Pronuntarea in procesul in care fostul ministru Cristian David este acuzat ca a primit mita jumatate de milion de euro, amanata din nou

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 7 noiembrie 2017, 14:55 Dosare Anticoruptie


Cristian David
Foto: AGERPRES
Magistratii instantei supreme au amanat din nou, marti, pronuntarea in dosarul in care fostul ministrul de Interne Cristian David a fost trimis in judecata sub acuzatia ca ar fi primit mita jumatate de milion de euro pentru a interveni la fostul prefect de Buzau Cristinel Bigiu, in vederea stabilirii dreptului de proprietate pentru o persoana in cazul unui teren din Buzau, informeaza News.ro.

Noul termen anuntat este 21 noiembrie, iar sentinta care va fi pronuntata nu va fi definitiva.

Cristian David a fost trimis in judecata de DNA in 16 iulie iulie 2015, alaturi de Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Nitescu, fostul sef de cabinet al lui David, si Marian Cristinel Bigiu, prefect al judetului Buzau la data comiterii faptei.

In rechizitoriu, procurorii au aratat ca, in calitate de ministru al Internelor si Reformei Administrative, in cursul anului 2007, prin intermediul lui Nitescu, Cristian David a pretins, iar, in luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denuntator, beneficiar al unor drepturi litigioase.

Suma respectiva ar fi fost pretinsa si primita de David pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat in intravilanul municipiului Buzau, de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate. Cristian David ar fi luat legatura cu Marian Bigiu, prefect al judetului Buzau la acea data, solicitandu-i ajutorul in acest sens.

In schimbul promisiunii de exercitare a influentei, Valeriu Roger Nitescu, in calitate de sef de cabinet al ministrului de Interne si Reformei Administrative ar fi pretins si primit de la aceeasi persoana 600.000 euro.

Pentru "sprijinul oferit", cu prilejul unei alte intalniri, Cristinel Bigiu ar fi pretins de la denuntator 1.000.000 de euro si ar fi primit, intr-un final, 700.000 de euro. Bigiu ar fi dispus totodata ca transferul banilor sa se realizeze prin intermediul conturilor personale ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-ar fi si intamplat dupa ce Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor in suprafata de 15 hectare.

Totodata, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare - cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate.

La finalul lunii mai, fostul presedinte al Consiliului Judetean Buzau Cristinel Bigiu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucuresti, la doi ani de inchisoare cu executare intr-un alt dosar, in care a recunoscut ca a primit 75.000 de euro mita de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























434 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by