DNA cere inchisoare cu executare pentru Vasile Blaga si confiscarea sumei de 700.000 de euro

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 20 octombrie 2017, 15:23 Dosare Anticoruptie


Vasile Blaga
Foto: Agerpres
Un procuror DNA a cerut in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, la termenul de vineri, condamnarea lui Vasile Blaga, fost ministru de Interne si fost secretar general al PDL, la inchisoare cu executarea pedepsei si confiscarea sumei de 700.000 de euro pentru trafic de influenta. Sentinta in acest dosar urmeaza sa fie pronuntata pe 30 octombrie.

Tribunalul Bucuresti a terminat vineri de judecat dosarul lui Vasile Blaga.

Procurorul de sedinta a cerut condamnarea lui Blaga la inchisoare in baza vechiului Cod penal, confiscarea sumei de 700.000 de euro si mentinerea sechestrului asigurator.

"La aplicarea pedepsei, va rugam sa aveti in vedere pozitia nesincera a inculpatului si gravitatea faptei. De asemenea, va rugam sa-i interziceti inculpatului dreptul de a mai avea calitatea de membru in formatiuni politice, in Parlament si sa ocupe demnitati publice", a mai solicitat procurorul.

Vasile Blaga a declarat ca este nevinovat si a solicitat sa fie achitat.

Vasile Blaga a fost trimis in judecata pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiesti, fiind acuzat ca a primit 700.000 de euro de la o societate comerciala in schimbul exercitarii influentei, astfel incat respectiva firma sa obtina contracte cu doua companii nationale.

"In perioada 2011 - 2012, in calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit in patru randuri, de la o societate comerciala reprezentata de inculpatul Berdila Horatiu Bruno, suma totala de 700.000 euro, in schimbul exercitarii influentei prin intermediul inculpatului Stefan Gheorghe (vicepresedinte al aceluiasi partid) asupra unei persoane care a detinut consecutiv functii de conducere la doua companii nationale, astfel incat firma reprezentata de Berdila Horatiu Bruno sa obtina contracte la cele doua companii nationale", au aratat procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan si 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

In rechizitoriul intocmit de DNA se arata ca o serie de firme care aveau comportament de tip fantoma erau folosite de Gheorghe Stefan si Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii nationale pentru PDL.

Conform documentului, la nivelul anului 2009, in cadrul PDL a existat o intelegere intre secretarul general Vasile Blaga si vicepresedintele Gheorghe Stefan, in sensul obtinerii de bani pentru partid.

"Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa 'cotizeze' pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte. In acest sens, Stefan Gheorghe (...) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana. Respectiva persoana (...) a fost dispusa sa contribuie - indirect - la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica spre diverse societati indicate. (...) Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala - prin licitatii trucate - cu firma lui Berdila Horatiu Bruno, acesta din urma a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procent prestabilit din valoarea contractelor", a aratat Directia Nationala Anticoruptie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2071 vizualizari

  • -11 (13 voturi)    
    Cum, nici un comentariu de la fostii basisti (Vineri, 20 octombrie 2017, 15:27)

    xrogo [utilizator]

    actual liberali, chiar nici un cuvant, foarte ciudat?
    • +8 (10 voturi)    
      s-a primit semnalul.... (Vineri, 20 octombrie 2017, 15:39)

      Dacialibera [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      ....in catacombele din Kisselef :)))?
    • -7 (9 voturi)    
      N-au ce sa comenteze. E operatiunea "spalare" ! (Vineri, 20 octombrie 2017, 15:45)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      N-au ce sa comenteze. E operatiunea "spalare" !

      - in primul rand DNA, chiar sa vrea sa faca un dosar corect, e populata de incompetenti. Acum cand SRI nu mai face decat dosarele care-i convin....

      - in al doilea rand, chiar presupunand - ipoteza reducerii la absurd - ca pe acolo s-ar mai gasi vreun procuraras care sa stie sa faca altceva decat dosare masluite ... vezi pe cineva realmente interesat sa demanteleze Sistemul inventat de Basescu, sistem din care el insusi, procurorul, face parte, sistem care ii da unei simple jigodii incompetente un milion de privilegii?
    • +5 (7 voturi)    
      matracuca (Vineri, 20 octombrie 2017, 15:46)

      tahomir [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      e bun cuvantul asta? As fi folosit altul ptr tine dar mi-e ca-l cenzureaza.
    • +8 (10 voturi)    
      Tu, ca postac cu norma... (Vineri, 20 octombrie 2017, 15:51)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      ...postezi la 3 minute dupa aparitia unui articol si faci pe miratul ca anti/PSD/istii nu-s postaci ca tine care sa se inghesuie in primele secunde la comentarii.
      Pun pariu ca vei fi dezamagit si nu vei vedea niciun comentariu care sa-i ia apararea lui Blaga.
      Doar daca vreunul dintre voi, trolii rusofili veti posta comentarii in apararea ”buldogului”, ca sa va faceti jocurile infantile.
    • +4 (4 voturi)    
      Ba da, ia d-aici ! (Vineri, 20 octombrie 2017, 19:46)

      ator2050 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Sunt fost basist si sunt foarte de acord ca tradatorii intereselor tarii sa faca parnaie, inclusiv baselu, care-i acum de partea voastra, daca-i dovedit.

      Alta intrebare ?
    • +4 (4 voturi)    
      intradevar e ciudat (Vineri, 20 octombrie 2017, 21:08)

      kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      pt. Blaga nu e sesizat,,cecereu" .
  • +7 (7 voturi)    
    Sa fie pedepsit, daca a incalcat legea. (Vineri, 20 octombrie 2017, 15:38)

    Dacialibera [utilizator]

    Sub nicio forma nu fac vreun apel la o sentinta blanda dar......nu pot sa nu observ ca se utilizeaza mereu o alta oca. Pentru babele care fura lemne de foc....inchisoare. Pentru borfasii care vand Romania.....suspendari.....Pacatul este ca, prin comparatie cu furtul unor halci din Romania si devalizarea bugetului de stat, asa cum a facut Dragnea, Blaga mi se pare un copil de gradinita. Asa domnule prcuror, fii dur! Draga complet de judecata, dati pedeapsa cea mai mare, nu cumva sa ramana liber domnul Blaga. In schimb, suspendari si achitari pe banda rulanta la calaii Romaniei, Dragnea si Tariceanu.....Si va mai mirati ca aveti o imagine patata......
  • +1 (5 voturi)    
    + inca 2 (Vineri, 20 octombrie 2017, 15:48)

    Iorgovan [utilizator]

    Puscarie pe masura faptelor (nu 2-3 ani) si confiscarea intregii averi pe care n-o poate justifica. Acelasi tratament pentru Videanu si Udrea.
  • +7 (9 voturi)    
    Oare de ce nu exista opozitie? (Vineri, 20 octombrie 2017, 16:02)

    Cataleya [utilizator]

    Ma refer la o opozitie adevarata, nu una doar asa de propaganda.
    Pur si simplu pt ca toti fostii mari liberali si fostii mari PDL-isti (in frunte cu Basescu) au intors macazul cand au vazut ca se ingroasa gluma cu DNA.
    Cei ca Blaga, Boc, Udrea, Basescu, Videanu, Preda, Antonescu, Orban, Tariceanu, Hasotti, si restul celor de dreapta s-au manjit si ei pana peste cap de-a lungul carieriei politice, astfel incat este imposibil sa fie curati si fara gura plina de usturoi.
    Orice lege care are ca scop subminarea justitiei si desfiintarea DNA, este aprobata (chiar daca de catre unii in mod tacit) de absolut toti politicienii romani, indiferent din ce partide fac sau au facut parte de-a lungul celor 27 de ani de ”democratie mioritica”


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by