Danut Capatana, fostul manager al Spitalului Judetean Constanta, si omul de afaceri Sorin Strutinsky, trimisi in judecata de DNA intr-un nou dosar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 20 decembrie 2017, 14:16 Dosare Anticoruptie


Fostul manager al Spitalului Judetean Constanta, Danut Capatana, si omul de afaceri Sorin Strutinsky, au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar care vizeaza trucarea procedurilor de atribuire a unor contracte de catre fostul manager al spitalului si introducerea in caietul de sarcini si in documentatia de achizitie cerinte de calificare pe care sa nu le poata indeplini decat firmele agreate. Danut Capatana ar fi primit, printr-un intermediar, suma totala de 663.083 lei ca mita in acest caz.

Danut Capatana a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de luare de mita, dintre care una in forma continuata, iar omul de afaceri Sorin Strutinsky pentru complicitate la luare de mita in forma continuata si trafic de influenta.

Danut Capatana a condus Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta din 2009 pana in mai 2016.

Danut Capatana se afla in prezent in inchisoare, unde ispaseste condamnarile primite in alte dosare. Pe 20 octombrie, Danut Capatana a fost condamnat de Tribunalul Constanta la doi ani si trei luni pentru abuz in serviciu in forma continuata si noua luni pentru conflict de interese in forma continuata. Instanta a contopit aceasta pedeapsa cu cea primita in vara acestui an din partea Curtii de Apel Bucuresti, intr-un alt dosar, astfel ca el trebuie sa execute o pedeapsa totala de 7 ani si 8 luni de inchisoare.

Ce spun procurorii DNA in rechizitoriu:

In perioada 2010 - decembrie 2014, inculpatul Capatina Danut, in calitate de manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta, in exercitarea atributiilor de serviciu, a pretins de la reprezentantii a doua societati comerciale remiterea unor comisioane de:

- 10% din valoarea facturilor incasate de una dintre firme de la unitatea medicala (in cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spalatorie);
- 18-20% din valoarea investitiilor ce urmau a fi efectuate in derularea unui contract de concesiune incheiat de spital cu cealalta societate (servicii de pompe funebre).

In acest context, inculpatul Capatina Danut a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totala de 663.083 lei.

Concret, banii respectivi au fost pretinsi si primiti de inculpatul Capatina Danut atat pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte cat si pentru a introduce in caietul de sarcini si in documentatia de achizitie cerinte de calificare pe care sa nu le poata indeplini decat firmele agreate.

Intr-unul dintre cazuri, inculpatul Capatina Danut a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care si-a si insusit, prin intermediul unei societati pe care o controla, suma de 64.649 lei.

In aceeasi perioada, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins si a primit de la reprezentantii aceleiasi firme beneficiare suma de 346.395 lei in schimbul determinarii managerului Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta, sa plateasca la timp facturile si sa deruleze fara probleme contractele pe care societatea respectiva le avea incheiate cu unitatea medicala.

In cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra a patru terenuri ce apartin inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin. Masura respectiva a fost dispusa si asupra a 250 parti sociale pe care acelasi inculpat le detine la o societate comerciala.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























460 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Alti viitori condamnati cu un verdict dur (Miercuri, 20 decembrie 2017, 15:46)

    Bazil [utilizator]

    dupa 12 ani de procese: 1 an cu suspendare.
  • +2 (2 voturi)    
    Ce tot ii trageti cu omul de afaceri (Miercuri, 20 decembrie 2017, 18:21)

    cartofil [utilizator]

    Un bisnitar infect, cu o cultura de mahala,care nu a stiut decat sa fure, cat mai mult, il faceti voi om de afaceri ??? Ce afacere a dezvoltat cocalarul, in interesul comunitatii (pentru ca afacerile corespund unor nevoi sociale) ???? Va spun eu, nici una, el doar a smenuit, a furat, a inselat, a falsificat. Ia mai terminati sa-i botezati pe toti derbedeii oameni de afaceri.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by