auditului international".

    De ce era nevoie de "o prestigioasa firma internationala" pentru o institutie atat de mica din punct de vedere organizational? Pot sa stiu si eu ce era asa de dificil in auditul respectiv de era nevoie de "o prestigioasa multinationala"?

    Am citit Raportul de audit: o minunata descriere, stufoasa la maxim, inclusiv prin alegerea formatului tabel pe landscape, ca sa dea impresia de volum imens....Pana si fonturile si modalitatea de scriere sunt in acest sens, de parca ati fi cumprata raportul la kilogram...

    Multe recomandari sunt pur si simplu sa se faca ceea ce nu s-a facut.

    Puteti va rog sa-mi spuneti care sunt cele mai importante 3 recomandari din raport pe care le veti avea in vedere in anul 2011?
    • raspuns (Miercuri, 6 octombrie 2010, 13:07)

      Horia Georgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dedalus

      Licitatia care a avut loc a fost publicata pe SEAP si avea acces orice companie care indeplinea conditiile minimale. La fel se va desfasura si in anul 2011, la inceputul acestui an. Principalele recomandari se refera la procedurile din activitatea operativa a inspectiei de integritate, de exemplu declaratia de impartialitate a inspectorului sau cu privire la evenimente declansatoare, o alta recomandare se refera la certificarea sistemelor informatice privind securitatea datelor, dar asta implica restrictii bugetare iar inca una se refera la relatiile functionale din organigrama institutiei. ANI are prioritate zero implementarea tuturor recomandarilor formulate in audit.
  • veniturile sotilor (Miercuri, 6 octombrie 2010, 13:08)

    un sot [anonim]

    Am citit raspunsul de mai devreme si sunt si mai derutat:

    1. Cum pot obtine venitul sotului daca nu este dispus sa mi-l faca cunoscut? Il cer angajatorului acestuia? (foarte probabil ma va trimite la plimbare). Il cer la administratia financiara date despre venitul altuia? Sunt obligati sa mi le furnizeze? Ce declar daca chiar nu il pot obtine?
  • Chiar insista la intrebarea 5 (Miercuri, 6 octombrie 2010, 13:09)

    anonim [anonim]

    va rog sa va uita la dosarul
    1842/33/2008
    la inalta curte e terminat din 17/02/2010
    pe site la dvs a ramas la 20/01/2010

    1. AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE Intimat, Pârât
    2. ARDELEAN ANDREI Recurent, Reclamant

    Mai mul va rog sa-mi spuneti si care este rezolutia COMISIEI de DISCIPLINA care ar fi trebuit sa o sesizati conform comunicatului
  • declaratie avere (Miercuri, 6 octombrie 2010, 13:32)

    dana [anonim]

    Ce se intampla in cazul in care persoana care are obligatia de a depune Declaratie de avere nu cunoaste veniturile pe care un membru al familiei sale le-a realizat in anul fiscal anterior ? cum ar trebui completata declaratia in acest caz?
  • declaratiile de avere (Duminică, 31 octombrie 2010, 21:02)

    rodica [anonim]

    Doresc sa stiu daca personalul contractual aflat in pozitie de conducere si control in cadrul cantinei sociala a primariei, nefiind functionar public , depune declaratie de avere comform noii legislatii?


    Unde se depun aceste declaratii?
  • obligativitate depunere declaratii avere (Joi, 22 ianuarie 2015, 13:06)

    anonim [anonim]

    Suneti-mi, va rog, care este temeiul legal care instituie in sarcina personalului de executie angajat cu contract individual de munca intr-o institutie obligatia de a depune declaratii de avere si interese, avand in vedere ca aceasta categorie nu este prevazuta de art. 1 din Legea nr. 176/2010?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by