Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro-RFI

AUDIO Cum arata mogulii in Polonia si cine incearca sa influenteze justitia. Interviu cu Pawel Wojtunik, seful Biroului Central Anticoruptie

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Luni, 13 septembrie 2010, 19:09 Dosare Anticoruptie


"In Polonia nu avem moguli media, mai degraba putem vorbi despre concerne. Avem totusi persoane bogate implicate in crima organizata care apeleaza la 'PR negru' pentru a-si apara interesele", a declarat Pawel Wojtunik, seful Biroului Central Anticoruptie (CBA) din Polonia, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Directorul CBA a vorbit despre cat dureaza in Polonia dosarele intentate pentru fapte de coruptie, despre durata proceselor, precum si despre persoanele "foarte bine situate" si modul in care ele pot influenta derularea justitiei.

Emisiunea "Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, dupa ora 19.00, pe frecventele RFI Romania si pe HotNews.ro


Cateva din declaratiile lui Pawel Wojtunik

  • Ne confruntam cu probleme similare cu care se confrunta si colegii nostri din Romania. Problemele si durata acestor procese penale sunt legate de legislatia si complexitatea lor.
  • Se intampla ca persoanele care sunt implicate in crima organizata sau in acte de coruptie sa fie persoane foarte bine situate din punct de vedere financiar. Acesti oameni angajeaza niste avocati foarte buni care stiu sa-si faca treaba in justitie.
  • Din experienta mea, un proces de mare coruptie poate dura si doi sau trei ani.
  • Toata activitatea noastra este supusa secretului, iar ceea ce se desfasoara in instanta este, de asemenea, secret.
  • Foarte des se intampla ca problemele prezentate drept scandaloase de catre mass media sunt dificile cand trebuie cercetate si urmarite.
  • Eu nu sunt politician, nu am fost membru unui partid.
  • BCA este o institutie supusa guvernului polonez si se ocupa cu combaterea si prevenirea coruptiei in toate formele ei. (...) Convocarea unei persoane in functia de sef in cadrul institutiei noastre este foarte complicata si necesita opinia si din partea Parlamentului si a presedintelui.
  • Avem atributii asemanatoare politiei, de control si urmarire, precum si atributii specifice serviciilor speciale, cum ar fi informatiile speciale.
  • Interesul nostru major cuprinde si securitatea economica a tarii.
  • Spectrul de activitate in ceea ce priveste descoperirea si cercetarea este foarte mare. Interceptarea telefoanelor intra in aceste atributii. Avem posibilitatea de a folosi o gama larga de instrumente de cercetare, de analiza si de urmarire.
  • Datorita atributiilor noastre avem o pozitie foarte privilegiata. Suntem plasati direct sub urmarirea primului ministru.
  • Acum 4 ani, in Polonia, cand institutia noastra a fost infiintata au aparut foarte multe discutii. Ideea infiintarii Biroului Central Anticoruptie in Polonia a fost si rezultatul unei optiuni guvernamentale de atunci. O perioada de timp am fost vazuti ca un produs al guvernului de atunci.
  • Pentru ca ne ocupam si de cercetarea averilor demnitarilor suntem o institutie care provoaca foarte multe controverse.
  • Activitatea noastra naste multe discutii intre reprezentantii unor partide politice. Aceste discutii se repeta si se repeta intrebarea "Are sens existenta acestei institutii?"
  • Am auzit despre problema mogulilor la dumneavoastra. Imi este foarte greu sa gasesc un echivalent in Polonia. Avem medii publice destul de puternice, avem cativa reprezentanti ai presei scrise care sunt stabili pe piata si cred ca putem sa discutam mai mult despre concerne, dar nu despre moguli in cazul mass-media.
  • Asta nu inseamna ca mediile nu sunt folosite impotriva procurorilor, impotriva politiei sau impotriva oamenilor din domeniul public.
  • Se intampla ca reprezentantii crimei organizate sau persoanele foarte bogate sa aiba propria lor activitate de PR. Se intampla des ca pentru securitatea propriilor interese sa fie comandate activitati de "PR negru". Acestea sunt indreptate impotriva anumitor politicieni sau oficiali publici.
  • Nu as putea sa vorbesc despre moguli in Polonia. La noi exista totusi persoane care au o influenta foarte mare si care pot afecta activitatile anticoruptie. Nu pot sa indic situatiile in care o persoana sau mai multe persoane sa actioneze in concurenta sau impotriva statului.


Pawel Wojtunik

S-a nascut pe 26 iunie 1972. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Białystok. A lucrat in politie de la inceputul anului 1992, iar din 1996 a activat in cadrul Unitatii de Crima Organizata.

Dupa infiintarea Biroului Central de Investigatii in 1996, Pawel Wojtunik a servit in urmatoarele functii: Sef de Departament, Sef al Comisiei pentru Operatiuni Speciale, Director Adjunct, Director al Biroului pentru Criminalitate din cadrul Politiei Centrale, iar din 2007 este seful Biroului Central Anticoruptie.

Pawel Wojtunik a fost al doilea contact al Politiei Poloneze in Marea Britanie la Scotland Yard timp de 6 luni in 2007.​






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2487 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    ALFABETIZAREA MEDIA: "PR" negru (Luni, 13 septembrie 2010, 19:51)

    media literacy [anonim]

    Rugaminte

    1. In Romania nu exista ong-uri preocupate sa apere populatia de manipularea din media. Drept urmare, termeni ca "PR" negru nu au niciun inteleg pentru majoritatea populatiei.
    Ati face un mare bine articolelor si audientei HotNews daca ati explica din cand in cand acesti termeni

    2. Din transcrierea interviului lipseste o intrebare esentiala: cat la suta din Piata media ocupa mogulii in Polonioa si care sunt orientarile lor politice?

    3. In Polonia exista monopol media ca in Romania?
    Ref: interviul lui Bodo Hombach

    4. Sunt interesele politice ale mogulilor din Polonia exprimate transparent si cunoscute de toata lumea ? In Romania nu exista o astfel de transparenta.
    • 0 (0 voturi)    
      raspuns... (Marţi, 14 septembrie 2010, 9:19)

      abhora ratio [anonim] i-a raspuns lui media literacy

      1. termenul "PR negru" nu este prea greu de inteles si prin urmare nu mi se pare ca ar avea nevoie de explicatii
      2: in articol Wojtunik spune clar ca "Nu as putea sa vorbesc despre moguli in Polonia" sau " Imi este foarte greu sa gasesc un echivalent in Polonia" deci este absurd sa intrebi "cat la suta" din moment ce ei nu exista si situatiile se rezolva mai mult prin PR negru.
      3: Idem 2.
      4. Idem 2 + adaugarea: cum ar putea fi exprimate transparent interesele politice ale unui mogul sau ale unei persoane care incearca sa controleze parerile unei mase de oameni?
      cam atat....
  • +6 (6 voturi)    
    opinie (Luni, 13 septembrie 2010, 21:37)

    andrei [anonim]

    mi se pare normal ca in momentul arestarii unui mogul de presa suspectat de coruptie ,toata activitatea de media desfasurata de el sa fie suspendata pina la clarificarea situatiei .Nu ce sa intimpla acum la noi pe realitatea tv ,antena 3etc unde este subminata si dezonorata public toata justitia si politia romana de catre niste lingai nesimtiti ,pentru ca le a fost arestat patronul si el un nenorocit de infractor
  • 0 (2 voturi)    
    care este cel mai tare mogul din Romania? (Luni, 13 septembrie 2010, 23:30)

    vertical news [anonim]

    Cu 100 de milioane de euro investitie, Patriciu este cel mai influent mogul, scrie vertical news ro


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by