Elena Udrea in instanta: Il rugam pe fostul meu sot sa contribuie cu bani la PDL / Societatea functioneaza pe conceptul de pile

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 6 octombrie 2017, 13:37 Dosare Anticoruptie


Elena Udrea (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Elena Udrea a declarat vineri, in fata magistratilor, ca il ruga pe fostul ei sot, Dorin Cocos, sa contribuie cu sume de bani la PDL, sustinand ca au existat cazuri in care anumite persoane sponsorizau prin intermediari mai multe partide in acelasi timp, scrie Agerpres.

Elena Udrea a fost audiata vineri la Tribunalul Bucuresti, in calitate de martor, in dosarul in care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenta.

In timpul audierii, Elena Udrea a explicat modul in care erau finantate campaniile electorale la PDL.

'In functionarea PDL, ca si in functionarea oricarui partid politic, in campanie electorala exista nevoia de finantare. Membrii de partid au datoria de a contribui la finantare, fiecare cat poate, iar cei cu functii trebuie sa contribuie mai mult decat ceilalti. Eu aveam obligatia sa contribui cu 200 de lei pe luna la cheltuielile partidului. Cei care au posibilitatea sa aduca finantare aduc bani. De regula, il rugam pe fostul meu sot sa contribuie cu sume de bani. Intotdeauna se dadeau chitante pentru toate sumele primite. Daca stiai ca te costa 100.000 de euro campania, conducerea partidului anunta in sedinta si se incerca strangerea acelei sume. De regula, oamenii nu reuseau sa aduca toate sumele si existau atentionari pentru ca nu aduceau sumele la care se angajau. In general, obligatiile de achitare a cotizatiilor si de donatii catre partid nu erau respectate, mai ales in cursul campaniei electorale si se proceda la reamintirea nevoilor financiare ale partidului', a povestit Udrea in sala de judecata.

Ea a adaugat ca existau situatii in care anumite persoane sponsorizau partidele prin intermediari.

'Cunosc situatii in care anumite persoane au sponsorizat un partid politic, pe langa un alt partid politic, iar pentru a nu se afla acest lucru au apelat la intermediari, o persoana care sa aduca banii aparent in nume personal. Presupun ca intentia era aceea de a nu se cunoaste interesul lor, in conditiile in care nu se stia cine castiga alegerile. Nu aveau motive sa se teama ca, daca au finantat un partid si castiga celalalt, vor fi repercursiuni. Dar unii aveau controale. S-a intamplat ca anumite firme sa fie supuse unor controale abuzive daca au finantat partidul care a pierdut', a afirmat Udrea.

Pe de alta parte, ea a declarat ca numirile in functiile de conducere din cadrul companiilor de stat se faceau la recomandarea unor membri de partid sau organizatii care aveau rezultate bune la alegeri.

La iesirea din sediul instantei, Udrea a spus ca exista in societatea romaneasca acest concept de nepotism si 'pile', insa ea a intervenit doar pentru o singura persoana.

'Conceptul acesta de nepotism a evoluat in societate in asa fel incat un partid politic, cand vine la guvernare, incearca sa isi multumeasca membrii, gasindu-le un loc de munca pe undeva si este o practica de 30 de ani. Au fost numiti sau angajati rude, prieteni in functii in institutii publice. Nu ma refer la functii de conducere, ma refer la functii de executie in institutii publice. Avem cazuri de cumnati care au condus Eximbank, asta ca sa dau un exemplu de la PSD si nu de la PDL. Modalitatea asta nu as constitui-o intr-un motiv de critica doar la adresa clasei politice, pentru ca mai este un adevar. Eu, ca deputat, ca persoana publica, sa stiti ca nu primeam cereri sa promovez legi sau sa sustin cauze ale societatii, eu primeam solicitari sa angajez copiii, sotiile, neamurile in functii, sa pun o pila la primarie pentru o locuinta la ANL, de la cetateni. Este o modalitate de a functiona a intregii societati, nu doar o practica a clasei politice. (...) Noi functionam pe conceptul de pile: puneti-mi si mie o pila doamna deputat sa fac nu stiu ce. Nimeni din familia mea, din apropiatii mei nu apare in vreo functie de stat. Singura persoana pe care am sustinut-o in toata cariera mea politica este Ana Maria Topoliceanu', a declarat Udrea.

Procesul continua cu audierea fostului ministru al Economiei Ion Ariton.

Vasile Blaga a fost trimis in judecata pe 29 noiembrie 2016, de DNA Ploiesti, fiind acuzat ca a primit 700.000 de euro de la o societate comerciala in schimbul exercitarii influentei, astfel incat respectiva firma sa obtina contracte cu doua companii nationale.

'In perioada 2011 - 2012, in calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit in patru randuri, de la o societate comerciala reprezentata de inculpatul Berdila Horatiu Bruno, suma totala de 700.000 euro, in schimbul exercitarii influentei prin intermediul inculpatului Stefan Gheorghe (vicepresedinte al aceluiasi partid) asupra unei persoane care a detinut consecutiv functii de conducere la doua companii nationale, astfel incat firma reprezentata de Berdila Horatiu Bruno sa obtina contracte la cele doua companii nationale', afirma procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul lui Gheorghe Stefan si 200.000 de euro printr-un alt intermediar.


In rechizitoriul intocmit de DNA se arata ca o serie de firme care aveau comportament de tip fantoma erau folosite de Gheorghe Stefan si Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii nationale pentru PDL.

Conform documentului, la nivelul anului 2009, in cadrul PDL a existat o intelegere intre secretarul general Vasile Blaga si vicepresedintele Gheorghe Stefan, in sensul obtinerii de bani pentru partid






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4780 vizualizari

  • +7 (17 voturi)    
    ma duc (Vineri, 6 octombrie 2017, 13:54)

    tartoru [utilizator]

    sa trag apa la baie
  • +6 (16 voturi)    
    m-am plictisit de sinistra asta (Vineri, 6 octombrie 2017, 14:53)

    Gruia.Novac [utilizator]

    Stie cineva cand o salta odata?
  • +10 (16 voturi)    
    elena udrea despre pile (Vineri, 6 octombrie 2017, 15:18)

    i_on [utilizator]

    in sfarsit, elena udrea vorbeste despre ce stie atat de bine: cat de mult se bazeaza societatea pe pile - de toate felurile, marimile si utilitatile, pila lui barba-su' pentru parcari, raspile pentru Microsoft si Gardean, pilele care fac sa mearga Ministerul fondurilor, pilute pentru treburi mai mici gen relatia cu Ponta/Coldea/Sebi Ghita/DIICOT/ANRP, super piloaice pentru ministri sinistri care nu asculta altfel, pile care nu te lasa la greu cand duci degetul la nas la TV, pilutze de iobagi, sau, in sfarsit, piloaica importanta, de om mare, a lui Prezidescu; si, offf-offf, cate si mai cate pile, pilutze si pileli ar mai fi de povestit
  • +11 (13 voturi)    
    Terne si dezamagitoare (Vineri, 6 octombrie 2017, 16:06)

    dekar [utilizator]

    Aceste procese lungi de ani de zile,terne si dezamagitoare ,cu termene impinse in timp pana la absurd,cu clasare de dosare,cu finalizari de NUP,cu condamnari cu suspendari,cu nerecuperari de prejudicii financiare,cu martori fitzosi si mincinosi,cu eliberari din puscarie etc,etc,etc.Scriu amaratul meu de comentariu si ma uit in dreata paginii la coloana cu dosare blocate in diferite faze sau cu sentinte.Unele persoane s-au volatilizt.L-am cautat,spre ex. printre multele personaje pe spagarul sorin oprescu si nu l-am mai gasit.
    • +3 (3 voturi)    
      "in dreata paginii la coloana cu dosare" este (Vineri, 6 octombrie 2017, 20:43)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui dekar

      superficiala. Nu ofera informatii complete. In unele dosare solutia definitiva a fost de achitare - ex. Paul Pacuraru, Gheorghe Falca. In alte dosare solutia definitiva a fost de condamnare - ex. Relu Fenechiu, Decebal Traian Remes si Ioan Muresan
      Dupa cum poti vedea numele E. Udrea nu apare im aceasta lista.
  • +4 (4 voturi)    
    Statul modernizat si corifeii sai (Sâmbătă, 7 octombrie 2017, 21:40)

    lucky luck [utilizator]

    No comment
  • 0 (0 voturi)    
    Contribuiai la "finantari" cu 10% din ce furai !! (Luni, 9 octombrie 2017, 9:52)

    deval [utilizator]

    Tu si Marele Dus, dadeati reprezentatii anticoruptie numai ca sa indepartati pe ceilalti de la grosul prazilor ! Marele Dus, Coana Leana si Morar nu si-au asumat nici o secunda, real, lupta anticoruptie ! Nastase a fost victima colegilor de partid care l-au dat in gat pentru faptele cele mai marunte si care nu antrenau si alti granzi ai partidului ... Lupta anticoruptie a inceput in 2014 odata cu aplicarea noului cod penal iar acesta a aparut , in forma in care a aparut, nemalformat, din prostia coruptilor de pretutindeni (in parlament seful comisiei de Cod penal a fost cizmarul "auto",...Fonta) si pentru ca Boc l-a aprobat prin asumare , conform angajamentelor la UE , dupa ani de amanari....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by