Instanta suprema ar putea pronunta, marti, sentinta in dosarul lui Darius Valcov

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 23 ianuarie 2018, 8:47 Dosare Anticoruptie


Darius Valcov la DNA
Foto: Mediafax
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) ar putea pronunta marti sentinta in dosarul in care Darius Valcov, fost primar al municipiului Slatina si ministru al Finantelor, este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani, informeaza Agerpres.

La ultimul termen al procesului din 9 ianuarie, un procuror DNA a cerut judecatorilor sa-i condamne pe inculpatii din acest dosar la pedepse cu executare, orientate spre maxim prevazut de lege, dar si confiscarea bunurilor gasite la perchezitii, printre care trei lingouri din aur si 172 tablouri.

Reprezentantul DNA a aratat ca, in perioada 2009 - 2010, in calitate de primar al municipiului Slatina, Darius Valcov a acceptat promisiunea unui comision de 20% dintr-un contract pentru reabilitarea retelelor de apa din cinci localitati din judetul Olt, primind in total suma de 6,6 milioane lei.

"Sunt relevante probele stranse in ancheta si readministrate in timpul judecatii. Denuntul martorului Theodor Berna, care a detaliat discutiile si procentul stabilit de 20% si apoi cum a dat banii. Sunt relevante si denunturile facute de Ramba, privind implicarea lui Minel Prina. Inculpatul Prina a recunoscut la audieri si la confruntare ca Valcov i-a spus ca firma lui Berna trebuie sa castige licitatiile. Secretara lui Berna a confirmat ca Valcov a fost la firma Tehnologica Radion in perioada in care au fost dati banii. Testul poligraf facut de Valcov arata ca acesta fost nesincer in raspunsurile referitoare la banii primiti de la Berna", a spus procurorul.

Valcov a fost trimis in judecata, in mai 2015, pentru trafic de influenta, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, in forma continuata.

Alaturi de Valcov sunt judecati Lucian Petrut Susala (fost sofer al lui Darius Valcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte si Constantin Tomescu.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Valcov, la acea data primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate, conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Propunerea a fost facuta in contextul in care, in noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt", al carui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA, operator regional, finantarea fiind asigurata, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

In cadrul acestui proiect au fost incheiate trei contracte, respectiv "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava", "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina" si "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt".

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Darius Valcov, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei Tehnologica Radion.

In consecinta, Tehnologica Radion a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", fiind semnate contracte, cu Compania de Apa Olt, pentru mai multe lucrari, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna si Darius Valcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani sa-i fie remise acestuia din urma, in numerar, in lei si numai la sediul firmei.

Astfel, in baza acestei intelegeri, in perioada ianuarie-martie 2011, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totala de 1.200.000 lei (in 3 transe a cate 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii.

De asemenea, in perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Valcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totala de 2.500.000 lei (in 5 transe a cate 500.000 lei fiecare).

In plus, in perioada 2012-2013, Darius Valcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

"In scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, Darius Valcov a derulat, cu ajutorul celorlalti inculpati, un mecanism financiar fictiv intre Tehnologica Radion si o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul inculpatilor Lucian Susala, Petre Timofte si Constantin Tomescu si a altor oameni de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani. Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive, atestand imprejurari care nu corespund realitatii", mai spun procurorii.

DNA mai arata ca acest mecanism a avut drept rol, pe langa disimularea sumei de 3.080.000 lei si transferul bunurilor provenite din savarsirea infractiunii de trafic de influenta, sub forma unor opere de arta si sub forma unor servicii, amenajari si bunuri, in beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care Valcov il detinea si controla prin interpusi.

Valcov mai este acuzat ca, incepand cu anul 2011, a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu sapte firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi, obtinand astfel, pentru sine, un folos in cuantum de 2.272.200 lei.

In dosar, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a trei lingouri din aur, in valoare de 465.355 lei, 172 opere de arta, in valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro si 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurator prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei si 600.000 lei. Toate aceste bunuri si sume de bani au ajuns in posesia lui Darius Valcov, cu exceptia sumei de 600.000 lei care a ramas in contul unei societati comerciale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1506 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Speram sa ca in curand sa poata admira in (Marţi, 23 ianuarie 2018, 9:02)

    scaraotchi [utilizator]

    voie operele de arta scrijelite pe peretii galeriilor ...Jilava
  • -5 (5 voturi)    
    Comment sters de user (Marţi, 23 ianuarie 2018, 9:23)

    qwerasdf [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
    Darius, sa nu-si faca probleme prea mari ! (Marţi, 23 ianuarie 2018, 9:34)

    Susufler0 [utilizator]

    Deocamdata s-a rezolvat cu cercetatii penali care au capatat un atu fata de ceilalti (acestia fiind, e adevarat, foarte, foarte putini, din ce in ce mai putini) !

    El sa-si vada in continuare cu seriozitate de-ale lui, in asa fel incat, cand intra in puscarie ca sa execute cei 6-7 ani pe care mai mult ca sigur ii va primi, sa aiba deja pregatit portofoliul de carti stiintifice (din domeniul economico-financiar) ca sa nu poposeasca in locul ala urat si rece, mai mult de o saptamana-doua, pana cand se libereaza conditionat, pt ca in rastimpul asta, Livache cu Docila Tudorel si cu Ciordache sa rezolve o data pt totdeauna, ori in guvern cu un OUG, ori in Parlament, in procedura de urgenta, prostia asta dupa care in guvern si in institutiile sale conexe nu au voie sa existe ministri si directori, sefi etc, condamnati penal !!!

    Sa se termine o data pt totdeauna cu mizerabila asta de incalcare a Constitutiei prin neluarea in seama a principiului egalitatii dintre oameni !

    Adica, ce atata discriminare ! De ce doar oamenii cinstiti - o specie oricum pe cale de disparitie in Romania in urmatoarea suta de ani, fie pe cale naturala, fie datorita fenomenului migratiei - sa poata fii ministri in Guvernul Romaniei si penalii condamnati (cu atat mai mult cu cat ii condamna justitia "statului paralel si ilegitim"), nu ?

    PS. CAM ASTA-I METODA PRIN CARE ROMANIA SE TRANSFORMA IN PLANETA MAIMUTELOR !
    • +2 (2 voturi)    
      Planeta maimutelor, unde jupan e un (Marţi, 23 ianuarie 2018, 10:47)

      scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

      cimpanzeu de la tara crescut dupa ...Gratia...

      PS ''gaina atoasa face ciorba ...gustoasa, cu morcovul tanar..., din pacate..!" . Am incercat la acel moment de vreo 3 ori, dar nu ...s-a aprobat..., la fel ca in 50% din alte situatii...

      Zi buna!
      • +2 (2 voturi)    
        Ti-am mai zis Drace ca in materie de femei (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:22)

        Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

        ai gusturi ciudate ?
        • +2 (2 voturi)    
          Adica cum, dle vrei sa spui ca (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:51)

          scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

          dna Fierea nu e tipa misto..!? Nea Pandele nu cred ca "vede" in urma...

          Si de treaba cu 50%, nicio vorbulita? Cu ce procentaj te poti lauda...?
          • +1 (1 vot)    
            Aaaaaa... ! (Marţi, 23 ianuarie 2018, 20:39)

            Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

            :))

            PS. In cea ce priveste procentajul meu, nu pot da nicio informatie. Stii, sponsorul imi interzice asta prin contract ! :)

            Dar tu man, esti grozav ! ;)
            • +1 (1 vot)    
              Adica cum "sunt grozav"? (Marţi, 23 ianuarie 2018, 22:58)

              scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

              Adica, sa inteleg ca ma vezi? Inseamna ca faci parte din ...fratie...!

              PS. Si tu esti grozav, si "ma topesc" dupa comentariile tale, sunt atat de "tintite"! , dar hai sa terminam cu d'astea, ma emotionez!

              Merci mult si noapte buna!
  • +6 (6 voturi)    
    100 de ani cu executare .... (Marţi, 23 ianuarie 2018, 9:35)

    cartofil [utilizator]

    pentru geniul Carpatilor, care-l zideste pe Picasso in pereti si face bugetul Romaniei. Poate asa scapam de split TVA, transferul contributiilor si impozitul pe gospodarie !!!!
  • +2 (2 voturi)    
    Tergiversare (Marţi, 23 ianuarie 2018, 9:39)

    imi_pasa_de_romania [utilizator]

    La pariu se mai amana o data...
  • +6 (6 voturi)    
    Acest Richelieu al P$D (Marţi, 23 ianuarie 2018, 9:46)

    un domn [utilizator]

    Merita o Brutarie pe Masura, iar Lingourile de Aur Confiscate inclusiv de la Fosta nevasta


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by