Iulian Badescu, fostul primar al Ploiestiului, a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare. In prima instanta primise cu executare

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 21 noiembrie 2017, 16:38 Dosare Anticoruptie


Iulian Badescu
Foto: AGERPRES
Fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la trei ani inchisoare cu suspendare, intr-un dosar in care este acuzat de savarsirea unor fapte de coruptie, printre care si modul in care a fost finantata echipa de fotbal Petrolul Ploiesti, anunta Ziarul Incomod. Decizia de marti a ICCJ este definitiva. In prima instanta, Badescu a fost condamnat la trei ani inchisoare cu executare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat marti apelul fostului primar al Ploiestiului, Iulian Badescu, al Iuliei Alina Alexandru, fost jurist al Primariei Ploiesti, si al Oanei Iacob, fostul secretar al municipiului Ploiesti.

Astfel, in urma deciziei instantei supreme, Badescu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare si este obligat la plata a 8 milioane de lei, despagubiri catre Primaria Ploiesti.

Iulia Alina Alexandru a fost achitata, iar Oana Cristina Iacob a primit o pedeapsa redusa de la trei la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Iulian Badescu a fost condamnat pe fond in acest dosar la trei ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu, doi ani si sase luni pentru luare de mita, cate trei ani pentru doua fapte de folosire a influentei si a fost achitat pentru o fapta de luare de mita in legatura cu abuzul in serviciu. Pedepsele au fost contopite (legea penala mai favorabila este vechiul Cod Penal), rezultand o condamnare de trei ani de inchisoare cu executare.

Dosarul are legatura cu finantarea ilegala a echipei de fotbal FC Petrolul cu bani de la bugetul local. In cauza au mai fost trimise in judecata si Oana Cristina Iacob, la data faptelor secretar al municipiului, si Iulia Alina Alexandru, la data faptelor jurist in cadrul Primariei Ploiesti. Acestea fusesera condamnate in prima instanta la cate trei ani inchisoare cu suspendare.

Din hotararea definitiva a instantei:

"Cu unanimitate,
I. Admite apelurile formulate de inculpatii Badescu Iulian, Alexandru Iulia Alina si Iacob Oana Cristina impotriva sentintei penale nr.477 din data de 16 iunie 2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, in dosarul nr.2087/1/2015. Desfiinteaza, in parte, sentinta apelata si, rejudecand:

A. Descontopeste pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II-a si lit.b Cod penal aplicata inculpatului Badescu Iulian, in pedepsele componente, pe care le repune in individualitatea lor. Mentine pedeapsa de 3 (trei) ani inchisoare si pedeapsa complementara de 2 ani constand in interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit.a teza II-a si lit.b Cod penal, stabilita pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prevazuta de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.248-2481 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 alin.2, art.41 alin.2 Cod penal anterior si art.5 Cod penal. Mentine pedeapsa de 2 ani si 6 luni (doi ani si sase luni) inchisoare si pedeapsa complementara de 2 ani constand in interzicerea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza II-a si lit.b Cod penal, stabilita pentru savarsirea infractiunii de luare de mita (punctul 6 din rechizitoriu, sectiunea in drept) prevazuta de art.254 alin.1 Cod penal anterior rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 lit.c Cod penal anterior si art.5 Cod penal. [...]

Cu unanimitate,
B. In baza art.396 alin 5 rap. la art.16 alin.1 lit.b teza a I-a din Codul de procedura penala, achita pe inculpata Alexandru Iulia Alina pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial prevazuta de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.248-2481 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 alin.2, art. 41 alin.2 Cod penal anterior cu aplicarea art.5 Cod penal.

Cu majoritate,
C. Reduce pedeapsa aplicata inculpatei Iacob Oana Cristina pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial de la 3 (trei) ani inchisoare la 2 (doi) ani inchisoare, prevazuta de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.248-2481 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 alin.2, art. 41 alin.2 Cod penal anterior si art.5 Cod penal.

Cu unanimitate,
D. Inlatura dispozitia privind obligarea inculpatei Alexandru Iulia Alina in solidar cu inculpatii Badescu Iulian si Iacob Oana Cristina la plata sumei de 8.000.000 (opt milioane) lei, cu titlu de despagubiri civile, catre partea civila Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Ploiesti. Obliga inculpatii Badescu Iulian si Iacob Oana Cristina, in solidar, la plata sumei de 8.000.000 (opt milioane) lei, cu titlu de despagubiri civile, catre partea civila Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Ploiesti (75% inculpatul Badescu Iulian si 25% inculpata Iacob Oana Cristina).
[...]

Definitiva.
Pronuntata, in sedinta publica, astazi 21 noiembrie 2017."

*****************

Iulian Badescu a fost judecat in acest dosar pentru abuz in serviciu in forma continuata, luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Badescu a fost arestat preventiv la inceputul lunii martie 2015, iar cateva zile mai tarziu acesta a demisionat din functia de primar al Ploiestiului, dar si din toate functiile pe care le detinea in PSD, renuntand inclusiv la calitatea de membru al acestui partid.

Ancheta a vizat, initial, faptele de abuz in serviciu si luare de mita intr-un dosar legat de premierea din bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, ea fiind ulterior extinsa de procurori si pentru fapte care au fost comise de Iulian Badescu in perioada in care acesta a fost senator, dar si in timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din vara anului 2012.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, in cursul anului 2013, in calitate de primar al Ploiestiului si ordonator principal de credite, Badescu a semnat un contract de cooperare incheiat intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti, iar ulterior a semnat regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustragand aceste operatiuni controlului de legalitate, regularitate si incadrare in creditele bugetare, si a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (in trei transe) catre asociatie, desi cunostea ca nu este legala.

Potrivit DNA, prin faptele sale, Iulian Badescu si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu si a incalcat dispozitiile legii privind controlul intern si controlul financiar preventiv si pe cele din legea privind finantele publice locale, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 8 milioane de lei, iar Asociatia "Lupii Galbeni 2012" obtinand un folos necuvenit avand aceeasi valoare.

Totodata, Badescu este acuzat ca i-a pretins unui reprezentant al acelei asociatii, in schimbul derularii contractului de asociere si a regulamentului de aplicare a contractului, precum si a efectuarii platilor, suma de 300.000 euro reprezentand un comision de 10% din valoarea totala a sumelor ce urmau a fi acordate de primarie jucatorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploiesti, ale carei interese erau reprezentate de Asociatia Comunitara, precum si foloase necuvenite constand in contravaloarea transportului si a cazarii, in perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la doua hoteluri din Turcia, unde Badescu a insotit echipa in cantonament.

Reprezentantul in cauza este chiar finantatorul Petrolului Ploiesti, Daniel Capra, care este si denuntator in dosar.

De asemenea, procurorii sustin ca secretarul Primariei Ploiesti, Oana Iacob, si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu prin faptul ca a avizat pentru legalitate hotararile Consiliului Local Ploiesti prin care s-au aprobat incheierea contractului de cooperare intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti si Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotarari adoptate cu incalcarea dispozitiilor legale.

Rapoartele de specialitate prin care au fost propuse Consiliului Local Ploiesti, spre aprobare, contractul si regulamentul de aplicare au fost semnate de inculpata Iulia Alina Alexandru, la acea data director executiv la Directia administratie publica, juridic - contencios, achizitii publice, contracte din cadrul Primariei municipiului Ploiesti, desi nu erau indeplinite conditiile prevazute de lege.

Ulterior, aceasta a semnat si documentele propriu-zise, contribuind, astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 lei, reprezentand suma platita de municipiul Ploiesti Asociatiei Comunitare, precum si la obtinerea de catre aceasta din urma a unui folos necuvenit in acelasi cuantum.

Iulian Badescu este acuzat in acest dosar si de comiterea unor fapte penale savarsite in mandatul de senator pe care l-a detinut in perioada 2008 - 2012.

Potrivit DNA, in perioada 2012 - 2013, Badescu, in calitate de parlamentar si ulterior primar al Ploiestiului, a desfasurat in mod repetat, in numele unor societati comerciale pe care le controla in fapt, activitati cu titlu oneros, producatoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele doua functii detinute succesiv.

"Concret, inculpatul a incheiat contracte de servicii publicitare, a achizitionat prin intermediul unui executor judecatoresc doua imobile situate in municipiul Ploiesti si a achizitionat in mod direct produse alimentare si de propaganda destinate distribuirii catre alegatori, in scop electoral, in campania din primavara - vara anului 2012 pentru alegerile locale in Ploiesti. Cu prilejul aceleiasi campanii, inculpatul Badescu Iulian, in calitate de persoana cu functii de conducere in cadrul unei formatiuni politice, filiala Prahova (n.r. PSD), a pretins si primit de la un om de afaceri urmatoarele: suma de 20.000 lei, bunuri constand in carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse si servicii de transport in valoare totala de aproximativ 80.000 lei, destinate distribuirii catre alegatori", arata DNA.

In schimbul acestor bunuri si servicii, Badescu i-a promis omului de afaceri ca, dupa castigarea portofoliului de primar, va incredinta societatii comerciale administrate de acesta din urma lucrari de constructii pe raza municipiului Ploiesti, finantate din bugetul primariei, lucru care, in fapt, s-a si realizat.

In acelasi context si in acelasi scop, Iulian Badescu a pretins de la alt om de afaceri sa-i confectioneze 10.000 de tocatoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 bucati in valoare de 7.432,56 lei.

De asemenea, de la acelasi om de afaceri, in cursul anul 2013, inculpatul, in calitate de primar al municipiului Ploiesti, a pretins si a primit foloase materiale necuvenite in valoare de aproximativ 20.000 lei, constand in lucrari de tamplarie efectuate la locuinta detinuta de acesta din urma in municipiul Ploiesti, in schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de executie lucrari finantate de la bugetul primariei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























904 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Cu suspendare... (Marţi, 21 noiembrie 2017, 17:04)

    Cataleya [utilizator]

    Ce sa mai zici?
  • -1 (1 vot)    
    8 milioane.. (Marţi, 21 noiembrie 2017, 17:17)

    JestersTear [utilizator]

    Ce si-ar fi dorit infractorul sa stea trei ani in inchisoare si sa ramana cu banii... Excelenta sentinta. Nu suntem obligati sa-i platim cazare si masa. E liber sa munceasca si sa returneze cu varf si indesat prejudiciul.
  • +1 (1 vot)    
    iar cu suspendare? (Marţi, 21 noiembrie 2017, 18:02)

    Adri4n [utilizator]

    ba da cu executare mai ia cineva in tara asta?
    • 0 (0 voturi)    
      Da (Marţi, 21 noiembrie 2017, 20:17)

      Iorgovan [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

      Dan Diaconescu (zis si soricelul), cel mai periculos infractor din Romania.
      Asta-i justitia pe care vrea sa o distruga PSD-ul.
  • +2 (2 voturi)    
    Un hot si un spagar (Marţi, 21 noiembrie 2017, 18:19)

    ciuma.rosie [utilizator]

    A ramas cu un sac de bani ... asta e politica in romanica. Functie, spaga, combinatii...si condamnare cu suspendare . RUSINE, justitie corupta !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by