Gabriel Sandu, condamnat la 3 ani de inchisoare in dosarul "Microsoft", ramane in penitenciar; instanta i-a respins definitiv cererea de eliberare conditionata

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 4 decembrie 2017, 18:44 Dosare Anticoruptie


Gabriel Sandu, cercetat de DNA si in dosarul Microsoft
Foto: Agerpres
Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, care executa pedeapsa de trei ani de inchisoare primita in dosarul "Microsoft", ramane in penitenciar, a decis luni Tribunalul Ilfov, care i-a respins cererea de eliberare conditionata, anunta News.ro. Decizia instantei este definitiva.

Magistratii Tribunalului Ilfov au admis contestatia formulata de DNA, desfiintand sentinta Judecatoriei Sectorului 4, de eliberare conditionata a fostului ministru Gabriel Sandu.

"Respinge ca nefondata propunerea de liberare conditionata a condamnatului Sandu Gabriel, in prezent detinut in cadrul Penitenciarului Jilava", este decizia Tribunalului Ilfov.

Magistratii au decis ca fostul ministru al Comunicatiilor poate depune o noua cerere de eliberare conditionata in decembrie 2018.

Decizia Tribunalului Ilfov este definitiva.

Judecatoria Sectorului 4 a admis in 1 noiembrie liberarea conditionata a lui Sandu, insa procurorii DNA au contestat decizia.

El a cerut eliberarea conditionata, sustinand ca merita sa fie pus in libertate pentru ca a incercat sa se "indrepte" in penitenciar. El a invocat ca a muncit in penitenciar si ca, prin urmare, a obtinut o scadere a numarului de zile de pedeapsa, dar a invocat si legea recursului compensatoriu, intrata recent in vigoare.

Gabriel Sandu le-a spus atunci magistratilor ca a incercat sa se indrepte in penitenciar si ca vrea sa fie alaturi de familia sa. El a mai spus ca beneficiaza de o scadere de aproape doua luni din pedeapsa pentru ca a muncit in penitenciar si a invocat si legea recursului compensatoriu, care a intrat in vigoare in 19 octombrie si care prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare fiecare detinut va beneficia de sase zile considerate efectuate.

Procurorul de sedinta a cerut magistratilor mentinerea in penitenciar a fostului ministru, cerand instantei stabilirea unui termen de 10 luni dupa care Gabriel Sandu sa poata face o noua eliberare conditionata.

Gabriel Sandu - ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010 - este incarcerat la Penitenciarul Jilava.

Nicolae Dumitru si Dorin Cocos, condamnati si ei in dosarul Microsoft, au fost eliberati conditionat in 15 septembrie, respectiv in 3 octombrie.

In octombrie 2016, instanta suprema a majorat pedepsele celor patru inculpati din dosarul "Microsoft" si a dispus confiscarea de la acestia a aproximativ 16 milioane de euro si peste doua milioane de dolari. Fostul primar Gheorghe Stefan a primit pedeapsa cea mai grea, de sase ani de inchisoare, majorata de la trei ani, fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani, cu un an mai mult decat dispusese instanta de fond, Dorin Cocos a primit doi ani si patru luni, la fel ca si Nicolae Dumitru, care in fond fusese condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Judecarea dosarului "Microsoft" a inceput in 24 martie 2015 si s-a incheiat luni 3 octombrie 2016, fiind vizat modul in care au fost atribuite licente Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.

Procurorii au aratat, in rechizitoriu, ca Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

In luna septembrie, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu a fost trimis in judecata alaturi de fostul director al Microsoft Romania Calin Tatomir si de oamenii de afaceri Claudiu Florica si Dinu Pescariu in dosarul "Microsoft 2", privind vanzarea de licente Microsft, in care prejudiciul depaseste 51 de milioane de euro.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























679 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Totusi, de ce numai unii?? (Luni, 4 decembrie 2017, 20:54)

    Iorgovan [utilizator]

    Androneasca si Funeriu chiar sunt nevinovati?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by