DNA: Mihnea Costoiu si Dinu Pescariu, cercetati sub control judiciar in dosarul privind preluarea bazei sportive "Cutezatorii". Prejudiciul - de peste 93 de milioane de euro

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 10 octombrie 2017, 18:40 Dosare Anticoruptie


Mihnea Costoiu si Dinu Pescariu
Foto: Colaj foto / Sursa: Agerpres
Fostul ministru PSD al Cercetarii Mihnea Costoiu si fostul jucator de tenis Dinu Pescariu sunt cercetati de procurorii DNA, sub control judiciar, pentru abuz in serviciu si respectiv instigare la abuz in serviciu, in dosarul privind concesionarea bazei sportive "Cutezatorii". Ancheta vizeaza modalitatea de prelungire cu 25 de ani a contractului de inchiriere prin care Baza sportiva si de agrement pentru copii "Cutezatorii" din Bucuresti fusese data in folosinta Fundatiei "Dinu Pescariu". Potrivit procurorilor, Costoiu a semnat prelungirea contractului in conditiile in care Ministerul Educatiei intentase proces lui Pescariu pentru rezilierea acestuia, iar "situatia creata prin semnarea unui act aditional era menita sa opreasca procesul". Imediat dupa preluarea bazei, Pescariu a ingradit accesul copiilor si a schimbat scopul utilizarii bazei, folosind-o in scopuri comerciale. Prejudiciul estimat in acest dosar este de peste 93 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat difuzat marti seara de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au pus in miscare actiunea penala si au dispus luarea masurii preventive a controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile, incepand din 10 octombrie 2017, fata de de cei doi inculpati.

Astfel, conform DNA, Mihnea Cosmin Costoiu, care la data faptelor era secretar de stat la Ministerul Educatiei, este cercetat pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in timp ce Dinu Mihai Pescariu, reprezentantul Fundatiei cu acelasi nume, este cercetat la randul sau pentru savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

DNA precizeaza ca dosarul are ca obiect modalitatea incheierii Actului aditional nr. 16832/23.06.2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de locatiune (inchiriere) nr. 269/30.04.2004 potrivit caruia Baza sportiva si de agrement pentru copii "Cutezatorii" din Bucuresti (constand in constructii si teren in suprafata de 5,7 ha), fusese data in folosinta Fundatiei "Dinu Pescariu".

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, "exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In anul 2009, a fost semnat Actul aditional nr. 16832/23.06.2009 la un contract de locatiune (imprumut) incheiat cu Fundatia "Dinu Pescariu". Acest act aditional a fost semnat din partea Ministerului Educatiei Nationale de catre secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, iar din partea Fundatiei "Dinu Pescariu" de catre Pescariu Dinu Mihail, fara respectarea prevederilor legale si fara vreun aviz de la Directia Juridica din cadrul Ministerului Educatiei.

Actul aditional a fost incheiat in conditiile in care contractul initial (incheiat in 2004 de RA APPS cu Fundatia "Dinu Pescariu") se afla in curs de reziliere. Actiunea in instanta fusese initiata (in anul 2005) de Ministerul Educatiei Nationale care devenise administrator al Bazei "Cutezatorii".

Asadar, reiese ca, in conditiile in care Ministerul Educatiei Nationale intentase proces Fundatiei "Dinu Pescariu" pentru rezilierea contractului, proces care se afla in curs de judecata, acelasi minister, prin secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, a incheiat ulterior un act aditional la contractul pe care il atacase in instanta. Situatia creata prin semnarea actului aditional era menita sa opreasca procesul in care Ministerul Educatiei solicitase incetarea contractului de locatiune.


Concret,
La data de 3 septembrie 2009, inculpat Costoiu Mihnea Cosmin, in calitate de secretar de stat la Ministerul Educatiei Nationale, cunoscand situatia juridica a Bazei "Cutezatorii", la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail si cu incalcarea legii, a incheiat cu Fundatia "Dinu Pescariu" actul aditional mai sus mentionat, la contractul de locatiune (imprumut) initial, aflat in proces de reziliere.

Dispozitii de lege incalcate:
- art.14 si 15 din Legea nr.213/1998 privind bunurile proprietate publica, 
- art.122 lit.b din OUG nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii (actual art.104 alin.1 lit.b, alin.2 din Legea nr.98/2016 privind achizitiile publice).

Prin actul incheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe langa chiria de 9000 euro/luna (la care se adauga TVA), si acordarea gratuita de catre de Fundatia "Dinu Pescariu", a unor facilitati in suma de 400.000 Euro/an, constand in:
- antrenamente tenis - aprox. 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /luna pentru 12 luni),
- abonamente la Clubul sportiv - aprox. 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an),
- teren de fotbal - aprox. 30.000 euro/an,
- facilitati pentru elevi - 150.000 euro/an.

In realitate, imediat dupa preluarea Bazei "Cutezatorii", Fundatia "Dinu Pescariu" ingradise accesul elevilor si copiilor la baza materiala (cladiri, terenuri de tenis, fotbal, piscine), proprietate a statului, impiedicandu-i astfel sa desfasoare activitati stiintifice, culturale, sportive si artistice.

De asemenea, Fundatia "Dinu Pescariu" a schimbat scopul utilizarii Bazei "Cutezatorii" (care era desfasurarea, de catre copii, a unor activitati stiintifice, culturale, sportive si artistice), folosind-o in scopuri comerciale, inclusiv prin subinchirierea partiala catre firme al caror obiect de activitate este alimentatia publica, actiuni de divertisment ori tratamente de intretinere si relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publica a statului.

Prin aceasta modalitate a fost cauzat Ministerului Educatiei Nationale un prejudiciu, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit in acelasi cuantum in favoarea Fundatiei Dinu Pescariu.

Prejudiciul estimat, stabilit in urma cercetarilor, cauzat ministerului, pe perioada 2009-prezent este de aproximativ 93.481.200 euro
, reprezinta diferenta dintre sumele pe care Fundatia Dinu Pescariu ar fi trebuit sa le plateasca MEN in urma exploatarii constructiilor si terenului din Baza Cutezatorii pentru perioada iunie 2009 - prezent si chiria platita efectiv, respectiv 9.000 euro lunar."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1522 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Cade mistretzul cel tanar, dar al batran si ..... (Marţi, 10 octombrie 2017, 19:01)

    Plagarus [utilizator]

    .....mustacios,ramane protejat in tzarcul marilor interese?
  • +7 (7 voturi)    
    ditamai rectorul (Marţi, 10 octombrie 2017, 19:36)

    Bazil [utilizator]

    Politehnicii din Bucuresti, protejatul lui Androneasca, sub control judiciar. Are cumva bratara electronica la glezna?
    • 0 (0 voturi)    
      "Garantat 100%": (Miercuri, 11 octombrie 2017, 10:47)

      ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui Bazil

      Genul proxim: intelectual.
      Diferenta specifica: pesedist.
  • -3 (3 voturi)    
    Trebuie cineva sa raspunda... (Marţi, 10 octombrie 2017, 20:11)

    Iorgovan [utilizator]

    ...in locul marilor rechini (Andronescu, Funeriu etc.).
    • +2 (2 voturi)    
      Cum adica? (Marţi, 10 octombrie 2017, 22:40)

      Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

      Nu cumva cei doi au fost faptasii, adica Pescariu si celalalt?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by