Perchezitii DIICOT in Bucuresti in cazul unui ofiter de politie suspectat de favorizarea faptuitorului

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 1 noiembrie 2017, 0:54 Dosare Anticoruptie


Un ofiţer de poliţie este suspectat de favorizarea făptuitorului, DIICOT făcând două percheziţii în Bucureşti în aces caz, una fiind la sediul unei insttituţii publice, potrivit news.ro.

DIICOT Structura Centrală a dispus extinderea cercetărilor penale într-un dosar vizând crearea de grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie în formă calificată, şantaj, furt calificat, înşelăciune, mărturie mincinoasă şi contrabandă cu ţigarete faţă de un ofiţer de poliţie  suspectat de săvârşirea a două infracţiuni de favorizare a făptuitorului.

În acest caz,  procurorii  DIICOT- Structura Centrală  împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul  Direcţiei Generale Anticorupţie au făcut două percheziţii în Bucureşti, una dintre acestea având loc la sediul unei instituţii publice.
 
"În sarcina suspectului  s-a reţinut că, la data de 25.03.2017, în cadrul unor discuţii telefonice purtate cu inculpatul Dumitru Oane Bogdan (cercetat în prezenta cauză pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, furt calificat şi tâlhărie), acesta din urmă i-a adus la cunoştinţă suspectului  că, în noaptea precedentă, a participat la comiterea unei infracţiuni în dauna unei persoane de la care a sustras 7 baxuri cu ţigări de contrabandă, transportate în cursul aceleiaşi nopţi la un apartament situat în municipiul Bucureşti. Toate aceste convorbiri au fost purtate de către ofiţerul de poliţie sub aparenţa furnizării, de către inculpat, a unor informaţii despre infracţiuni comise de persoane din anturajul său, cel din urmă acţionând ca un veritabil ”colaborator” al ofiţerului de poliţie, în lipsa unei autorizări date în acest scop de procuror, în condiţiile art. 148 C.p.p", informează DIICOT, constatând că "deşi inculpatul i-a comunicat textual ofiţerului de poliţie că a participat, alături de alte persoane la comiterea acestei infracţiuni, cel din urmă, cu încălcarea dispoziţiilor art. 292 C.p. şi art. 2 alin. 1 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare, nu a constatat săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, prev. de art. 228-229 C.p. şi contrabandă, în forma asimilată prev. de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal, împiedicând astfel tragerea la răspundere penală a autorului faptei".
 
De asemenea, conform DIICOT, la data de 29.06.2017, după ceîn acest dosar procurorii DIICOT au destructurat gruparea infracţională organizată coordonată de către Iova Paul zis ”Ion Petrişor” (acţiune desfăşurată la data de 27.06.2017), "ofiţerul de poliţie a discutat din nou cu inculpatul Dumitru Oane Bogdan, aflat pe teritoriul Republicii Elene la acel moment, căruia i-a adus la cunoştinţă despre descinderile efectuate şi l-a asigurat că se va interesa despre calitatea procesuală a inculpatului în prezenta cauză".

"Acţionând din nou ”la adăpostul” primirii de informaţii de la ”sursa” sa, ofiţerul de poliţie l-a sfătuit pe inculpat, în mod voalat, să nu revină în ţară, până la momentul în care va afla, cu exactitate, stadiul urmăririi penale derulate împotriva celui din urmă, toate acţiunile sale fiind de natură să împiedice urmărirea penală a inculpatului", susţin procurorii DIICOT.
 
"În fapt, în sarcina inculpatului  Dumitru Oane Bogdan zis Bodi, s-a reţinut că, în cursul lunii mai 2016, împreună cu inculpaţii Iova Paul zis „Ion Petrişor”, Iova Aurel zis „Ghiniţă”, Dumitru Oane Bogdan zis „Bodi” şi Dumitrescu Cristian-Marius zis „Buze” a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, grup la care au aderat şi pe care l-au sprijinit apoi şi alte persoane, în vederea comiterii în principal a infracţiunii de şantaj. Începând cu toamna anului 2016, scopul şi componenţa grupului au fost diversificate, fiind planificată comiterea unor noi infracţiuni (contrabandă, contrabandă asimilată, trafic de migranţi şi alte infracţiuni contra patrimoniului) şi atrase, în cadrul grupării, şi alte persoane, care au sprijinit activitatea acesteia prin contribuţii permanente sau intermitente, scopul final fiind subsumat obţinerii unor foloase materiale", precizează DIICOT.
 
Dumitru Oane Bogdan este acuzat că  începând cu luna mai  2016, împreună cu Iova Paul zis Ion Petrişor, Iova Aurel zis „Ghiniţă” şi Dumitrescu Cristian-Marius zis „Buze” "a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane vătămate pe care a ameninţat-o cu acte de violenţă îndreptate împotriva familiei şi bunurilor sale, precum şi cu darea în vileag a unor înregistrări compromiţătoare, pentru a obţine de la aceasta, în mod injust, o sumă de bani". 
"În vederea realizării acestui scop, inculpaţii au realizat acţiuni concertate de intimidare a persoanei vătămate, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor şi agresarea câinilor de pază ai acesteia. În baza acestor acte de constrângere, la data de 21.12.2016, persoana vătămată a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro, sumă  ce le-a fost plătită în două tranşe, în cursul aceleiaşi zile", explică DIICOT.
 
 Începând cu data de 14.02.2017, Dumitru Oane Bogdan împreună cuIova Aurel şi Dumitrescu Cristian-Marius au continuat acţiunea de hărţuire a victimei, în scopul obţinerii în mod injust, de la aceasta, a unor noi foloase.
"Cei trei au reluat activitatea de monitorizare a persoanei vătămate, de urmărire şi de contactare repetată a membrilor familiei sale, reuşind şi în acest caz înfrângerea libertăţii sale de voinţă şi determinarea acesteia să le remită o nouă sumă de bani, respectiv suma de 1.200 de lei", precizează instituţia.
 
În dimineaţa zilei de 05.12.2016,  Dumitru Oane Bogdan împreună cu Iova Paul zis Ion Petrişor, Balcan Marian zis „Grasu”, Iova Fănel zis „Gigi”, Iova Aurel zis „Ghiniţă”, Filipescu Alexandru Ionuţ zis „Nee”, dându-se drept poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări provenite din contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia. Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, Sector 6, după ce membrii grupării au furat cele 50 de baxuri de ţigări, deţinute nelegal în autoturisim de către persoanele vătămate.
 
La data de 12.02.2017, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Paul zis “Ion Petrişor” şi Balcan Marian zis Marian Grasul a asigurat “paza locului” în timp ce alţi inculpaţi au pătruns, prin escaladarea gardului şi apoi prin efracţie, în locuinţa unei persoane vătămate de unde au sustras suma de 5.000 de lei, mai multe ceasuri, bijuterii din aur şi o icoană, prejudiciul cauzat fiind estimat la suma de 60.000 de lei, menţionează DIICOT.
 
În noaptea de 24/25.03.2017, împreună cu un alt inculpat, în timp ce  Iova Aurel şi Filipescu Alexandru-Ionuţ asigurau paza locului, au pătruns într-o locuinţă situată în municipiul  Bucureşti, şi prin ameninţarea cu o armă şi acte de violenţă fizică exercitate asupra unei  persoane vătămate, au sustras şapte baxuri cu ţigări provenite din contrabandă.
 
"Pentru săvârşirea acestor  infracţiuni, prin referatul din data de 11.08.2017 al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism s-a solicitat  instanţei de judecată luarea măsurii arestării preventive în lipsă a inculpatului Dumitru Oane Bogdan zis Bodi, constatându-se că acesta se sustrage urmăririi penale. La data 29.08.2017 Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpatului", menţionează instituţia.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























588 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by